| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Modeliranje večetažnih montažnih okvirnih lesenih konstrukcij
Katja Vogrinec, 2017, doctoral dissertation

Abstract: V disertaciji je obravnavan problem modeliranja večetažnih montažnih lesenih okvirno panelnih konstrukcij, ki so zaradi specifične sestave stenskih elementov izredno zahtevne za natančno modeliranje. Pri modeliranju predstavljajo veliko težavo vezna sredstva med obložno ploščo in lesenim okvirjem, ki ne zagotavljajo popolnoma togega stika. V disertaciji je tako razvit enostaven računski model s fiktivno diagonalo za horizontalno analizo večetažnih lesenih montažnih okvirnih konstrukcij, ki ga uporabimo za modeliranje stenskih elementov. Računski model lahko uporabimo v cenejšem in enostavnejšem računalniškem programu za analizo konstrukcij; pri tem ni treba uporabiti kompleksnejših elementov, ki jih uporabljamo pri modeliranju po metodi končnih elementov. Model za izračun zahteva uporabo analitične formule, s pomočjo katere določimo podajnost stene ter podajnost tlačnih in nateznih podpor. Na podlagi analitične formule je nato določen ustrezen premer fiktivne diagonale. Pomemben vpliv na podajnost sten imajo tudi natezna sidra. Za določitev podajnosti nateznih sider med etažama so bile izvedene eksperimentalne preiskave dveh različnih načinov povezave med etažami. Na podlagi eksperimentalnih rezultatov so bile izpeljane ustrezne analitične formule. Računski model in izsledke raziskav smo nato uporabili v izračunu na primeru trietažne konstrukcije, pri kateri smo z uporabo različnih računskih pristopov raziskali vpliv odprtin, leseno-steklenih elementov, vertikalne obtežbe in lokacije nateznih sider na obnašanje celotne konstrukcije.
Keywords: večetažna montažna okvirno-panelna lesena gradnja, montažni okvirno-panelni stenski elementi, modeliranje, računski model s fiktivno diagonalo, natezna in tlačna podpora, odprtine, računski pristop
Published in DKUM: 14.07.2017; Views: 2969; Downloads: 403
.pdf Full text (7,01 MB)

2.
INFORMACIJSKI MODEL OBJEKTOV SKLADIŠČNIH POVRŠIN NA MORJU V SKLOPU ŠIRITVE LUKE KOPER
Mitja Mulec, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je prikazan način izdelave informacijskega modela inženirskega objekta – skrajšano BIM. Gre za primer širitve skladiščnega, kontejnerskega terminala pristanišča v Luki Koper. Predstavljene so osnovne definicije pravilnega informacijskega modela in podrobneje razložena njegova izdelava s programom Allplan podjetja Nemetschek. Širitev skladiščnih površin se izvaja na morju, temu primerna je tehnologija gradnje iz montažnih elementov, ki so v kasnejši fazi monolitizirani. V nalogi je podrobneje opisan proces tehnologije gradnje objekta. Izdelan je prenos IFC formata v program SCIA ter izvedena kontrola pretvorbe konstrukcijskega modela v matematični oz. računski model.
Keywords: informacijsko modeliranje, BIM, IFC, Allplan, Scia, Luka Koper, inženirski objekti, tehnologija gradnje, montažni elementi, prednapeti beton
Published in DKUM: 10.11.2016; Views: 1477; Downloads: 262
.pdf Full text (4,64 MB)

3.
GRADNJA INDUSTRIJSKEGA OBJEKTA Z VOTLIMI ARMIRANOBETONSKIMI MONTAŽNIMI PANELNIMI ELEMENTI
Aleksander Skrbinek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali gradnjo industrijske hale z uporabo armiranobetonskih montažnih panelnih elementov. Celotno diplomsko nalogo smo razdelili na več delov. V prvem delu smo opisali razvoj armiranega betona, saj je bil le ta ključnega pomena pri razvoju montažne gradnje. Potem smo predstavili sistem montažne gradnje z uporabo votlih AB montažnih panelnih elementov. Prav tako smo prikazali proizvodnjo elementov in primerjali med klasično armiranobetonsko gradnjo ter gradnjo s panelnimi elementi. Zajeli smo tudi uporabo elementov s strani izvajalca na praktičnem primeru smo prikazali sredstva,ki jih je izvajalec potreboval v času gradnje z elementi. Na koncu smo prišli do ugotovitev, da se lahko za ta način gradenj odločajo tudi manjša in srednje velika gradbena podjetja ter da lahko v prihodnosti pričakujemo povečano gradnjo z montažnimi elementi.
Keywords: armiranobetonska gradnja, montažni elementi, panelni elementi, prefabricirani elementi
Published in DKUM: 12.11.2015; Views: 1529; Downloads: 157
.pdf Full text (1,96 MB)

4.
SPREMLJANJE NAČRTOVANJA IN PROIZVODNJE ELEMENTOV MONTAŽNEGA OBJEKTA
Blaž Kramar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje postopek načrtovanja in izdelave lesenega montažnega objekta v proizvodnem obratu enega od slovenskih proizvajalcev. Na začetku diplomskega dela bodo predstavljene montažne ter nizko-energijske in pasivne hiše, s katerimi večinoma povezujemo montažno gradnjo zaradi njihove dobre toplotne izolativnosti, ter lahke prilagoditve na izvedbo le-teh. V nadaljevanju bodo predstavljeni materiali, kateri se večinoma uporabljajo pri izdelavi konstrukcijskih elementov v proizvodnji. Materiale bomo predstavili predvsem glede na njihove lastnosti in glede na njihovo uporabo v montažni gradnji. V osrednjem delu diplomskega dela bomo predstavili in opisali načrtovanje in izdelavo montažnega objekta. Sestavljen je iz opisov tehnoloških procesov ter opisov izdelave objekta v proizvodnji. Ves proces načrtovanja in izdelave bo tudi pospremljen z načrti ter slikami dejanske izvedbe elementov.
Keywords: montažni objekt, montažna gradnja, lesena gradnja, nizkoenergijska gradnja, panelni konstrukcijski elementi, proizvodnja elementov
Published in DKUM: 17.12.2013; Views: 2169; Downloads: 310
.pdf Full text (35,69 MB)

5.
IZVEDBA LESENEGA MONTAŽNEGA OBJEKTA
Niko Bezovnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje izvedbo lesenega montažnega objekta. V diplomskem delu so predstavljeni osnovni materiali potrebni za izdelavo konstrukcijskih elementov montažnega objekta. Opisana in predstavljena je tehnologija izdelave konstrukcijskih elementov v delavnici, ter sestava le teh na gradbišču. Predstavljena so tudi vsa spremljevalna dela od začetka gradnje do predaje končanega objekta investitorju. Vsi opisi postopkov izvedbe so okrepljeni s fotografijami.
Keywords: montažni objekt, montažna gradnja, nizkoenergijska gradnja, panelni konstrukcijski elementi, pasivna gradnja
Published in DKUM: 29.08.2012; Views: 1820; Downloads: 318
.pdf Full text (4,64 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 2.34 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica