| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
STRES NA DELOVNEM MESTU VZGOJITELJA
Vera Štraus, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Stres na delovnem mestu vzgojitelja smo v teoretičnem delu zbrali podatke o pozitivnem in negativnem stresu. Spregovorili smo o obvladovanju stresa ter o stresu na delovnem mestu vzgojitelja. Osredotočili smo se na to, kakšen način prepoznamo stres in na kakšne načine ga lahko odpravimo. Dotaknili smo se tudi vprašanja kdaj prihaja do izčrpanosti telesa zaradi stresnih situacij, opredelili smo dejavnike stresa in načine, s katerimi se vzgojitelji spoprijemajo z negativnim stresom. V empiričnem delu so predstavljeni podatki raziskave, s katero smo ugotavljali ali negativen stres vzgojitelja vpliva na njegovo delo v oddelku in ali je vsak vzgojitelj vsaj enkrat doživel stresno situacijo na delovnem mestu. Obdelani so bili podatki, pridobljeni iz anketnega vprašalnika, ki je bil namenjen vzgojiteljem predšolskih otrok v OŠ Lenart – enota vrtec. V raziskovalnem vzorcu je sodelovalo 34 vzgojiteljev. Anketa je bila izvedena v mesecu decembru 2015. V tem delu so bile z deskriptivno metodo empiričnega pedagoškega raziskovanja preverjene in ovrednotene zastavljene hipoteze. Iz rezultatov anketnega vprašalnika je razvidno, da je vsak vzgojitelj na delovnem mestu vsaj enkrat doživel stresno situacijo. Prav tako pogoste stresne situacije vzgojitelje privedejo do izčrpanosti in posledično do izgorevanja. Rezultati kažejo, da stres vzgojitelja ne vpliva na njegovo delo v oddelku.
Keywords: stres, vzgojitelj, načini obvladovanja stresa.
Published: 02.06.2016; Views: 898; Downloads: 268
.pdf Full text (704,59 KB)

2.
STRES PRI DELU V ZLATARNI CELJE D.D.
Polonca Siter, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili pojem stres, vzroke, posledice in načine obvladovanja stresa zaposlenih pri delu. Stres smo predstavili tako v teoriji, kot na praktičnem primeru v podjetju Zlatarna Celje d.d. Dandanes je življenje bolj stresno in naporno kot kdajkoli prej. Stresu se ne moremo popolnoma izogniti. Vzroke stresa lahko najdemo v našem delovnem okolju, delovnih pogojih in v nas samih, njegove posledice pa so lahko ogromne in uničujoče tako za posameznika, kot za organizacijo in družbo. Stresu smo izpostavljeni povsod: v službi, v jutranjem prometu in doma. Posledice so lahko telesne, vedenjske in psihične, kot so na primer, utrujenost, izčrpanost, napetost, pogosta obolenja, slabo počutje, slaba koncentracija, depresija itd. Pomembno je, da se s stresom soočimo in se ga naučimo obvladovati, saj to pozitivno vpliva na našo uspešnost in uspešnost na delovnem mestu. Pri obvladovanju stresa zelo pomagajo znanje, izkušnje, dobra organizacija časa, pravilno reševanje problemov in tudi različne sprostitvene tehnike, ki ji dandanes poznamo, kot so meditacija, masaža, joga, wellness itd.
Keywords: stres, prepoznavanje stresa, reakcije na stres, vrste stresa, vzroki stresa pri delu, vrste povzročiteljev, posledice stresa pri delu, načini obvladovanja stresa, stres pri delu v Zlatarni Celje d.d.
Published: 23.11.2009; Views: 2731; Downloads: 515
.pdf Full text (1,68 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica