| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 681
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Načrtovanje sistema centralnega ogrevanja hiše : diplomsko delo
Zoran Popović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Učinkovita raba energije je izjemno pomembna za zmanjševanje energetskih potreb v stavbah in ključna v boju proti podnebnim spremembam, pri trajnostnem razvoju ter prehodu v nizkoogljično družbo. V diplomski nalogi so predstavljene različne vrste sistemov centralnega ogrevanja, opisane so njihove značilnosti ter osnovne komponente. Praktični del diplomske naloge zajema zasnovo sodobne stanovanjske hiše in načrtovanje energetsko učinkovitega sistema centralnega ogrevanja z lesno biomaso. V praktičnem delu naloge je vsebina osredotočena na analizo energetske učinkovitosti, določitev potrebne toplote za ogrevanje ter izračun projektne toplotne moči s pomočjo programskih orodij KI Energija in Audytor 7.0 PRO. Pridobljeni rezultati izvedenih analiz bodo ključni za sam postopek načrtovanja sistema centralnega ogrevanja. Usklajenost teoretičnih konceptov in praktičnega izvajanja omogoča celovit vpogled v proces načrtovanja ter obravnavo ekonomskih in energetskih vidikov sistema centralnega ogrevanja.
Keywords: energetska učinkovitost, sistemi centralnega ogrevanja, načrtovanje, KI Energija, Audytor HL
Published in DKUM: 18.01.2024; Views: 99; Downloads: 11
.pdf Full text (4,26 MB)

2.
Strateško načrtovanje v turizmu - izhodišča za pristop k pripravi strategije razvoja turizma občine Hrastnik : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Anamari Pušnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Glede na stanje turizma v Hrastniku, ki je trenutno v začetni fazi, smo pripravili izhodišča, ki bodo služila lažjemu nadaljnjemu načrtovanju in bodo podlaga pobudam vodstva občine. Prvi del diplomskega dela predstavlja teoretičen pogled na načrtovanje turizma, kjer smo preučili teoretična izhodišča destinacijskega managementa na področju strateškega razvoja turizma. Analizirali smo proces načrtovanja in predstavili pomembnost strateškega načrtovanja za turistično destinacijo. Na temelju teoretičnega dela naloge ter kvalitativne in kvantitativne raziskave smo v praktičnem delu diplomskega dela oblikovali osnutek strategije razvoja turizma v Hrastniku in ob tem demonstrirali proces priprave tovrstnega dokumenta. Zbrali smo potrebne podatke, jih interpretirali in analizirali trenutno stanje turizma v občini. Na podlagi opravljene analize in ob pomoči izsledkov intervjujev z deležniki vseh treh stebrov, prav tako tudi izsledkov anketnega vprašalnika med domačini, smo pripravili SWOT in primerjalno analizo. Opredelili smo vizijo in cilje razvoja turizma v Hrastniku ter predlagali strateške aktivnosti in ukrepe, ki jih lahko implementiramo za razvoj turistične ponudbe v okviru terminskega in finančnega načrta strategije.
Keywords: Strategija, razvoj turizma, strateško načrtovanje, turistično načrtovanje, Hrastnik
Published in DKUM: 09.01.2024; Views: 165; Downloads: 27
.pdf Full text (2,42 MB)

3.
Model načrtovanja kariere v podjetju x
Lea Krošlin, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga z naslovom "Model načrtovanja kariere v Podjetju X" se osredotoča na analizo kariernega razvoja v izbranem podjetju ter izgradnjo ustreznega modela za usmerjanje kariernih poti zaposlenih. Cilj naloge je bil pridobiti vpogled v ovire in motivacijo zaposlenih za načrtovanje kariere ter na podlagi teh spoznanj oblikovati učinkovit model načrtovanja kariere. Na podlagi pridobljenih spoznanj je bil razvit model načrtovanja kariere v Podjetju X. Ta model vključuje smernice, priporočila in možnosti napredovanja, ki so razumljive zaposlenim. Poleg tega je model prilagojen za spodbujanje notranjega napredovanja ter omogoča razvoj veščin in kompetenc zaposlenih skozi različne horizontalne in vertikalne poti. Ustrezen model načrtovanja kariere ima ključno vlogo pri motiviranju zaposlenih, izboljšanju njihovega zadovoljstva ter ohranjanju talentov v organizaciji. Podjetje X lahko s pravilno implementacijo tega modela ustvari stimulativno in spodbudno delovno okolje ter pospeši rast ter razvoj svojih zaposlenih. V sklepnem delu naloge so podani konkretni predlogi za izvajanje modela načrtovanja kariere v Podjetju X skupaj z ukrepi za izboljšanje obstoječega sistema kariernega razvoja. Ustrezna implementacija tega modela bo podjetju omogočila boljšo usmeritev kariernih poti zaposlenih ter dolgoročno pripomogla k njihovi rasti in uspehu organizacije.
Keywords: kariera, načrtovanje kariere, razvoj
Published in DKUM: 20.12.2023; Views: 209; Downloads: 19
.pdf Full text (1,55 MB)

4.
Vpliv pandemije covid-19 na proces poslovnega načrtovanja
Tanja Fic, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Pandemija covida-19 je imela globok vpliv na globalno gospodarstvo in poslovanje podjetij. Diplomsko delo z naslovom "Vpliv pandemije covida-19 na proces poslovnega načrtovanja" se osredotoča na analizo, kako je ta nepričakovani dogodek vplival na proces poslovnega načrtovanja. Namen naloge je raziskati, kako so se organizacije prilagodile novim izzivom, ki jih je prinesla pandemija, ter kako so prilagodile svoje poslovne načrte za zagotovitev stabilnosti in trajnosti. Uporabljene so različne raziskovalne metode, vključno z deskriptivno analizo in strokovnimi intervjuji s področja poslovnega načrtovanja. Poglavitni rezultati raziskave vključujejo ugotovitve o spremembah, ki so se pojavile v procesih poslovnega načrtovanja med pandemijo, in oceno učinkovitosti ukrepov za zagotavljanje neprekinjenega poslovanja. Poleg tega naloga prinaša tudi ugotovitve o pomembnosti prilagodljivosti in inovativnosti v poslovnem načrtovanju v obdobjih nepredvidljivih kriz. Na podlagi analize in raziskave naloge so izpeljani zaključki, ki poudarjajo pomen prilagajanja procesa poslovnega načrtovanja na spremenljive razmere in potrebo po vključevanju scenarijev izrednih dogodkov v načrte neprekinjenega poslovanja. V zaključku bomo prav tako podajali priporočila za organizacije, kako izboljšati svoje procese poslovnega načrtovanja in povečati odpornost proti prihodnjim nepredvidljivim dogodkom, vključno s pandemijami, kot je pandemija covida-19. Zaključno delo služi kot prispevek k razumevanju vpliva pandemije na proces poslovnega načrtovanja in kot vodilo za prihodnje ukrepe v podjetjih in organizacijah.
Keywords: poslovno načrtovanje, načrtovanje neprekinjenega poslovanja, pandemija, SARS-CoV-2, covid-19
Published in DKUM: 14.12.2023; Views: 243; Downloads: 11
.pdf Full text (879,67 KB)

5.
Načrtovanje in izdelava merilnega sistema za validacijo naprednih sistemov za pomoč vozniku in analiza dobljenih podatkov : magistrsko delo
Bojan Čontala, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu se najprej osredotočimo na pregled osnovne terminologije ter standardov, ki se uporabljajo pri vozilih z naprednimi sistemi za pomoč vozniku ter avtonomnih vozilih, in kratek opis uporabljenih oziroma vgrajenih tehnologij v teh vozilih ter potrebnih testiranj za zagotovitev delovanja in varnosti vozil. Temu sledi glavni del in sicer zahteve, koncept, razvoj, sestava proizvodne dokumentacije, izdelava ter sestava celotnega referenčnega merilnega sistema za verifikacijo delovanja sistemov za pomoč vozniku. Na koncu je opisanih še nekaj primerov dobave in sprejemnih testov za zagotovitev pravilnega delovanja in točnosti celotnega sistema ter meritve z rezultati enega izmed mnogih testov po Euro NCAP standardu.
Keywords: testiranje, avtonomna vožnja, meritve, načrtovanje merilnega sistema, Euro NCAP, napredni sistemi za pomoč vozniku
Published in DKUM: 05.12.2023; Views: 173; Downloads: 13
.pdf Full text (14,81 MB)

6.
Timske priprave v vrtcu : diplomsko delo
Katja Kozel, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Timske priprave v vrtcu smo obravnavali načrtovanje vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu in osnovni šoli, kjer smo se osredotočili na pomen sodelovanja strokovnih delavcev v timu. V teoretičnem delu smo posebno pozornost namenili Kurikulumu za vrtce, načrtovanju kurikuluma in opredelili učni načrt ter značilnosti njegovega načrtovanja. Obravnavali smo ravni in vrste priprav vzgojno-izobraževalnega dela ter hkrati zajeli artikulacijo pouka. Dotaknili smo se makroartikulacije, mediartikulacije in mikroartikulacije. V zadnjem poglavju teoretičnega dela smo se posvetili obravnavi pouka ter njegovih nalog, funkcij, dejavnikov, strukture in načel. V empiričnem delu smo analizirali timsko delo vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic pri načrtovanju, izvajanju načrtovanih in nenačrtovanih dejavnosti ter evalvaciji dela. Podatki so nam pokazali, da v večini strokovne delavke med seboj dobro sodelujejo in so v vzgojnem in izobraževalnem procesu enakopravne.
Keywords: načrtovanje, priprave, artikulacija, pouk, sodelovanje
Published in DKUM: 22.11.2023; Views: 225; Downloads: 37
.pdf Full text (1,32 MB)

7.
Kulturno-umetnostna vzgoja in plesne dejavnosti v vrtcu : diplomsko delo
Tadeja Fijavž, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali, kako lahko cilje kulturno-umetnostne vzgoje uresničujemo skozi izvedbo plesnih dejavnosti v skupini predšolskih otrok. Diplomsko nalogo sestavljata dva dela, in sicer teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo opredelili pojem kulturno-umetnostne vzgoje, se seznanili s cilji in načeli kulturno-umetnostne vzgoje ter predstavili vlogo kulturno-umetnostne vzgoje v izobraževanju. Osredotočili smo se na eno izmed področij kulturno-umetnostne vzgoje, in sicer na področje plesne umetnosti, ki smo ga samostojno opredelili. Izpostavili smo pomen plesa za otrokov razvoj, plesne dejavnosti in vlogo odraslega pri načrtovanju in izvedbi teh. V praktičnem delu smo pripravili in izvedli osem plesnih dejavnosti, pri katerih smo izhajali iz ciljev kulturno-umetnostne vzgoje. Na podlagi evalvacij izvedenih dejavnosti v skupini otrok smo ugotovili, da so se otroci seznanili s pomenom kulturno-umetnostne vzgoje, saj so spoznavali različne kulture, lastno kulturno dediščino in razvijali kritičen odnos do kulture ter umetnosti.
Keywords: kulturno-umetnostna vzgoja, plesna umetnost, plesne dejavnosti, predšolski otrok, načrtovanje dejavnosti v vrtcu
Published in DKUM: 09.11.2023; Views: 169; Downloads: 19
.pdf Full text (1,19 MB)

8.
Odpornost družinskih podjetij v času krize
Anže Slodej, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga raziskuje dejavnike odpornosti družinskih podjetij v obdobju krize, pri čemer se osredotoča na vpliv nasledstva in inovacij ter prilagodljivosti. Rezultati raziskave jasno kažejo, da kljub pomembnosti nasledstva za kontinuiteto družinskega podjetja, ta dejavnik sam po sebi nima izjemnega vpliva na njegovo odpornost v času krize. Nasprotno pa se izkaže, da imajo inovacije ključno vlogo pri izboljšanju odpornosti družinskih podjetij v spremenljivih gospodarskih okoliščinah. S poglobljenim intervjujem z vodstvom in analizo strategij, ki ga je podjetje uporabilo za premagovanje kriz, je jasno razvidno, da inovativno razmišljanje, agilnost in prilagodljivost močno prispevajo k uspešnemu obvladovanju negotovosti in prehodu skozi krizne dogodke. Poudariti je treba tudi, da so družinska podjetja, v primerjavi z nedružinskimi, izkazala večjo prilagodljivost v času kriznih razmer. V sklepni analizi ugotavljamo, da čeprav ostaja nasledstvo ključni dejavnik za dolgoročno trajnost družinskega podjetja, sta inovacije in prilagodljivost tisti, ki izstopata kot ključno orodje za ohranjanje in povečanje odpornosti v obdobjih gospodarskih kriz. To se še posebej izkazuje v primerjavi med družinskimi in nedružinskimi podjetji, pri čemer se družinska podjetja izkažejo kot bolj prilagodljiva ter bolje pripravljena na spopadanje z izzivi spreminjajočega se okolja.
Keywords: Odpornost, družinska podjetja, kriza, upravljanje kriznih situacij, prilagodljivost, načrtovanje nasledstva.
Published in DKUM: 27.10.2023; Views: 316; Downloads: 22
.pdf Full text (1,12 MB)

9.
Vpliv mešane resničnosti na poslovanje podjetja
Nastja Demirovič, 2023, master's thesis

Abstract: Mešana resničnost je tehnologija, ki združuje fizični in digitalni svet ter ustvarja novo resničnost. Mešana resničnost se vse bolj uporablja v poslovnem svetu in pomembno vpliva na uspešnost poslovanja. Podjetjem omogoča ustvarjanje poglobljenih izkušenj, ki pritegnejo stranke in zaposlene na načine, ki prej niso bili mogoči. Ena od ključnih prednosti je, da izboljša uporabniško izkušnjo. Podjetja strankam lahko zagotavljajo poglobljeno in interaktivno izkušnjo, ki jim omogoča ogled in interakcijo z izdelki ali storitvami na bolj privlačen način. To lahko vodi do povečanega zadovoljstva strank in zvestobe blagovni znamki. Poleg izboljšanja uporabniške izkušnje pomembno vpliva tudi na uspešnost zaposlenih. Z uporabo mešane resničnosti za usposabljanje in razvoj se lahko zaposleni naučijo novih veščin in procesov v poglobljenem in interaktivnem okolju. To vodi do višjih stopenj zadrževanja in izboljšane učinkovitosti. Poleg tega lahko izboljša sodelovanje in komunikacijo znotraj organizacij. Ekipam omogoča, da delajo skupaj v virtualnem okolju, ne glede na njihovo fizično lokacijo. To omogoča večjo prilagodljivost in produktivnost, saj lahko ekipe sodelujejo učinkoviteje in uspešneje. Mešana resničnost je zelo primerna za poslovne procese, ki zahtevajo kombinacijo fizičnih in digitalnih interakcij, kot so oblikovanje izdelkov, prodaja in trženje, usposabljanje in izobraževanje ter sodelovanje na daljavo. Na splošno ima uporaba mešane resničnosti pozitiven vpliv na poslovno uspešnost. Izboljšuje uporabniško izkušnjo, povečuje učinkovitost zaposlenih ter omogoča boljše sodelovanje in komunikacijo znotraj organizacij. Ker se še naprej razvija in postaja bolj dostopna, je verjetno, da bo njen vpliv na poslovno uspešnost le še naraščal.
Keywords: Umetna inteligenca, razširjena resničnost, računalništvo v oblaku, upravljanje odnosov s strankami, načrtovanje virov podjetja, internet stvari, ključni kazalnik uspešnosti, mešana resničnost, virtualna resničnost
Published in DKUM: 26.10.2023; Views: 220; Downloads: 24
.pdf Full text (1,23 MB)

10.
Vloga glasbe in načrtovanje glasbenih dejavnosti v vrtcih montessori : doktorska disertacija
Maruša Laure, 2023, doctoral dissertation

Abstract: Trenutna pedagoška teorija montessori in raziskovalna praksa nakazujeta, da je v pristopu montessori glasba v primerjavi z drugimi področji delovanja pogosto podcenjena. Z doktorsko disertacijo si prizadevamo pomembno prispevati k razvoju glasbene vzgoje v vrtcih montessori v Sloveniji in širše. Teoretični del doktorske disertacije obravnava opredelitev pedagogike montessori ter njenega mesta v slovenskem prostoru, osredotoča se na področje glasbe v omenjenem pristopu ter proučuje razvoj glasbenih sposobnosti predšolskih otrok. V slovenski prostor in širše uvaja natančno opredelitev didaktičnih smernic pristopa montessori, ki temeljijo na aktualnih spoznanjih pedagogike montessori, didaktike, psihologije, splošne pedagogike ter sorodnih ved. S pregledom stanja pedagogike montessori v Sloveniji proučujemo vlogo in položaj pristopa montessori znotraj slovenskega sistema predšolske vzgoje. Opredelitev razvoja glasbenih sposobnosti v predšolskem obdobju podaja sintezo literature s področja glasbenih sposobnosti, njihovega ocenjevanja ter faz v glasbenem razvoju predšolskih otrok. Teoretična izhodišča doktorske disertacije predstavljajo pomemben temelj, na katerem je zasnovan empirični del, ki sestoji iz treh faz raziskave. V prvi fazi raziskave smo želeli z uporabo kvalitativnega raziskovanja ugotoviti podobnosti in razlike na področju predšolske glasbene vzgoje med veljavnim javnim programom za vrtce in programi zasebnih vrtcev, ki delujejo po načelih pedagogike montessori. V drugi fazi raziskave smo preučevali kontekst, v katerega je postavljeno področje glasbe v vrtcih montessori, ter analizirali načrtovanje glasbene vzgoje z vidika strukture, zastopanosti glasbenih dejavnosti, metod, oblik in sredstev dela. S pomočjo anketnega vprašalnika, ki je nastal za potrebe doktorske disertacije, smo anketirali 110 strokovnih delavcev iz vrtcev montessori iz Slovenije in tujine ter na podlagi analize načrtovanja glasbene vzgoje ugotovili, da se na področju poučevanja glasbe v vrtcih montessori sicer pojavlja veliko dobrih praks, vendar je še veliko prostora za izboljšave in nadaljnji razvoj. V tretji fazi raziskave smo se osredotočali na oblikovanje eksperimentalnega modela s cilji, vzgojno-izobraževalno vsebino in metodami, oblikami in sredstvi vzgojno-izobraževalnega procesa za področje glasbe po pedagoških smernicah montessori ter preverjanje njegovega učinka na razvoj elementarnih glasbenih sposobnosti predšolskih otrok z izvedbo kvazieksperimenta. Na podlagi rezultatov kvazieksperimenta, v katerem je sodelovalo 71 pet- do šestletnih otrok iz slovenskih vrtcev montessori, smo ugotovili, da ima eksperimentalni model za poučevanje glasbe v vrtcih montessori večji učinek na razvoj elementarnih glasbenih sposobnosti predšolskih otrok kot poučevanje glasbe v vrtcih montessori na tradicionalen način. Prav tako smo ugotovili, da ima izvedba eksperimentalnega modela poučevanja glasbe po pristopu montessori z glasbeno usposobljenim izvajalcem večji učinek na razvoj ritmičnega in melodičnega posluha predšolskih otrok kot pa izvedba eksperimentalnega modela z izvajalcem brez glasbene izobrazbe. Znanstveni doprinos doktorske disertacije predstavljajo številna pomembna spoznanja iz vseh faz raziskave. Gre za obširno empirično študijo z uporabo mešanih metod raziskovanja v slovenskem prostoru in širše, ki celostno obravnava področje glasbe v vrtcih montessori. Koncept načrtovanja in izvajanja glasbenih dejavnosti je obravnavan z analizo javno veljavnih kurikularnih dokumentov, študijo mnenj in stališč strokovnih delavcev, ki so zaposleni v slovenskih in tujih vrtcih montessori, ter kvazieksperimentom, v katerega smo vključili predšolske otroke, ki obiskujejo program predšolske vzgoje montessori. Doktorska raziskava s svojo robustno metodološko zasnovo prispeva k obstoječemu znanju o razvoju glasbenih sposobnosti v predšolskem obdobju in ponuja dodatna spoznanja o pomenu usposobljenosti strokovnih delavcev, ki poučujejo predšolsko glasbeno vzgojo.
Keywords: predšolska glasbena vzgoja, pristop montessori, glasbene dejavnosti, načrtovanje, glasbene sposobnosti
Published in DKUM: 26.10.2023; Views: 305; Downloads: 59
.pdf Full text (5,33 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica