| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
Nanotehnologija in svet prihodnosti : diplomsko delo
Dino Šegula, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v nemirnih in nestabilnih časih. Vse je v krizi, podjetja, gospodarstva in države sveta. Ampak ena stvar ostaja — tehnologija. Tehnologija se razvija hitreje kot kdajkoli prej, zaradi česar počasi že stopamo v dobo nanotehnologije. Presenetljivo, nanotehnologija namreč postaja vse pomembnejši faktor v našem življenju, čeprav se tega niti ne zavedamo. In ta tehnologija ima lastnost, ki lahko spremeni naša življenja za vedno. V diplomskem delu bomo zato predstavili obstoječa in bodoča področja aplikacije nanotehnologije. Poleg tega bomo predstavili ideje in rešitve, ki bodo s pomočjo nove tehnologije vodile do izdelave novih izdelkov — nanoizdelkov. Ti izdelki pa nam bodo olajšali življenja na praktično vsakem področju. Eno izmed mnogih področij, ki bo koristilo te prednosti, je logistika, ki bi lahko naredila velik korak naprej, predvsem na področju hitrosti in kakovosti transporta. Vse pa je bolj ali manj odvisno od podjetij oziroma bolje rečeno managementa tehnologij, ki bo glavni nosilec razvoja. Podjetja namreč želijo pridobivati nova znanja, ki povečujejo njihovo konkurenčno prednost in delež na trgu. S to tehnologijo pa bodo to tudi zagotovo dosegla.
Keywords: nanotehnologija, logistika, nanoizdelki, management tehnologij
Published: 13.06.2010; Views: 2684; Downloads: 482
.pdf Full text (1,80 MB)

4.
RAZVOJ NAPAJALNEGA MODULA ZA PIEZOELEKTRIČNO PRIJEMALO
Sandi Vitanc, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Tehnologija je vse pomembnejši dejavnik današnjega časa. Tehnološki napredki vse hitreje stremijo k izdelovanju majhnih oziroma nano-objektov. Diplomska naloga vsebije načrtovanje, izdelavo in prikaz modula za napajanje piezoelektričnega prijemala. Diplomsko delo zajema celoten proces izdelave modula, vključno z vsemi fazami razvoja ter testiranjem prijemal.
Keywords: MEMS, nanotehnologija, piezoelektrično prijemalo, bimorf
Published: 14.01.2011; Views: 1185; Downloads: 103
.pdf Full text (2,78 MB)

5.
NANOTEHNOLOGIJA V GRADBENIŠTVU - NANOGRADNJA
Darko Kranjc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava nanotehnologijo v gradbeništvu, s poudarkom na nanogradnji. V prvem delu je pregled, kje in na kakšen način se nanotehnologija v gradbeništvu uporablja že danes, v drugem delu, pa je podrobno obravnavan in prikazan koncept nanogradnje, ki bi lahko dobil aplikativno obliko v roku dvajsetih let. Osnovna surovina za grajenje bo ogljik, ki ga bodo nanoroboti zajeli iz ozračja, kot molekule CO2, nato pa bodo iz molekul izločili ogljik, kisik pa spustili nazaj v ozračje. Sam proces nanogradnje bo popolnoma avtomatiziran, stroške gradnje pa naj bi znižal na minimum.
Keywords: gradbeništvo, nanotehnologija, n2m koncept, nanogradnja
Published: 29.09.2011; Views: 2167; Downloads: 164
.pdf Full text (1,50 MB)

6.
7.
Razvoj votlih nanosfer za uporabo v okoljevarstvu
Marijana Lakić, 2012, master's thesis

Abstract: Votle magnetne nanosfere imajo velik potencial v okoljevarstvu v senzorskih aplikacijah za določevanje prisotnosti onesnaževal in kot adsorpcijska sredstva za čiščenje težkih kovin iz voda. Njihova prednost pred nemagnetnimi nanodelci je v tem, da jih po uporabi lahko z zunanjim magnetnim poljem odstranjujemo in regeneriramo. Votle magnetne nanosfere so bile pripravljene z metodo oplaščanja predhodno pripravljenih trdnih jeder na osnovi SiO2 nanodelcev, z ovojnico iz magnetnih nanodelcev oz. magnetno fazo. Disolucijo jeder SiO2 ter s tem nastanek votlih nanosfer smo dosegli s pomočjo kombinacije dveh pufrov pri pH vrednosti 3. Uspešnost sinteze nanodelcev ter magnetnih votlih sfer smo okarakterizirali s pomočjo metod rentgenske praškovne difrakcije (XRD), presevne elektronske mikroskopije (TEM), z metodo analize specifične površine (BET), magnetizacijo z vibrirajočim vzorcem (VSM), infrardečo spektroskopijo s Fourier-jevo transformacijo (FTIR) ter vrstično elektronsko mikroskopijo (SEM).
Keywords: nanotehnologija, magnetizem, železovi oksidi, votle magnetne nanosfere
Published: 05.09.2012; Views: 1797; Downloads: 91
URL Link to full text

8.
IMOBILIZACIJA LIPAZE NA MAGHEMITNE NANODELCE, MODIFICIRANE Z AMINOSILANOM
Matej Žarn, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je sinteza maghemitnih nanodelcev, prevlečenih z aminosilanom, ter imobilizacija encima lipaze na pripravljen nosilec. Maghemitne nanodelce smo pripravili z obarjalno reakcijo ali koprecipitacijo železovih II in železovih III ionov s 25 % amonijakom in jih prevlekli s funkcionalno plastjo silike, nato pa še s plastjo aminosilana. Optimirali smo pogoje za dosego najvišje učinkovitosti imobilizacije ter preostale aktivnosti imobiliziranega encima, kot so: koncentracija encima, vrsta mrežnega povezovalca, čas imobilizacije ter koncentracija mrežnega povezovalca glutaraldehida. Proučevali smo stabilnost imobiliziranega encima, vpliv časa in temperature izpostavitve na ohranitev aktivnosti imobiliziranega ter prostega encima. Najvišjo učinkovitost imobilizacije smo dosegli po aktivaciji magnetnih nanodelcev z 1 % glutaraldehidom (GA), s koncentracijo encima 7,5 µL/mL ter časom imobilizacije 24 ur pri hitrosti stresanja 410 rpm. Kljub visoki učinkovitosti imobilizacije smo v večini primerov dobili zelo nizke ohranjene aktivnosti imobiliziranega encima, imobiliziran encim pa je pokazal boljšo stabilnost pri povišani temperaturi v primerjavi s prostim encimom.
Keywords: nanotehnologija, imobilizacija encima, lipaza, aminosilanski maghemitni nanodelci, aktivnost encima, učinkovitost imobilizacije.
Published: 23.12.2014; Views: 1004; Downloads: 185
.pdf Full text (1,58 MB)

9.
IMOBILIZACIJA KOMERCIALNEGA ENCIMSKEGA PREPARATA DENILITE II S
Anja Slavič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bila uspešna imobilizacija komercialnega encimskega preparata DENILITE II S na hitozanske maghemitne nanodelce in primerjava aktivnosti imobiliziranega encima s prostim encimom. Sintetizirali smo hitozanske maghemitne nanodelce po metodi kovalentne vezave in nanje imobilizirali encim. Za aktivacijo funkcionalnih skupin nosilca smo uporabili mrežna povezovalca glutaraldehid (GA) in pentaetilen heksamin (PEHA). Z različnimi koncentracijami mrežnega povezovalca smo aktivirali funkcionalne skupine nosilca ter iskali optimalno učinkovitost imobilizacije in preostalo aktivnost imobiliziranega encima. Zanimala nas je tudi stabilnost encima, kako vplivata čas in temperatura izpostavitve na ohranitev preostale aktivnosti imobiliziranega encima. Imobilizirani encim ima prednost pred prostim encimom, saj se lahko večkrat uporabi, zato smo preverili, kako vpliva večkratna uporaba na ohranitev preostale aktivnosti imobiliziranega encima. Najvišjo preostalo aktivnost imobiliziranega encima na hitozanske maghemitne nanodelce smo dosegli pri dodatku mrežnega povezovalca GA (3 %) in koncentraciji encima 0,05 g/mL. Encim, imobiliziran na hitozanske maghemitne nanodelce pri optimalnih pogojih, smo izpostavili za določen čas različnim temperaturam in opazili, da se preostala aktivnost ne ohrani. Proučevali smo tudi vpliv večkratne uporabe imobiliziranega encima na preostalo aktivnost. Imobiliziran encim smo večkrat ponovno uporabili in ugotovili, da aktivnost encima z naraščanjem števila ciklov upada.
Keywords: nanotehnologija, nanomateriali, hitozanski maghemitni nanodelci, imobilizacija encima, encim lakaza, aktivnost encima.
Published: 09.09.2014; Views: 1091; Downloads: 128
.pdf Full text (2,22 MB)

10.
Sinteza maghemita (γ-Fe2O3) iz piridinskega kompleksa Fe(C5H5N)4Cl2
Maja Smiljan, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je sintetizirati nanodelce maghemita iz piridinskega kompleksa Fe(C5H5N)4Cl2. Sinteza poteka v dveh stopnjah in sicer priprava piridinskega kompleksa, nato pa hidroliza in oksidacija te rumene soli do γ-železovega oksida ter naknadna dehidracija do maghemita. Uporabljene so različne tehnike hidrolize, oksidacije in dehidracije, ob spreminjanju fizikalnih pogojev. Postopno in sistematično želimo ugotoviti od katerih parametrov (katerih vmesnih stopenj) je odvisna uspešnost sinteze – kakšni so optimalni pogoji za nastanek nanodelcev maghemita in rast njegovih kristalov.
Keywords: maghemit, železovi oksidi, železovi hidroksidi, magnetne tekočine, piridin, nanodelci, nanotehnologija, rentgenska praškovna difrakcija, elektronska mikroskopija
Published: 25.09.2014; Views: 1228; Downloads: 110
.pdf Full text (2,32 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica