| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Oskrba letal z nadomestnimi deli v slovenski vojski
Renata Resnik, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Vzdrževanje materialnih sredstev (MS) je namenjeno ohranjanju zanesljivosti letal in s tem tudi zagotavljanje sposobnosti, da pri predpisanih pogojih uporabe delujejo brezhibno, s čimer se omogoči izvedbo nalog enot SV v okviru mirovnih operacij in v vojnih razmerah. Bistvene naloge s področja oskrbe je, da z načrtovanim in sistematičnim koriščenjem materialnih virov in zalog zagotovimo optimalno, pravočasno in neprekinjeno oskrbovanje poveljstva in PE 15. PVL z MS in storitvami oskrbnega razreda, ki so potrebni za delovanje. Oskrbovanje je potrebno izvajati s spoštovanjem načel pravočasnosti, preglednosti, popolnosti, točnosti, odgovornosti, usklajenosti in varnosti. Poleg tega je zelo pomembno, da se spoštujejo in dosledno izvajajo tudi zakoni, predpisi, navodila, SOP in ukazi, ki opredeljujejo področje oskrbe v slovenski vojski. Pri načrtovanem tehničnem vzdrževanju ne pride do večje problematike, saj se to izvaja v skladu z letnim ukazom za vzdrževanje. Pri tem se upoštevajo že znane potrebe tehničnega vzdrževanja, ki izhajajo iz načrtovane uporabe MS. V tem primeru ni izključno, da pri samem izvajanju vzdrževanja lahko pride do ugotovitve, da je prišlo do dodatnih možnih okvar, ki jih seveda pristojni uspešno odpravijo. Nekoliko drugače je pri vzdrževanju in popravilih na mednarodnih operacijah in misijah. Tu morajo biti enote poleg osnovnega vzdrževanja usposobljeni še za hitra popravila. V tem primeru gre za hitro in krajše popravilo na kraju, kjer so nastale poškodbe oziroma okvara. V SV se tehnično vzdrževanje velikokrat izvaja pri zunanjih izvajalcih, in sicer predvsem kadar enota za tehnično vzdrževanje nima zadostne tehnične podpore, kadra ali usposobljenosti. Tudi za ta dva načina vzdrževanja je seveda potrebno upoštevati direktivo. Kljub finančni omejitvi, mogoče kdaj slabi komunikaciji, množični papirizaciji, carinjenju in upoštevanju direktiv, smo prišli do ugotovitve, da SV uspešno izvaja oskrbovanje letal z nadomestnimi deli, ki smo ga predstavili, saj to upravljajo osebe, ki so usposobljene vsak na svojem področju.
Keywords: Slovenska vojska, vojaška logistika, vzdrževanje, logistična podpora oskrbovanje, organiziranje, materialna sredstva, nadomestni deli, zunanji izvajalci.
Published: 23.10.2020; Views: 241; Downloads: 18
.pdf Full text (1,50 MB)

2.
3.
Uporaba RFID tehnologije pri vzdrževanju materialnih sredstev v Slovenski vojski
Samo Žabkar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj razvoja SV je doseči ustrezno odzivnost na vse potencialne grožnje, k temu pa lahko pripomore uvedba RFID tehnologije. Vzdrževanje materialnih sredstev obsega vrsto aktivnosti, ki imajo za cilj doseči čim večjo operativno razpoložljivost le teh, seveda pa s čim manjšimi stroški. Delovanje materialnih sredstev pa je možno samo takrat, ko so vsa materialna sredstva sposobna delovati v trenutku ko jih tudi dejansko potrebujemo. Da pa bi ta sredstva dejansko delovala v določenem času pa ni lahka naloga. Namen in cilj diplomske naloge je prikazati obstoječe stanje v skladiščih nadomestnih delov, vzdrževanje materialnih sredstev in analizirati prednosti, ki bi jih v te procese prinesla uvedba radio frekvenčne identifikacije.
Keywords: logistika, RFID, materialna sredstva, vzdrževanje, nadomestni deli, Slovenska vojska
Published: 16.04.2012; Views: 1756; Downloads: 132
.pdf Full text (1,67 MB)

4.
UPRAVLJANJE PROCESA LOGISTIKE NADOMESTNIH DELOV IN MATERIALOV V SLOVENSKIH PODJETJIH
Mirica Šafran, 2011, master's thesis

Abstract: Upravljanje procesa logistike nadomestnih delov in materialov je kompleksen problem, katerega pristop reševanja mora biti holističen. Problematika ni aktualna le v proizvodnih podjetjih, temveč v številnih drugih podjetjih, kjer se neposredno srečujejo z nadomestnimi deli in zagotavljanjem materialov zanje. Potrebno se je zavedati dejstva, da se s proizvodnjo izdelka proces logistike še ne konča, saj je potrebno poskrbeti za upravljanje celotne strategije vseh poprodajnih aktivnosti. V magistrskem delu smo zasledovali številne cilje in hipoteze, katere smo s pomočjo raziskovalnih metod tudi holistično raziskali in preučili. Skozi teoretično osnovo smo prešli v prakso, kjer smo s pomočjo slovenskih in tujih raziskav, anketnega vprašalnika raziskali področja upravljanja procesa reklamacij, uporabe nadomestnih delov in materialov, označevanja delov, proizvodnje, prodaje ter uporabe izbranih informacijskih aplikacij ter podali smernice in predloge izboljšav upravljanja raziskovanega področja.
Keywords: logistika, nadomestni deli, material, SAP, RPIS, anketni vprašalnik
Published: 20.12.2011; Views: 1980; Downloads: 267
.pdf Full text (6,28 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica