| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Medvrstniško nasilje v osnovnih šolah
Anja Necin, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Od nekdaj je bilo v šolskem okolju prisotno medvrstniško nasilje, vendar je v današnjih časih vse bolj in bolj razširjeno ter se pojavlja v različnih oblikah in s tem postaja vse večja in kompleksnejša težava. Družba se spreminja in s tem tudi okolje, v katerem otroci odraščajo. Otroci so vse bolj pod pritiskom iz vseh strani, saj si želijo biti sprejeti med vrstniki, ampak na žalost se v vsaki generaciji pojavljajo žrtve medvrstniškega nasilja. S spremembo družbe in tehnologije se tako trpinčenje širi in postaja vse bolj potuhnjeno ter zahrbtno. Posledično starši in učitelji težje sami prepoznajo in odreagirajo pravočasno. Žrtve v redkih primerih poročajo o nasilju, ki se izvaja nad njimi, kar posledično opogumi nasilneže, da nadaljujejo z izvajanjem le-tega v različnih oblikah in dimenzijah. Diplomsko delo temelji na predstavi medvrstniškega nasilja, prepoznavi pojavnih oblik (fizično, psihično, spletno itd.), vlog posameznikov (žrtev, nasilnež, opazovalec), posledic za udeležence ter vlog zaposlenih v izobraževalnih ustanovah in okolici pri preprečevanju nasilja. V teoretičnem delu sem podrobno opisala, s katerimi pojavnimi oblikami vrstniškega nasilja se srečujemo v osnovnih šolah ter kako jih lažje prepoznati. Poleg klasičnih oblik sem dodala še posebne, kot so spolno, spletno, rasno, homofobno in nasilje nad učenci s posebnimi potrebami. Tem vrstam nasilja je namreč potrebno posvetiti enako pozornost kot ostalim, ki se večinoma dogajajo nam »pred očmi«. Sledi razčlenitev na vloge posameznih učencev ter kako vpliva njihova vloga na njihov nadaljnji razvoj in udejanjanje v šolskih aktivnostih. Zdi se mi pomembno, da učitelji in starši prepoznajo znake ob spremembi otrokovega vedenja, saj tako lahko že preventivno reagirajo in preprečijo morebitne nadaljnje posledice. Kot zadnji del teorije predstavim, kolikšno in kakšno vlogo imajo zaposleni v izobraževalnem sistemu, starši, mediji ter okolica na vedenje učencev in njihovo odzivanje ob pojavu nasilja. Poudarila sem pomen šole in vseh zaposlenih v šolskem sistemu, saj otroci večji del dneva preživijo v okolju, ki mora biti za njih prijazno. V raziskovalnem delu sem uporabila osem novejših raziskav (od leta 2010 do 2019). Njihov namen je, da na dejanskih odgovorih prikažem, kako velik problem sodobne družbe je medvrstniško nasilje in da je potrebno posvečati več pozornosti preventivi in krepitvi dobrih odnosov med neločljivo povezavo zaposlenih v šoli, staršev in učencev.
Keywords: diplomske naloge, medvrstniško nasilje, šola, žrtev nasilja, nasilnež, opazovalec
Published: 29.09.2020; Views: 248; Downloads: 73
.pdf Full text (655,63 KB)

2.
Nasilje in medvrstniški odnosi v osnovni šoli
Nina Nemec, 2016, master's thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja problem medvrstniškega nasilja na območju Pomurja in ene od ljubljanskih osnovnih šol. Osrednji cilj naloge je ugotoviti pogostost agresivnega vedenja med vrstniki, najpogostejše oblike nasilja, odnos anketirancev do različnih oblik nasilja in morebitne rešitve za izboljšanje medsebojnih odnosov. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega. Teoretični del obsega opredelitev pojmov, kot so agresija, nasilje, vrste, oblike in vzroki nasilnega vedenja. Poleg tega teoretični del predstavlja vloge učencev v medvrstniškem nasilju in opredeljuje pomen šole ter različne dejavnike, ki vplivajo na nasilno vedenje osnovnošolcev. Opisuje različne predloge za zmanjševanje in preprečevanje nasilja v osnovnih šolah. Analizira različne teorije vpliva spola in starosti na pojav nasilnega vedenja. Ključni empirične del naloge je analiza in predstavitev rezultatov raziskave, v katero je bilo vključenih 165 osnovnošolcev iz štirih osnovnih šol na območju Pomurja in ljubljanske regije, maja 2015. Podatki so bili obdelani s programom SPSS za programsko okolje Windows. Z našo raziskavo smo želeli izvedeti, kako pogosto so učenci na osnovnih šolah izpostavljeni medvrstniškemu nasilju ter ali so le temu pogosteje izpostavljeni fantje ali dekleta različnih starosti. Raziskava, ki smo jo izvedli v štirih osnovnih šolah v Sloveniji, je pokazala, da je kar 44,3 % učencev že bilo žrtev medvrstniškega nasilja, da so fantje pogosteje vpleteni v fizične oblike nasilja, dekleta pa v psihične, da sta igrišče in ulica najpogostejša kraja, kjer se nasilje najpogosteje dogaja, da se učenci o nasilju najpogosteje pogovarjajo s starši in da žrtve nasilja svoje težave najpogosteje zaupajo staršem. Iz pridobljenih podatkov je mogoče zaključiti, da so starši še vedno tisti, ki jim učenci najbolj zaupajo. Za učinkovito zmanjšanje nasilnega vedenja in pravočasno ukrepanje ter pomoč žrtvam nasilja bi morali doseči, da bi osnovnošolci do šolskih delavcev razvili vsaj približno toliko zaupanja kot ga imajo do svojih staršev.
Keywords: medvrstniško nasilje, žrtev, šola, nasilnež, vrstniki.
Published: 12.09.2016; Views: 1976; Downloads: 404
.pdf Full text (1,68 MB)

3.
BULLYING V SREDNJI ŠOLI
Špela Gričnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opisujemo bullying ali vrstniško nasilje v srednji šoli. Nasilje med vrstniki se lahko zgodi v vsaki šoli, na poti v šolo in iz nje. Ko govorimo o vrstniškem nasilju, so vanj lahko vključeni posamezniki ali pa skupine mladostnikov, ki se pojavljajo kot žrtve, nasilneži ali opazovalci. Vso to nasilje, ki ga povzročajo, pri mladostnikih pušča pečat, ki vpliva na oblikovanje kasnejše samopodobe in osebni razvoj posameznika. V literaturi zasledimo različne oblike vrstniškega nasilja v srednjih šolah, ki se na grobo deli na psihično oziroma verbalno nasilje, fizično nasilje in spolno nasilje. Med nasilje pa ne štejemo tistih dejanj, kjer sta obe osebi prostovoljno vstopili v ta odnos. Poleg različnih oblik, pa so pomembni tudi številni dejavniki, ki vplivajo na pojav vrstniškega nasilja. Tako so si vsi avtorji enotni glede naslednjih dejavnikov: družina, vrstniki, šola in mediji. Družina je tisti dejavnik, ki bistveno vpliva na razvoj otrokove osebnosti in mu pokaže kaj je prav in kaj narobe. Ta mu mora dajati kar se da najboljši zgled, hkrati pa tudi šola, ki postane otrokov drugi dom. Organi pregona in druge institucije se srečujejo s primeri nasilja, zato je potrebna ureditev na področju zakonodaje in uvedba različnih ukrepov, ki se uvajajo na srednjih in drugih šolah. Iz mnogih izkušenj in zgodb, ki jih lahko preberemo ali slišimo o nasilju med vrstniki, je potrebno poudariti, da nasilje ni dopustno in zanj ni ustreznega opravičila. Otrokom je potrebno ustvariti varno okolje, še posebej med vrstniki, ki postanejo zelo pomembni skozi njihovo odraščanje.
Keywords: bullying, vrstniško nasilje, mladostnik, nasilnež, žrtev nasilja, ukrepi za preprečevanje nasilja, oblike vrstniškega nasilja
Published: 23.05.2016; Views: 1096; Downloads: 142
.pdf Full text (1,07 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica