| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
HUMANIZACIJA IN AVTOMATIZACIJA DELA V SEKTORJU ZA DEKORIRANJE STEKLENIH IZDELKOV
Enes Rakovič, 2010, specialist thesis

Abstract: V nalogi z naslovom Humanizacija in avtomatizacija dela v sektorju za dekoriranje steklenih izdelkov je opisana zamenjava ročnega sistema nalaganja steklenih izdelkov na stroj za sitotisk, z nalaganjem s KUKA robotom (KR 150 KRC2). Opisan je pomen in način oblikovanja delovnih mest na splošno ter organizacija novega dela in delovnih mest v Steklarni Hrastnik. V nalogi so navedeni vsi najpomembnejši pogoji za sodobno oblikovanje dela in delovnih mest, kot sta npr. izbira sodobnih strojev in pripomočkov ali zamenjava le teh s sodobnimi pripomočki. Opisano je oblikovanje novega delovnega mesta, ki upošteva ergonomske, psihološke in ekonomske pogoje ter organizacija dela, ki v delovni proces vključuje avtomatsko robotizirano napravo za nadomeščanje težkega in monotonega dela. Naloga delavca je upravljanje stroja, ki ni zahtevno in obremenjujoče. Investicija je kljub stroškom upravičena, saj prispeva k humanizaciji dela in pomeni neprekinjeno delovanje (24 ur dnevno), popolno avtomatizacijo, povečanje kapacitete, veliko natančnost, vrhunsko kvaliteto, fleksibilnost robota, preprosto vzdrževanje ter hitro povrnitev vloženih sredstev. Zasnova novega delovnega mesta s strani podjetja je prav zaradi naštetega, neprecenljivega pomena.
Keywords: dekoracija, avtomatizacija, humanizacija, robot, nalaganje
Published: 01.06.2010; Views: 2641; Downloads: 128
.pdf Full text (2,58 MB)

3.
KONSTRUIRANJE NAKLADALNE MIZE ZA REZALNO-CEPILNI STROJ
Marjan Lakner, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Tajfun je za potrebe potencialnih kupcev potrebovalo nakladalno mizo za rezalno-cepilni stroj. Ker na trgu ni mogoče dobiti uporabne nakladalne mize smo se odločili za lasten razvoj. Diplomsko delo predstavlja postopek konstruiranja nakladalne mize za rezalno-cepilni stroj. Najprej je predstavljen sistematični pristop k postopku konstruiranja. Potem sledi predstavitev posameznih faz procesa konstruiranja nakladalne mize za rezalno-cepilni stroj. Pri konstruiranju nakladalne mize za rezalno-cepilni stroj so bili upoštevani vsi tehnološki in transportni pogoji. Pričakujemo, da bo nakladalna miza zadovoljila potrebe trga po konkurenčnih izdelkih z večjo dodano vrednostjo.
Keywords: Konstruiranje, dimenzioniranje, nalaganje, transportiranje, prostorsko modeliranje, SolidWorks
Published: 14.07.2010; Views: 2713; Downloads: 363
.pdf Full text (13,33 MB)

4.
Problem nalaganja in pritrjevanja splošnega tovora v cestnem prometu
Andrej Lajnšček, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Predmet izdelave diplomskega dela je izpostaviti problem, ki se pojavlja pri nalaganju in pritrjevanju tovora v javnem cestnem prometu. Osnova poznavanja pravilnosti naloženega tovora so seveda predpisi, ki morajo biti upoštevani s strani vseh prevoznikov in udeležencev v prevozu tovora v cestnem prometu. Diplomsko delo smo razdelili na dva dela, in sicer na teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu smo v uvodu najprej predstavili nekaj osnovnih pojmov, ki se pojavljajo pri transportu tovora in nato predstavili državne predpise, ki urejajo to področje. V empiričnem delu diplomskega dela pa smo izvedli raziskavo med naključno izbranimi organizatorji prevoza. Cilj raziskave je ugotoviti, kje natančno v prevoznem procesu se pojavljajo težave z nalaganjem in pritrjevanjem tovora ter podati ustrezno rešitev problema.
Keywords: logistika, cestni promet, tovor, nalaganje, pritrjevanje
Published: 21.01.2015; Views: 1079; Downloads: 246
.pdf Full text (1,40 MB)

5.
Od ideje do inovacije z uporabo primerne tehnologije
Blaž Kokol, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zadan problem diplomskega dela predstavlja razvoj novega izdelka z uporabo 3D-tehnologije. Predmet dela je priprava 3D-modela in 3D-tiska inovativnega glavnika za urejanje brade. Namen naloge je razviti idejo o novem izdelku in ugotoviti predvsem, če je možno izdelati s 3D-tiskalnikom za domačo rabo popolnoma funkcionalen glavnik za urejanje brade, ki bi bil primeren za vsakdanjo uporabo. V diplomski nalogi bodo na kratko predstavljene različne tehnologije 3D-tiska, v nadaljevanju pa se osredotočim na postopek 3D-tiska s tehnologijo ciljnega nalaganja (FDM). Predstavil bom tudi uporabljene materiale za 3D-tisk, njihove cene in programsko in strojno opremo s katero je bil izdelek izdelan.
Keywords: 3D-tiskanje, 3D-tiskalnik, 3D-modeliranje, Ciljno nalaganje (FDM)
Published: 30.09.2016; Views: 825; Downloads: 95
.pdf Full text (2,28 MB)

6.
Pritrjevanje in nalaganje tovora v cestnem transportu
Andraž Kanop, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili poznavanje tehnik varovanja tovora v cestnem prometu med vozniki tovornih vozil. Osnova poznavanja nalaganja tovora so predpisi, ki jih morajo vozniki tovornih vozil upoštevati. Vozniki tovornih vozil se morajo tudi redno usposabljati, v sklopu tega pa se seznanijo z navodili za varno nalaganje pri pritrjevanje tovora v cestnem prometu, v katerih so opisani postopki. Diplomsko delo smo razdelili na dva dela, in sicer na teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu smo opisali nekaj fizikalnih lastnosti, predstavili smo tudi različne pritrjevalne tehnike in državne predpise, ki urejajo to področje. V empiričnem delu smo predstavili raziskavo, ki je bila izvedena v sklopu raziskovalnega dela in temelji na seznanjenosti z navodili za varno nalaganje in pritrjevanje tovora v cestnem prometu. Cilj raziskave je bil ugotoviti, kje se najpogosteje pojavljajo težave z nalaganjem in pritrjevanjem tovora, ter podati ustrezno rešitev problema.
Keywords: logistika, pritrjevanje tovora, nalaganje tovora, anketni vprašalnik
Published: 05.02.2019; Views: 283; Downloads: 35
.pdf Full text (1,77 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica