| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Mikrokrmilniško voden napajalnik za požarne sisteme
Edvard Bregar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja razvoj mikrokrmilniško vodenega napajalnika za požarne sisteme, ki je zasnovan tako, da je v skladu z vsemi trenutno veljavnimi predpisi ter s standardom SIST EN 54-4. Požarni sistem je sestavljen iz požarne centrale, ki krmili številne dodatne naprave (sirene, bliskavke, ključavnice …), ki pa pogosto potrebujejo dodatno napajanje. Dodatni napajalniki so ustrezno razporejeni po objektu in zagotavljajo ustrezno napajanje naprav iz dveh virov. V primeru izpada primarnega vira, sistem preklopi na baterijsko napajanje. Dodatni napajalniki nadzirajo, polnijo in vzdržujejo vgrajeno svinčevo baterijo, hkrati pa nadzirajo vse pomembne napetosti, preklapljajo med primarnim in baterijskim napajanjem. V standardu EN 54-4 je zahtevano tudi, da mora imeti dodatni napajalnik vsaj en izhod, s katerim lahko preostalemu delu požarnega sistema javi napako v delovanju. Mikrokrmilniško voden napajalnik za požarne sisteme je sestavljen iz standardnega industrijskega napajalnika, mikrokrmilniške kartice, ožičenja, ohišja ter svinčeve baterije. Na pokrovu ohišja je vgrajena tudi čelna plošča za prikaz stanja. V delu je opisan razvoj od osnovne ideje do končnega izdelka. Podani so tudi primeri problemov, vključno s certifikacijo izdelka pred komercialno uporabo.
Keywords: napajalnik, požarni sistem, mikrokrmilnik
Published: 14.12.2020; Views: 327; Downloads: 41
.pdf Full text (2,38 MB)

2.
Napajalno vezje za dvofazno napajano električno napravo
Jaša Vrečko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano načrtovanje in izdelava napajalnega vezja za dvofazno napajano električno napravo, ki ga bomo uporabljali za napajanje indukcijske naprave. Napajalno vezje sestavljajo EMI filter, usmerniško vezje, dušilno (snubber) vezje in povratna vezava. Pomemben del naprave je tako tudi transformator, ki mora biti ustrezno dimenzioniran, zato smo izbrali tudi transformator in nato z meritvami potrdili ustreznost delovanja načrtanega vezja in izbranega transformatorja. Na podlagi rezultatov opravljenih meritev na prototipu napajalnega vezja smo pripravili dokončni predlog vezja in ga prilagodili načrtovalskim zahtevam.
Keywords: napajalnik, stikalni transformator, elektronsko vezje, zaporni pretvornik, testiranje
Published: 03.07.2020; Views: 851; Downloads: 198
.pdf Full text (2,09 MB)

3.
Vgrajeni sistem za spremljanje okoljskih parametrov v prostoru
Blaž Kukovec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes se vedno bolj ukvarjamo z onesnaženostjo zraka v notranjih prostorih. Ker se problematike bolj zavedamo, smo izdelali vgrajeni sistem, ki meri okoljske parametre v notranjih prostorih. Izmerjene parametre sistem beleži in pošilja na oblačno storitev preko brezžične povezave. Naprava omogoča vizualno indikacijo kakovosti zraka z uporabo svetlobnih indikatorjev. Parametri, ki jih sistem meri, so temperatura, vlažnost, koncentracija trdih delcev, nasičenost ogljikovega dioksida in skupnih hlapnih organskih plinov. V diplomskem delu je opisano, kako smo sistem zasnovali in izvedli. Na koncu so opravljene meritve okoljskih parametrov na dveh različnih lokacijah.
Keywords: okoljski parametri, stikalni napajalnik, ESP-WROOM-02, merjenje parametrov, vgrajen sistem.
Published: 22.11.2019; Views: 440; Downloads: 61
.pdf Full text (2,44 MB)

4.
Linrarni laboratorijski napajalnik
Jaka Vek, 2018, diploma project paper

Abstract: V zaključnem projektu je opisan razvoj linearnega napajalnika za laboratorijske potrebe, kar pomeni, da zanemarimo učinkovitost in prenosljivost v prid natančnosti in zanesljivosti. Namen izdelka je nadomestitev dražjih možnosti z enako dobrimi lastnostmi in možnostjo uporabnikovega nadgrajevanja. Napajalnik omogoča osnovne funkcionalnosti, kot sta nastavljanje napetosti in tokovno omejevanje. Za prikazovanje teh vrednosti sta za večjo preglednost uporabljena digitalna prikazovalnika. Napajalnik je narejen tako, da ima možnost dodajanja funkcij in uporabniških vmesnikov, tako da nismo omejeni na trenutno zasnovo. Opisan je postopek načrtovanja in izdelovanja delov, ki skupaj naredijo laboratorijski napajalnik. Navedeni so problemi, ki so nastali in kako so bili rešeni. Meritve so bile opravljene ter prikazane, s pomočjo katerih smo določili uspešnost projekta.
Keywords: Linearni napajalnik, operacijski ojačevalnik, usmernik, merjenje napetosti, A/D pretvornik, valovitost
Published: 07.02.2019; Views: 1056; Downloads: 109
.pdf Full text (1,22 MB)

5.
Avdio ojačevalni modul
Matej Đorđević, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj in izdelavo avdio ojačevalnega modula, ki zavzema vsa osnovna vezja za ojačevanje ter predelavo avdiosignala v analogni tehniki. Glavna naloga avdio ojačevalnega modula je, da majhen avdiosignal na vhodu ojačuje na signal velike izhodne moči, ki se nato sprošča na zvočnikih in omogoča spreminjanje visokih ter nizkih tonov oziroma frekvenc po uporabnikovi želji. Diplomsko delo je napisano v sklopih, ki natančno in razumljivo opišejo delovanje vsakega sklopa v vezju posebej. Sklopi vezij so postavljeni po vrsti tako, kot se avdiosignal od začetka na vhodu pa do končne vrednosti na izhodu po sklopih predeluje in spreminja.
Keywords: Ojačevalnik, pred-ojačevalnik, operacijski ojačevalnik, tonsko krmilno vezje, merjenje, napajalnik
Published: 19.10.2018; Views: 358; Downloads: 91
.pdf Full text (2,79 MB)

6.
NAPAJALNIK SVETIL LED
Aleksander Grešak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen Diplomskega dela je bilo izdelati napajalnik svetil LED. Predstavljene so teoretične podlage delovanja napajalnika, njegova izdelava, ter opravljene določene meritve. Napajalnik deluje na principu stikalnega usmernika, ki izmenično napetost pri visoki frekvenci pretvarja v enosmerno. Uporabili smo pretvornik navzdol, ker je želena izhodna napetost nižja od vhodne. Prednosti stikalnega napajalnika so boljši izkoristek vezja, vezje je manjše in posledično tudi lažje.
Keywords: diode LED, pretvornik DC-DC, LM3444, stikalni napajalnik
Published: 18.09.2013; Views: 1825; Downloads: 264
.pdf Full text (2,61 MB)

7.
MERITEV KARAKTERISTIK UNIVERZALNEGA MOTORJA ZA POGON MEŠALNIKA
Primož Škrablin, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je analiza delovanja univerzalnega motorja z reduktorjem za pogon mešalnika. Uporabljena sta dva različna pristopa krmiljenja vrtljajev motorja. Predstavljeni so rezultati meritev obremenilnih karakteristik, ter rezultati segrevanj za predpisane cikle obratovanja Vso delo in meritve smo opravili v Laboratoriju za električne stroje (LABES) na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.
Keywords: univerzalni motor, komutacija, reduktor, brezstopenjski napajalnik, stopenjski napajalnik
Published: 03.05.2011; Views: 1895; Downloads: 156
.pdf Full text (3,83 MB)

8.
DIGITALNI MERILNIK ZA NAPAJALNIKE BATERIJ
Tadej Mastnak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan digitalni merilnik za napajalnike baterij, ki ga lahko uporabimo za prikaz podatkov o NiCd,NiMH in Li-ion baterijah.
Keywords: baterije, napajalnik baterij, električni napjalnik, digitalni merilnik
Published: 01.10.2009; Views: 1637; Downloads: 309
.pdf Full text (2,60 MB)

9.
TIPALO SONČNEGA SEVANJA IN TEMPERATURE Z BREZŽIČNO POVEZAVO
Miran Jovanović, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan postopek načrtovanja in izdelave brezžičnega tipala sončnega sevanja in temperature. Tipalo je namenjeno za izpopolnjeno in optimalnejše delovanje avtomatike centralnega ogrevanja (diferenčnega regulatorja SGC). Tak regulator je sposoben ob pomoči tipala sončnega sevanja s krmiljenjem črpalke, ki poganja vodo skozi sončne kolektorje, izboljšati izkoristek le-teh. Diferenčni regulator SGC je konstruiran za delovanje z žičnimi in brezžičnimi tipali. Prednost brezžičnih tipal je bistveno enostavnejša in hitrejša montaža, kar pomeni manjše stroške vgradnje.
Keywords: sončna energija, sončne celice, merjenje jakosti sončnega sevanja, diferenčni regulator SGC, sistemsko integrirano vezje CC1110, nizkomočnostni napajalnik LTC1754-3.3
Published: 29.06.2009; Views: 1926; Downloads: 214
.pdf Full text (4,90 MB)

10.
Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica