| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
REVIDIRANJE SISTEMA NOTRANJIH KONTROL V KNJIGOVODENJU STORITVENEGA PODJETJA
Maja Kolenc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov: teoretičnega in praktičnega. V teoretičnem delu smo proučili sistem notranjih kontrol, kontrolni pristop revidiranja računovodskih izkazov ter opredelili okvir notranjih kontrol v knjigovodenju. Teoretična spoznanja smo uporabili na praktičnem primeru. Na primeru podjetja smo izvedli praktični del diplomskega dela. Pridobili smo spoznanja o poslovanju podjetja, ki se navezujejo na finančno poročanje. Z uporabo kontrolnega pristopa revidiranja računovodskih izkazov smo pridobili razumevanje o računovodskih aktivnostih za izbrane procese. Pri tem smo opredelili pomembna tveganja in kontrole, ki obvladujejo več kot eno od navedenih tveganj. Za izbrane kontrole smo izvedli preizkušanje zasnove ter stalno in učinkovito delovanje. Ugotovili smo, da ima obravnavano podjetje vzpostavljene tako aktivne kot pasivne notranje kontrole ter da vodstvene kontrole nadzorujejo delovanje temeljnih kontrol. Za notranje kontrole, ki smo jih preizkusili, smo ugotovili, da so ustrezno zasnovane ter delujejo na način, ki zagotavlja preprečevanje ter odkrivanje in odpravljanje napak in prevar.
Keywords: Sistem notranjih kontrol, notranje kontrole, revidiranje notranjih kontrol, knjigovodenje, storitvena dejavnost, naris poteka.
Published: 19.11.2009; Views: 2580; Downloads: 573
.pdf Full text (622,15 KB)

2.
ANALIZIRANJE TOKA RAČUNOVODSKE DOKUMENTACIJE IN PREVERJANJE USTREZNOSTI S TEM POVEZANIH NOTRANJIH KONTROL
Tadeja Štravs, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Notranje kontroliranje je niz dejanj, ki prepletajo dejavnost organizacije. Ureditev notranjega kontroliranja je najbolj uspešna takrat, kadar so kontrole vgrajene v infrastrukturo organizacije in postanejo celostni del jedra organizacije. Notranje računovodske kontrole morajo zagotoviti, da so informacije za odločanje, tako za zunanje kot za notranje uporabnike, zanesljive, pravilne, pravočasne in stroškovno učinkovite. V diplomski nalogi sem predstavila organiziranost in delovanje javnega računovodstva. V okviru Ministrstva za finance RS deluje Direktorat za javno računovodstvo, ki vodi finančno-računovodske storitve za potrebe izvrševanja proračuna Republike Slovenije in v okviru tega vodi tudi analitične in sintetične računovodske evidence za proračun in neposredne proračunske uporabnike. Predstavila in opisala sem knjigovodske listine in poslovne knjige, ki se v skladu s Pravilnikom o računovodstvu in Pravilnikom o postopkih za izvrševanju proračuna vodijo in uporabljajo v knjigovodstvu na DJR. Opisani so postopki in krogotoki nekaterih knjigovodskih listin znotraj pomembnejših zaokroženih enot v računovodstvu z notranjimi računovodskimi kontrolami, ki se pri tem izvajajo. Po pregledu knjigovodskih opravil ter krogotokov knjigovodskih listin sem dobila potrditev, da ima DJR vzpostavljene delujoče računovodske kontrole. Dosledno izvajanje kontrolnih postopkov, ki jih morajo opravljati zaposleni delavci, ter vgrajeni sistemi kontrol v računalniških programih skupaj zagotavljajo točno pravilno in realno izkazovanje sredstev, obveznosti do virov sredstev in rezultatov poslovanja.
Keywords: notranje kontrole, proračunski uporabniki, knjigovodska listina, javno računovodstvo, naris poteka.
Published: 23.01.2012; Views: 1543; Downloads: 162
.pdf Full text (355,76 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica