| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Nedovoljeno prirejanje iger na srečo
Lavra Zajc, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Igre na srečo so se, tako kot njihova vloga skozi stoletja, spreminjale, obdržale pa so se vse do danes. Ni znano, kdaj točno so se pojavile, nekateri menijo, da obstajajo že od nastanka sveta. Glavna značilnost iger na srečo je naključje. To je edini faktor, ki določa izid igre. Pri tovrstnih igrah izkušnje in spretnosti nimajo vpliva na končni rezultat. Igre na srečo se delijo v dve skupini; klasične igre, pod katere spadajo številne loterije, in posebne igre na srečo, kjer igralec igra proti igralcu ali igralnici. Da lahko oseba postane prireditelj iger na srečo v Sloveniji, mora pridobiti koncesijo, ki jo dodeli Vlada RS. Največje število koncesij, ki je možno, pa je določeno z zakonom o igrah na srečo. Igre na srečo so panoga, kjer je potreben dober nadzor na vseh področjih. Z učinkovitim nadzorom se lahko prepreči marsikatere varnostne probleme pri potrošnikih in igrah. Nadzor nad izvajanjem iger na srečo izvaja Finančna uprava Republike Slovenije. Prirejanje iger na srečo in naloge Finančne uprave Republike Slovenije so urejene z Zakonom o igrah na srečo. Prepovedano je prejemanje vplačil za katerokoli storitev in prirejanje drugih storitev, ki so povezane z igrami na srečo, kjer koncesije ni. Z igrami na srečo je povezana tudi kriminaliteta. Povezani so različni premoženjski in krvni delikti. Loterije in igralnice so dobra krinka za pranje denarja, saj je zaradi veliko aktivnosti težko spremljati dejanski promet prihodkov in odhodkov. Zaradi pestrosti ponudbe in zavedanja ponudnikov o nedovoljenem prirejanju brez koncesije je nadzor zelo otežen, saj se prirejajo v zaprtih prostorih, v katere je vstop omejen. Prirejanje iger na srečo je izključna pravica Republike Slovenije in morajo potekati v nadzorovanem in urejenem okolju. Prav tako so zakonsko zaščitene mladoletne osebe in druge občutljive osebe. Za večino ljudi so igre na srečo le še en način zabave brez škodljivih posledic, prekomerno igranje pa se lahko razvije v resno finančno in psihično težavo. Vsi prireditelji iger na srečo s koncesijo spodbujajo odgovorno prirejanje in igranje le-teh.
Keywords: diplomske naloge, naključje, nedovoljeno prirejanje, igre na srečo, klasične igre na srečo
Published: 21.05.2020; Views: 489; Downloads: 55
.pdf Full text (440,87 KB)

2.
Problematika pretrganja vzročne zveze v odškodninskem pravu
Urška Kapun, 2017, master's thesis

Abstract: Vzročna zveza je element krivdne in objektivne odškodninske obveznosti. Je vez med protipravnim dejanjem in škodo, čeprav zakon tega posebej ne poudarja in je ne definira. Kadar govorimo o pretrganju vzročne zveze, moramo najprej razjasniti, kdaj je vzročna zveza podana oziroma ni podana. Pri tem si pomagamo s teorijami o vzročni zvezi. Poznamo več teorij, ki se razlikujejo tako glede na zgodovinska obdobja kot glede na avtorje, lahko imajo celo isto bistvo, vendar različno poimenovanje. V praksi sta splošno sprejeti teorija adekvatnosti in teorija o pravno relevantni vzročnosti ali »ratio legis« vzročnosti. Od teorij vzročne zveze, ki se pojavljajo, je odvisno, ali vzročna zveza je ali ni podana. Zaradi raznolikosti primerov se to vprašanje rešuje od primera do primera. V praksi se pojavljajo primeri, ko vzročna zveza sicer je podana, vendar pa odškodninska obveznost ni, ker so se pojavile okoliščine, ki pretrgajo vzročno zvezo. Zakon teh primerov ne našteva taksativno, ampak se presojajo od primera do primera. Te okoliščine so naključja, ko oseba izpolni svoje dolžnostno ravnanje v tolikšni meri, kot ji to narekujejo objektivne okoliščine in kot ji omogočajo individualne lastnosti, pa vseeno nastane prepovedana posledica. Sodna praksa in teorija sta določili, da so lahko naključja neki novi, neodvisni vzroki, ravnanja nekoga tretjega, zdravniške napake ali celo oškodovanca samega. V tem primeru vzročna zveza v naravnem pomenu seveda še obstaja. V pravnem smislu pa je bila vzročna zveza pretrgana in ni več podana kot element odškodninske obveznosti. Spet drugače moramo gledati na morebiten prispevek k škodi, ki jo je povzročil zdravstveni delavec, če pride do zdravniške napake, v primeru zdravljenja poškodbe, ki jo je povzročil nekdo drug, ker moramo zdravstveno napako ločiti od zdravniških komplikacij (zapletov) in primera nesreče (v zvezi z zdravljenjem). V primeru objektivne odškodninske obveznosti vzročne zveze ni treba dokazovati. Posebej je zakonsko urejeno, da je v primeru obveznega cepljenja država objektivno odgovorna za morebitno smrt ali škodo na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij osebe, ki je bila cepljena.
Keywords: Odškodninsko pravo, vzročna zveza, pretrganje vzročne zveze, naključje, zdravniška napaka, cepljenje
Published: 29.05.2017; Views: 2674; Downloads: 492
.pdf Full text (1,14 MB)

3.
Posebna figura detektiva v kriminalnih romanih Friedricha Dürrenmatta
Mirjana Fuks, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Pričujoče diplomsko delo je posvečeno švicarskemu pisatelju Friedrichu Dürrenmattu kot avtorju kriminalk in njegovim trem kriminalnim romanom Der Richter und sein Henker, Der Verdacht in Das Versprechen. Omenjena dela so bila opisana in analizirana z ozirom na elemente kriminalnega romana. Pri tem je bilo zanimanje usmerjeno na figuro detektiva. Friedrich Dürrenmatt je bil zelo inovativen pri svojem "kriminalnem" ustvarjanju, kar je zelo lepo vidno pri njegovih figurah detektivov. Cilj diplomskega dela je bil preučiti razlike in tudi skupne značilnosti med tipičnimi klasičnimi detektivi in Dürrenmattovimi detektivi. Primerjava je pokazala, da njegovi detektivi niso tipično klasični, saj njihovo ravnanje, njihova preiskava, njihov zunanji izgled in osebnost kot taka, ne sodijo v klasični vzorec. Kljub temu, da imajo Dürrenmattovi detektivi skupne značilnosti s klasičnimi detektivi (živijo sami, nimajo skoraj prijateljev in ne družine, so neosebni), pa so naključje, vprašljiva morala detektiva, težave pri preiskavi, neuspeh detektiva, telesni ali telesno-duševni propad detektiva, le nekatere značilnosti, ki ne ustrezajo tradiciji. Tako lahko na podlagi primerjave in analize sklepam, da je bila moja hipoteza, da se Dürrenmatt s svojimi romani odmika od tradicije, potrjena.
Keywords: kriminalni roman, Dürrenmattov kriminalni roman, klasični detektiv, Dürrenmattov detektiv, naključje, kritika družbe
Published: 07.01.2010; Views: 2130; Downloads: 132
.pdf Full text (579,45 KB)

4.
Friedrich Glausers Einfluss auf das Werk
Mateja Sagadin, 2008, undergraduate thesis

Keywords: švicarska književnost, kriminalni roman, Glauser, Friedrich, Dürrenmatt, Friedrich, naključje, Švica, kritika, diplomska dela
Published: 21.01.2009; Views: 3982; Downloads: 376
.pdf Full text (638,33 KB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica