| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VPLIV FINANČNE KRIZE NA KOVINSKO INDUSTRIJO V SLOVENIJI
Andreja Jarc, master's thesis

Abstract: Da bi lahko bilo podjetje pri sprejemanju finančnih odločitev čim bolj uspešno, mora poznati prednosti in slabosti svojega poslovanja, poznati mora pa tudi posledice sprejetih finančnih odločitev. Zato so za podjetje zelo pomembne informacije, ki jih dobi iz računovodskih izkazov. S pomočjo teh podatkov lahko podjetje opravi analizo poslovanja in v okviru nje še zelo pomembno finančno analizo, ki je še toliko pomembnejša zlasti v času negotovih gospodarskih razmer. S finančno analizo podjetje izlušči svoje prednosti in pomanjkljivosti v opravljanju finančne funkcije podjetja. Če se s finančno analizo ugotovijo odmiki od želenega finančnega stanja, za kar je predpogoj seveda natančno določen cilj, razišče razloge za to stanje in skuša korigirati razmere. Namen finančne analize je predvidevanje in boljše spoznavanje financ podjetja, da bi lahko uprava podjetja bolje in kvalitetnejše sprejemala odločitev, ter izvajala in nadzirala financiranje. Magistrska naloga je razdeljena na dva pomembnejša dela. Prvi del vsebuje teoretično podlago za finančno analizo, opis vzrokov nastanka velike finančne krize in njenih vplivov na gospodarstvo, ter analizo vpliva na mikrofinančno pozicijo podjetja v kovinski industriji. Drugi del pa vsebuje aplikacijo te teorije na konkretnem podjetju (analiza primera). V prvem delu so natančneje predstavljeni dejavniki finančnega uspeha s temeljnimi finančnimi cilji, načela finančne politike, pravila financiranja podjetja in vrste finančnih analiz. Pomemben del tega sklopa sta podpoglavji o veliki finančni krizi v letu 2008 in 2009 in vpliv finančne krize na podjetja v kovinski industriji. Drugi del je vsebinsko najpomembnejši, saj preko podpoglavij prikazuje, kako je začetek finančne krize omajal finančno poslovanje analiziranega podjetja. Kratki predstavitvi podjetja, ki je nujna za celovito razumevanje analize in seveda za celovito oblikovanje paketa predlogov za rešitev iz nastale situacije, sledi konkretna finančna analiza. Preko izračuna temeljnih kazalnikov likvidnosti, preko analize poslovnega ravnotežja, stanja financiranja , analize donosnosti in ekonomičnosti ter izračuna splošnega finančnega zdravja podjetja preko Altmanovega modela pridemo do konkretnih zaključkov, kako je vsesplošni gospodarski zaton vplival tudi na analizirano podjetje. Na koncu sledi sklepni del, v katerem so navedene ugotovitve analize, potrjene hipoteze iz uvoda in predlagani ukrepi za izboljšanje nastale situacije.
Keywords: finančna analiza, finančna kriza, kovinska industrija, dejavniki finančnega uspeha, temeljni finančni cilji, načela finančne politike, pravila financiranja podjetja
Published: 03.04.2012; Views: 2512; Downloads: 300
.pdf Full text (1,44 MB)

2.
FINANCIRANJE PODJETIJ V KRIZNIH RAZMERAH - PRIMER PROIZVODNEGA PODJETJA
Sanja Potočnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bom predstavila financiranje podjetij v kriznih razmerah s ponazoritvijo na primeru proizvodnega podjetja. Diplomsko delo se nanaša na financiranje podjetja in opisuje kako podjetje posluje v teh časih finančne krize, ki je zajela veliko večino slovenskega gospodarstva. V prvem, teoretičnem delu diplomskega dela se bom uprla na osnove financiranja podjetja, ki jih mora poznati vsako podjetje, da lahko uspešno posluje. Pričela bom z osnovnimi pojmi, kot so pomen denarja in financ, vsebina in pojem financiranja podjetja, finančni sistem in finančni trg ter razložila tudi pomen in naloge finančne funkcije. To poglavje se bo ukvarjalo tudi s finančnim vodenjem in upravljanjem, sledile bodo temeljne kategorije financiranja podjetja. Za podjetje je priporočljivo, da pozna temeljna načela financiranja, oblikovati pa mora tudi svoje cilje in politiko financiranja podjetja, saj je od tega lahko odvisen uspeh njegovega poslovanja. Pri odločanju o financiranju podjetja pa so pomembna tudi pravila financiranja. V nadaljevanju pa bom opisala oblike financiranja, ki zajemajo vire financiranja premoženja podjetja in odločanje o le-teh. Zelo pomembna za podjetje pa je cena virov financiranja, vračanje denarja le-tem in pa najpomembnejše stroški, ki nastanejo pri financiranju podjetja. Opisano bo tudi več vrst stroškov financiranja podjetja. V teh kriznih časih pa so za podjetja lahko usodna finančna tveganja s katerimi se podjetje srečuje, zato lahko na trgu, poznavanju oziroma prepoznavanju le-teh, pripišemo velik pomen. Žal pa se nekatera podjetja v finančni krizi znajdejo tudi v zelo neugodnih razmerah in prav zaradi tega je zelo pomembno poznavanje Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP). V praktičnem delu diplomskega dela, pa bo predstavljeno proizvodno podjetje in njegovi načini financiranja podjetja ter stroški, ki ob tem nastajajo. Pri preučevanju podjetja se bom osredotočila na oblike dolgoročnega in kratkoročnega financiranja podjetja v kriznih razmerah. Vsako financiranje pa ima določeno ceno in tako imenovane stroške, ki nastajajo ob poslovanju podjetja. Konec koncev pa je najtežji del financiranja podjetja prav vračanje denarja virom financiranja, še posebno pa v kriznih razmerah v kakršnih se nahajajo podjetja še dan danes. Tako bom na primeru omenjenega podjetja želela ugotoviti kako se s financiranjem v kriznih razmerah sooča s problemi ter tveganji in reševanju le-teh. V zaključnem delu pa bom predstavila ugotovitve kako proizvodnemu podjetju uspeva poslovanje na podlagi prikazane primerjave po letih 2007, 2008 in 2009.
Keywords: Financiranje, krizne razmere, poslovanje podjetja, finančna kriza, slovensko gospodarstvo, pomen denarja, finance, finančni sistem, finančni trg, pomen finančne funkcije, naloge finančne funkcije, finančno vodenje, upravljanje podjetja, načela financiranja, politika podjetja, politika financiranja podjetja, pravila financiranja, oblike financiranja, viri financiranja podjetja, stroški financiranja, finančna tveganja, Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem preneh
Published: 19.01.2012; Views: 3310; Downloads: 245
.pdf Full text (1,18 MB)

3.
STRES TESTI V BANČNEM SEKTORJU
Mateja Županek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Banke kot najstarejša finančna institucija skrbijo za finance svojih komitentov. Skrbeti morajo tudi za finančno stabilnost bančnega sistema države, ker je pomemben za narodno gospodarstvo. V skladu z zakonom, ki določa iz česa se banka lahko financira in kako mora poslovati, banke skrbijo, da nemoteno poslujejo in omogočajo svojim komitentom posle ki jih nudijo. Kadar pa banka ne more vplivati na zunanje šoke, ki so jih nenamerno povzročile tuje banke in imajo vpliv na celoten sistem, mora imeti vsaka banka kapital s katerim pokrije tveganja, ki so že vnaprej znana. Za ugotavljanje ali bo banka preživela v naslednji krizi se uporabljajo tako imenovani stres testi. Stres teste delimo na makro stres teste in na mikro stres teste. Makro stres testi, so tisti stres testi v katero je vključen celoten bančni sistem. Makro stres teste uporablja tudi evropska centralna banka in rezultate teh stres testov za leto 2010 in 2011 sem uporabila tudi v diplomskem seminarju, kjer sem jih na kratko razložila in analizirala. Izpostavila sem dve banki, in sicer Novo ljubljansko banko d.d., ki je naša slovenska banka in špansko banko Grupo BBVA. Banki se glede na obsežnost poslovanja in velikost razlikujeta, vendar tisti parameter, ki je za nas pomemben ne vključuje teh razlik. Nato sem še analizirala Novo Ljubljansko banko glede na leto 2010 in 2011 in sem prišla do ugotovitve, da je zadnja kriza kar krepko vplivala na poslovanje banke in da bo morala banka sprejeti ukrepe, da bo pri naslednjem šoku lahko nemoteno poslovala. Pri pisanju sem prišla do ugotovitev, da so stres testi tisto orodje, ki banke lahko pripravi na takšne in drugačne šoke in jim pokaže. Kje so najbolj ranljivi in kaj morajo ukreniti, da se poslovanje ne bo bistveno spremenilo. Drugi stres testi so mikro stres testi, ki so javnosti nedostopni. Kot smo na začetku zapisali, so banke najstarejše finančne institucije in skrbijo za finančno stabilnost države.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: banka, centralna banka, poslovna banka, finančna stabilnost, bančni sistem, načela financiranja, pravila financiranja, stres testi, makro stres testi, mikro stres testi.
Published: 13.12.2011; Views: 2308; Downloads: 160
.pdf Full text (218,55 KB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica