| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Prenova oskrbovanja montažnih linij
Dejan Martinc, 2019, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo analizirali oskrbovanje montažnih linij in samih delovnih mest s komponentami v opazovanem podjetju. Čeprav je obstoječ način oskrbovanja zanesljiv, pa ni najboljši, saj ima kar nekaj pomanjkljivosti. Skladiščni transporterji, kateri montažne linije oskrbujejo z viličarji, imajo delež pripeljanih logističnih enot na vožnjo dokaj majhen. To posledično pomeni veliko število voženj, visoko potrebo po viličarjih in visoke stroške. Linijski transporterji, ki s komponentami oskrbujejo delovna mesta, pri tem naredijo veliko nepotrebnih korakov in prelaganj logističnih enot. Te bi v primeru bolj povezanega dela med linijskimi in skladiščnimi transporterji lahko v veliki meri odpravili. V magistrskem delu smo našli rešitev izboljšanja obstoječega načina oskrbovanja in sicer s spremembo postavitve delovnih mest na samih montažnih linijah in z vpeljavo metode milk run. Metoda milk run je omogočila, da se je število pripeljanih logističnih enot na enoto vožnje povečalo, s tem pa se je zmanjšalo število voženj, potrebnih za oskrbovanje montažnih linij. S spremembo delovnih mest, ki so po novem postavljena tik ob transportnih poteh, smo omogočili, da se komponente z vlakci milk run dostavljajo bliže delovnim mestom oziroma kar na sama delovna mesta, kar olajšuje delo linijskih transporterjev.
Keywords: montažna linija, oskrbovanje, transporterji, milk run, materialni tok
Published: 13.01.2020; Views: 470; Downloads: 64
.pdf Full text (2,77 MB)

2.
Optimizacija montažne linije za sesalne enote v podjetju Domel d.o.o.
Jure Kavčič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo obravnavali optimizacijo montažne linije za sesalne enote v podjetju Domel d.o.o. s spremljanjem zastojev na liniji in iskanjem vzrokov zanje. Pri montaži nastajajo zastoji, kar pomeni večji strošek na sesalno enoto. Da bi se temu izognili, je bilo potrebno izdelati računalniško simulacijski model, ter z njim izvesti eksperimente, ter ugotoviti ali bi bilo moč del proizvodnega procesa optimirati. Na podlagi ugotovitev, povezanih z zvišanjem učinkovitosti, smo prišli do spoznanja, da bo potrebno zmanjšati zastoje, da se bomo lahko približali planirani delovni normi. Iz opažanj smo spoznali, da z zastojem na delovnem mestu, posledično prihaja do zastojev tudi na prejšnjih delovnih mestih. Na določenem delovnem mestu z največjim številom zastojev bi bilo potrebno vpeljati novo programsko rešitev, katera je namenjena izboljšavi doziranja lepila na spojne točke sestava sesalne enote. Za najprimernejšo izbiro programske rešitve smo uporabili program za pomoč pri večkriterijskem odločanju DEXi. S pomočjo večkriterijskega odločitvenega modela smo se na podlagi skupne pomembnosti atributov odločili za najkoristnejšo varianto, kjer je najpomembnejši atribut bil čas implementacije programske rešitve. Z implementacijo izbrane programske rešitve pričakujemo zmanjšanje izmeta na omenjenem delovnem mestu, posledično pa tudi malce krajši čas operacije.
Keywords: modeliranje, simulacija, proizvodni proces, optimizacija, montažna linija
Published: 22.10.2019; Views: 456; Downloads: 30
.pdf Full text (2,77 MB)

3.
Implementacija tečajev tipa mf 45/60 in bio mw 45 v proizvodni proces
Tilen Štefane, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Implementacija tečajev tipa MF 45/60 in BIO MW 45 v proizvodni proces je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu je predstavljen zagonski elaborat projekta z naslovom Implementacije tečajev tipa MF 45/60 in BIO MW 45 v proizvodni proces in vsebuje namen projekta, rezultate projekta, analizo namenskih in objektnih ciljev projekta ter plane projekta. V drugem delu magistrskega dela so izvedene posamezne aktivnosti projekta, ki so bile definirane in načrtovane v zagonskem elaboratu. Izvedli smo podrobno preučitev tečajev, njihovo sestavo, delovanje in uporabljene materiale. Po preučitvi tečajev je sledilo normiranje časov posameznih delovnih operacij montaže in ergonomska ureditev delovnih mest. Nato smo uravnotežili montažno linijo in razmestili delovna mesta na predvidenem proizvodnem prostoru. Določili smo tudi dimenzije zabojev sestavnih delov na montažni liniji in ob njej.
Keywords: zagonski elaborat, ergonomija, norme, montažna linija
Published: 04.10.2017; Views: 358; Downloads: 91
.pdf Full text (3,37 MB)

4.
UVEDBA TPM IN METODE 5S NA MONTAŽNI LINIJI 7 V PODJETU DOMEL, D. O. O.
Janez Šmid, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati, kako se lahko s pomočjo metode Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV)in metode 5S izboljšata preglednost ter varnost. Z metodo 5S se zmanjšajo določeni časi in znižajo stroški, Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV) pa je temelj sodobne vitke proizvodnje. Celovito Produktivno Vzdrževanje zagotavlja velike proizvodne dosežke, spreminja delovno okolje oziroma izboljšuje pogoje na delovnih mestih inhkrati povišuje zadovoljstvo delavca. Metoda 5S vključuje zniževanje stroškov v proizvodnji s prihrankom časa in zajema pet korakov, ki skupaj zagotavljajo uspeh. Tehnološki predpisi urejajo postopke dela, velik poudarek pa je na urejanju, redu in disciplini na delovnih mestih. Optimiziranje proizvodnje, Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV) in metoda 5S zagotovijo čista terurejena delovna mesta. Z analizo bomo preučili obstoječe stanje na montažni liniji, rezultati pa bodo pokazali,kje so težavepovzročale zastoje. V zaključku bomo ocenili, da se bo metoda v prihodnosti še izvajala, ker je priporočljiva za vse proizvodne obrate v katerikoli industriji. Pridobljeno novo stanje predstavlja izboljšanje delovnih pogojev, sodelovanje z zaposlenimi in dvig učinkovitosti opreme. Zaposleni s svojim znanjem in izkušnjami največ pripomorejo k ureditvi delovnih mest, kjer bo delo še varnejše in kakovostnejše.
Keywords: Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV), 5S, montažna linija, organizacija proizvodnje, vzdrževanje.
Published: 15.09.2016; Views: 1379; Downloads: 244
.pdf Full text (2,83 MB)

5.
Ergonomsko oblikovanje delovnih mest na montažni liniji
Aleksander Karlovčec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil s pomočjo preproste in preverjene metode raziskati možnosti za izboljšanje na področju počutja pri delu ter s tem dvig kakovosti in produktivnosti, na montažni liniji za montažo prikolic. Z uporabo metode OWAS, analiza pokaže jasne vzroke za obremenitve in nakaže smernice, ki odpravljajo vzroke za nastanek napačnih telesnih drž. V diplomskem delu smo preučevali delo, oziroma značilne drže teles zaposlenih, ki opravljajo delo na montažni liniji. Montažno linijo, ki je v podjetju obravnavana kot delovna celota ali enota, smo za potrebe podrobne analize razdelili v štiri delovne postaje. Delovne postaje smo nadalje razdelili na posamezna delovna mesta. Tako smo skupno opazovali deset delavcev razporejenih na obeh straneh tekočega traku. S pomočjo podrobnih video zapisov smo s pomočjo metode OWAS v izbranem časovnem intervalu opravili več kot tisoč minut video zapisov. S pomočjo teh smo v ocenjevalne tabele zabeležili več kot 2500 položajev telesnih drž, specificiranih v preglednicah metode. Telesne drže smo s pomočjo histogramov meritev pretvorili v grafične prikaze deležev posameznih drž, kar nas je vodilo do dobljenih zaključkov in predlogov za izboljšanje
Keywords: oblikovanje delovnega mesta, montažna linija, OWAS, ergonomija
Published: 29.08.2016; Views: 1001; Downloads: 36
.pdf Full text (4,14 MB)

6.
POSODOBITEV MERILNIKA MOMENTA HOMOKINETIČNEGA ZGLOBA S KRMILNIKOM S7-1200
Jani Koprivnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana posodobitev merilnika momenta homokinetičnega zgloba, ki sem jo izvedel v podjetju GKN. Meritev momenta je izvedena s pomočjo BURSTER merilnika, Siemens SIWAREX modula in Siemens krmilnika S7-1200, uporabniški vmesnik pa je realiziran na zaslonu na dotik TP 700 COMFORT proizvajalca Siemens. Programi za krmilnik in uporabniški vmesnik so bili realizirani v razvojnem okolju TIA PORTAL V13. Končni program nam omogoča avtomatizacijo celotne meritve. Merilnik je bil umerjen s strani ZAG.
Keywords: montažna linija, SIWAREX modul, krmilnik S7-1200, merilna celica
Published: 04.07.2016; Views: 705; Downloads: 76
.pdf Full text (3,64 MB)

7.
Načrtovanje avtomatiziranega sistema za montažo relejev
Anton Kupčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja, ki želijo v današnjem času konkurirati na globalnem trgu, so prisiljena k nenehnemu zniževanju proizvodnih stroškov in investiranju v proizvodni sistem, obenem pa morajo stremeti k večji učinkovitosti. Prav tako je treba nenehno razvijati nove izdelke in jih na trge lansirati v čim večjem številu različic. V tem ponavljajočem se procesu so uspešna le najboljša podjetja. Tudi v proizvodnji elektromehanskih miniaturnih relejev se ne moremo izogniti temu, kar pogojujejo globalni trgi. Poseben pomen v proizvodnji relejev ima montaža, ki še zmeraj predstavlja največji delež celotnega časa, potrebnega za izdelavo releja. V diplomskem delu se tako osredotočamo na skrajševanje časov izdelave releja in s tem tudi na zniževanje proizvodnih stroškov. To lahko dosežemo na več načinov – eden izmed njih, ki smo ga uporabili tudi v diplomskem delu, je npr. avtomatizacija strege in montaže. Že na začetku načrtovanja avtomatiziranega sistema za montažo smo si jasno postaviti določene okvire in zahteve, pri čemer smo posebno pozornost nameniti sekundarnim operacijam, ki lahko bistveno pripomorejo k skrajšanju ali podaljšanju proizvodnih postopkov. V proizvodnji relejev ima veliko vlogo pri skrajševanju izdelovalnih časov tudi justiranje. Z zagotavljanjem zahtevane kvalitete sestavnih delov in podsestavov bomo dosegli bistveno zmanjšanje procesa justiranja. Na osnovi empirično pridobljenih rezultatov predvidevamo, da bo potrebno justirati samo še 35 % vseh izdelanih relejev. Z vključitvijo avtomatizacije in robotizacije v montažni sistem, bomo bistveno povečali tako produktivnost montaže kot tudi kakovost relejev. Zaradi dosežene večje stabilnosti montažnega procesa, ki torej ne bo vključeval vpliva človeškega faktorja, pa načrtujemo tudi zmanjšanje izmeta.
Keywords: strega in montaža, montažni sistem, avtomatizirana montaža, montažna linija, fleksibilnost montaže, montaža relejev, justiranje
Published: 09.06.2016; Views: 1387; Downloads: 106
.pdf Full text (2,39 MB)

8.
Prenova procesa oskrbovanja montažne linije
Dejan Martinc, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Sistem vitke proizvodnje je eden izmed načinov, s katerim lahko v procesih odpravimo veliko stroškov in nepomembne dele procesa, ki končnim izdelkom ne prinašajo vrednosti. Pri tem je pomembno natančno analizirati vse procese in nato poiskati ustrezne rešitve, ki nam jih vitkost ponuja. V diplomski nalogi smo preučili oskrbovanje montažnih linij s končno embalažo v opazovanem podjetju. Čeprav obstoječ sistem deluje in omogoča oskrbovanje linij, ima veliko pomanjkljivost, ker imajo transporterji, ki izvajajo oskrbo linij, med delavnim časom veliko prostega časa. Ta prosti čas končnim izdelkom ne prinaša dodane vrednosti, zato bi ga bilo treba skrajšati ali v celoti odpraviti. V diplomskem delu smo tako našli rešitev obstoječe situacije v obliki prehoda na elektronski kanban, ki se je na koncu izkazala za učinkovito, saj se je produktivnost transporterjev zelo približala 100 %, seveda ob zmanjšanju njihovega števila.
Keywords: oskrbovanje, proizvodnja, montažna linija, embalaža, transport, semaforske luči, elektronski kanban, notranja logistika
Published: 09.11.2015; Views: 981; Downloads: 166
.pdf Full text (1,65 MB)

9.
Analiza zasnove montažnega sistema za odklopnik C25
Maxime Emeršič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času se uporablja vse več avtomatiziranih montažnih sistemov, ki omogočajo boljše in kvalitetnejše izdelke, predvsem pa pripomorejo k varnejšemu in zdravju neškodljivemu delovnemu okolju in preprečujejo monotono delo. Cilj diplomskega dela je analizirati različne zasnove montažnega sistema in izbrati najprimernejšo konceptno rešitev ter predpostaviti potrebne komponente za vsako enoto montažnega sistema posebej. Za ustrezno sestavljen odklopnik smo najprej proučili vsak sestavni del odklopnika. Na podlagi vhodnih zahtev smo zasnovali ustrezno zasnovo montažnega sistema. Z montažnim sistemom smo želeli zagotoviti popolnoma avtomatiziran sistem. V okviru diplomske naloge smo za vsako montažno enoto izbrali ustrezne komponente.
Keywords: avtomatizacija, montažna linija, montaža, strega, inštalacijski odklopnik
Published: 27.10.2015; Views: 1218; Downloads: 61
.pdf Full text (1,95 MB)

10.
Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica