| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Hitra robno-območna integralska metoda za simulacijo prenosnih pojavov v tekočinah
Jan Tibaut, 2019, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji predstavljamo hitro robno-območno integralsko metodo, ki smo jo uporabili za reševanje prenosnih pojavov v tekočini. Hitra robno-območna integralska metoda izhaja iz robno-območne integralske metode. Beseda hitra pove, da smo jo pospešili. Računska kompleksnost robno-območne integralske metode raste s kvadratom števila neznank. Zaradi tega hitro dosežemo zmogljivost razpoložljive računalniške opreme in smo tako omejeni na preproste primere. Z aproksimacijsko metodo zmanjšamo računsko kompleksnost robno-območne integralske metode. Uporabili smo križno aproksimacijo s hierarhično razdelitvijo matrik. Razvit algoritem smo primerjali s primeri, ki so v svetu priznani. V naših raziskavah smo rešili hitrostno-vrtinčno obliko Navier-Stokesovih enačb. Simulirali smo tok nanotekočine, ki ga žene naravna konvekcija v zaprti kotanji. Nanotekočina je zmes tekočine in delcev, ki imajo velikost nekaj nanometrov. Zapisali smo model, s katerim smo rešili tok nanotekočine, ki je vsebovala nanodelce aluminijevega oksida.
Keywords: robno-območna integralska metoda, $\mathcal{H}$-struktura, križna aproksimacija, nanotekočine, prenos toplote, naravna konvekcija, hitrostno-vrtinčna oblika Navier-Stokesovih enačb, računalniška dinamika tekočin
Published: 23.12.2019; Views: 642; Downloads: 78
.pdf Full text (2,24 MB)

2.
Numerična simulacija naravne konvekcije nanotekočin
Matic Hribernik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili numerično simulacijo prenosa toplote za primer naravne konvekcije nanotekočin v različnih modelih z različno geometrijo. Nanotekočina je suspenzija enakomerno porazdeljenih nanodelcev v vodi. Najprej smo izvedli primer naravne konvekcije vode v kubični kotanji in določili validacijski model. Naše rezultate smo primerjali z viri drugih avtorjev in ugotovili dobro ujemanje. Izdelali smo simulacije za različne vrste nanotekočin pri različnih koncetracijah nanodelcev. Na koncu smo rezultate analizirali in ugotovili, da nam nanotekočine omogočajo izboljšanje procesa prenosa toplote.
Keywords: naravna konvekcija, nanotekočine, nanodelci, prenos toplote, numerična simulacija
Published: 29.09.2016; Views: 1122; Downloads: 99
.pdf Full text (2,60 MB)

Search done in 0.02 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica