| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PARADOKSI V VERJETNOSTI
Jana Grosman, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje klasične paradokse iz teorije verjetnosti. V uvodnem poglavju so predstavljene osnovne definicije teorije verjetnosti in pojmi, ki so uporabljeni v nadaljevanju. Predvsem so to naključne spremenljivke, ki zraven definicije vsebujejo še primere pomembnih porazdelitev, in številske karakteristike. Naslednjih štirinajst poglavij zajema klasične paradokse iz teorije verjetnosti, in sicer: paradoks kockanja, De Méréov paradoks, paradoks delitve, paradoks o neodvisnosti, paradoks igre bridge, pradoks o obdarovanju, St. Petersburški paradoks, paradoks o smrtnosti, paradoks o Bernoullijevem zakonu velikih števil, De Moivreov paradoks, Bertrandov paradoks, paradoks o teoriji iger Bayesov paradoks in paradoks vejitvenih procesov. Vsako poglavje se začne s kratko zgodovino paradoksa ali omeni znanstvenike, ki so sodelovali pri razvoju paradoksa, od njegovega izvora pa vse do rešitve. Sledi opis paradoksa oz. problem, ki ga paradoks obravnava, nato pa je nazorno prikazana rešitev paradoksa. Nekatera poglavja vsebujejo tudi opombe, ki se največkrat nanašajo na podobne probleme, kot jih zastavlja paradoks.
Keywords: verjetnost, paradoks, naključna spremenljivka
Published: 07.07.2010; Views: 2155; Downloads: 185
.pdf Full text (270,29 KB)

2.
PROBLEM PRVE ŠTEVKE
Tatjana Gajšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen problem prve števke oziroma Benfordov zakon. V uvodu je predstavljena zgodovina tega problema. Sledita poglavji, v katerih so povzete osnovne verjetnosti in osnove Fourierove analize, ki sta potrebni za nadaljno razumevanje in razlago tega zakona. V nadaljevanju je opisana statistična razlaga in geometrijska podlaga zakona. Za tem sledi matematična formulacija samega zakona, dokazanega z uporabo Fourierove analize, predstavljene že v tretjem poglavju.
Keywords: problem prve števke, naključna spremenljivka, enakomerna porazdelitev, konvolucija.
Published: 07.07.2011; Views: 1608; Downloads: 118
.pdf Full text (310,51 KB)

3.
GENERIRANJE NAKLJUČNIH SPREMENLJIVK
Aneta Ančev, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava generiranje naključnih spremenljivk. V uvodnem poglavju so naštete definicije in porazdelitve iz teorije verjetnosti, ki jih potrebujemo v nadaljevanju diplomskega dela. Predstavljeno je generiranje psevdo-naključnih števil, ki je osnova za generiranje naključnih spremenljivk. Psevdo-naključna števila so vrednosti enakomerno porazdeljene naključne spremenljivke na intervalu (0,1). Metode generiranja so obravnavne ločeno glede na to ali je spremenljivka diskretno ali zvezno porazdeljena. Spoznamo metodo inverzne transformacije. Navedena sta tudi algoritma za generiranje binomsko porazdeljene naključne spremenljivke in spremenljivke porazdeljene po Poissonovem zakonu. Predstavljena je tudi metoda zavrnitve. V nadaljevanju sta predstavljeni že navedeni metodi za generiranje zveznih naključnih spremenljivk in tudi polarna metoda za generiranje normalno porazdeljenih naključnih spremenljivk. Na koncu obravnavamo še generiranje Poissonovega procesa.
Keywords: naključna spremenljivka, naključno število, metoda inverzne transformacije, metoda zavrnitve, polarna metoda, Poissonov proces
Published: 10.11.2011; Views: 1888; Downloads: 155
.pdf Full text (432,18 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica