| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Zdravstvena nega bolnika s krvavitvijo iz nosu
Marina Smogavec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu želimo predstaviti zdravstveno nego bolnika s krvavitvijo iz nosu. V medicinskem delu je opisana anatomija in fiziologija nosu, vzroki za nastanek krvavitve iz nosu, ter možni načini zdravljenja bolnika s krvavitvijo iz nosu. V naslednjih poglavjih želimo poudariti nekaj tipičnih negovalnih diagnoz, ki so značilne za bolnika s krvavitvijo iz nosu, hkrati pa predstaviti pomen timskega dela, standardizacije zdravstvene nege in zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre pri bolniku s krvavitvijo iz nosu.
Keywords: krvavitev iz nosu, zdravstvena nega bolnika, medicinska sestra, negovalna diagnoza, standardi
Published: 28.04.2009; Views: 3096; Downloads: 831
.pdf Full text (13,94 MB)

2.
Zdravstvena nega pri bolniku s pljučno embolijo
Mojca Kokol, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bomo obravnavali pacienta s pljučno embolijo. V medicinskem delu bomo predstavili pljučno embolijo, zdravljenje, preprečevanje in diagnostiko te bolezni. Z medicinskega dela naloge bomo prešli na zdravstveno-negovalni del, kjer bomo predstavili zdravstveno vzgojo, zdravstveno nego in proces zdravstvene nege. Na koncu naloge bomo opredelili še pomembne negovalne diagnoze pri pacientu s pljučno embolijo ter standardni načrt zdravstvene nege. Pljučna embolija je kompleksna bolezen in potrebno je vložiti veliko truda tako s strani pacienta kot tudi s strani zdravstvenih delavcev, da se lahko preprečijo vsi vzroki, ki pripeljejo do nje. Pomembno je, da čim hitreje prepoznamo znake pljučne embolije, da jo hitro določimo z diagnostičnimi postopki in pravilno zdravimo, saj ima pacient le tako možnost za preživetje in dobro rehabilitacijo.
Keywords: pljučna embolija, pacient s pljučno embolijo, zdravljenje pljučne embolije, zdravstvena nega, negovalna diagnoza, načrt zdravstvene nege.
Published: 18.03.2009; Views: 9943; Downloads: 1614
.pdf Full text (1,35 MB)

3.
Pacient z revmatološkim obolenjem in pomen telesne aktivnosti pri zdravljenju
Nataša Kralj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili pacienta z revmatološkim obolenjem ter pomen telesne aktivnosti pri zdravljenju, z raziskavo pa smo ugotovili, koliko so pacienti osveščeni o svoji bolezni in kako skrbijo za telesno aktivnost. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. S pomočjo študija domače in tuje literature ter internetnih virov, smo predstavili teoretična izhodišča. Opisali smo najpogostejše revmatične bolezni, vlogo medicinske sestre pri zdravljenju ter najpogostejše negovalne diagnoze pri pacientu z revmatološkim obolenjem. Podatke, ki smo jih uporabili v empiričnem delu diplomskega dela, smo zbrali s pomočjo raziskave izvedene v Termah Dolenjske Toplice. Pri obravnavi pacienta z revmatološkim obolenjem ima zdravnik, medicinska sestra in drugo zdravstveno osebje pomembno vlogo. Pacienti se zavedajo, da lahko sami pripomorejo k boljšemu počutju, saj se jih večina ukvarja s telesno aktivnostjo enkrat dnevno. Prav tako navajajo, da se po telesni aktivnosti počutijo bolje.
Keywords: revmatične bolezni, medicinska sestra, negovalna diagnoza, telesna aktivnost.
Published: 09.10.2009; Views: 2602; Downloads: 356
.pdf Full text (638,87 KB)

4.
Aktivnosti zdravstvene nege po laparoskopski sterilizaciji
Tina Peklar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Operativni laparoskopski posegi so v ginekologiji privedli do minimalno invazivne tehnike kirurškega zdravljenja, ki so za pacientke mnogo bolj sprejemljivi, saj s sabo prinašajo manjšo travmo in hitrejšo rehabilitacijo po samem posegu. V diplomskem delu je predstavljena obravnava pacientk in aktivnosti zdravstvene nege po laparoskopski sterilizaciji. V teoretičnem delu diplomske naloge so opisane različne metode sterilizacije in sterilizacija po obdobjih. Nato je podrobneje predstavljena laparoskopska sterilizacija, njen pomen, pravna ureditev, način izvajanja ter zapleti. Poseben del je namenjen vlogi medicinske sestre pri obravnavi pacientk s poudarkom na zdravstveno vzgojnem delu, pooperativnem lajšanju bolečin in psihični opori pacientke ter odnosu zdravstvenih delavcev do pacientk. Drugi del obravnava aktivnosti zdravstvene nege dveh pacientk po laparoskopski sterilizaciji. Podlaga za empirični del diplomske naloge sta študiji primera dveh pacientk, obravnavanih po modelu Marjory Gordon, ki temelji na enajstih vzorcih funkcionalnega stanja zdravega obnašanja. Na osnovi zbranih podatkov smo predstavili možne aktualne in potencialne negovalne diagnoze. Izpostavljene negovalne diagnoze so: možnost pooperativnih komplikacij, nevarnost infekcije, nevarnost padca, bolečina, strah pred izidom kirurškega posega, navzea.
Keywords: medicinska sestra, pacientka, laparoskopska sterilizacija, zdravstvena nega, negovalna diagnoza, operacija
Published: 24.12.2009; Views: 3351; Downloads: 598
.pdf Full text (616,20 KB)

5.
Preoperativna zdravstvena nega bolnice z rakom jajčnikov
Anastazija Šelih, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu govorimo o zdravstveni negi bolnice z rakom jajčnikom s poudarkom na preoperativni zdravstveni negi in pripravi bolnice na operativni poseg. Opisana je zgradba, delovanje in patologija jajčnikov, vse vrste zdravljenja raka jajčnikov, ki se uporabljajo pri nas in v svetu. Prav tako smo opredelili nekaj najpogostejših negovalnih diagnoz pri bolnicah z malignim obolenjem jajčnikov v preoperativnem obdobju in opisali težave, ki jih rak jajčnikov povzroča. V drugem delu diplomskega dela je predstavljena raziskava, ki smo jo opravili med zaposlenimi v zdravstveni negi na preoperativnih oddelkih v dveh delovnih organizacijah in sicer na Onkološkem inštitutu v Ljubljani in v splošni bolnišnici Celje. Uporabili smo deskriptivno metodo dela, kot raziskovalni instrument pa vprašalnike polzaprtega tipa. Pri raziskavi je bila zagotovljena anonimnost in etičnost. V anketi je sodelovalo 54 anketirancev. Vprašalnik je vseboval 22 vprašanj, zanimalo pa nas je predvsem ali se medicinske sestre preveč posvečajo administrativni pripravi, ali imajo medicinske sestre dovolj časa za kakovostno psihično, fizično in administrativno pripravo na operativni poseg in ali imajo medicinske sestre dovolj znanja in izkušenj za izvajanje kakovostne celovite priprave na operativni poseg. Rezultati so pokazali, da medicinske sestre porabijo veliko časa za (od 30 min do 1 ure) celovito preoperativno zdravstveno nego bolnikov, da imajo zaposleni v zdravstveni negi dovolj znanja za kakovostno psihično, fizično in administrativno pripravo na operativni poseg, so bili mnenja vsi anketirani (100% pritrdilnih odgovorov). Prav tako pa so anketirani izrazili željo pa dodatnih izobraževanjih.
Keywords: rak jajčnikov, predoperativna zdravstvena nega, medicinska sestra, negovalna diagnoza, bolnica.
Published: 24.12.2009; Views: 3228; Downloads: 516
.pdf Full text (641,62 KB)

6.
ZDRAVSTVENA NEGA IN PREHRANA BOLNIKA PO TOTALNI GASTREKTOMIJI
Aljoša Štraus, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo s pomočjo domače in tuje strokovne literature povzema in primerja spoznanja o pomenu prehrane ter zdravstveno vzgojno delo po totalni gastrektomiji. V diplomi so predstavljeni tumorji želodca in njihova klasifikacija ter najpogostejše preiskave želodca. Prav tako smo predstavili zdravljenje, ki se razdeli na operativno in sistemsko zdravljenje tumorjev želodca. V delu specifične zdravstvene nege je prikazana vloga medicinske sestre pri bolniku po totalni gastrektomiji. Izpostavili smo najpogostejše negovalne diagnoze za bolnika po totalni gastrektomiji. V nalogi smo si zastavili vprašanje ali predpisan dietni režim bolnikov v Sloveniji po totalni gastrektomiji ustreza smernicam v tuji strokovni literaturi? Ugotovili smo, da je doktrina zdravstvenega dela v Sloveniji povezana z dietnim režimo bolnika po totalni gastrektomiji skladna z vsemi dognanji tuje strokovne literature. Prav tako smo v nalogi odgovarjali na vprašanje ali obstajajo razlike glede priporočenega zdravstveno vzgojnega dela pri bolnikih po totalni gastrektomiji, v domači in tuji literaturi? Ugotovili smo, da tako domača kot tuja priporočila priporočajo zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre, ki vsebuje tako sočutje in zaupnost, kakor tudi pravilne ustne in pisne informacije, saj je bolnika po totalni gastrektomiji ob odhodu iz bolnišnice potrebno opozoriti, da bo moral vse življenje paziti na prehrano.
Keywords: tumorji želodca, totalna gastrektomija, prehrana, zdravstvena nega, negovalna diagnoza, zdravstvena vzgoja
Published: 10.05.2010; Views: 3176; Downloads: 401
.pdf Full text (786,55 KB)

7.
ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA Z VENSKIM ULCUSOM
Marjeta Ploj, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava zdravstveno nego pacienta z venskim ulcusom. V prvem delu uvoda smo izpostavili namen ter cilje diplomskega dela. Nadalje smo opredelili kronično vensko popuščanje, pojavnost, simptome, znake ter dejavnost tveganja za kronično vensko bolezen. V drugem poglavju smo prav tako predstavili klasifikacijo kronične venske bolezni ter opredelili termin razjeda goleni. Tretji del naloge zajema zdravstveno nego pacienta z ulcusom. Glede na trend zdravljenja smo opisali sodobno oskrbo venskih ulcusov ter zdravljenje ulcusov. Poudarek je na partnerskem odnosu med medicinsko sestre ter ostalimi sodelujočimi v zdravstveni oskrbi pacienta z venskim ulcusom ter uporabi in upoštevanju etičnega pristopa do pacienta. V tem poglavju smo prav tako opisali proces zdravstvene nege ter procesno metodo dela po kateri poteka oskrba venskih ulcusov v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Slednje smo ugotavljali z raziskavo, ki nam je hkrati podala rezultate, da anketiranci poznajo sodobno ter klasično oskrbo venskih ulcusov, ki jo izvajajo po procesu zdravstvene nege ter vključujejo uporabo negovalnih diagnoz, med katerimi so najpogostejše bolečina, zvišana možnost infekcije, strah, motnje spanja ter poškodba tkiva. Glede na to, da so imenovane negovalne diagnoze usmerjene v bolezen lahko opravičimo s tem, da gre pri pacientih v Univerzitetnem kliničnem centru za hospitalizacije in lahko negovalne diagnoze usmerjene v zdravje ugotavljajo za to prisotni zdravstveni kader, ki deluje v domačem okolju pacienta (patronažno zdravstveno varstvo).
Keywords: venska razjeda, zdravljenje, proces zdravstvene nege, negovalna diagnoza, medicinska oskrba, partnerstvo
Published: 29.10.2012; Views: 1883; Downloads: 268
.pdf Full text (1,13 MB)

8.
Zdravstvena nega bolnice po rekonstrukciji dojke z lipofilingom
Marjana Plečko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Rak dojke je najpogostejše maligno obolenje žensk, tako v svetu, kot pri nas. Zdravljenje je kirurško, z obsevanjem in sistemskimi zdravili (kemoterapija, hormonska in biološka terapija). Z rekonstrukcijo dojke odpravimo estetsko motnjo, povrnemo telesno celovitost in izboljšamo psihološko stanje bolnice ter kakovost njenega življenja. Poznamo različne načine rekonstrukcij (avtologna rekonstrukcija in rekonstrukcija s prsnimi vsadki). Način rekonstrukcije izberemo za vsako bolnico individualno, glede na: telesno zmožnost, splošno stanje bolnice, nadaljevanje zdravljenja in želje bolnice. Namen diplomskega dela je opisati aktivnosti zdravstvene nege pri bolnici po rekonstrukciji dojke z lipofilingom. Za teoretični del diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, pri izvedbi študije primera pa kvalitativno metodo dela. Podatke smo pridobili s pomočjo intervjuja. Pri bolnici po rekonstrukciji dojke z lipofilingom sta bila ugotovljena dva prioritetna negovalna problema: nevarnost infekcije in moteno doživljanje telesne podobe. Raziskava je potrdila, da je 11 funkcionalnih vzorcev Marjory Gordon zagotavlja celovito obravnavo bolnice po rekonstrukciji dojke z lipofilingom.
Keywords: zdravljenje raka dojke, rekonstrukcija dojke, lipofiling, študija primera, negovalna diagnoza, samopodoba.
Published: 24.01.2014; Views: 1738; Downloads: 385
.pdf Full text (992,22 KB)

9.
Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica