| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Vloga medicinske sestre v kardiološkem kabinetu : diplomska naloga
Iris Gradišnik-Farasin, 2008, undergraduate thesis

Abstract:
Keywords: srčni bolniki, preiskave, negovalne diagnoze, zdravstvena vzgoja, medicinske sestre
Published: 27.11.2008; Views: 6028; Downloads: 1941
.pdf Full text (750,40 KB)

2.
Zdravstvena nega kahektičnega starostnika : (diplomsko delo)
Suada Matić, 2008, undergraduate thesis

Keywords: prehrana v starosti, kaheksija, dehidracija, zdravstvena nega, negovalne diagnoze
Published: 27.11.2008; Views: 4996; Downloads: 1000
.pdf Full text (365,55 KB)

3.
4.
Zdravstvena nega paliativno zdravljenega onkološkega pacienta
Boštjan Pelcar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Zdravstvena nega paliativno zdravljenega onkološkega pacienta je multidisciplinaren kontinuiran proces, ki zajame pacienta holistično. V klinični praksi zdravstvene nege Splošne bolnišnice Murska Sobota je potrebno sprejeti dejstvo, da je paliativna zdravstvena nega pomembno strokovno področje, ki ga je potrebno strokovno in organizacijsko razvijati, strokovne probleme raziskati ter na osnovi ugotovitev v klinično prakso uvesti procesno metodo dela z uporabo standardov, kliničnih poti in najpogosteje ugotovljenih negovalnih diagnoz v paliativni zdravstveni negi. Tako je bil problem raziskovanja v diplomskem delu v obliki študije primera proučiti paliativno zdravstveno nego v Splošni bolnišnici Murska Sobota in v skladu s teoretičnimi izhodišči in ugotovljenimi dejstvi pripraviti predlog strokovnih in organizacijskih sprememb. V samem poteku študije smo ugotovili, da zdravstvena nega paliativno zdravljenega onkološkega pacienta poteka po procesu zdravstvene nege z uporabo negovalnih diagnoz, ki pa niso zmeraj enotne po M. Gordon. Prav tako poteka usklajena pisna in ustna komunikacija v celotnem sodelujočem timu, sam proces zdravstvene nege pa je usmerjen v pacienta, ki je v fokusu holistične obravnave.
Keywords: Negovalne diagnoze, proces zdravstvene nege, paliativno zdravljenje, življenjske aktivnosti.
Published: 09.03.2010; Views: 3998; Downloads: 863
.pdf Full text (817,70 KB)

5.
Zdravstvena nega bolnikov s kroničnim pankreatitisom
Goran Kovač, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V medicinskem delu je opisana zgradba pankreasa, kronični pankreatitis ter njegova klinična slika, diagnoza, zdravljenje in prognoza. Drugi del diplomske naloge predstavlja zdravstveno nego bolnikov s kroničnim pankreatitisom, najpogostejše negovalne diagnoze pri kroničnem pankreatitisu. Opisana je vloga medicinske sestre pri obravnavi bolnika s kroničnem pankreatitisom pred in po operaciji in pravilna prehrana oziroma dieta bolnikov s kroničnim pankreatitisom.
Keywords: pankreas, kronični pankreatitis, zdravstvena nega, medicinska sestra, najpogostejše negovalne diagnoze.
Published: 15.07.2009; Views: 3654; Downloads: 575
.pdf Full text (909,94 KB)

6.
Zdravstvena nega pacienta s poškodbo glave
Barbara Brečko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Poškodbe glave so pomemben vzrok umrljivosti in invalidnosti, zlasti med mlajšo populacijo. Diplomsko delo zajema anatomijo skeleta glave in možganov. Sledi delitev poškodb glave, diagnostični postopki in klinična slika pri poškodbah glave. Zajema tudi prognozo in zdravljenje poškodb glave. V drugem delu pa predstavimo proces zdravstvene nege, opišemo zdravstveno nego pacienta od sprejema, zdravstveno nego po operativnem zdravljenju ter predstavimo tipične negovalne diagnoze. V nadaljevanju diplomskega dela opišemo rehabilitacijo pacienta s poškodbo glave, odpust pacienta ter problematiko vključevanja pacientov po poškodbi glave v socialno in delovno okolje.
Keywords: Poškodbe glave, pacient, zdravljenje, zdravstvena nega, negovalne diagnoze, medicinska sestra.
Published: 06.11.2009; Views: 5742; Downloads: 1412
.pdf Full text (1,25 MB)

7.
Zdravstvena nega pacienta po pulmektomiji
Ana Brgan, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Pulmektomija je kirurški poseg odstranitve pljučnega krila. Najbolj pogosta je pri zdravljenju pljučnega raka. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov; medicinskega dela, kjer je opisana anatomija in fiziologija pljuč, in iz zdravstvenega dela, kjer je opisana nega kirurškega pacienta pred, med in po operaciji. Razložili smo pomen pulmektomije, predstavili celostno obravnavo pacienta po pulmektomiji in ugotovili naloge medicinske sestre, njeno zdravstveno vzgojno delo ter negovalne diagnoze, s katerimi se pacient najpogosteje srečuje pred, med in po operaciji. S tem smo dosegli zastavljene cilje in naš namen. Ob zaključku operativnega zdravljenja je pomembna tudi rehabilitacija. Pacienta je potrebno naučiti pravilne tehnike dihanja, saj po pulmektomiji živi le z enim pljučnim krilom. Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. Diplomsko delo je sestavljeno in napisano s pomočjo obstoječe domače in tuje literature ter statističnih podatkov iz Oddelka za torakalno kirurgijo Maribor.
Keywords: Pljuča, pulmektomija, pacient, medicinska sestra, zdravstvena nega, negovalne diagnoze.
Published: 05.11.2009; Views: 2446; Downloads: 590
.pdf Full text (944,68 KB)

8.
Vloga medicinske sestre pri obravnavi pacientov s Sjögrenovim sindromom
Anita Antonič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen Sjögrenov sindrom in aktivnosti zdravstvene nege, ki se izvajajo pri pacientu s Sjögrenovim sindromom. V teoretičnem delu diplomskega dela smo opisali žleze z zunanjim izločanjem, zgodovinsko ozadje, epidemiologijo, etiopatogenezo Sjögrenovega sindroma, primarni in sekundarni Sjögrenov sindrom, znake in simptome, diagnostiko, odkrivanje in prognozo le-te bolezni. Opisali smo tudi vlogo medicinske sestre pri obravnavi pacienta s Sjögrenovim sindromom ter zdravstveno vzgojne ukrepe s katerimi lahko pacienti omilijo neprijetne simptome bolezni. Podlaga za empirični del diplomskega dela je bila študija primera pacienta s Sjögrenovim sindromom. Pacientka je bila obravnavana po konceptualnem modelu Virginije Henderson in po procesni metodi dela. Informacije o pacientkinem zdravstvenem stanju smo dobili s pomočjo intervjuja s pacientko, pogovorom s člani zdravstvenega in negovalnega tima, sorodniki in iz zdravstvene dokumentacije pacientke. Na osnovi zbranih podatkov smo predstavili možne aktualne in potencialne negovalne diagnoze ter načrt zdravstvene nege.
Keywords: Sjögrenov sindrom, zdravstvena nega, pacient, medicinska sestra, zdravstveno vzgojno delo, negovalne diagnoze.
Published: 21.12.2009; Views: 2686; Downloads: 446
.pdf Full text (583,07 KB)

9.
Obravnava pacienta z akutno levkemijo zdravljenega s kemoterapijo
Brigita Frece, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili obravnavo pacienta z akutno levkemijo zdravljenega s kemoterapijo. V prvem delu smo opisali sestavo krvi in njene poglavitne naloge. Opisali smo krvne celice in pa specifično ter nespecifično imunost. Našteli smo nekaj bolezni krvi in krvotvornih organov, izpostavili smo levkemije. Podrobneje pa smo opisali akutno levkemijo in zdravstveno nego pacienta z akutno levkemijo. Predstavili smo zdravljenje akutne levkemije. Zdravljenje se največkrat začne z kemoterapijo. Prav to zdravljenje pa je zelo invazivno in agresivno, zato se pacienti med zdravljenjem srečujejo z veliko težavami, ki so posledica stranskih učinkov. Že novica o bolezni pacienta hudo prizadene, saj gre za rakavo obolenje in beseda rak še vedno vzbuja strah pri vseh ljudeh. Zdravstvena nega pri pacientu je zelo obsežna in medicinska sestra potrebuje veliko specifičnega znanja in spretnosti še posebej pri rokovanju s citostatiki. Prav zato smo v diplomskem delu izpostavili posebnosti zdravstvene nege pri zdravljenju s kemoterapijo. Opisali smo zaščito medicinske sestre in pacienta, možne zaplete, njihovo preprečevanje in stranske učinke, ki jih lahko pričakujemo. V nadaljevanju smo izpostavili najpogostejše negovalne diagnoze pri pacientih, zdravljenih s kemoterapijo ter načrtovali negovalne cilje in negovalne intervencije.
Keywords: kri, krvne celice, akutna levkemija, kemoterapija, zdravstvena nega, negovalne diagnoze
Published: 09.08.2010; Views: 3769; Downloads: 737
.pdf Full text (774,95 KB)

10.
Vloga medicinske sestre pri obravnavi pacienta z moteno toleranco za glukozo
Marija Verdnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena vloga medicinske sestre in aktivnosti, ki se izvajajo pri pacientu z moteno toleranco za glukozo. V teoretičnem delu diplomskega dela so opisani vrste sladkorne bolezni, znaki in simptomi ter kronični in akutni zapleti motene tolerance za glukozo. Opisana je vloga medicinske sestre pri obravnavi pacienta z moteno toleranco za glukozo ter zdravstveno vzgojni ukrepi, s katerimi si lahko pacienti olajšajo neprijetne simptome bolezni. Poseben poudarek je namenjen vlogi medicinske sestre pri zdravstveno vzgojnem delu glede pomena zdrave prehrane, telesne aktivnosti in samokontrole sladkorne bolezni. Podlaga za empirični del diplomskega dela je bila študija pacienta z moteno toleranco za glukozo. Pacientka je bila obravnavana po enajstih funkcionalnih vzorcih zdravega obnašanja po Marjory Gordon in po procesni metodi dela. Informacije o zdravstvenem stanju pacientke smo pridobili s pomočjo intervjuja s pacientko in iz zdravstvene dokumentacije. Na osnovi zbranih podatkov smo ugotovili, da je pri pacientki z moteno toleranco zelo pomembno zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre, od katere je pacientka največkrat dobila potrebne informacije o sami moteni toleranci za glukozo kot tudi samokontroli.
Keywords: motena toleranca za glukozo, medicinska sestra, pacient, študija primera, zdravstveno vzgojno delo, negovalne diagnoze, samokontrola, prehrana.
Published: 09.08.2010; Views: 2494; Downloads: 396
.pdf Full text (375,75 KB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica