| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Postavitev montažne linije za proizvodnjo tovornih prikolic tipa EB
Anej Loboda, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Zamisel o diplomskem delu se je porodila pri opravljanju praktičnega pouka v podjetju TPV Prikolice, d. o. o. V podjetju so se odločili za širitev proizvodnega programa, saj prihajajo v proizvodnjo novi tipi prikolic, hkrati pa težavo linije predstavljajo neenakomeren pretok prikolic s posamezne postaje na drugo in slabša opremljenost postaj z delovnimi mizami ter digitalno vizualizacijo. Diplomsko delo vsebuje natančen pregled in opis delovanja obstoječe montažne linije ter njene slabosti. Zajet je opis specifikacij novih dvižnih miz in opis njihove varnosti ter montaža dvižnih miz na posameznih delovnih postajah. Pri opisu montaže miz je bila izdelana 3D-skica dvižne mize v SolidWorks CAD modelirniku in dodana 3D-konstrukcija prikolice v postopku montaže na posamezni postaji. Izdelana je ocena tveganja na delovnem mestu in pregled novega stanja montažne linije. Podana je tudi primerjava obstoječe in nove montažne linije.
Keywords: Montažna linija, EB-linija, dvižne mize, ergonomija, prikolice, proizvodnja, delovna postaja.
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 100; Downloads: 8
.pdf Full text (4,02 MB)

2.
Analiza izmeta na montažni liniji zadnjih avtomobilskih svetil Audi C8 : diplomsko delo
Amadeja Kajba, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Proizvodni izmet je zelo problematičen za avtomobilsko industrijo, saj povzroča nepotrebne stroške. Ker je dan danes zelo visoka konkurenca na trgu, se vsa podjetja zavzemajo za čim nižjo stopnjo izmeta. Zmanjšanje izmeta je eden izmed glavnih ciljev Lean proizvodnje. Definiranje, analiziranje, nadzorovanje in odkrivanje vzrokov za nastanek proizvodnega izmeta pozitivno vpliva na stroške podjetja. Proizvodni izmet nastaja zaradi nepravilne montaže, neustreznih nastavitev na strojih, slabega vzdrževanja orodja, slabe kakovosti materialov in drugih vplivnih faktorjev. V diplomskem delu je prikazana uporaba metod analize proizvodnega izmeta na končni montažni liniji. Glavni cilji diplomskega dela so bili zmanjšanje količine izmeta, odkrivanje vzrokov za njegov nastanek ter iskanje učinkovitih kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za preprečitev ponovitve napake pri procesu montaže.
Keywords: proizvodni izmet, zadnja avtomobilska svetila, lean proizvodnja, končna montažna linija
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 133; Downloads: 20
.pdf Full text (1,61 MB)

3.
Delna avtomatizacija linije za sestavo bencinskih filtrov : diplomsko delo
Klemen Rajter, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja novo montažno linijo, katero smo izdelali v podjetju AUTOTECH d.o.o.. Na tej liniji se bodo sestavljali novi filtri različnih velikosti. Spoznali bomo delovanje linije in proces sestave filtrov. Poglobili se bomo v zasnovo krmilja s pomočjo Siemensovega krmilnika serije S7-1200 in njegovimi razširitvami, osnove komunikacije PROFINET, ki jo uporabljamo za komunikacijo med napravami ter v PLK program napisan v namenskem programu TIA portal. Opisali bomo glavni manipulator, robot ABB za manipulacijo sestavnih delov po napisanem robotskem programu v programskem okolju Robotstudio ter ostale uporabljene komponente, katere pripomorejo k lažji in kvalitetni sestavi sestavnih delov do željenega polizdelka. Za lažjo nastavitev parametrov in upravljanje z linijo je bil po meri izdelan tudi uporabniški vmesnik.
Keywords: Robot ABB, TIA portal, montažna linija
Published in DKUM: 25.11.2022; Views: 680; Downloads: 85
.pdf Full text (2,58 MB)

4.
Optimizacija planiranja montažnih linij za izdelavo modularnih bivalnih enot v podjetju Arcont d.d. : diplomsko delo
Nuša Šüklar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan predlog posodobitve planiranja montažnih linij za izdelavo modularnih bivalnih enot v podjetju Arcont d.d. s profesionalnim orodjem zunanjega ponudnika. Primerjali smo sedanji način dela s predlaganim. Podatke za primerjavo smo pridobili na osnovi eksperimenta. Zaradi uporabe testne verzije programa ni bilo možno uporabiti vseh njegovih funkcij. Iz tega razloga so uporabljene funkcije predstavljene na praktičnem primeru, ostale pa opisane teoretično. Prednosti in slabosti novega načina dela so prikazane v omejeni meri, kar trenutno še ne omogoča, da bi z gotovostjo trdili, da bo nov način planiranja bistveno boljši od dosedanjega.
Keywords: modularne bivalne enote, montaža, montažna linija, optimizacija, planiranje
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 795; Downloads: 108
.pdf Full text (1,84 MB)

5.
Zasnova montažne linije za montažo vakuumskih sesalcev v podjetju 5R Duravar : diplomsko delo
Matic Založnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil zasnovati montažno linijo za montažo vakuumskih sesalcev, ki bi bila čim enostavnejša ter cenovno ugodna. Oblikovali smo delovna mesta, ki se izvajajo v štirih taktih, na vsakem taktu pa se bo izvajalo točno določeno delo. Vsako montažno delovno mesto je opremljeno z orodjem in delovnimi pripravami, ki ga določeno delovno mesto zahteva. Montažno linijo smo optimizirali tako, da je maksimalno izkoriščena. Proučili smo najpomembnejše značilnosti montažne linije ter rešili probleme, ki so predstavljali največje ovire pri postopku montaže.
Keywords: montaža, montažna linija, optimizacija, montažna delovna mesta, vakuumski sesalci
Published in DKUM: 05.10.2021; Views: 897; Downloads: 0

6.
Prenova oskrbovanja montažnih linij
Dejan Martinc, 2019, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo analizirali oskrbovanje montažnih linij in samih delovnih mest s komponentami v opazovanem podjetju. Čeprav je obstoječ način oskrbovanja zanesljiv, pa ni najboljši, saj ima kar nekaj pomanjkljivosti. Skladiščni transporterji, kateri montažne linije oskrbujejo z viličarji, imajo delež pripeljanih logističnih enot na vožnjo dokaj majhen. To posledično pomeni veliko število voženj, visoko potrebo po viličarjih in visoke stroške. Linijski transporterji, ki s komponentami oskrbujejo delovna mesta, pri tem naredijo veliko nepotrebnih korakov in prelaganj logističnih enot. Te bi v primeru bolj povezanega dela med linijskimi in skladiščnimi transporterji lahko v veliki meri odpravili. V magistrskem delu smo našli rešitev izboljšanja obstoječega načina oskrbovanja in sicer s spremembo postavitve delovnih mest na samih montažnih linijah in z vpeljavo metode milk run. Metoda milk run je omogočila, da se je število pripeljanih logističnih enot na enoto vožnje povečalo, s tem pa se je zmanjšalo število voženj, potrebnih za oskrbovanje montažnih linij. S spremembo delovnih mest, ki so po novem postavljena tik ob transportnih poteh, smo omogočili, da se komponente z vlakci milk run dostavljajo bliže delovnim mestom oziroma kar na sama delovna mesta, kar olajšuje delo linijskih transporterjev.
Keywords: montažna linija, oskrbovanje, transporterji, milk run, materialni tok
Published in DKUM: 13.01.2020; Views: 1065; Downloads: 97
.pdf Full text (2,77 MB)

7.
Optimizacija montažne linije za sesalne enote v podjetju Domel d.o.o.
Jure Kavčič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo obravnavali optimizacijo montažne linije za sesalne enote v podjetju Domel d.o.o. s spremljanjem zastojev na liniji in iskanjem vzrokov zanje. Pri montaži nastajajo zastoji, kar pomeni večji strošek na sesalno enoto. Da bi se temu izognili, je bilo potrebno izdelati računalniško simulacijski model, ter z njim izvesti eksperimente, ter ugotoviti ali bi bilo moč del proizvodnega procesa optimirati. Na podlagi ugotovitev, povezanih z zvišanjem učinkovitosti, smo prišli do spoznanja, da bo potrebno zmanjšati zastoje, da se bomo lahko približali planirani delovni normi. Iz opažanj smo spoznali, da z zastojem na delovnem mestu, posledično prihaja do zastojev tudi na prejšnjih delovnih mestih. Na določenem delovnem mestu z največjim številom zastojev bi bilo potrebno vpeljati novo programsko rešitev, katera je namenjena izboljšavi doziranja lepila na spojne točke sestava sesalne enote. Za najprimernejšo izbiro programske rešitve smo uporabili program za pomoč pri večkriterijskem odločanju DEXi. S pomočjo večkriterijskega odločitvenega modela smo se na podlagi skupne pomembnosti atributov odločili za najkoristnejšo varianto, kjer je najpomembnejši atribut bil čas implementacije programske rešitve. Z implementacijo izbrane programske rešitve pričakujemo zmanjšanje izmeta na omenjenem delovnem mestu, posledično pa tudi malce krajši čas operacije.
Keywords: modeliranje, simulacija, proizvodni proces, optimizacija, montažna linija
Published in DKUM: 22.10.2019; Views: 1162; Downloads: 59
.pdf Full text (2,77 MB)

8.
Implementacija tečajev tipa mf 45/60 in bio mw 45 v proizvodni proces
Tilen Štefane, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Implementacija tečajev tipa MF 45/60 in BIO MW 45 v proizvodni proces je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu je predstavljen zagonski elaborat projekta z naslovom Implementacije tečajev tipa MF 45/60 in BIO MW 45 v proizvodni proces in vsebuje namen projekta, rezultate projekta, analizo namenskih in objektnih ciljev projekta ter plane projekta. V drugem delu magistrskega dela so izvedene posamezne aktivnosti projekta, ki so bile definirane in načrtovane v zagonskem elaboratu. Izvedli smo podrobno preučitev tečajev, njihovo sestavo, delovanje in uporabljene materiale. Po preučitvi tečajev je sledilo normiranje časov posameznih delovnih operacij montaže in ergonomska ureditev delovnih mest. Nato smo uravnotežili montažno linijo in razmestili delovna mesta na predvidenem proizvodnem prostoru. Določili smo tudi dimenzije zabojev sestavnih delov na montažni liniji in ob njej.
Keywords: zagonski elaborat, ergonomija, norme, montažna linija
Published in DKUM: 04.10.2017; Views: 792; Downloads: 143
.pdf Full text (3,37 MB)

9.
UVEDBA TPM IN METODE 5S NA MONTAŽNI LINIJI 7 V PODJETU DOMEL, D. O. O.
Janez Šmid, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati, kako se lahko s pomočjo metode Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV)in metode 5S izboljšata preglednost ter varnost. Z metodo 5S se zmanjšajo določeni časi in znižajo stroški, Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV) pa je temelj sodobne vitke proizvodnje. Celovito Produktivno Vzdrževanje zagotavlja velike proizvodne dosežke, spreminja delovno okolje oziroma izboljšuje pogoje na delovnih mestih inhkrati povišuje zadovoljstvo delavca. Metoda 5S vključuje zniževanje stroškov v proizvodnji s prihrankom časa in zajema pet korakov, ki skupaj zagotavljajo uspeh. Tehnološki predpisi urejajo postopke dela, velik poudarek pa je na urejanju, redu in disciplini na delovnih mestih. Optimiziranje proizvodnje, Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV) in metoda 5S zagotovijo čista terurejena delovna mesta. Z analizo bomo preučili obstoječe stanje na montažni liniji, rezultati pa bodo pokazali,kje so težavepovzročale zastoje. V zaključku bomo ocenili, da se bo metoda v prihodnosti še izvajala, ker je priporočljiva za vse proizvodne obrate v katerikoli industriji. Pridobljeno novo stanje predstavlja izboljšanje delovnih pogojev, sodelovanje z zaposlenimi in dvig učinkovitosti opreme. Zaposleni s svojim znanjem in izkušnjami največ pripomorejo k ureditvi delovnih mest, kjer bo delo še varnejše in kakovostnejše.
Keywords: Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV), 5S, montažna linija, organizacija proizvodnje, vzdrževanje.
Published in DKUM: 15.09.2016; Views: 2161; Downloads: 325
.pdf Full text (2,83 MB)

10.
Ergonomsko oblikovanje delovnih mest na montažni liniji
Aleksander Karlovčec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil s pomočjo preproste in preverjene metode raziskati možnosti za izboljšanje na področju počutja pri delu ter s tem dvig kakovosti in produktivnosti, na montažni liniji za montažo prikolic. Z uporabo metode OWAS, analiza pokaže jasne vzroke za obremenitve in nakaže smernice, ki odpravljajo vzroke za nastanek napačnih telesnih drž. V diplomskem delu smo preučevali delo, oziroma značilne drže teles zaposlenih, ki opravljajo delo na montažni liniji. Montažno linijo, ki je v podjetju obravnavana kot delovna celota ali enota, smo za potrebe podrobne analize razdelili v štiri delovne postaje. Delovne postaje smo nadalje razdelili na posamezna delovna mesta. Tako smo skupno opazovali deset delavcev razporejenih na obeh straneh tekočega traku. S pomočjo podrobnih video zapisov smo s pomočjo metode OWAS v izbranem časovnem intervalu opravili več kot tisoč minut video zapisov. S pomočjo teh smo v ocenjevalne tabele zabeležili več kot 2500 položajev telesnih drž, specificiranih v preglednicah metode. Telesne drže smo s pomočjo histogramov meritev pretvorili v grafične prikaze deležev posameznih drž, kar nas je vodilo do dobljenih zaključkov in predlogov za izboljšanje
Keywords: oblikovanje delovnega mesta, montažna linija, OWAS, ergonomija
Published in DKUM: 29.08.2016; Views: 1643; Downloads: 159
.pdf Full text (4,14 MB)

Search done in 9.77 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica