| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
NAČRTOVALSKI VZORCI ZA PREDSTAVITVENI NIVO
Simon Markuš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Objektna tehnologija je še vedno vodilna tehnologija razvoja informacijskih sistemov, ki je v razvoj prinesla nove pristope. Ena ključnih prednosti je ponovna uporaba idej, to je ponovna uporaba na najvišji ravni abstrakcije z uporabo vzorcev. Zato smo v diplomski nalogi podali osnovne koncepte in dejanske primere načrtovalskih vzorcev. Prav tako smo predstavili spletne predstavitvene vzorce v ASP.NET za izgradnjo dinamičnih spletnih aplikacij, vključno s prednostmi in slabostmi. Podrobneje smo se seznanili z vzorcem MVP (Model View Presenter), po katerem smo tudi izdelali okensko aplikacijo za prodajanje virtualnih kartic. Glavni namen praktičnega dela je bil prikaz ločitve domenskega dela in specifične aplikacijske logike od uporabniškega vmesnika.
Keywords: informacijski sistemi, načrtovalski vzorci, predstavitveni nivo, spletne aplikacije, vzorec MVC, vzorec MVP
Published: 16.09.2009; Views: 1833; Downloads: 238
.pdf Full text (8,45 MB)

2.
SOA NAČRTOVALSKI VZORCI
Jurij Šauperl, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu smo predstavili osnove storitveno usmerjene arhitekture, SOA načrtovalske vzorce, ki so opisani v novem katalogu vzorcev Thomasa Erla in najpogostejše SOA antivzorce. Preučili smo povezavo med problemom oziroma vprašanjem problema in načrtovalskim vzorcem, ki rešuje ta problem. V nadaljevanju smo vzpostavili spletno aplikacijo vprašalnik, ki zajema vsebino tega dela in jo delno nadgradili v spletno storitev z nekaterimi vzorci, ki smo jih spoznali med preučevanjem. Preučili smo tudi možnost, kako bi lahko bil sistem vprašalnikov dostopen preko storitvenega vodila različnim odjemalcem.
Keywords: storitveno usmerjena arhitektura, storitev, načrtovalski vzorci, načrtovalski antivzorci, storitveno vodilo, izbira načrtovalskega vzorca, primer uporabe storitvenega vodila
Published: 01.10.2009; Views: 1891; Downloads: 237
.pdf Full text (1,89 MB)

3.
NAČELA IN VZORCI NAČRTOVANJA OBJEKTNIH PROGRAMSKIH REŠITEV
Mitja Bombač, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predtavili načela in vzorce v načrtovanju objektnih programskih rešitev. Preučili in raziskali smo posamezne vzorce, načrtovalska načela in kakovost kode posameznih vzorcev ter predstavili nabor skupin metrik za indeks kakovosti. Pri tem smo še posebej izpostavili dva primera pred preoblikovanjem in po preoblikovanju v vzorec ter podali zaključno analizo.
Keywords: načrtovalski vzorci, indeks kakovosti, metrike, načrtovalska načela, preoblikovanja
Published: 01.10.2009; Views: 1601; Downloads: 172 
(1 vote)
.pdf Full text (1,57 MB)

4.
POSPEŠEVANJE UPORABE NAČRTOVALSKIH VZORCEV S POMOČJO ONTOLOŠKO PODPRTEGA REPOZITORIJA
Luka Pavlič, 2009, dissertation

Abstract: Doktorska naloga se ukvarja s problematiko izboljšave ponovne uporabe na področju programskega inženirstva. Kot ovira pri ponovni uporabi na osnovi vzorcev se kaže težavna izbira ustreznega vzorca. Zato naloga predstavi sistem, ki vključuje tako eksperte s področja načrtovalskih vzorcev kot tudi neizkušene razvijalce. Na osnovi ekspertnega znanja omogoči predlagati ustrezen načrtovalski vzorec za podan načrtovalski problem. V nalogi so na enem mestu zbrane in medsebojno primerjane formalne metode predstavitve načrtovalskih vzorcev. Razvili smo tudi lastno formalno notacijo načrtovalskih vzorcev, temelječo na ontologijah. V lastni notaciji smo zapisali načrtovalske vzorce katalogov GoF in J2EE. Na tej osnovi smo razvili tudi lasten algoritem, ki vodi dialog z uporabnikom. Na osnovi ločenih ekspertnih nasvetov v obliki vprašanj in odgovorov, zna inteligentni algoritem voditi dialog z razvijalcem. Skozi dialog razvijalec poda svoj načrtovalski problem, na osnovi katerega je algoritem sposoben predlagati ustrezen načrtovalski vzorec. Razvili smo tudi lastno metodologijo in podporno platformo, ki omogočata enostavno uporabo naprednih funkcionalnosti. Naloga jih demonstrira s pomočjo študije primera. Ugotovili smo, da so razvijalci sprejeli naš sistem z odobravanjem. Njihova uspešnost se ob vodenem dialogu signifikantno poveča.
Keywords: Ponovna uporaba, načrtovalski vzorci, ontologije, semantični splet, repozitorij načrtovalskih vzorcev, voden dialog, inteligenten algoritem.
Published: 14.10.2009; Views: 2443; Downloads: 281
.pdf Full text (1,89 MB)

5.
RAZVOJ MULTIMEDIJSKEGA PREDVAJALNIKA V JAVI
Nejc Vivod, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Razvijalci programske opreme se pogosto srečujejo s problemi, ki jih je možno na preprost način rešiti z uporabo primernih, vnaprej definiranih vzorcev. V diplomski nalogi so predstavljeni tipični primeri vzorcev, kot tudi vzorci, ki se uporabljajo v multimedijskih sistemih. Glavni namen praktičnega dela naloge je prikaz uporabe vzorcev v aplikaciji za predvajanje multimedijskih vsebin.
Keywords: programska oprema, multimedijski predvajalnik, java, načrtovalski vzorci
Published: 06.12.2010; Views: 1377; Downloads: 97
.pdf Full text (1,46 MB)

6.
RAZVOJ SPLETNEGA PORTALA POPRAVIAVTO.SI
Boštjan Arzenšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Objektna tehnologija je še vedno vodilna tehnologija razvoja informacijskih sistemov, ki je v razvoj prinesla nove pristope. Ena ključnih prednosti je ponovna uporaba idej na najvišji ravni abstrakcije. V diplomski nalogi je predstavljena uporaba načrtovalskih vzorcev pri razvoju spletnega portala PopraviAvto.si. Glavni namen praktičnega dela je bil prikaz ločitve poslovne in integracijske logike.
Keywords: informacijski sistemi, načrtovalski vzorci, spletne aplikacije, vzorec MVC
Published: 06.12.2010; Views: 1877; Downloads: 164
.pdf Full text (4,23 MB)

7.
RAZVOJ NAMIZNIH APLIKACIJ V WPF Z ARHITEKTURNIM VZORCEM MVVM IN OGRODJEM MEF
Matej Spindler, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena tehnologija Windows Presentation Foundation, ki je namenjena razvoju aplikacij z bogatim uporabniškim vmesnikom. Za boljši in lažji razvoj pa bomo spoznali tudi arhitekturen vzorec Model-Pogled-Model Pogleda (ang. Model-View-View Model) in ogrodje za upravljanje razširitev (ang. Managed Extensibility Framework).
Keywords: MVVM, WPF, MEF, C#, načrtovalski vzorci, namizne aplikacije
Published: 22.11.2011; Views: 1593; Downloads: 181
.pdf Full text (1,96 MB)

8.
DOBRE PRAKSE RAZVOJA SODOBNIH ASP.NET SPLETNIH APLIKACIJ
Martin Hren, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Ogrodje ASP.NET je razširjena tehnologija za razvoj sodobnih spletnih aplikacij. Tehnologija, kot platforma, podpira vrsto različnih konceptov, pristopov in orodij, s katerimi lahko hitre, varne in funkcionalno učinkovite aplikacije uspešno vpeljemo v produkcijsko okolje - vendar le pod pogojem, da so rešitve dobro načrtovane in da že v začetni fazi razvoja izberemo pravilen pristop. V diplomski nalogi smo predstavili tehnologijo ASP.NET in dobre prakse razvoja spletnih aplikacij. Predstavili smo splošne smernice, arhitekturne stile in načrtovalske vzorce, ki jih je priporočljivo poznati in upoštevati ob načrtovanju in razvoju posameznega projekta. Na podlagi primera izbrane arhitekturne zasnove smo razvili prototip aplikacije e-Naročila, ki temelji na načrtovalskem vzorcu MVC.
Keywords: informacijski sistemi, spletne aplikacije, ASP.NET, dobre prakse, arhitekturni stili, načrtovalski vzorci, vzorec MVC
Published: 06.10.2011; Views: 2219; Downloads: 240
.pdf Full text (5,64 MB)

9.
STORITVENO VODILO IN NAČRTOVALSKI VZORCI
Tomaž Hunjadi, 2012, master's thesis

Abstract: Gradnja arhitekture in integracijskih rešitev je zaradi uporabe širokega spektra tehnologij in sistemov lahko zelo kompleksna naloga. Poti do izgradnje pravilne rešitve je veliko, pri čemer pa se lahko te rešitve med seboj razlikujejo po kompleksnosti, uporabi integracijskih konceptov, obsežnosti, ponovni uporabi itd. S pomočjo vzorcev zagotovimo pravilno zastavljene boljše rešitve, saj te temeljijo na dobrih praksah in izkušnjah. V magistrskem delu so analizirani načrtovalski vzorci, s katerimi lahko na storitvenem vodilu definiramo konsistenten slovar in vizualno notacijo za opis arhitekture in načrtovanje integracijskih rešitev. S pomočjo definiranega nabora vizualnih notacij, ki je sestavljen iz že obstoječih in sestavljenih vzorcev, gradimo integracijske komponente, katere uporabljamo za ponovno uporabne elemente in z njimi hitreje, bolj enostavno in na bolj zanesljiv način rešujemo vsakdanje integracijske probleme. S definiranimi primeri in dobrimi praksami pa zagotovimo, da so rešitve pravilno zastavljene in omogočajo hitrejše in lažje pristope za doseganje zadanih ciljev. V delu so vključno s podrobno analizo za ESB kot arhitekturni vzorec in za ESB integracijske rešitve bili narejeni in podani tudi primeri njihovih načrtovanj. Cilj magistrskega dela je prikazati definicije, grafične notacije in dobre prakse z uporabo vzorcev ob postavitvi infrastrukture in razvoju oz. prikazu integracijskih rešitev na storitvenem vodilu.
Keywords: storitveno vodilo, načrtovalski vzorci, modeliranje, storitveno usmerjena arhitektura, integracija aplikacij
Published: 09.08.2012; Views: 1963; Downloads: 192
.pdf Full text (2,82 MB)

10.
UPORABA NITI IN SINHRONIZACIJSKIH VZORCEV
Sergej Anželj, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo podali osnovne razloge za razvoj sočasnih aplikacij ter glavne izzive, s katerimi se pri tem srečamo. Opisali smo mehanizme in obstoječe koncepte za razvoj sočasnih aplikacij v Javi. Analizirali smo, kateri načrtovalski vzorci za sinhronizacijo niti so v Javi že implementirani. Opisali smo nekatere dodatne vzorce, katerih poznavanje lahko olajša razvoj sočasnih aplikacij ter prepreči težave glede sinhronizacije niti in dostopa do skupnih podatkov/objektov. Uporabnost in namen izbranih sinhronizacijskih vzorcev smo prikazali na manjših primerih.
Keywords: Java, niti, sočasnost, načrtovalski vzorci
Published: 16.12.2013; Views: 737; Downloads: 84
.pdf Full text (1,54 MB)

Search done in 0.73 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica