| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
UVEDBA LINIJSKE MONTAŽE V PODJETJU ARCONT, D.D.
Jure Štrekelj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Uvedba linijske montaže v podjetju Arcont D.D. zajema predstavitev obstoječega stanja montaže bivalnih enot in predlog montažne linije, katera bi izboljšala trenutno stanje. V uvodnih delih diplomskega dela je predstavljeno podjetje ter podane so predpostavke in omejitve. V osrednjem delu diplomskega dela je podana predstavitev obstoječega stanja, z opisanimi napakami, ki se pojavljajo na montažnem oddelku. V nadaljevanju je podan predlog montažne linije, s katero izboljšamo učinke montaže, razbremenimo zaposlene na montaži, izboljšamo kakovost in produktivnost izdelkov. V zaključku so podane možnosti nadaljnjega razvoja in ekonomičnost montažne linije.
Keywords: montažna linija, proces montaže, bivalna enota
Published: 01.10.2010; Views: 1533; Downloads: 142
.pdf Full text (2,69 MB)

7.
POSTAVITEV MONTAŽNE LINIJE POLGREDI S STANDARDOM ISO TS 16949
Aleksander Pavlič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pri uvajanju novega proizvoda v podjetje se srečamo z veliko problemi organizacijskega značaja. Pojavlja se vprašanje, kakšne so naše kapacitete, kakšen je taktni čas, kako podrediti ciklus čase taktnemu času. Za premostitev teh problemov podjetje GKN Driveline Slovenija vpeljuje različne modele za dvig kakovosti in konkurenčnosti. Posebno pozornost moramo posvetiti kupcu in kvaliteti izdelka. V današnjem poslovnem svetu lahko poslujemo le, če smo imetniki določenih standardov kakovosti. Jedro problema diplomskega dela se navezuje ravno na avtomobilski standard ISO/TS 16949, ki predpisuje izdelavo FMEA analize, ki je podrobnejše predstavljena. Ob organizaciji proizvodnje in izračunu taktnega časa je bilo ugotovljeno pomanjkanje kapacitet, kar je sprožilo aktivnost postavitve nove montažne linije. Med fazo postavljanja montažne linije sem vključil veliko metod vitke proizvodnje, kateri rezultati so racionalnejša in kakovostna proizvodnja. Zaloge montažnih delov uravnavamo s sistemom KANBAN, za kontrolo prisotnosti montažnih elementov pa smo uporabili model Poka Yoke. Moje razmišljanje o povišanju stopnje avtomatizacije obstoječe montažne linije prinaša povišanje produktivnosti, nižanje stroškov in zmanjšanje ponavljanja napak. Vse aktivnosti v okviru postavitve montažne linije so se izkazale za uspešne, saj smo uspešno prestali eksterni audit in izdelavo vzorcev polgredi.
Keywords: kakovost, konkurenčnost, metode, analize, planiranje proizvodnje, taktni čas, cikl čas, Poka Yoke, vizualizacija, montaža, montažna linija, celica, skladiščenje, delovna oprema, operater, simulacije.
Published: 11.10.2010; Views: 2842; Downloads: 279
.pdf Full text (4,97 MB)

8.
POSODOBITEV MONTAŽNEGA SISTEMA ZA SESTAVO RELEJEV
Milan Skerbiš, 2010, specialist thesis

Abstract: Globalizacija je potisnila gospodarske družbe v nenehno tekmovanje na globalnih trgih. Zaradi tega so podjetja, ki se želijo pomeriti na teh tržiščih, prisiljena v nenehno zniževanje proizvodnih stroškov. Zmanjševanje stroškov proizvodnje je kontinuiran proces, v okviru katerega je treba nenehno povečevati učinkovitost ter uvajati poenostavitve in racionalizacije v proizvodnem sistemu. Poleg tega pa je povečevanje števila različic izdelkov nujno, pa naj gre za razvoj povsem novih izdelkov ali za rekonstrukcije obstoječih. Tudi v proizvodnji elektromehanskih miniaturnih relejev se ni mogoče izogniti nenehnemu spreminjanju izdelkov zaradi zahtev kupcev. Poseben pomen v proizvodnji relejev ima montaža, ki v povprečju predstavlja prek 70% celotnega proizvodnega časa. S povečevanjem števila novih različic relejev pa nastane problem obstoječih avtomatiziranih montažnih sistemov, ki so grajeni precej togo in namensko. Specialistično delo vsebuje nova, ekonomsko upravičena tehnično-tehnološka izhodišča za razširitev in posodobitev obstoječega montažnega sistema za sestavo relejev. S tem bomo montažnemu sistemu povečali fleksibilnost, saj bo omogočena dodatna montaža treh novih različic relejev. Glede na tržne raziskave, bodo nove različice relejev in s tem tudi montažni sistem, aktualni še vsaj naslednjih deset let. Razen tega se bosta povečali tudi produktivnost montaže ter kakovost relejev. Zaradi večje stabilnosti montažnega procesa, brez vpliva človeškega faktorja, pa načrtujemo tudi znižanje izmeta. Med glavne slabosti posodobljenega montažnega sistema pa lahko uvrstimo preureditveno togost, in kljub razširitvi, še vedno delno omejeno fleksibilnost, saj bo omogočena le montaža tehnološko podobnih relejev. Z načrtovano posodobitvijo so v veliki meri izčrpane možnosti nadaljnjega povečevanja fleksibilnosti montažnega sistema za sestavo relejev na podlagi razširitve funkcionalnosti, tako da bo nove rešitve nujno iskati v robotizaciji montaže.
Keywords: montaža relejev, strega in montaža, montažni sistem, montažna linija, avtomatizirana montaža, fleksibilnost montaže, racionalizacija montaže.
Published: 02.11.2010; Views: 2183; Downloads: 198
.pdf Full text (4,04 MB)

9.
Nov koncept oskrbe montažne linije : diplomsko delo
Robert Rukše, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Za učinkovito sestavo avtomobilov na montažni liniji obstaja več vrst pretokov delov v tovarni in neposredno od dobaviteljev. V Revozu, kjer sem zaposlen, so pretoki delov standardizirani in v veljavi v vseh tovarnah Skupine Renault. Za vsako tovarno so značilne specifičnosti, različna konfiguracija prostorov, oddaljenost skladišč, prostor ob montažni liniji in drugo. Zaradi raznolikosti dela se srečujemo z različnimi težavami, ki jih poizkušamo reševati v skladu z zahtevanimi standardi. V naši tovarni obstoječ sistem oskrbe montažne linije ne zagotavlja več učinkovite oskrbe montažne linije, zato je treba poiskati nov način povečanja učinkovitosti. V diplomski nalogi je predstavljena temeljita analiza obstoječih povezav med skladiščem vhodnega materiala in montažne linije ter obstoječa oskrba montažne linije. Podana je primerjava med obstoječim in predlaganim konceptom oskrbe in predstavljen nov koncept oskrbe montažne linije. Cilj naloge je omogočiti učinkovitejši izkoristek prostora pri oskrbi montažne linije, krajši čas priprave in oskrbe ter višjo kakovost oskrbe. Nov koncept oskrbe montažne linije naj bi omogočal večjo produktivnost zaposlenih in posledično znižanje stroškov pri oskrbi.
Keywords: montažna linija, vozne osnove, embalaža, oskrba
Published: 30.11.2010; Views: 2085; Downloads: 144
.pdf Full text (1,24 MB)

10.
Modeliranje in izdelava linije za montažo bivalnih enot
Darko Magdič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena nova montažna linja za montažo osnov bivalnih enot. Zaradi uvedbe in zagona nove lakirne linije, se je posledično spremenila tudi celotna montaža bivalnih enot. Lakirna linija se bo po zaključku procesa lakiranja nadaljevala z montažno linijo za montažo osnov, in vzporedno z njo, z montažno linijo za montažo streh. Moja naloga je bila razvoj in modeliranje nove montažne linije za montažo osnov, izdelava celotne tehniške dokumentacije, ter vodenje celotnega projekta do zagona montažne linije. Model je razvit s pomočjo programa Autocad.
Keywords: bivalne enote, modeliranje, izdelava, montaža, montažna linija, ročna montaža
Published: 21.12.2010; Views: 1628; Downloads: 200
.pdf Full text (10,31 MB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica