| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 31
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Kibernetska medvrstniška viktimizacija
Tanja Črtalič, 2019, master's thesis

Abstract: Kibernetsko nasilje in viktimizacija med otroki in mladostniki sta pereč problem sedanjega časa, saj sta se pojavila z razvojem informacijsko-komunikacijske tehnologije. V primerjavi s tradicionalnim medvrstniškim nasiljem, ki je vidno, saj se dogaja predvsem v okviru šole in okolice, pa je spletno nasilje zaradi njegove virtualne značilnosti težje prepoznati. Kibernetsko nasilje zajema vrsto spletnih vedenj, s katerimi želi storilec povzročiti nelagodje ali čustveno stisko svoji tarči, kot so nadlegovanje, ustrahovanje, poniževanje, zasmehovanje, izključevanje in izsiljevanje. Po ugotovitvah tujih raziskav se spletno nasilje največkrat pojavlja v obliki zmerjanja, objavljanja neprimerne vsebine z namenom posmehovanja in širjenja lažnih govoric. Raziskave kažejo, da spletno nasilje povzroča psihične in čustvene posledice, vedenjske in psihosomatske težave, slabši učni uspeh, zlorabo alkohola in drog. Za spoprijemanje s čustveno stisko in stresom se mladi poslužujejo različnih strategij spoprijemanja, ki so čustveno ali problemsko usmerjene. Ugotovljeno je, da so najuspešnejše strategije proaktivne oziroma v nasprotju s čustvenim spoprijemanjem, ki mnogokrat še povečuje depresivne občutke, usmerjene v odpravljanje težave. Zmanjševanje dejavnikov tveganj je prva faza spopadanja s spletnim nasiljem, saj je že tu možno preprečiti, da se spletno nasilje sploh pojavi. Največja odgovornost pri zmanjševanju tveganj leži na starših in šolah, ki so dolžni s pozitivnimi vzgojnimi ukrepi, osveščanjem in izobraževanjem poskrbeti, da se bodo otroci in najstniki zavedali svojega vedenja na spletu in njegovih posledic. Tu imajo pomembno vlogo šolski intervencijski programi, pri katerih se med najpomembnejše komponente uvrščajo treningi empatije, komunikacijskih in socialnih veščin, digitalno državljanstvo ter veščine reševanja problemov. Kot ključni element preprečevanja kibernetskega nasilja so se izkazali učitelji, za katere ni nujno, da so internetni strokovnjaki, da bi se čutili kompetentne za izvajanje uspešne intervencije v spletnih incidentih. Ugotovljeno je namreč, da so najpogostejša vedenja na spletu podobna, kot se dogajajo v živo; verbalne grožnje, žaljivke, socialno izključevanje in širjenje govoric, s katerimi učitelji upravljajo v okviru programov za preprečevanje nasilja v šolah.
Keywords: kibernetika, kibernetski prostor, kibernetsko nadlegovanje, kibernetsko nasilje, viktimizacija, otroci, mladostniki, preventivni dejavniki, magistrska dela
Published: 27.01.2020; Views: 457; Downloads: 89
.pdf Full text (1,47 MB)

2.
Kibernetsko nadlegovanje otrok na območju Pomurja
Maša Škafar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Svet je dandanes postal povsem odvisen od dostopa in izmenjavanja informacij preko interneta, v zadnjih letih pa so se mu še pridružile še druge oblike komuniciranja, ki združujejo prebivalce v globalnem kibernetskem prostoru. S tem, ko se je internet razširil, so nastale kibernetske grožnje in več spletnega kriminala. V diplomskem delu se ukvarjamo s kibernetskim nadlegovanjem otrok v pomurski regiji. Raziskava, ki smo jo izvajali na treh različnih osnovnih šolah v Pomurju, je pokazala, da otroci zelo zgodaj vstopajo v kibernetski prostor, računalnik namreč v velikem deležu uporabljajo že v starosti med 5 in 7 let. Skoraj vsak osnovnošolec ima tudi svoj mobilni telefon, preko katerega najpogosteje tudi dostopajo do interneta. Večina jih na internetu preživi 1 do 2 uri na dan. Več kot polovici otrok pa starši ne omejujejo časa, preživetega na internetu oz. s pametnimi napravami. Raziskava je pokazala tudi, da se večina otrok sicer ni srečala z takšno vrsto neželene pošte, da bi se ob tem ustrašila za svojo varnost, a vendar tudi rezultat tistih, ki so se s to neprijetno izkušnjo že srečali, ni zanemarljiv. Ravno tako smo postavili v obzir dejstvo, da ni nujno, da otroci vedo oz. se zavedajo, da so bili žrtev kibernetskega nasilja. Otroci, ki se jih ne osvešča dovolj na tem področju, morda niti ne zaznajo nevarnosti ali pa se jim zdi nekaj samoumevnega in povsem običajnega. Bistvenega pomena je torej, da se prioritetno starši kot tudi šola kot vzgojna ustanova v večji meri vključujejo v osveščanje in tudi nadzor nad otroki v času rabe kibernetskega prostora. Otroci so namreč najšibkejši člen naše družbe, ki še ne znajo in niso sposobni v popolni meri skrbeti za svojo varnost. Pri tem je ključnega pomena, da vedo, da se nevarnosti v kibernetskem prostoru sicer ni moč popolnoma izogniti, vendar naj vedo, da se v situaciji lahko in tudi morajo takoj obrniti na odraslo osebo, starše ali učitelje. V težavah pa se lahko obrnejo tudi na pristojne organizacije.
Keywords: diplomske naloge, kibernetski prostor, kibernetsko nadlegovanje otrok, kibernetsko nasilje, Pomurje
Published: 25.10.2018; Views: 483; Downloads: 92
.pdf Full text (850,29 KB)

3.
Medijska izpostavljenost spolnega nadlegovanja na delovnem mestu
Matej Ravnjak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Spolno nadlegovanje je problem današnje moderne družbe. Spolno nadlegovanje je toliko bolj problematično, če se dogaja na delovnem mestu, kjer gre za organizacije zaprtega tipa, daleč stran od oči javnosti. Posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da nimamo točnih statističnih podatkov, ki bi realno prikazovali stanje spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. Razlog za to je verjetno v tem, da si žrtve zaradi različnih razlogov ne upajo prijaviti tovrstnega kaznivega dejanja, ker bi s tem tvegale socialno varnost oz. bolje rečeno bi z izpostavljanjem lahko izgubile službo. Delavci zelo pomemben člen podjetij, tako javnih kot zasebnih, zato moramo nujno zagotavljati varovanje njihovega dostojanstva in integritete, da bi čim bolje in čim dlje zadovoljno opravljali svoje delo. Ključno vlogo pri ozaveščanju ljudi glede spolnega nadlegovanja na delovnem mestu igrajo mediji, ki s pomočjo raznoraznih prispevkov, opozarjajo delavce na svoje pravice, ki jih zagotavlja država na podlagi sprejete zakonodaje. Medijska pozornost pomaga delavkam in delavcem za vzpostavitev oz. ohranjanje prijaznega delovnega okolja, ki omogoča v polni meri ustvarjalno ter produktivno delo. Sicer se pa lahko tudi zgodi, da se medijsko poročanje zlorabi za namene diskreditacije delodajalca oz. podjetja, kar v veliki meri škodi ugledu podjetja in njihovih zaposlenih. Zaradi tega je pomembno, da zaposleni znajo prepoznavati različne oblike spolnega nadlegovanja na delovnem mestu in da so sposobni primerno ukrepati. Zadnji odmevni primer o ozaveščanju primerov spolnega nadlegovanja je t.i. #jaztudi (angl. MeToo). Gre za kampanijo, kjer eminentne osebe izpovedujejo zgodbe in delijo svoje izkušnje o spolnem nadlegovanju. Tudi na slovenskem področju imamo kampanijo (www.jaztudi.si), kjer žrtve spolnih napadov in spolnega nadlegovanja delijo svoje izkušnje oz. zlorabe.
Keywords: diplomske naloge, spolno nadlegovanje, delovno mesto, mediji, časopisi, poročanje
Published: 23.10.2018; Views: 377; Downloads: 91
.pdf Full text (506,48 KB)

4.
Kibernetsko nadlegovanje in strah
Aleksander Petrič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali sodobno obliko kriminalitete, ki se vse pogosteje pojavlja v svetu in tudi pri nas. Govorimo o kibernetski kriminaliteti, ki se je začela razvijati skupaj z razvojem informacijsko komunikacijskih tehnologij in vedno lažjim dostopom do interneta. V prvem delu diplomskega dela smo najprej razjasnili pojme ter podrobneje predstavili osrednjo temo dela - kibernetsko nadlegovanje, zalezovanje in ustrahovanje ter njihov razvoj in razsežnosti. V nadaljevanju smo še kratko predstavili, kako lahko kibernetsko kriminaliteto preprečimo oziroma se pred njo zavarujemo. V zadnjem delu teoretičnega dela diplomskega dela smo predstavili še strah pred kibernetsko kriminaliteto, ki smo ga kasneje tudi obravnavali v lastni raziskavi. Empirični del diplomskega dela je obravnaval prisotnost in rast kibernetske kriminalitete ter strah pred kibernetsko kriminaliteto in njegove posledice. V delu smo preverjali hipoteze s pomočjo preučene literature ter raziskav tujih in domačih avtorjev kot tudi lastne raziskave, ki smo jo izvedli med uporabniki družbenega omrežja Facebook. Ugotovili smo, da stopnja kibernetske kriminalitete tako v svetu kot tudi v Sloveniji raste, vendar pa le-ta ves čas spreminja svoje oblike. Prav tako smo ugotovili, da se v svetu stopnja uporabe kibernetskega prostora zaradi strahu pred kibernetsko kriminaliteto zmanjšuje, vendar pa tega na podlagi lastne raziskave za Slovenijo ne moremo trditi. Poleg tega smo v delu ugotovili, da je ključnega pomena za zavarovanje pred kibernetsko kriminaliteto v ozaveščanju posameznikov pred nevarnostmi, ki jih prinaša kibernetski prostor in kako se pred nevarnostmi zavarovati, da ne bi prišlo do nepotrebnih problemov, ki lahko povzročijo tako materialne kot tudi duševne posledice.
Keywords: kibernetski prostor, kibernetika, kibernetsko nadlegovanje, strah pred kriminaliteto, diplomske naloge
Published: 03.11.2017; Views: 628; Downloads: 83
.pdf Full text (768,38 KB)

5.
Spolno nadlegovanje v slovenski policiji
Andreja Kmetič, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi, ki je pred nami, obravnavamo spolno nadlegovanje v slovenski policiji. Ker se tematika magistrske naloge osredotoča predvsem na delovanje policije, smo velik del posvetili teoretični razlagi. Pomembno vprašanje nam je predstavljal zgodovinski začetek samega spolnega nadlegovanja, saj nas je zanimalo, kdaj se je o tem sploh začelo govoriti oziroma pisati. S pomočjo različnih avtorjev smo definirali pomen spolnega nadlegovanja in ugotovili, da gre v večini primerov za obliko nasilnega vedenja s spolno naravo. Zanimalo nas je tudi, kateri dejavniki vplivajo na nastanek in kakšne vrste nadlegovanja poznamo. Pri vsem tem najbolj pomembno vlogo igrajo akterji spolnega nadlegovanja - storilci in žrtve. Ugotovili smo, da le-te storilci dojemajo kot manjvredna bitja, ki so brez pravice do zavrnitve njegove želje (Kanduč, 1999). Veliko držav ima pravno urejen sistem, ki se nanaša na spolno nadlegovanje na delovnem mestu. Slovenska zakonodaja je pri opredeljevanju tega pojava relativno nova. Januarja 2003 je začel veljati Zakon o delovnih razmerjih, ki spolno nadlegovanje na delovnem mestu prepoveduje, leta 2007 pa je novela o omenjenem zakonu temeljito prenovila te določbe (Tavčar, 2009). Prepoved spolnega nadlegovanja najdemo tudi v Kazenskemu zakoniku in Zakonu o javnih uslužbencih ter v Zakonu o uresničevanju načela enakega obravnavanja. Zadnje poglavje se potem osredotoča na praktični del, kjer smo z vprašalnikom preverjali, ali prihaja do spolnega nadlegovanja v policiji. Ugotovili smo, da le-to slovenskim policistom in policistkam ni tuj pojav in da so ga v največji meri deležni s strani sodelavcev in občanov, najmanj pa s strani nadrejenih. Ne glede na vedenjske odzive v primeru nadlegovanja pa sodelujoči v raziskavi pri tem doživljajo različne psihične in psihosomatske simptome, kjer se med njimi najpogosteje pojavljata živčnost in vzkipljivost.
Keywords: spolno nadlegovanje, delovno mesto, policija, analize, vprašalniki, magistrska dela
Published: 14.06.2017; Views: 816; Downloads: 147
.pdf Full text (953,84 KB)

6.
Kibernetsko nasilje med mladostniki
Tina Herceg, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj informacijske tehnologije je poleg pozitivnih posledic prinesel tudi mnogo negativnih. Ena izmed njih je nova oblika medvrstniškega nasilja: kibernetsko nasilje. Ta vrsta nasilja poteka preko mobilnih naprav, interneta in drugih komunikacijskih sredstev. Je ena izmed bolj nevarnih oblik nasilja, saj pušča hude posledice. Ker smo tako rekoč vedno »priklopljeni« na splet, smo zaradi tega bolj ranljivi in lažje dosegljivi za takšne napade. Za razliko od »klasičnih« oblik medvrstniškega nasilja pa kibernetsko ni omejeno na šolske prostore, ampak se lahko odvija tudi v varnem okolju doma. V diplomski nalogi smo se osredotočili na kibernetsko nasilje med mladostniki, saj ta oblika nasilja predstavlja največji problem prav pri otrocih in mladostnikih. V uvodnem delu diplomske naloge smo najprej predstavili definicijo medvrstniškega nasilja in njegove oblike, nato pa smo več pozornosti namenili kibernetskemu nasilju. V drugem delu diplomske naloge pa je predstavljen celoten postopek raziskave in njeni rezultati. Zastavili smo tri hipoteze, podatke pa smo zbirali s pomočjo anketnega vprašalnika. V raziskavo smo zajeli 150 učencev 7. in 8. razreda Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik. Pridobljeni rezultati kažejo, da učenci, vključeni v raziskavo, vedo, kaj je kibernetsko nasilje in ga znajo primerno opredeliti. Večina učencev se strinja, da je kibernetsko nasilje med mladostniki zelo resen problem in bi mu morali nameniti več pozornosti.
Keywords: nasilje, mladostniki, medvrstniško nasilje, kibernetsko nasilje, ustrahovanje, nadlegovanje, preprečevanje, odkrivanje, diplomske naloge
Published: 18.11.2016; Views: 1148; Downloads: 194
.pdf Full text (653,58 KB)

7.
SPLETNO NASILJE MED MLADIMI
Matea Bahtijaraj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Medmrežje je postalo poligon za mladostnike, saj svoj prosti čas preživljajo za računalnikom ali mobilnim telefonom, z neomejenim dostopom do interneta. Pri razkrivanju svoje zasebnosti nimajo zavor in mnogi so mnenja, »če nisi na internetu, sploh ne obstajaš«. Prav je, da znajo uporabljati internet, ki jim je bil praktično položen v zibelko, vendar se morajo zavedati nevarnosti, ki jih internet prinaša. Z objavljanjem fotografij so lahke tarče spletnih zalezovalcev, ki lahko živijo na drugem koncu sveta. Včasih so zamere reševali z neposrednim stikom, danes pa na spletu, z objavljanjem raznoraznih psovk, žaljivk, retuširanih fotografij in podobno. Čeprav se zdi, da je to dejanje lažje storjeno, saj ni očesnega kontakta, je kljub varnim stenam doma žrtev lahko veliko bolj prizadeta. Spletno nasilje je postalo globalni problem, ki so ga strokovnjaki klasificirali v različne oblike. Zaradi objavljanja fotografij pa je svoj domet razširila tudi otroška pornografija. Spletno okolje kot tako res ni ustvarilo kaznivih dejanj spolnih zlorab otrok in izkoriščanja, je pa povečalo obseg in dostop za potencialne storilce. Za varnost mladih so ustanovljeni spletni portali, ki težijo k osveščanju mladih, staršev, zaposlenih v šolstvu, k prijavam spletnih kaznivih dejanj, le tako se preiskovalci lahko lotijo iskanja storilcev. Organizirajo se predavanja, delavnice, izdajajo publikacije. Pomembno je, da se vsak posameznik zaveda nevarnosti interneta. Institucije v državi so dolžne sprejeti ustrezne ukrepe nadzora nad problematiko, obenem pa upoštevati otrokove pravice do raziskovanja novega okolja. V tujini so znani primeri spletnega nasilja, ki so se žal že nemalokrat tragično končali, zato je pomembno stremeti k načrtovanju, da nas sistem ne prehiti. Nihče si namreč ne želi, da bi tudi v naši državi pisali o tragičnih primerih s področja nasilja na spletu.
Keywords: spletno nadlegovanje, internet, mladi, selfiji, mobilni telefoni, otroška pornografija
Published: 19.09.2016; Views: 977; Downloads: 159
.pdf Full text (1,29 MB)

8.
SPOLNO NADLEGOVANJE NA DELOVNEM MESTU
Gašper Rubič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo v uvodu predstavili problem spolnega nadlegovanja na delovnem mestu in predstavili podjetje TEKSTIL d.d. V nadaljevanju smo z anketo raziskali, ali problem spolnega nadlegovanja na delovnem mestu v obravnavanem podjetju obstaja in če, kako se nanj odziva okolje. V teoretičnem delu smo nadaljevali in predstavili definicijo spolnega nadlegovanja, ki je kakršna koli oblika nezaželenega verbalnega in neverbalnega ali fizičnega ravnanja spolne narave z učinkom ali namenom prizadeti dostojanstvo osebe, zlasti ko gre za ustvarjanje zastraševalnega, sovražnega, ponižujočega delovnega okolja. Hkrati pa smo v teoretičnem delu tudi ugotovili, da so žrtve v večini ženske, čeprav tudi moški niso izjeme, kakor tudi ne druge rasne skupine, homoseksualci in lezbijke. Posledice spolnega nadlegovanja pa ima, kot smo ugotovili, lahko resne posledice tako v organizaciji sami (izguba dobrega kadra in slaba uspešnost podjetja), kot tudi pri posamezniku (psihološke in fizične posledice). Najboljši ukrep zoper spolno nadlegovanje je, da o njem spregovorimo, bodisi s sodelavci, bodisi z vodstvom. Če na problem ne opozorimo, verjetno ne bo niti opažen. V empiričnem delu smo preko ankete, ki nam jo je izpolnilo 40 anonimnih anketirancev, zaposlenih v podjetju TEKSTIL d.d., ugotovili, da spolno nadlegovanje na delovnem mestu žal v naši organizaciji obstaja in da je najbolj pogosto spolno nadlegovanje nezaželjeno objemanje. Anketa pa je obenem pokazala, da je poznavanje pojma spolno nadlegovanje in kaj vse slednje pomeni, slabo. V mnogo primerih pa opažamo, da je marsikatero spolno nadlegovanje oz. napeljevanje mišljeno kot samoumevno, pa to še zdaleč ne drži. Namen oz. cilj diplomske naloge je bil dosežen, ko smo predstavili problem spolnega nadlegovanja na delovnem mestu in preko ankete ozavestili ljudi, da problem nadlegovanja žal obstaja. Poleg tega smo dali zaposlenim vedeti, da spolno nadlegovanje ne pomeni le vsiljenega spolnega odnosa oz. nagovarjanja k le-temu, temveč sodi pod ta pojem še mnogo drugega.
Keywords: spolni odnosi, spolno nadlegovanje, opolzke besede, povezane s spolnostjo, spolnost, nezaželeno objemanje, poljubljanje
Published: 30.06.2016; Views: 850; Downloads: 120
.pdf Full text (1,74 MB)

9.
Kibernetsko nadlegovanje med mlajšimi otroki v Sloveniji
Kristina Pihler, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Velik obseg informacij v kibernetskem prostoru in velika razvitost informacijsko-komunikacijskih tehnologij otežujeta primerno pripravljenost in ustrezen odziv na spletne grožnje. Predvsem predstavlja velik izziv za otroke, ki zapletenih informacij in tehnologije ne razumejo. Posebej svetovni splet je za njih potencialna grožnja. Mlajši mladoletniki (osebe, mlajše od 14 let) so najbolj izpostavljeni kibernetskemu nadlegovanju in nam mora biti v interesu, da se bolje izobražujemo na tem področju, da bi jim lahko pomagali, da do kibernetskega nadlegovanja ne bi prišlo oziroma bi jim lahko nudili pomoč, ko bi do kibernetskega nadlegovanja že prišlo. V nalogi bomo predstavili kibernetsko nadlegovanje med mlajšimi otroki v Sloveniji, značilnosti in različne oblike kibernetskega nadlegovanja, kako se spopadamo s problematiko preiskovanja kibernetskega prostora. Predvsem se bomo osredotočili na preiskovanje kibernetskega nadlegovanja med mlajšimi mladoletniki v Sloveniji, ponudili določene možne rešitve, ki bi premagovale nadlegovanje med mlajšimi otroki in kako bi jih najbolj zaščitili. Opisali bomo, kako se z enako problematiko soočajo v nekaterih drugih državah ter kako se na določena kibernetska ravnanja odzivajo določene osebe (starši, otroci, učitelji, represivni organi). V zadnjem delu bomo zastavili hipoteze in raziskali področje kibernetskega nadlegovanja med mlajšimi mladoletniki s pomočjo vprašalnika ter tako pridobili nekaj ključnih informacij, kako se s kibernetskim nadlegovanjem spopadajo in komu tovrstne težave najbolj zaupajo.
Keywords: kibernetski prostor, kibernetska kriminaliteta, kibernetsko nadlegovanje, žrtve, otroci, preprečevanje, diplomske naloge
Published: 11.03.2016; Views: 1029; Downloads: 113
.pdf Full text (492,98 KB)

10.
Vsakodnevni predatorji
Katarina Čermelj, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo govorili o spolnem nadlegovanju. V teoretičnem delu smo naredili pregled različnih zakonskih določil spolnega nadlegovanja in kako ga le ta definirajo. Odkrili smo, da v večini razvitih držav ni inkriminirano ter da se kazensko preganja le nadlegovanje na delovnem mestu. Predstavili smo tudi poglede družbe na spolno nadlegovanje ter kako se obnašajo prisotni, ko se zgodi. Na spolno nadlegovanje imajo velik vpliv mediji, še posebno, če spolno nadlegovanje in seksizem prikažejo v humorni luči. Najboljši način preventive je izobrazba, kar smo odkrili pri pregledu literature različnih primerjalnih študij. Tu smo se nekoliko osredotočili na Norveško, ki ima najboljšo spolno vzgojo. Tudi pri odprtem vprašanju raziskovalne ankete je veliko sodelujočih izrazilo željo po boljši izobrazbi na področju spolnosti. Z vprašalnikom smo preverjali, če se mnenje o spolnem nadlegovanju med spoloma razlikuje, in odkrili, da je nekaj razlik pri odnosu moških in žensk do spolnega nadlegovanja. Vendar smo z analizo podatkov odkrili, da velike razlike v storilstvu - storilci so moškega spola trikrat pogosteje. Odkrili smo tudi, da spolno nadlegovanje ostane v veliki večini (97,5 %) neprijavljeno, kar je smiselno, saj v Sloveniji ni inkriminirano (razen na delovnem mestu).
Keywords: spolno nadlegovanje, seksizem, mediji, javnost, žrtve, diplomske naloge
Published: 22.10.2015; Views: 954; Downloads: 109
.pdf Full text (731,16 KB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica