| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 138
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Uporaba digitalne identifikacije za zmanjševanje napak pri transfuziji
Tina Rogač, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Transfuzija je intervencija, katera se v zdravstvu uporablja vsakodnevno. Pri tej intervenciji je ključnega pomena identifikacija pacienta. Da bi se napake pri identifikaciji zmanjšale, so se začeli uveljavljati digitalni identifikacijski sistemi, s pomočjo katerih se veliko napak prepreči. Namen tega zaključnega dela je raziskati, kako z uporabo digitalne identifikacije pacientov vplivamo na zmanjševanje napak pri transfuziji.
Keywords: digitalna identifikacija, transfuzija, napake
Published in DKUM: 22.04.2024; Views: 156; Downloads: 41
.pdf Full text (749,87 KB)

2.
Large retroperitoneal mass in a 56-year old female
Nuhi Arslani, 2017, professional article

Keywords: retroperitonealni prostor, kongenitalne napake, benigne ciste, ciste Müllerjevega voda
Published in DKUM: 09.04.2024; Views: 108; Downloads: 7
.pdf Full text (279,97 KB)
This document has many files! More...
This document is also a collection of 1 document!

3.
Sistemske napake kliničnih raziskav
Dušica Pahor, 2017, preface, editorial, afterword

Keywords: klinične raziskave, sistemske napake, vzroki, preprečevanje
Published in DKUM: 09.04.2024; Views: 109; Downloads: 5
.pdf Full text (71,35 KB)
This document has many files! More...
This document is also a collection of 1 document!

4.
Analiza pogostosti in značilnosti napak pri brizganju plastike in njihovega vpliva na kritična mesta v proizvodnji : diplomsko delo
Ožbej Vidmar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Osnovni namen diplomske naloge je ugotoviti, katere napake se pojavijo, ko že imamo stabilen proces brizganja plastike. V diplomski nalogi so opisane osnove brizganja plastike. Narejena je analiza napak, ki so se pojavile med delovanjem, in podane so smernice za reševanje napak. Na podlagi analize podatkov je izdelana podatkovna baza za tehnologe, s katero bodo hitro in učinkovito reševali napake pri brizganju plastike. S tem se zmanjša srednji čas popravila napak, kar pomeni, da se zmanjša izmet in je manj zastoja v proizvodnji. Z analizo napak, ki so se pojavile, so bile določene tudi kritične točke v proizvodnji.
Keywords: Plastika, brizganje plastike, napake, proizvodnja
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 266; Downloads: 30
.pdf Full text (1,97 MB)

5.
Vrste napak in neželenih dogodkov na urgenci
Vanesa Pust, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Urgenca je del zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni, specializirani za nudenje nujne medicinske pomoči oziroma oskrbe akutno obolelim. Kljub izkušnjam in specialnim znanjem pa preobremenjenost že zaposlenih predstavlja velik vzrok za pojavljanje napak in neželenih dogodkov. Namen zaključnega dela je bil predstaviti in proučiti, katere so najpogostejše napake in neželeni dogodki, s katerimi se na urgenci srečuje zdravstveno osebje.
Keywords: napake, neželeni dogodki, urgenca, zaposleni v zdravstveni negi
Published in DKUM: 11.12.2023; Views: 462; Downloads: 94
.pdf Full text (1,16 MB)

6.
Pomen poznavanja zdravil pri medicinskih sestrah
Mojca Šket, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Medicinske sestre pri svojem delu vsakodnevno rokujejo z zdravili, zato je pomembno, da zdravila poznajo, prepoznajo morebitne napake pri dajanju zdravil in se jih zavedajo. Namen zaključnega dela je raziskati, kako zaposleni v zdravstveni negi zaznavajo napake pri dajanju zdravil. Metode: Izvedli smo sistematični pregled znanstvene literature z analizo in sintezo. Literaturo smo z vključitvenimi in izključitvenimi kriteriji iskali v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in Medline s pomočjo zastavljenega iskalnega niza. Upoštevali smo smernice PRISMA. Za sintezo identificiranih študij smo uporabili tematsko analizo. Rezultati: V končno analizo smo vključili 12 člankov. Ugotovili smo, da na pojav napak pri dajanju zdravil vplivajo različni dejavniki, osebnostni in drugi trenutni moteči dejavniki. Ti največkrat privedejo do aplikacije napačnega zdravila. Zaposleni v zdravstveni negi se pogosto soočajo z ovirami pri poročanju napak pri dajanju zdravil, zato o teh ne poročajo. Razprava: Zaznamo lahko, da se v klinični praksi napake pri dajanju zdravil pogosto dogajajo, nekateri se jih sploh ne zavedajo. Vse to povzroča škodo pacientu.
Keywords: zdravila, medicinske sestre, znanje, dojemanje, napake
Published in DKUM: 27.03.2023; Views: 578; Downloads: 97
.pdf Full text (802,11 KB)

7.
Napake pri zaslišanju otrok, ki so bili žrtve zlorabe : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Lara Pavlič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Zloraba otroka je eno izmed najhujših kaznivih dejanjih, ki jih človek lahko stori. Zato je zelo pomembno, da imamo usposobljene zasliševalce, ki znajo od otroka pridobiti informacije, ki so pomembne za preiskavo. Čeprav je zaslišanje otroka zelo pomembno opravilo pri preiskovanju zlorabe, pa še vedno v svetu nimamo dovolj usposobljenih zasliševalcev za delo z otroci. Kljub temu, da obstajajo posebne tehnike, ki so se razvile prav zaradi napak, ki so se dogajale pri zaslišanju otrok, še vedno prihaja do napak, ki lahko usodno vplivajo na preiskovanje zlorabe. Diplomska naloga se osredotoča prav na te napake ter kako jih lahko preprečimo. Zasliševalci se morajo pred zaslišanjem naprej seznaniti s primerom in s stopnjo otrokovega razvoja, saj bodo tako lažje oblikovali svoja vprašanja. Najbolje je, da otroku postavljajo vprašanja odprtega tipa, da sam odgovori na vprašanje in opiše, kaj se je tisti dan, ko je prišlo do zlorabe, dogajalo. Seveda pa morajo biti zasliševalci predvsem pazljivi, da ne zastavljajo sugestivnih vprašanj. Pri zaslišanju otrok pa je lahko izpraševalcem v veliko pomoč tudi anatomska lutka, ki otroku pomaga pri tem, da lažje pokaže, kje in kako se ga je osumljenec med potekom zlorabe dotikal. Otrokovi odgovori so tako boljši in zanesljivejših, kar lahko privede do obsodbe storilca.
Keywords: otroci, zlorabe, tehnike zaslišanja, napake, diplomske naloge
Published in DKUM: 11.10.2022; Views: 493; Downloads: 48
.pdf Full text (1,47 MB)

8.
Avtomatizacija proizvodnje v podjetju CNC P&K - Pušnik d. o. o. : diplomsko delo
Jana Cafuta, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela je primerjava proizvodne linije v podjetju P&K – Pušnik d. o. o., pred avtomatizacijo in po avtomatizaciji. V začetku je zapisano, kaj je avtomatizacija, opredeljene so tudi njene prednosti. V nadaljevanju je analizirana proizvodna linija, kjer je opisano delovanje, izdelek, ki se izdeluje na tej liniji, izračunani so stroški in opredeljene nastale napake. V drugem delu je analizirana avtomatizirana proizvodna linija in prav tako so izračunani stroški in opredeljene napake. Na koncu so zapisane še ugotovitve in zaključek. Po izvedeni avtomatizaciji potrebuje podjetje enega delavca manj, zvišala sta se kakovost in produktivnost, za 1,6 % pa se je zmanjšal odstotek izmeta.
Keywords: podjetje P&K – Pušnik d. o. o., avtomatizacija, proizvodna linija, stroški, napake
Published in DKUM: 13.09.2022; Views: 576; Downloads: 0

9.
Vpliv čustev na spomin in pričanje očividcev : diplomsko delo
Nika Hober, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Svet okoli sebe zaznavamo in interpretiramo v skladu s svojimi vrednotami, normami, izkušnjami in pričakovanji. Pozorni smo na za nas zanimive stvari, dogajanja ali pojave. Vso zaznavanje pa, brez da bi ga shranili v spomin, ne bi imelo nikakršnega smisla in pomena. Vprašajmo se, kakšno bi bilo življenje brez spomina. Ljudje smo čuječa bitja, tako nas poleg spomina odlikujejo tudi drugi kognitivni procesi, kot sta učenje in mišljenje. Vsi ti procesi so povezani s čustvovanjem, ki velja za enega najosebnejših in subjektivnih procesov. S čustvi vsak posameznik odraža vrednostni odnos do samega sebe in zunanjega sveta. Napake spomina so nekaj povsem normalnega, razumljivega in same po sebi, v toku vsakdanjega življenja, niso usodne. Problem nastane, kadar imajo čustva ali drugi dejavniki zaznavanja vpliv na spomin pri dogodkih, kjer priče dogodke (re)konstruirajo popolnoma drugače, kot so se zgodili in zaradi tega pride do obsodb nedolžnih oseb. Kadar ni materialnih dokazov, so lahko priče edini vir informacij, pri tem pa se moramo vprašati, ali so podane informacije verodostojne in kredibilne. Pomemben vpliv pri tem ima tudi pravilna izvedba intervjuja in čas, v katerem je ta izveden. Diplomska naloga se osredotoča na spomin (vrste spomina, spominske napake), čustva in pričanje očividcev ter na povezanost med slednjimi pojmi. Predstavljena pa je tudi eksperimentalna manipulacija čustev. V nalogi so postavljene hipoteze, ki so naše domneve in smo jih skozi pregled literature bodisi potrdili bodisi ovrgli. Ugotovili smo, da na spomin vplivajo tako pozitivne kot tudi negativne emocije, kako velik vpliv ima, kam je usmerjena pozornost očividca ter da informacije, s katerimi so priče seznanjene po dogodku, resnično vplivajo na spomine prič in njihovo poznejše pričanje.
Keywords: priče, čustva, spomin, spominske napake, diplomske naloge
Published in DKUM: 09.09.2022; Views: 1073; Downloads: 135
.pdf Full text (949,50 KB)

10.
Povezava vrednosti selena v amnijski tekočini z zastojem plodove rasti in kromosomskimi napakami ploda
Ksenija Ogrizek - Pelkič, 2021, doctoral dissertation

Abstract: Cilj raziskave je bil ovrednotiti vlogo vrednosti selena v amnijski tekočini, da bi razumeli njegovo možno vlogo pri razvoju SGA in pojavnostjo kromosomskih napak ploda.Vrednosti selena smo izmerili v 327 vzorcih plodovnice. Med 310 živorojenimi novorojenci je bilo 267 (86,1 %) otrok, ki so odgovarjali po teži gestacijski starosti (AGA), pri 43 (13,8 %) pa smo ob rojstvu ocenili, da je otrok premajhen za gestacijsko starost (SGA). Pri 17 (5,2 %) preiskovankah smo ugotovili nepravilen citogenetski izvid pri plodu. Vrednosti selena v amnijski tekočini v skupini s SGA novorojenci so bile statistično značilno nižje kot v skupini z AGA (4,8 ± 1,9 µg/L napram 5,6 ± 2,5 µg/L (p = 0,017). Razmerje obetov 0.859 kaže, da se je pri višjih vrednostih selena v amnijski tekočini verjetnost rojstva otroka s SGA manjša Srednja vrednost in standardni odklon vrednosti selena v amnijski tekočini pri plodovih s kromosomskimi nepravilnostmi je bila 5,5 ± 2,3 µg/L.
Keywords: Selen, amnijska tekočina, novorojenec s premajhno težo za gestacijsko starost, kromosomske napake ploda
Published in DKUM: 24.11.2021; Views: 808; Downloads: 70
.pdf Full text (1,19 MB)

Search done in 1.84 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica