| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Kemijske analizne metode v kmetijstvu in toksične snovi v ekosistemih : navodila za laboratorijske vaje
Janja Kristl, 2022

Abstract: Navodila za vaje dopolnjujejo nekatere vsebinske sklope predavanj pri predmetih Kemijske analitične metode v kmetijsvtu in Toksične snovi v ekosistemih. Študentu pomagajo razumeti posamezne pojme (ekstrakcija, atomska absorpcijska spektrometrija, molekulska absorpcijska spektrometrija, tekočinska kromatografija, kislinski razklop) in laboratorijske postopke. V gradivu so opisani postopki priprave vzorcev in kvantitativne določitve natrijevega klorida, proteinov, skupnih fenolov, sladkorjev, oksalatov, vodikovega cianida v vzorcih živil in žveplovega dioksida v vinu. Vključena je tudi kvalitativna določitev nitrata in nitrita v ekstraktih živil ter kvalitativni testi za ugotavljanje prisotnosti naravnih in sintetičnih barvil. Vsebina zajema tudi določitev rastlinam dostopnega bakra ter vodotopne in biodostopne frakcije svinca v talnih vzorcih.
Keywords: natrijev klorid, proteini, oksalati, vodikov cianid, naravna in sintetična barvila, fenoli, žveplov dioksid, svinec, baker, nitrat
Published in DKUM: 15.02.2022; Views: 941; Downloads: 206
.pdf Full text (4,18 MB)
This document has many files! More...

2.
RAVNOTEŽJA V SISTEMIH GLICEROL/VODA/SOL (NaCl, Na 2 SO 4 )/CO 2
Darija Cör, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil skoncentrirati sol v spodnji fazi v zgornji pa glicerol in vodo. Iz začetnih raztopin (0,01 mol/L vodne raztopine Na2SO4, 1 ut. % Na2SO4 - 10 ut. % glicerol – ost. voda in 1 ut. % NaCl – 10 ut. % glicerol – ost. voda) smo želeli zmanjšati vsebnost soli s tremi visokotemperaturnimi in visokotlačnimi separacijskimi postopki: kontinuirani T-separator, šaržni separator in polkontinuirani separator. Vzorčili smo zgornjo in spodnjo fazo. Postopke smo izvajali pri konstantnem tlaku 250 bar in temperaturah (200, 250, 300) °C. Vsebnost soli v zgornji in spodnji fazi smo najprej določali z atomsko emisijsko spektroskopijo v nadaljevanju pa z uparjanjem do suhe mase soli. Predstavili smo vsebnost soli ter organske faze v zgornji in spodnji fazi v odvisnosti od temperature.
Keywords: Glicerol, natrijev sulfat, natrijev klorid, visokotemperaturni in visokotlačni separacijski postopek.
Published in DKUM: 29.08.2011; Views: 3684; Downloads: 178
.pdf Full text (1,80 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica