SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Platon in Jaspers o prihodnosti človeka
Brina Miklavc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Platonovo delo je poskus definicije pravičnega in nepravičnega. Da bi lažje definiral ta dva pojma, se Platon loti ustroja pravičnega mesta. Najprej se loti enostavnega modela državne ureditve, ki ga imenujemo »država svinj«. Zaradi preproste strukture mesta in preglednosti ga kasneje Sokrat označi kot zdravo mesto. Ker se Sokratovi sogovorniki ne strinjajo s preprostim karakterjem mesta, se le-ta loti strukturiranja Kalipolisa. Kalipolis je razkošno mesto, ki temelji na pravilni psihični in fizični vzgoji človeka. Utopijo Sokratovih domnev zaznamo šele takrat, ko sprevidimo bizarne predloge o kreaciji karakterjev. Platon namreč ne govori zgolj o nalogah, ki bi bile dodeljene posameznikom, pač pa tudi o vzgoji nadčloveka. Načrtno razmnoževanje in kreacija nadpovprečno dobrega človeka s pomočjo razplodnje, vzgoje in vadbe je namreč nemogoča in utopična. Nadaljuje s tako imenovanim trojnim valom, ki zavzema, »enakopravnost spolov, ki jo je treba izvesti z enako vzgojo za ženske in moške« (Platon, 1995, 422), skupnost žena in otrok ter predpostavko, da morajo filozofi postati vladarji oz. vladarji filozofi. Znanje, ki ga morajo posedovati filozofi — kralji mora zavzemati svet idej in absolutnega dobrega. Idejo o ustanovistvi Platonove države v moderni dobi lahko uvržemo z dejstvom, da je državna ureditev, predlagana v Državi, v popolnem nasprotju z človekovo naravo in naravnimi zakoni. Oba, Platon in Jaspers, sta želela ustvariti boljšo prihodnost za človeka, zato sta se oba lotila ustroja boljše državne ureditve, da bi lahko znotraj le-te omogočila svobodno in pravično bivanje za ljudi. Jaspers se v svoji knjigi o atomski bombi naslanja na zgodovinska dejstva in realistično zre v prihodnost človeka in politično ureditev sodobne dobe. Zaradi stvarnega pogleda na dogajanja med drugo svetovno vojno Jaspers kuje načrt o odpravi atomskih bomb, ter ustanovitvi institucij, ki se ukvarjajo zgolj z nadzorovanjem posameznih političnih področij. Predlaga neodvisnost medijev, zavoljo pristnih informacij in lažje kontrole nad dejavnostmi v državi. Realističnost Jaspersovih ugotovitev se kaže v moderni politični ureditvi, saj se načrtuje postopno razoroževanje in je bila ustanovljena Evropska unija, ki izvaja institucionalni nadzor nad svojimi članicami. Medtem, ko Jaspers predlaga razoroževanje držav, ga Platon podpira. Za Platona je namreč nujen boj za lastno ozemlje, za kar potrebujemo orožje.
Keywords: Ključne besede: Platon, Jaspers, država svinj, Kalipolis, filozofi kralji, nadzorovanje, enotnost, institucionalna ureditev držav, Evropska unija.
Published: 11.10.2010; Views: 2353; Downloads: 173
.pdf Full text (275,35 KB)

5.
6.
7.
Operativno nadzorovanje kriminalnih žarišč : diplomsko delo [visokošolskega strokovnega študija] Varstvoslovje
Jasmina Šljivar, Franci Kregar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK V diplomskem delu sem opisovala delo policije na področju kriminalnih žarišč, predvsem delo kriminalistične policije. Naredila sem primerjavo z nekaterimi policijami v drugih državah (ZDA, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Belgija). Kriminaliteta narašča in tudi kriminalnih žarišč je vedno več. Potrebno se je še bolj osredotočiti na preventivno delovanje policije in na aktivno reševanje problemov na tem področju in spopadanje s kriminalom. Identifikacija, operativno taktično nadzorovanje, spremljanje, usmerjeni operativno taktični ukrepi in obvladovanje kriminalnih žarišč ter varnostno obremenjenih območij so ena od pomembnih nalog policije. Sodobne evropske policije pospešeno razvijajo ustrezne strategije, oblike dela, taktike in metode dela za uspešno in učinkovito izvajanje nalog. Temelj tem strategijam je zavedanje, da proaktivna, preventivna in usmerjena taktična dejavnost policije v kriminalnih žariščih in varnostno obremenjenih območjih predstavlja pomemben element pri zmanjševanju števila kaznivih dejanj. Z vidika možnosti, ki jih policija lahko prispeva k splošnim naporom družbe pri preprečevanju in zmanjševanju kriminalitete je ta dejavnost velikega pomena. Zelo pomembna je taktična in organizacijska fleksibilnost policijskih enot, ki morajo z različnimi organizacijskimi oblikami dela zagotavljati povečano dejavnost, reševanje konkretnih varnostnih problemov ter vidnost na krajih, kjer je to najbolj potrebno. Tudi slovenska policija tem smerem in trendom sledi, predvsem zaradi povečanja kriminalitete v Sloveniji.
Keywords: kriminaliteta, kriminalna žarišča, nadzorovanje, preprečevanje, diplomske naloge
Published: 15.03.2013; Views: 688; Downloads: 94
.pdf Full text (1,44 MB)

8.
Spremembe v kibernetski varnosti po dogodkih 11. septembra 2001
René Sansoni, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Spremembe, ki so vplivale na kibernetski prostor po 11. septembru 2001 so močno zamajale svet. Svoboda govora je nadzorovana in upravičuje se jo s tem, da je nadzor nujen zaradi večje varnosti pred novimi terorističnimi napadi. Vendar kibernetska kriminaliteta se povečuje že od dne, ko smo se spustili v dobo razvitega računalništva, najbolj ranljiv del te enačbe pa je posameznik. Za zagotavljanje najvišje varnosti, tajne vladne organizacije širom sveta uporabljajo najbolj sofisticirana orodja za beleženje, obdelovanje in analiziranje podatkov. Svet se posledično spreminja v veliko nadzorovano sfero, kjer nič razen misli ne ostane skrito. Kibernetski prostor bo vedno bolj v ospredju saj je dostopen skoraj vsem. V njem se bo tako v prihodnje kibernetsko bojevanje le še stopnjevalo, večje spremembe v varnosti pa se zgodijo šele takrat, ko pride do resne škode, na žalost posledice v večini primerov občutijo nedolžni ljudje. Glede na nič kaj mirno prihodnost, sodeč na čase, ki jih živimo, lahko pričakujemo le še razvoj novih oblik varnosti, te se bodo sočasno z novimi grožnjami le še dodatno razvile in okrepile. Kakšne bodo te nove oblike nadzora, ki se bodo sklicevale na varnost? Kako daleč smo pripravljeni iti in kaj se bo zgodilo, če se bo nekoč pojavil nekdo, ki bi želel pri taki absolutni kontroli, izkoristiti vse to sebi v prid. Ves svet bi se moral zavedati pomena varnosti v kibernetskem prostoru in vsak posameznik bi moral na temu področju poskrbeti zase na najboljši možni način kar se da, puščanje odprtih vrat čez noč so bila včasih primarna skrb ljudi. Kaj pa neodgovorno vedenje in pomanjkanje varovanja lastnih podatkov v dobi napredne telekomunikacijske infrastrukture? Ne moremo vedeti kje kdo preži na nas z namenom, da nas oškoduje ali obvaruje. Vse to je zelo povezano in hodimo po tanki liniji, ki ločuje pravičnost od nepoštenja, seveda pa kot je zgodovina pokazala, včasih še najbolj zaupanja vredni svetovni voditelji prestopijo mejo.
Keywords: kibernetika, kibernetski prostor, informacijska varnost, 11. september, nadzorovanje, diplomske naloge
Published: 02.02.2016; Views: 840; Downloads: 110
.pdf Full text (637,78 KB)

9.
Temni splet in kriminal
Luka Demšar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Številni ljudje verjamejo, da so popularni iskalniki kot na primer Google, Yahoo in Bing zmožni indeksirati večino podatkov, ki so objavljeni na Internetu. V resnici jih ne morejo, oziroma lahko po besedah Bergmana (2001), ti identificirajo le 0.03% celotnega Interneta. Vsebina, ki ni dosegljiva z uporabo teh tradicionalnih iskalnikov, se imenuje globoki splet, njegove najtemnejše in najgloblje globine pa so znane kot temni splet, ki vsebuje namerno prikrito vsebino. Osebe, ki bi želele brskati po temnem spletu, lahko to storijo z uporabo posebne programske opreme. Med najpopularnejše spadajo Tor, I2P in Freenet, ki uporabniku ponujajo skoraj popolno anonimnost. Ko se nahajamo v prostoru temnega spleta, ga lahko raziskujemo z uporabo strani kot je ''Hidden Wiki'', kjer so povezave do strani organizirane po kategorijah. Za namene komunikacije med samim brskanjem pa je mogoča uporaba spletnih klepetalnic ali takojšnjega sporočanja, ki sta gostovana v omrežju Tor. Anonimizacijske storitve se lahko uporabljajo za legalne aktivnosti (novinarstvo, politično disidentstvo, žvižgaštvo itd.) ali za ilegalne aktivnosti (trgovina z zlonamerno programsko opremo, trgovina s prepovedanimi drogami, storitve za pranje denarja, trgovina s potnimi listi in državljanstvi, spletno razkrivanje osebnih podatkov, morilske storitve itd.). Za vse te storitve je mogoče plačati z uporabo kriptovalute kot je Bitcoin, ki dodatno anonimizira uporabnikove transakcije. Čeprav omrežja kot so Tor, I2P in Freenet anonimizirajo aktivnosti njihovih uporabnikov, raziskovalci, hekerji in strokovnjaki za varnost nenehno razvijajo različna orodja za namene nadzorovanja ali deanonimizacije, kar se lahko doseže z beleženjem imenika skritih storitev, z nadzorovanjem podatkov uporabnika, z nadzorovanjem spletnih socialnih omrežji, z nadzorovanjem skritih storitev in s semantično analizo. Agencija za napredne obrambne analize ZDA razvija za namene pregledovanja temnega spleta zelo močen spletni iskalnik imenovan Memex, ki lahko indeksira med 90% in 95% informacij iz temnega spleta. Tako kot se kriminalci zanašajo na zasebnost temnega spleta, lahko tega izkoriščajo vlade, organi kazenskega pregona, vojska in obveščevalne službe. Ti ga lahko uporabljajo za različne aktivnosti. Te so operacije pod krinko, varovanje vojaških komandnih in nadzornih sistemov, za preučevanje terena, na katerem operira vojska ali kot vir odprtih informacij.
Keywords: internet, svetovni splet, globoki splet, temni splet, anonimnost, kriminaliteta, nadzorovanje, diplomske naloge
Published: 09.11.2016; Views: 1149; Downloads: 315
.pdf Full text (1,85 MB)

10.
Poostreni nadzor kot operativno-taktični kriminalistični ukrep
Uroš Baligač, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Razvijanje trenda kriminalnih dejanj in s tem novih oblik izvršitve le-teh je svetovne policije iz razvitejših dežel pripeljalo do razvijanja novih oblik odkrivanja, preiskovanja in preprečevanja kaznivih dejanj. Ena od najbolj učinkovitih metod policije za odkrivanje, preiskovanje in preprečevanje kaznivega dejanja je poostreni nadzor. Ob tem pa moramo omeniti, da je poostreni nadzor tudi ena najbolj kompleksnih osnovnih oblik dela policije. Rezultati poostrenega nadzora so odvisni od prave izbire taktike, števila moštva, kraja izvajanja poostrenega nadzora ter časa izvajanja le-tega. Vse našteto mora biti sestavni del načrta izvedbe poostrenega nadzora, katerega sestavi načrtovalec oziroma vodja poostrenega nadzora. Načrtovalci in vodje poostrenega nadzora so po večini starejši in izkušeni kriminalisti, kateri imajo dobro in jasno zastavljene cilje, kaj hočejo doseči z dotičnim poostrenim nadzorom. Iz prakse smo ugotovili, da si vse svetovne policije, hkrati s slovensko, več ne predstavljajo opravljanje svojega dela brez poostrenega nadzora, kajti enostavno prinese zelo dobre dolgoročne rezultate. Zaradi te ugotovitve se ta ukrep še nekaj časa sigurno ne bo uvrstil med zastarele oblike dela. Prav nasprotno. Prepričani smo, da ga bo policija še naprej in pogosteje uporabljala, ga razvijala in nadgrajevala. V diplomskem delu smo predstavili in razčlenili poostren nadzor kot samostojni ukrep kriminalistične policije. Poudarek je predvsem na načrtovanju in sodelovanju kriminalistične policije z drugimi enotami ter izvajanju le-tega ukrepa. V ta segment spada tudi taktika izvedbe, predstavili pa bomo tudi Strategijo in koncept delovanja mobilnih kriminalističnih oddelkov na varnostno obremenjenih območjih ter praktični postopek oziroma prijetje kot rezultat poostrenega nadzora.
Keywords: kazniva dejanja, preprečevanje, nadzorovanje, kriminalna žarišča, policija, policijsko delo, mobilni kriminalistični oddelki, diplomske naloge
Published: 23.10.2017; Views: 258; Downloads: 51
.pdf Full text (776,01 KB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica