| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: URBANISTIČNO IN ARHITEKTURNO NAČRTOVANJE VRSTNIH HIŠ
Kaja Rozman, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Pri načrtovanju stanovanjskih naselij vrstnih hiš je zelo pomembno, da se upoštevajo urbanistični kriteriji za gradnjo, saj se s tem zagotavlja osnovna raven kvalitete bivanja. Diplomsko delo v osrednjem delu obravnava poglavitne urbanistične kazalce in kriterije za vrednotenje kvalitete bivanja. V nadaljevanju pa so predstavljena tri naselja v Mariboru, ki so nastala v treh različnih zgodovinskih obdobjih. Z primerjavo njihovih značilnosti, ki smo jih ovrednotili v urbanistični analizi, smo ugotovili, da vsa predstavljena naselja vrstnih hiš v Mariboru nudijo sorazmerno zadostno kvaliteto bivanja.
Keywords: vrstna hiša, kvaliteta bivanja, stanovanjska naselja, urbanistični kazalci, Maribor
Published: 08.10.2010; Views: 2216; Downloads: 305
.pdf Full text (3,99 MB)

6.
MORFOLOŠKA ANALIZA NASELJA PAMEČE KOT PODLAGA ZA PROSTORSKO NAČRTOVANJE
Ana Lavre, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil opraviti analizo stanja v naselju Pameče, ugotoviti in analizirati dejavnike in raziskati vzroke iz preteklosti, ki so vplivali na sedanje stanje v naselju. Namen vsega tega je ugotoviti, kakšen bo njegov prihodnji razvoj in kakšne bodo potrebe znotraj naselja. Ugotoviti smo želeli tudi, v kakšni meri so upoštevani predpisi, ki določajo urejanje naselij. Pri delu so bile uporabljene različne metode. Najpomembnejša je bila morfološka analiza grajene strukture, ki je bila opravljena na podlagi seznanitve z dejanskimi razmerami v naselju. Poleg te so bile uporabljene tudi deskriptivna metoda, metoda statistične analize podatkov, grafična metoda ter metoda intervjuja. Na koncu poglavij je opravljena sinteza pridobljenih podatkov, podani so sklepi in možnosti za prihodnji razvoj. V diplomskem delu smo ugotovili, da predpisana izhodišča niso upoštevana dosledno, da so v preteklosti bolj upoštevali pomen vpliva naravnih determinant pri umeščanju naselij v prostor kot danes, da v naselju lahko opredelimo dele z različnimi funkcijami, da avtohtonost iz njega izginja in postaja vse bolj podobno vseh drugim naseljem v Sloveniji. Navedli smo tudi, kakšne bodo prihodnje potrebe za širjenje naselja ter opisali konflikte v naselju in podali možne rešitve zanje.
Keywords: Urejanje naselij, cilji in izhodišča za urejanje naselij, prebivalstvo, funkcije naselja, Pameče, avtohtonost, naravne determinante
Published: 13.04.2012; Views: 2888; Downloads: 328
.pdf Full text (15,07 MB)

7.
8.
Gasilski dom kot središče socialnega življenja v naseljih Dravskega polja
Patricija Kikl, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V podeželskih naseljih gasilski domovi že od nekdaj predstavljajo pomemben socialni prostor ter kraj posebnega pomena, tako v morfološkem kot tudi v socialnem smislu. V morfološkem smislu se posebnost nanaša na lokacijo gasilskih domov, saj so le-ti pogosto vzpostavljali središče naselja ali kraj posebnega pomena. Gasilski domovi so v primerjavi z drugimi objekti izstopali v podobi naselja. Spoznavanje gasilskih domov je zato spoznavanje morfologije podeželskih naselij, in sicer v strukturnem kot tudi v fiziognomskem pogledu. V socialnem smislu so bili gasilski domovi središče družabnega in kulturnega dogajanja na vasi. Do danes se je njihov pomen spremenil, tako v morfološkem kot socialnem pogledu. V diplomski nalogi bom prikazala morfološke značilnosti ter socialni pomen gasilskih domov in gasilskih društev.
Keywords: Ključne besede: podeželska naselja, gasilski dom, gasilska društva, Dravsko polje
Published: 08.10.2012; Views: 1215; Downloads: 164
.pdf Full text (3,55 MB)

9.
KRITERIJI ZA PARCELACIJO: RAZVOJ ROBA NASELJA KRED
Martin Fratina, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Določila prostorskih aktov ter želje investitorjev mnogokrat privedejo do nepredvidene izrabe prostora. S premišljenim izborom stavbne tipologije in zasnovo parcelacije, lahko omogočamo skladnejši prostorski razvoj naselij. V diplomskem delu so bili ob opredelitvi primerne stavbne tipologije določeni kriteriji za parcelacijo, ki vplivajo na prostorske konfiguracije razširitve naselja Kred na njegovem robu ob predpostavki, da zgoščevanje strukture naselja ni več možno. Z ovrednotenjem glavnih kriterijev, kot npr. skladnost s strukturo naselja in obstoječo parcelacijo, povezava z zelenim zaledjem, velikost in uporabnost zunanjih površin, možnost zazelenitve, enakovrednost, dostopnost, delež prometnih površin ter primernost glede na konfiguracijo terena, kvaliteta pogledov in izraba prostora, so bile za posamezne variantne zasnove parcelacije in umestitve stanovanjske zazidave v prostor izpostavljene in ovrednotene možnosti trajnostnega prostorskega razvoja naselja.
Keywords: parcelacija, stavbna tipologija, trajnostna gradnja, trajnostni razvoj, Posočje, rob naselja
Published: 25.09.2013; Views: 933; Downloads: 127
.pdf Full text (5,72 MB)

10.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica