| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 658
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Načrtovanje glasbenih dejavnosti v vrtcu v prvem starostnem obdobju : diplomsko delo
Lina Košič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Glasba je za razvoj otroka zelo pomembna, ključno pa je tudi, da vzgojitelji čimbolj kakovostno načrtujemo glasbene dejavnosti že v prvem starostnem obdobju otrok. Cilj izvajanja glasbenih dejavnosti je predvsem, da pri otrocih vzbujamo interes in veselje do glasbe ter hkrati vplivamo na glasbeni razvoj otrok. Namen diplomskega dela je ugotoviti kvantiteto in kvaliteto načrtovanja glasbenih dejavnosti v vrtcih in v prvem starostnem obdobju otrok. V teoretičnem delu obravnavam teoretična izhodišča o načrtovanju in izvajanju glasbenih dejavnosti ter pomen le-teh za optimalen razvoj predšolskega otroka. V empiričnem delu pa sem s pomočjo anketnega vprašalnika za vzgojitelje, zaposlene v prvem starostnem obdobju prišla do ugotovitev, da anketirane vzgojiteljice v večini usmerjene glasbene dejavnosti načrtujejo vsaj enkrat tedensko, neusmerjene pa več kot dvakrat tedensko. V največji meri se poslužujejo procesno-razvojnega modela načrtovanja, za pisanje priprav pa največkrat uporabljajo dnevne priprave, ki so del širše didaktične enote. Prav tako sem ugotovila, da otroci največ interesa izražajo do petja pesmi in igranja na glasbila ter da se vzgojiteljice pri načrtovanju s težavami ne srečujejo.
Keywords: glasbene dejavnosti, načrtovanje, predšolski otrok, kurikulum za vrtce, prvo starostno obdobje
Published in DKUM: 26.05.2023; Views: 39; Downloads: 2
.pdf Full text (1,06 MB)

2.
Načrtovanje in vrednotenje uporabniške izkušnje digitalno dostopnih rešitev za starejše uporabnike
Nina Lozinšek, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskovali načrtovanje in vrednotenje uporabniške izkušnje digitalno dostopnih rešitev za starejše uporabnike. Izvedli smo sistematičen pregled literature, da smo predstavili uporabniško izkušnjo, načrtovanje le-te in ugotovili principe digitalne dostopnosti in težave, s katerimi se soočajo starejši uporabniki. Pripravili smo prototip rešitve na osnovi načrtovane uporabniške izkušnje in ga preverili z uporabniki, ki so bili ciljna publika. S pomočjo vprašalnika UEQ in intervjuja smo testirali vpliv principov digitalne dostopnosti na uporabniško izkušnjo in ugotovili, da uveljavljanje teh principov pozitivno vpliva na uporabniško izkušnjo starejših uporabnikov.
Keywords: uporabniška izkušnja, digitalna dostopnost, starejši uporabniki, načrtovanje, vrednotenje
Published in DKUM: 23.05.2023; Views: 58; Downloads: 6
.pdf Full text (4,02 MB)

3.
Načrtovanje in izvajanje plesne dramatizacije v vrtcu : diplomsko delo
Eva Slemenšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo z naslovom Načrtovanje in izvajanje plesne dramatizacije v vrtcu je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu smo se osredotočili predvsem na obravnavo določene tematike in njenih definicij. Zajeli smo poglavja o plesni vzgoji, metode in oblike dela, definirali smo plesno dramatizacijo in njen vpliv na otroka, načrtovanje in izvajanje le-te v vrtcih, ob tem opisali tudi metodični postopek, ustvarjalni proces in scensko uprizoritev. Poudarili smo tudi vlogo vzgojitelja z vidika spodbujanja ustvarjalnosti pri predšolskih otrocih. V empiričnem delu smo raziskali načrtovanje in izvajanje plesne dramatizacije v vrtcih. Pri tem nas je zanimalo, kako pogosto se oblike plesne dramatizacije v vrtcih načrtujejo in izvajajo, na kakšen način jih vzgojitelji načrtujejo, s kakšnimi težavami se ob tem spopadajo, na kaj pri izvajanju plesne dejavnosti dajejo poudarek, prav tako pa nas je zanimalo, kako se vzgojitelji ocenjujejo glede na lastno usposobljenost za pripravo plesne dramatizacije. V raziskavo smo vključili 113 vzgojiteljev predšolskih otrok. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, le-te pa nato obdelali s programom SPSS.
Keywords: plesna dramatizacija, načrtovanje, izvajanje, predšolski otrok, plesna vzgoja
Published in DKUM: 05.05.2023; Views: 107; Downloads: 8
.pdf Full text (942,58 KB)

4.
Analiza sprememb v standardu sist en 12464-1:2021 na primeru načrtovanja razsvetljave poslovne stavbe
Gregor Kmetič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena nova verzija standarda SIST EN 12464-1, ki je izšla leta 2021. Opisane so spremembe v primerjavi s prejšnjo verzijo iz leta 2011. Jedrnato so predstavljeni nekateri osnovni pojmi in vplivi razsvetljave na človeka. V praktičnem delu je prikazana uporaba standarda pri načrtovanju razsvetljave poslovne stavbe s programom Relux. Narejena je bila tudi energetska analiza razsvetljave po standardu SIST EN 15193-1:2017+A1:2021 za razsvetljavo, načrtovano po stari in novi verziji standarda SIST EN 12464-1.
Keywords: načrtovanje razsvetljave, SIST EN 12464-1, Relux
Published in DKUM: 03.05.2023; Views: 215; Downloads: 63
.pdf Full text (6,57 MB)

5.
Vloga predhodnih izkušenj ustanoviteljev pri poslovnem načrtovanju
Nina Verdenik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Pridobivanje izkušenj je del našega vsakdanjega življenja. Izkušnje so tiste, s pomočjo katerih se učimo in iz njih pridobivamo koristne napotke, ki nam lahko pomagajo v nadaljnjem življenju. Prav tako je v podjetništvu. Podjetnik skozi svojo kariero pridobiva različne izkušnje, tako pozitivne kot negativne. Te mu prinesejo ogromno znanja, ter ga naučijo, kako se odzvati v določenih situacijah. V nekaterih primerih so ravno predhodno pridobljene izkušnje tiste, ki podjetnika spodbudijo k samostojni poti in ustanovitvi svojega podjetja. Z njihovo pomočjo bo podjetnik imel že določena znanja o ustanovitvi podjetja, vodenju in/ali proizvodnji. Izkušnje imajo tudi pomembno vlogo pri tem, ali se bo ustanovitelj odločil za poslovno načrtovanje ali ne, kar je ključnega pomena, še posebej pri zagonu novega podjetja. Pomembne pa so pri nadaljnjem vodenju podjetja. V diplomski nalogi smo torej v teoretičnem delu obravnavali vrste izkušenj, ki jih podjetnik lahko pridobi. To so: zagonske izkušnje, vodstvene izkušnje, industrijske izkušnje in navzkrižno funkcionalne izkušnje. Opisali smo tudi proces, kako podjetnik te izkušnje preoblikuje v znanje. Ugotavljali smo, ali se poslovnemu načrtovanju bolj posvečajo izkušeni ali neizkušeni podjetniki, ter kako predhodne izkušnje vplivajo na prepoznavanje priložnosti v panogi. Zanimalo nas je kako izkušnje vplivajo na trajnostno rast podjetij ter kakšno je razmerje med izkušnjami in uspešnostjo podjetja v različnih fazah rasti. V empiričnem delu smo te ugotovitve povezali s primerom v praksi. Za primer v praksi smo izbrali podjetnika, ki je pred ustanovitvijo lastnega podjetja že imel velik nabor predhodnih izkušenj.
Keywords: izkušnje, znanje, poslovno načrtovanje, ustanovitelj
Published in DKUM: 23.03.2023; Views: 148; Downloads: 26
.pdf Full text (615,01 KB)

6.
Uvod v integrirana vezja
Tomaž Dogša, 2022, higher education textbook

Abstract: V učbeniku je v sedmih poglavjih predstavljena mikroelektronika na pregleden in poenostavljen način. Zahtevnost je prilagojena znanju prvostopenjskega in drugostopenjskega študenta. Predpostavljeno je, da bralec pozna osnovne lastnosti polprevodniških elektronskih elementov (dioda, bipolarni in MOS tranzistor) ter da pozna osnovna analogna in digitalna vezja. Potrebno je tudi obvladati DC oziroma AC analizo ter simulacijo vezij (SPICE). Poudarek je na CMOS vezjih. Kljub temu, da so danes NMOS vezja zastarela, so v učbenik vključena zato, da pomagajo pri razumevanju GaAs vezij, ki imajo podobno strukturo kot NMOS. Učbenik se začne z opisom MOS tranzistorja (karakteristike, struktura, CMOS tehnologija in načrtovanje geometrijske strukture). Sledi opis načrtovalskih metod. Zadnja poglavja so namenjena kratkemu opisu moderne mikroelektronike. Na koncu nekaterih poglavij so naloge, katerih rešitve so v publikaciji Tomaž Dogša: Osnove mikroelektronike [Elektronski vir]:zbirka vaj z rešitvami", 2019.
Keywords: analiza in načrtovanje mikroelektronskih vezij, mikroelektronske tehnologije, analogna vezja, integrirana vezja, digitalna vezja, MOS tranzistor
Published in DKUM: 09.11.2022; Views: 252; Downloads: 43
.pdf Full text (5,48 MB)
This document has many files! More...

7.
Razvoj pametnega prezračevalnega sistema : diplomsko delo
Matic Smogavec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo govori o razvoju prezračevalnega sistema z možnostjo upravljanja le-tega s pomočjo telefona, tablice ali računalnika. Delo zajema metode kot so 3D modeliranje, načrtovanje vezja, Programiranje v C jeziku, programiranje v HTML in Javascript jezikih, sestava vezja oz. spajkanje ter montažo sistema. V začetku smo podrobneje analizirali podobne sisteme, ki so ponujeni na trgu in glede na to opredelili zahteve za naš sistem z namenom, da bi bil le-ta boljši. Sledila je izbira ustreznih komponent, ki so na voljo na trgu, nato pa načrtovanje in izdelava strojnih in elektronskih delov ter montažo teh v smiselno zaključeno celoto. Na koncu sledi analiza našega oz. lastnega sistema v kateri ugotavljamo ali sistem v celoti izpolnjuje v začetku postavljene zahteve in glede na to podamo rezultate. Sledi še opis in rešitev večjih težav, ki jih je pomembno izpostaviti in pa zaključni komentar z nekaj idejami za nadgradnjo.
Keywords: razvoj, prezračevalni sistem, rekuperacija toplote, Wi-Fi, upravljanje na daljavo, 3D modeliranje, 3D tiskanje, načrtovanje, vezja, mikrokrmilnik, programiranje, C, C++, HTML, Javascript, CSS, spletna stran, Websocket
Published in DKUM: 08.11.2022; Views: 487; Downloads: 111
.pdf Full text (2,28 MB)
This document has many files! More...

8.
Načrtovanje enofaznega transformatorja s pomočjo metode končnih elementov : diplomsko delo
Primož Lovrenčič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga temelji na načrtovanju in meritvah enofaznih transformatorjev malih moči. V prvem delu so prikazani računski postopki, kjer del izračunov temelji na analitičnih formulah, del pa na numerični metodi oz. metodi končnih elementov. Glede na dobljene podatke smo izdelali transformator, v zadnjem delu pa rezultate, pridobljene z računskimi postopki, eksperimentalno validirali z meritvami v laboratoriju ter primerjali izmerjene vrednosti z izračunanimi.
Keywords: transformator, metoda končnih elementov (MKE), načrtovanje transformatorja, FEMM, meritev
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 147; Downloads: 28
.pdf Full text (1,39 MB)

9.
Uporaba načrtovalskih vzorcev v programskem jeziku Python : diplomsko delo
Ivana Lavrič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Načrtovalski vzorci pomagajo pri hitrem, kvalitetnem in stabilnem razvoju informacijskih rešitev. Nanašajo se na princip ponovne uporabe, kjer namesto konkretne programske kode ponovno uporabimo ideje. V diplomskem delu smo analizirali katalog načrtovalskih vzorcev GoF z vidika programskega jezika Python. Za prikaz dinamičnosti in uporabnosti jezika, smo pri implementaciji izbranih vzorcev uporabili objektno usmerjeno programiranje, metaprogramiranje in knjižnico PyPattyrn. Ugotovili smo, da lahko, tudi s pomočjo modula ABC, na standardni način implementiramo katerikoli vzorec, hkrati pa zaradi narave jezika Python takšna implementacija ni vedno smiselna. Preverili smo združljivost vzorcev z jezikom Python in ugotovili, da uporaba nekaterih načrtovalskih vzorcev ni smiselna, če pri tem žrtvujemo naravo programskega jezika.
Keywords: programska oprema, načrtovanje, ponovna uporaba, načrtovalski vzorci, GoF, Python
Published in DKUM: 20.10.2022; Views: 202; Downloads: 12
.pdf Full text (5,19 MB)

10.
Obdavčitev digitalnega gospodarstva : magistrsko delo
Marko Kristofič, 2022, master's thesis

Abstract: Digitalizacija je v svet ponesla četrto industrijsko revolucijo. Visoka mobilnost, neopredmetena sredstva, pomanjkanje fizične prisotnosti in klasičnih oblik stalnih poslovnih enot so le nekatere izmed dilem, ki so zakonodajalce postavili pred vprašanje, ali se z novostmi spopadati posamično ali problematiko urediti celostno. Paleta novih poslovnih modelov kot tudi digitalizacija že obsoječih, je tehtnico nagibala v prid sprejetju celostne mednarodne rešitve. EU in OECD predstavljata dve glavni gonilni sili na področju razvoja novih davčnih ukrepov za pravično mednarodno obdavčitev digitalnega gospodarstva. Posebej pravila EU pri prilagoditvi obračunavanja DDV kažejo na nujnost hitre prilagoditve sistema obdavčitve za digitalno gospodarstvo. Evropska komisija je v želji po prilagoditvi novim razmeram na evropskem trgu predlagala sveženj za pravično obdavčitev digitalnega gospodarstva, s katerim bi začasno obdavčili dohodke od nekaterih digitalnih storitev, trajneje pa bi se oblikoval nov koncept pomembne digitalne prisotnosti. Neuspeh obeh predlaganih ukrepov je vodil v zastoj urejanja predmetne problematike na ravni EU. Dogovor, dosežen pod okriljem OECD, prestavlja prvi večji korak k spremembi tradicionalnih mednarodnih davčnih pravil. Projekt BEPS je vodil do prvih idejnih rešitev in nazadnje dejanskih predlogov, izmed katerih se je konsenz dosegel s predlogom, ki je razdeljen na dva dela. Prvi steber zajema razširitev pooblastil držav za obdavčitev dobičkov podjetij, ki poslujejo v njihovi državi, vendar tam nimajo fizične prisotnosti. Hkrati bo uvedba prvega stebra ukinila vse sprejete enostranske ukrepe držav. Drugi steber globalnega davčnega dogovora uvaja najnižjo efektivno davčno stopnjo 15 odstotkov ter vključuje tri pravila za dosego tega cilja – pravilo vključitve dohodka (income inclusion rule), pravilo premalo obdavčenega dobička (under-taxed profits rule) in pravilo podvrženosti obdavčitvi (subject to tax rule). Vendar pa je bila pot do sprememb na mednarodnem nivoju dolga, kar je zakonodajalce in teoretike vodilo v iskanje enostranskih rešitev predmetne problematike. Tako so se v praksi kot teoriji pojavile oblike obdavčitve, vendar pa se enostransko urejanje problematike v praksi ni izkazalo kot učinkovito, saj se strošek prepogosto enostavno prenese na končnega uporabnika. Nova pravila, dogovorjena v sklopu globalnega davčnega dogovora, ciljajo na ustavitev dirke proti dnu v mednarodnem davčnem pravu za namene. Skušalo se bo omejiti davčno načrtovanje in povečati efektivne davčne stopnje, predvsem v jurisdikcijah z nizko stopnjo obdavčitve.
Keywords: BEPS akcijski načrt, stalna poslovna enota, davek na digitalne storitve, kraj obdavčitve, izogibanje davkom, davčno načrtovanje, prenos dobička
Published in DKUM: 19.10.2022; Views: 233; Downloads: 65
.pdf Full text (522,59 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica