| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
EKODIZAJN IN OCENA OKOLJSKIH VPLIVOV NAGROBNIH SVEČ V NJIHOVEM ŽIVLJENJSKEM CIKLU
Doroteja Vnučec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Nagrobne sveče predstavljajo v Sloveniji velik okoljski problem, zato jih je smiselno ponovno ali na novo okoljsko načrtovati z upoštevanjem metode življenjskega cikla, s katero lahko preverimo učinkovitost načrtovanih alternativ glede vplivov na okolje in jih primerjamo z obstoječimi nagrobnimi svečami. V diplomskem delu so predlagani trije 3D modeli nagrobnih sveč (lesene, bioplastične in aluminijaste), katerim je z uporabo orodja Ecolizer 2.0 določen vpliv na okolje, izražen v ekoloških točkah. V pričakovanju, da so nagrobne sveče, načrtovane z načeli ekodizajna, okolju prijaznejše od obstoječih, so bili določeni vplivi na okolje tudi različnim tipom obstoječih nagrobnih sveč. S primerjalno analizo je bilo ugotovljeno, da imajo vse tri na novo načrtovane nagrobne sveče opazno manjši vpliv na okolje od obstoječih in da je izbira materialov v fazi načrtovanja zelo pomembna. Za okolju najbolj prijazno alternativo se je izkazala lesena sveča. Največji pozitivni prispevek v smislu zmanjšanja vpliva na okolje ima zamenjava cink-karbonskih z NiMH polnilnimi baterijami.
Keywords: nagrobne sveče, ekodizajn, ocena življenjskega cikla, vpliv na okolje
Published: 04.10.2011; Views: 2563; Downloads: 284
.pdf Full text (7,44 MB)

3.
Vosek kot snov v vsakdanjem življenju
Mateja Podgornik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo želeli predstaviti organsko snov vosek. Osredotočili smo se predvsem na naravno pridobljen in uporabljen vosek ter se dotaknili teme okoljevarstvenih problemov v času 1. novembra, ko se sveče prižigajo v večjem obsegu. Predstavljeno je tudi, kako lahko predšolskemu otroku prikažemo posamezne lastnosti voska oziroma vosek predstavimo kot snov, ki jo lahko uporabljamo pri delu s predšolskimi otroci. Tako smo v prvem delu diplomske naloge predstavili vosek, njegovo pridelavo, predelavo in uporabo, ter razdelili vosek glede na njegovo pridobitev; na naravno in umetno pridobljene voske. V drugem delu diplomske naloge predstavimo svečarstvo in uporabo naravnih oziroma sintetičnih voskov v omenjeni panogi. Ugotovimo, da sveče iz sintetičnih voskov pri izgorevanju sproščajo nevarne spojine, ki škodujejo našemu zdravju, zato predstavimo alternativo. Predstavimo tudi problem povečane uporabe sveč v času 1. novembra. Ugotovimo, da so v preteklosti odpadne sveče odlagali na deponijah, danes pa se odpadne sveče reciklirajo. Reciklaža je boljša rešitev, vendar prinaša druge negativne posledice. Količina odpadnih sveč še vedno predstavlja velik okoljevarstveni problem. Pri izdelavi diplomske naloge smo uporabili deskriptivno metodo ter metodo klasifikacije, analizo smo izdelali s študijo domače in tuje literature, uporabili smo primarne, sekundarne in terciarne vire.
Keywords: vosek, naraven vosek, sintetičen vosek, svečarstvo, nevarnosti uporabe sintetičnih voskov, nagrobne sveče, okoljevarstveni problem
Published: 18.10.2016; Views: 531; Downloads: 81
.pdf Full text (926,49 KB)

4.
Oblikovanje trajnostnega izdelka v spomin na pokojno osebo
Barbara Pesek, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavi pomembnost trajnosti in škodljive vplive pri razvoju izdelkov, predvsem pri razvoju izdelkov iz plastike. Oblikovanje netrajnostnih izdelkov je pogosto povezano s slabim načrtovanjem življenjskega cikla izdelka, kot je to v primeru klasičnih parafinskih nagrobnih sveč. Osrednji del naloge je namenjen oblikovanju novega izdelka v spomin na pokojno osebo. Izbrani motivacijski dejavniki in strategije eko-dizajna usmerjajo oblikovanje trajnostnega izdelka, ki ohrani simbolni pomen nagrobnih sveč in zadovolji uporabniške potrebe. Modularni koncept izdelka nudi posebno uporabniško izkušnjo in je izdelan iz netoksičnih materialov ter z uporabo tehnologije 3D tiska.
Keywords: trajnost, nagrobne sveče, eko-dizajn, 3D modeliranje, 3D tisk
Published: 30.10.2017; Views: 311; Downloads: 0

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica