| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Uporaba domensko vodenega načrtovanja in vzorcev mikrostoritvenih arhitektur
Eftimije Tomovski, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali uporabo vzorca domensko vodenega načrtovanja in drugih vzorcev mikrostoritvenih arhitektur pri načrtovanju informacijskih sistemov na osnovi mikrostoritvene arhitekture. Osredotočili smo se na načela in taktične vzorce domensko vodenega načrtovanja in njihov prispevek pri načrtovanju mikrostoritvene aplikacije. Postopek domenskega vodenega načrtovanja smo uporabili pri implementaciji praktičnega primera ter prikazali uporabo vzorcev lastna podatkovna baza, CQRS in dogodkovni vir.
Keywords: informacijski sistemi, programska oprema, arhitekture, domensko vodeno načrtovanje, mikrostoritve, načrtovalski vzorci
Published: 18.10.2021; Views: 55; Downloads: 11
.pdf Full text (1,77 MB)

2.
Dobre prakse in načrtovalski vzorci uporabniške izkušnje decentraliziranih aplikacij
Saša Brdnik, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskovali uporabniške izkušnje decentraliziranih aplikacij. Pri tem smo raziskali specifike tehnologije veriženja blokov, ki botrujejo posebnostim njihove uporabniške izkušnje, in opredelili največje izzive na tem področju. Na podlagi pregleda literature smo zbrali obstoječe dobre prakse in načrtovalske vzorce uporabniške izkušnje ter jih verificirali in dopolnili po opravljeni analizi osmih decentraliziranih aplikacij. Oblikovali in objavili smo spletno knjižnico načrtovalskih vzorcev uporabniške izkušnje, ki obsega skupno enaindvajset vzorcev. Preučili smo aplikacijo načrtovalskih vzorcev klasičnih aplikacij in ugotovili, da večina opazovanih vzorcev uspešno rešuje izzive uporabniške izkušnje decentraliziranih aplikacij.
Keywords: uporabniška izkušnja, tehnologija veriženja blokov, decentralizirane aplikacije, načrtovalski vzorci uporabniške izkušnje
Published: 03.07.2020; Views: 349; Downloads: 122
.pdf Full text (5,82 MB)

3.
NAČRTOVALSKI VZORCI V RAČUNALNIŠKIH IGRAH
Valentin Gregor, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali preprosto računalniško igro z uporabo načrtovalskih vzorcev. Najprej smo proučili načrtovalske vzorce, nato pa izbrali tiste, ki so smiselno prispevali h končnemu izdelku. Za izdelavo smo uporabljali objektno usmerjeni programski jezik Java v razvojnem okolju Eclipse. Tip igre, ki smo jo izdelali, se imenuje Obramba stolpov. V tej igri skuša igralec obraniti svojo bazo pred napadalci tako, da ob poti, kjer hodijo napadalci, postavlja stolpe, ki streljajo na napadalce. Za implementacijo igre smo izdelali uporabniški vmesnik, urejevalnik stopenj ter logiko stolpov in nasprotnikov.
Keywords: Načrtovalski vzorci, igre, arhitektura iger, optimizacija, objektno usmerjeno programiranje
Published: 30.11.2016; Views: 984; Downloads: 123
.pdf Full text (6,51 MB)

4.
RAZVOJ AGROMETEOROLOŠKEGA PORTALA
Andrej Kovač, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Poznavanje problemskega področja naročnika je pri tehnični podpori samega projekta ključnega pomena. Naročnikova dokumentacija, skupaj s poznavanjem področja, razvijalcu omogoči dostop do natančnih naročnikovih zahtev, priprave projekta, izboljša rezultate analize in načrtovanja projekta. V diplomskem delu smo obravnavali pristop k projektu razvoja Agrometerološkega portala Slovenije z uporabo večnivojske arhitekture in MVC vzorcev. V prvem delu naloge so predstavljeni načrtovanje, uporabljena arhitektura in razvojna okolja. V drugem delu smo razvoj razdelili na tri sklope oziroma zaokrožene, vendar med seboj povezljive, celote. Za vsak sklop so predstavljeni problemi, ključni izzivi in njihove rešitve oziroma praktične izvedbe posameznih sklopov.
Keywords: informacijski sistemi, portal, arhitekture, načrtovalski vzorci
Published: 15.09.2016; Views: 653; Downloads: 42
.pdf Full text (1,61 MB)

5.
RAZVOJ SPLETNE APLIKACIJE AUDIOSHOP Z UPORABO NAČRTOVALSKIH VZORCEV
Mitja Orlić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili uporabo načrtovalskih vzorcev pri reševanju konkretne naloge. S pomočjo arhitekturnega vzorca MVC ter objektno orientiranih načel smo razvili rešitev, ki je pripravljena za nenehno nadgradnjo in razširitve glede na poslovne potrebe. Glavni namen naloge je bil pokazati pomembnost vloge načrtovalskih vzorcev pri gradnji kakovostnega aplikacijskega sistema, predstaviti razloge, zakaj so privzeti kot primer dobre prakse ter opisati način, kako z njihovo vpeljavo zagotovimo enostavnejšo ponovno uporabo in razumljivost. Predstavili smo tudi preoblikovanje kode ter se posebej osredotočili na to, kako z načrtovalskimi vzorci učinkovito spremenimo obstoječo kodo, tako da je njena nadgradnja preprosta.
Keywords: načrtovalski vzorci, preoblikovanje, spletna aplikacija, vzorec MVC, informacijski sistemi
Published: 15.04.2016; Views: 793; Downloads: 78
.pdf Full text (4,70 MB)

6.
7.
UPORABA NITI IN SINHRONIZACIJSKIH VZORCEV
Sergej Anželj, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo podali osnovne razloge za razvoj sočasnih aplikacij ter glavne izzive, s katerimi se pri tem srečamo. Opisali smo mehanizme in obstoječe koncepte za razvoj sočasnih aplikacij v Javi. Analizirali smo, kateri načrtovalski vzorci za sinhronizacijo niti so v Javi že implementirani. Opisali smo nekatere dodatne vzorce, katerih poznavanje lahko olajša razvoj sočasnih aplikacij ter prepreči težave glede sinhronizacije niti in dostopa do skupnih podatkov/objektov. Uporabnost in namen izbranih sinhronizacijskih vzorcev smo prikazali na manjših primerih.
Keywords: Java, niti, sočasnost, načrtovalski vzorci
Published: 16.12.2013; Views: 859; Downloads: 91
.pdf Full text (1,54 MB)

8.
STORITVENO VODILO IN NAČRTOVALSKI VZORCI
Tomaž Hunjadi, 2012, master's thesis

Abstract: Gradnja arhitekture in integracijskih rešitev je zaradi uporabe širokega spektra tehnologij in sistemov lahko zelo kompleksna naloga. Poti do izgradnje pravilne rešitve je veliko, pri čemer pa se lahko te rešitve med seboj razlikujejo po kompleksnosti, uporabi integracijskih konceptov, obsežnosti, ponovni uporabi itd. S pomočjo vzorcev zagotovimo pravilno zastavljene boljše rešitve, saj te temeljijo na dobrih praksah in izkušnjah. V magistrskem delu so analizirani načrtovalski vzorci, s katerimi lahko na storitvenem vodilu definiramo konsistenten slovar in vizualno notacijo za opis arhitekture in načrtovanje integracijskih rešitev. S pomočjo definiranega nabora vizualnih notacij, ki je sestavljen iz že obstoječih in sestavljenih vzorcev, gradimo integracijske komponente, katere uporabljamo za ponovno uporabne elemente in z njimi hitreje, bolj enostavno in na bolj zanesljiv način rešujemo vsakdanje integracijske probleme. S definiranimi primeri in dobrimi praksami pa zagotovimo, da so rešitve pravilno zastavljene in omogočajo hitrejše in lažje pristope za doseganje zadanih ciljev. V delu so vključno s podrobno analizo za ESB kot arhitekturni vzorec in za ESB integracijske rešitve bili narejeni in podani tudi primeri njihovih načrtovanj. Cilj magistrskega dela je prikazati definicije, grafične notacije in dobre prakse z uporabo vzorcev ob postavitvi infrastrukture in razvoju oz. prikazu integracijskih rešitev na storitvenem vodilu.
Keywords: storitveno vodilo, načrtovalski vzorci, modeliranje, storitveno usmerjena arhitektura, integracija aplikacij
Published: 09.08.2012; Views: 2180; Downloads: 205
.pdf Full text (2,82 MB)

9.
RAZVOJ NAMIZNIH APLIKACIJ V WPF Z ARHITEKTURNIM VZORCEM MVVM IN OGRODJEM MEF
Matej Spindler, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena tehnologija Windows Presentation Foundation, ki je namenjena razvoju aplikacij z bogatim uporabniškim vmesnikom. Za boljši in lažji razvoj pa bomo spoznali tudi arhitekturen vzorec Model-Pogled-Model Pogleda (ang. Model-View-View Model) in ogrodje za upravljanje razširitev (ang. Managed Extensibility Framework).
Keywords: MVVM, WPF, MEF, C#, načrtovalski vzorci, namizne aplikacije
Published: 22.11.2011; Views: 1771; Downloads: 210
.pdf Full text (1,96 MB)

10.
DOBRE PRAKSE RAZVOJA SODOBNIH ASP.NET SPLETNIH APLIKACIJ
Martin Hren, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Ogrodje ASP.NET je razširjena tehnologija za razvoj sodobnih spletnih aplikacij. Tehnologija, kot platforma, podpira vrsto različnih konceptov, pristopov in orodij, s katerimi lahko hitre, varne in funkcionalno učinkovite aplikacije uspešno vpeljemo v produkcijsko okolje - vendar le pod pogojem, da so rešitve dobro načrtovane in da že v začetni fazi razvoja izberemo pravilen pristop. V diplomski nalogi smo predstavili tehnologijo ASP.NET in dobre prakse razvoja spletnih aplikacij. Predstavili smo splošne smernice, arhitekturne stile in načrtovalske vzorce, ki jih je priporočljivo poznati in upoštevati ob načrtovanju in razvoju posameznega projekta. Na podlagi primera izbrane arhitekturne zasnove smo razvili prototip aplikacije e-Naročila, ki temelji na načrtovalskem vzorcu MVC.
Keywords: informacijski sistemi, spletne aplikacije, ASP.NET, dobre prakse, arhitekturni stili, načrtovalski vzorci, vzorec MVC
Published: 06.10.2011; Views: 2398; Downloads: 250
.pdf Full text (5,64 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica