| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRENOVA NABAVNIH PROCESOV V GALENSKEM LABORATORIJU
Jani Škrbec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Tradicionalno obravnavanje nabavnih procesov, ki jih nekateri vidijo kot podporne procese, v današnjih časih predstavlja neizkoriščen potencial. Njegovi glavni razlogi pa tičijo v prevladi funkcijske (silosne) organiziranosti in enostranskem poudarjanju pomena posameznih poslovnih funkcij. Celovit pristop k vodenju (managementu) nabavnih verig je zato resnično potreben, saj kot kaže struktura stroškov, največji del končne cene izdelka predstavlja ravno nabavljeni material in storitve. Nabavne verige imajo nalogo oskrbeti podjetje z blagom in storitvami, ki so potrebne za proizvodnjo oziroma za izvajanje storitev. Te naloge obsegajo: ugotavljanje in opredeljevanje nabavnih potreb naročanja pri dobaviteljih, transport, kontrolo kakovosti (preventivne narave) pri dobavitelju oziroma v lastnem podjetju ter skladiščenje blaga v vhodnem skladišču. V aplikativnem delu diplomske naloge je predstavljena nabavna veriga in njena prenova v proizvodni enoti Lekarne Ljubljana. Za celovito obvladovanje nabavne verige smo uporabili procesni pristop, ki smo ga oblikovali s pomočjo programskega orodja (in njegove metodologije) ARIS.
Keywords: nabavni procesi, metodologija ARIS, procesni pristop, prenova poslovnih procesov
Published: 25.09.2009; Views: 1527; Downloads: 269
.pdf Full text (732,74 KB)

2.
Planiranje nabavnih procesov telekomunikacijske opreme v podjetju Amis d.o.o.
Mojca Verglez, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo v prvem delu zajema splošno razlago nabave kot ene izmed osnovnih poslovnih funkcij v vsaki organizaciji. Za večjo učinkovitost in uspešnost podjetja so potrebni dobro zasnovani poslovni procesi ter zanesljivi dobavitelji, ki morajo zagotavljati konstantno kakovost poslovanja. Pomembna sestavina omenjene kakovosti je pravočasna dobava izdelkov in dovolj celostno opravljanje storitev. Z zanesljivimi dobavitelji je tako mogoče organizirati poslovanje s čim manjšimi zalogami, v določenih primerih pa celo brez njih, kar posledično predstavlja podjetju nižje stroške. V drugem delu sledi opis poslovnih in nabavnih procesov v podjetju Amis ter kritična analiza nabavnega procesa v telekomunikacijskem podjetju. S prenovo poslovnih procesov lahko podjetje prihrani finančna sredstva ter doseže večjo produktivnost in učinkovitost pri zaposlenih. V tretjem delu smo predstavili predloge izboljšav, saj so predvsem z optimizacijo poslovnih procesov, vpeljavo sodobnih informacijskih sistemov in izboljšano komunikacijo vidne izboljšave v samem nabavnem procesu. Posledično pa bodo bolj zadovoljni tudi uporabniki in zaposleni v podjetju. nabava, dobavitelji, zaloge, telekomunikacije, nabavni procesi.
Keywords: nabava, dobavitelji, zaloge, telekomunikacije, nabavni procesi.
Published: 24.09.2012; Views: 1349; Downloads: 150
.pdf Full text (2,09 MB)

3.
ORGANIZACIJA NABAVE V SKUPINI X
Nataša Klemenčič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Poslovno okolje se v današnjem času zelo hitro spreminja. Struktura in vloga poslovanja se zaradi tega bistveno spreminjata na vseh področjih poslovanja, podjetja pa so prisiljena svojo organizacijo prilagajati tem spremembam. Posledica tega so tudi organizacijske spremembe znotraj podjetij, ki formirajo učinkovite službe ter prilagajajo strukturo navedenim spremembam. V uvodnem delu smo na kratko predstavili problem, ki smo ga želeli raziskovati v diplomski nalogi, cilje, raziskovalna vprašanja in metode dela. Nato smo s pomočjo priznanih domačih in tujih avtorjev predstavili teoretična spoznanja na področju organizacije nabavnega poslovanja. V naslednjem delu smo na kratko predstavili Skupino X in povzeli obstoječe stanje nabavnih služb v Skupini X. Z anketnim vprašalnikom smo raziskovali obstoječe stanje nabavnih služb povezanih družb Skupine X in ugotavljali, ali se obstoječa organizacija nabavnega poslovanja ujema z modernimi pristopi in teorijami priznanih avtorjev, raziskovali smo mnenja zaposlenih, odgovornih in pristojnih za nabavo, njihovo zadovoljstvo, usposobljenost in pripravljenost na spremembe. Podali smo predloge za novo organizacijo s postavitvijo nove organizacije nabavne službe v Skupini X, ki zajema postavitev nove organizacije z novo kadrovsko strukturo in ključne nabavne procese za uspešno in učinkovito delovanje nabavne službe.
Keywords: Nabava, organizacija nabave, človeški viri, razvoj nabave, nabavni procesi.
Published: 10.05.2013; Views: 689; Downloads: 102
.pdf Full text (1,03 MB)

4.
Nabavni proces pnevmatik v podjetju "Vulkanizerstvo TDS"
Gloria Đura, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Nabava v današnje čase predstavlja eno izmed najbolj pomembnih funkcij v vsakem podjetju. Njena temeljna naloga je preskrba podjetja s surovinami, izdelavnim materialom, storitvami, energijo, pomožnim materialom, pa tudi s stroji, napravami itd. Glede na število avtomobilov na cestah v današnjem času je tema mojega diplomskega projekta zelo zanimiva. Zato je za njih je zelo pomembna ustrezna oprema. Tako podjetje Vulkanizerstvo TDS skrbi za sigurnost svojih strank pri upravljanju avtomobilov. Namen mojega diplomskega projekta je predstaviti in prikazati kaj sploh je nabavno poslovanje ter v teoretičnem delu diplomskega projekta prikazati nabavni proces pnevmatik v podjetju Vulaknizerstvo TDS. Konkurenca na trgu s enakimi proizvodi in storitvami kot se izbrano podjetje ukvarja je zelo velika. Zato je za podjetje zelo pomembno da za svoje odjemalce omogoči najboljše pnevmatike in platišča. Cilj diplomskega projekta je z pomočjo ustrezne literature dopolnit določeno znanje glede nabave, ki ga že imam, kot tudi spoznati kako nabava deluje v stvarnem svetu. Cilj mi je tudi preučit nabavne procese v izbranem podjetju in tako povezati določeno znanje iz teorije v praktične izkušnje.
Keywords: Nabava, nabavno poslovanje, nabavni procesi, pnevmatike in platišča.
Published: 04.03.2019; Views: 191; Downloads: 34
.pdf Full text (1,36 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica