| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Alelopatski učinek križnice navadna česnovka (Alliaria petiolata) na kalitev semen vrtne kreše (Lepidium sativum)
Natalija Kaučič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava temo alelopatskega učinkovanja križnice navadna česnovka (Alliaria petiolata) na kalitev semen vrtne kreše (Lepidium sativum). Navadna česnovka (Alliaria petiolata) naj bi bila potencialno alelopatska in čedalje bolj invazivna, zato nas je zanimalo, kaj omogoča invazivni česnovki, da se uspešno naseli v tujih območjih in da se uspešno spopada s tamkajšnjimi avtohtonimi vrstami, čeprav v svojem avtohtonem okolju ni posebej dominantna. Ker večina avtorjev upošteva možnost, da naj bi bila česnovka potencialno alelopatska, smo s pomočjo bioloških testov poskušali prikazati vsebnost potencialno alelopatskih snovi v česnovki. Opazovali smo učinke vodotopnih ekstraktov (različnih koncentracij), učinke ekstraktov iz vzorcev tal in učinke hlapljivih snovi, sproščenih iz rastlinskih tkiv navadne česnovke na kalitev semen vrtne kreše (Lepidium sativum). Zanimala nas je kalivost in pojavitev sejancev ter dolžina kalice in korenin vrtne kreše. Zbrane podatke smo obdelali s pomočjo Studentovega t-testa v programskem orodju Statistica (Statsoft). Iz dobljenih rezultatov lahko razberemo, da imajo vodotopni ekstrakti iz listov močnejši zaviralni učinek na rast in kalitev kalic kot vodotopni ekstrakti iz korenin ter da se dolžina celotne kalice ter dolžina korenine vrtne kreše, prav tako pa tudi odstotek kalitve semen z naraščanjem koncentracije vodotopnih ekstraktov manjša. Odstotek kalivosti semen vrtne kreše v poskusih s hlapljivimi substancami je nižji v primerjavi s kontrolnimi poskusi.
Keywords: alelopatija, semena, kalitev, zaviranje, križnice, navadna česnovka, vrtna kreša, vodni ekstrakti, biološka invazija
Published: 27.09.2013; Views: 2129; Downloads: 226
.pdf Full text (1,81 MB)

2.
3.
Lastnosti populacije navadne česnovke (Alliaria petiolata) v okolici Maribora
Sanja Bučar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava lastnosti populacije navadne česnovke (Alliaria petiolata) v okolici Maribora, ocenjene s pomočjo znakov posameznih osebkov populacije. Zanimalo nas je, kakšne so lastnosti populacije navadne česnovke v avtohtonem okolju in iz literature poizvedeti, kakšne so njene lastnosti v okolju, v katerem se pojavlja kot invazivna vrsta. Eno izmed glavnih vprašanj, ki se nam je porajalo, pa je bilo, zakaj je v okolju, kjer ni invazivna, postala močno dominantna in zakaj ta dominanca ne prevlada v avtohtonem okolju. Na terenu smo popisali osnovne parametre populacije, kot so višina rastlin, število stebel, število luskov, število obžrtih in število neobžrtih listov. Po opravljenih meritvah je sledilo še štetje semen, ki smo ga s pomočjo predhodnega natančnega popisa rastlin opravili na domu. S pomočjo vseh pridobljenih podatkov smo se lahko lotili statističnih analiz posameznih parametrov in korelacijskih odnosov med posameznimi spremenljivkami. Na koncu je sledila še primerjava lastnosti populacije s populacijo v okolju, kjer je česnovka invazivna in dominantna vrsta. Ugotovili smo, daso vzroki za uspešnost invazivnosti navadne česnovke v novem okolju lahko zelo različni. Rastlina v novo naseljenem okolju nima naravnih sovražnikov, ki bi rastlino uničevali, ima alelopatski vpliv na druge rastline, je dober kompetitor, značilno je tudi, da proizvede veliko količino semen, ki posledično privede do agresivnega razmnoževanja rastline.
Keywords: navadna česnovka, Alliaria petiolata, invazivnost, avtohtonost, dominanca, korelacijski odnosi
Published: 15.11.2016; Views: 910; Downloads: 60
.pdf Full text (1,75 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica