| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Zaprto odlagališče nenevarnih odpadkov Velenje - študija primera
Marija Pesjak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Na področju ravnanja z odpadki se vedno več pozornosti posveča zmanjševanju količine odloženih odpadkov s tem, da se jih čim več ponovno vpelje v proizvodni proces oziroma izrabi njihova snovna in energetska vrednost. Odpadki zato niso vsaka zavržena snov ali predmet, temveč postanejo to šele takrat, ko so izkoriščene vse preostale možnosti za njihovo ponovno uporabo ali predelavo in sami po sebi ne predstavljajo več tveganja za okolje. Kljub temu se še vedno veliko odpadkov odloži na odlagališčih  napravah za odstranjevanje odpadkov z odlaganjem odpadkov na ali v tla, kjer zaradi biološkega razpadanja odpadkov nastajajo strupene izcedne vode in odlagališčni plini. V Sloveniji so bila v preteklosti odlagališča pogosto neprimerno umeščena in tehnično neustrezna, zaradi česar je bilo treba uvesti postopke zapiranja odlagališč, ki niso ustrezala pravni ureditvi na področju odlaganja odpadkov. Takšno je tudi zaprto odlagališče odpadkov v Velenju, na katerem se je prenehalo odlagati odpadke konec leta 2009, od takrat dalje pa potekajo postopki za izdajo dokončne odločbe o zaprtju odlagališča. Na odlagališču, ki je v postopku zapiranja ali je zaprto, je z obratovalnim monitoringom treba spremljati možne negativne vplive na okolje. Monitoring zajema spremljanje meteoroloških parametrov, emisij odlagališčnega plina in emisij onesnaževal v izcednih in podzemnih vodah. Na podlagi analize poročil obratovalnega monitoringa ugotavljamo, da se na zaprtem odlagališču Velenje še vedno tvorijo odlagališčni plini in smrad, ki pa je v glavnem omejen na območje odlagališča. V bližnje Škalsko jezero se iztekajo podzemne vode, ki so obremenjene z izcednimi vodami odlagališča (povečane vrednosti amonija), kar dodatno vpliva na slabo ekološko stanje jezera. V neposredni bližini odlagališča Velenje pa se nahaja še opuščeno odlagališče, ki zaradi odloženih industrijskih odpadkov onesnažuje podzemne vode s težkimi kovinami. Kljub temu ugotavljamo, da so vplivi na okolje z vidika onesnaževal znotraj dovoljenih mejnih vrednosti.
Keywords: odpadki, nevarni odpadki, nenevarni odpadki, odlagališča, onesnaževanje okolja, diplomske naloge
Published: 18.08.2016; Views: 1779; Downloads: 183
.pdf Full text (2,14 MB)

2.
IZVOZ NENEVARNIH ODPADNIH BARVNIH KOVIN IZ SLOVENIJE V SRBIJO
Mitja Gselman, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga, ki je pred vami je zasnovana oziroma sestavljena tako, da prikazuje dejanski praktičen primer izvoza odpadnih nenevarnih barvnih kovin med podjetjema – izvoznikom, Meltal IS d.o.o., v katerem sem zaposlen na delovnem mestu komercialist-tržnik in podjetjem Impol Seval a.d. Sevojno iz Srbije. Podjetje Meltal IS d.o.o. že vrsto let sodi v sam evropski vrh podjetij, ki se ukvarjajo z odkupom, predelavo in prodajo odpadnih barvnih kovin. Zaradi specifičnosti panoge, pa je primorano vedno znova iskati rešitve in nove možnosti za tekoče poslovanje oziroma rast in razvoj. Na podlagi analiz in raziskav ter možnosti podjetje širi poslovanje tudi v iskanju novih poslovnih priložnosti v izvozu. V nalogi predstavljamo prednosti, omejitve, razloge, zakonska določila za izvoz iz EU v Srbijo. Zraven pa želimo prikazati še pomembnost recikliranja odpadnih kovin z vidika stroke kovinarstva, ki ponuja svoje rešitve, poglede in razvojno perspektivo, tako za panogo kot za celotno družbo.
Keywords: izvoz, odpadki, borza, odpadne barvne kovine, nenevarni, aluminij.
Published: 03.08.2016; Views: 681; Downloads: 76
.pdf Full text (1019,34 KB)

3.
Postopki priprave za proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov
Janez Ekart, Niko Samec, Filip Kokalj, Brigita Polanec, 2013, original scientific article

Abstract: Namen raziskovalnega dela v predstavljenem članku je bil z matematičnim modelom poiskati rešitev za pripravo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, ki se lahko predelajo v trdno gorivo v skladu z veljavno nacionalno zakonodajo. Nenevarni odpadki so definirani z DIREKTIVO 2008/98/ES Evropskega parlamenta in Evropskega sveta (19. 11. 2008) - Priloga III1. Z uporabo matematičnega modela in njegovim orodjem občutljivosti, vezanim na posamezne lastnosti vhodnih odpadnih materialov, smo iz razpoložljivih odpadnih materialov z znanimi parametri njihovega organskega in anorganskega dela poiskali rešitev za njihovo najbolj optimalno izrabo. Iz razpoložljivih odpadnih materialov smo v maksimalnem masnem deležu pripravili zahtevano trdno gorivo z vsemi potrebnimi kakovostnimi lastnostmi z najvišjim mogočim kakovostnim razredom in iz preostanka razpoložljivih masnih tokov ostanek trdnega goriva slabše kakovosti, ki ga pa še vedno lahko plasiramo na trgu z možnostjo sosežiga v cementarnah ali sežigalnicah odpadkov. Pri ugotavljanju kakovosti nenevarnih odpadkov in trdnega goriva je bilo pomembno njihovo pravilno vzorčenje, ki se je izražalo v stopnji homogenizacije vzorcev, ki imajo vsak zase svoje kemijske, fizikalne in energijske lastnosti. Analiza kovinskega dela nenevarnih odpadkov je bila pomembna zaradi podatkov o pričakovanih emisijskih vrednostih v dimnih plinih, letečem pepelu, pepelu in žlindri, ki nastane pri sosežigu trdnega goriva v kurilni napravi. Analiza nekovinskega dela nenevarnih odpadkov je bila pomembna z vidika energijske vrednosti trdnega goriva in tehnoloških ter okoljskih posledic. Rezultati raziskovalnega dela so pokazali, da je mogoče iz razpoložljivih nenevarnih odpadkov doseči sorazmerno majhen masni delež visokokakovostnega trdnega goriva iz odpadkov glede na celotno razpoložljivo maso odpadkov, ki je sedaj v Sloveniji.
Keywords: nenevarni odpadki, trdno gorivo, kurilna vrednost, matematični model, razred trdnega goriva
Published: 10.07.2015; Views: 1081; Downloads: 136
.pdf Full text (218,76 KB)
This document has many files! More...

4.
5.
Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica