| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
DOLOČANJE KONCENTRACIJE NATRIJA IN KALIJA V URINU TER VPLIV NA KRVNI TLAK PRI ODRASLIH PREBIVALCIH ZAHODNE SLOVENIJE
Ana Vukina, 2015, master's thesis

Abstract: Čezmeren vnos natrija oziroma soli je pomemben prehranski dejavnik tveganja za zdravje in eden od glavnih vzrokov za nastanek kronično nenalezljivih bolezni: povišanega krvnega tlaka, bolezni srca in ožilja, bolezni ledvic, sladkorne bolezni, čezmerne hranjenosti in debelosti ter nekaterih vrst raka. Z magistrskim delom smo želeli ugotoviti in prikazati obstoječe stanje uživanja natrija in kalija pri odraslih prebivalcih zahodne Slovenije ter predstaviti problematiko prekomernega vnosa soli kot pomembnega prehranskega dejavnika tveganja za zdravje. Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji, uporabljena je bila deskriptivna metoda dela. Za pregled literature in analizo so bile uporabljene primerjalne, presečne in randomizirane raziskave, ki so na voljo na podatkovnih bazah: Cobiss, Medline in Cinahl. Podatke, pridobljene od sodelujočih v raziskavi, smo pridobili od Nacionalnega inštituta za Javno zdravje Republike Slovenije. Pridobljene podatke smo prikazali v obliki grafov in tabel s pomočjo računalniškega programa Microsoft Office Excell 2010. Rezultati: Odrasli prebivalci Slovenije zaužijemo kar približno 150 % soli dnevno preveč. Ugotovili smo, da so povečane količine uživanja soli, nezdrava prehrana in nezadostna telesna aktivnost glavni dejavnik za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, predvsem povišanega krvnega tlaka, ki predstavlja glavni vzrok tveganja smrti po svetu. Sklep: Že skromno zmanjšanje vnosa soli pri prebivalstvu bi imelo velike pozitivne učinke na zdravje skupaj z velikimi prihranki na stroških zdravljenja.
Keywords: natrij, kalij, prekomerno uživanje soli, zmanjšanje soli, prehrana, kronično nenalezljive bolezni.
Published in DKUM: 15.06.2015; Views: 1769; Downloads: 153
.pdf Full text (858,29 KB)

2.
PRIPRAVA BIORAZGRADLJIVIH AEROGELOV ZA POTENCIALNE FARMACEVTSKE APLIKACIJE
Mitja Štumpf, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo sintentizirali biorazgradljive aerogele, pripravljene iz pektina, alginata in mešanice pektin-alginat (1:1). Aerogeli so visoko porozni materiali, ki se zaradi svojih lastnosti lahko uporabljajo tudi kot potencialni nosilci aktivnih substanc. Aerogele sintentiziramo po sol-gel postopku z različnimi načini zamreženja. V našem delu smo uporabili fizikalno zamreženje z divalentnimi ioni. Preverjali smo vpliv različnih ionov (Zn2+, Ca2+ in Sr2+) na končno morfologijo aerogela in tudi na sproščanje aktivne substance. Kot modelno substanco smo uporabili diklofenak natrij. Sintentizirali smo devet tipov aerogelov. Karakterizirali smo jih s FTIRom, plinsko adsorpcijo ter preverjali njihovo nabrekanje v simulirani želodčni in prebavni tekočini. Z in-vitro testi sproščanja smo preverjali sproščanje substance. Glede na morfologijo in sproščanje substance smo ugotovili, da so najbolj primerni pektinski aerogeli, zamreženi s cinkom. Z njimi smo dobili najbolj kontrolirano sproščanje substance, v eni uri se je sprostilo okrog 40 %, v 7 h pa več kot 80 %. Potencialni nosilci bi lahko bili tudi alginatni aerogeli, zamreženi s cinkom, ki imajo podobne karakteristike kot pektinski. Kot najslabši so se izkazali aerogeli zamreženi s kalcijem.
Keywords: Pektin, alginat, aerogel, diklofenak natrij, biorazgradljivost
Published in DKUM: 26.09.2014; Views: 1516; Downloads: 165
.pdf Full text (29,02 MB)

3.
SOL-GEL SINTEZA VOLFRAMOVIH BRONZ (Na x WO 3 )
Aleš Rajbar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: S sol—gel sintezo smo pripravili bronze NaxWO3 z x=0,66. Bronze NaxWO3 so najpogosteje raziskovane in x ima razpon od 0 do vključno 1, zato imajo tudi velik obseg lastnosti, ki znajo biti koristne. Našli smo novo pot za pripravo čiste bronze, ki je enostavnejša, ker ni potrebno uporabiti visokih temperatur, zato pa so potrebne drage kemikalije in dobit produkta zaenkrat še ni ekonomična. Sinteza je bila izvedena po dveh poteh. Obe poti sta izvedeni po sol—gel metodi, ki zajema hidrolizo in kondenzacijo prej pripravljenega 5% prekurzorja WO(OEt)4, raztopljenega v EtOH. En način priprave je direktna pot, kjer dodamo Na+ z dodatkom NaOEt in nato poteče hidroliza. Na+ nam ni potrebno več dodati po hidrolizi, saj ga že imamo v raztopini. Drugi način priprave je preko WO3, kjer nastopi hidroliza prekurzorja WO(OEt)4 in nato vključitev Na+ v WO3. Po sintezi smo kserogele kalcinirali pri 850 in 600°C ter jih nato analizirali z RPD (rentgenska praškovna difrakcija), na podlagi katere smo lahko ugotovili njihovo čistoto oziroma uspešnost sinteze.
Keywords: natrij volframove bronze, volframati, sol–gel, kalciniranje, RPD
Published in DKUM: 22.12.2009; Views: 2269; Downloads: 148
.pdf Full text (5,58 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica