| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Ponudbeni predračun za gradnjo montažnih večstanovanjskih stavb v Medlogu
Gal Rednak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo na praktičnem primeru gradnje dveh montažnih večstanovanjskih stavb s pomočjo križno lepljenih plošč prikazali, kako se izdela ponudbeni predračun s pomočjo računalniškega programa 4BUILD. Najprej smo opisali splošna teoretična načela ter na podlagi tehničnega poročila predstavili predviden objekt. Sledila je izdelava ponudbenega predračuna v kombinaciji računalniškega programa 4BUILD in izkustvenih podatkov ter s tem izračun rekapitulacije vrednosti gradbenih in obrtniških del za predvidena objekta.
Keywords: Ponudbeni predračun, diplomsko delo, gradbeništvo, 4BUILD, lesena montažna gradnja, križno lepljene plošče
Published in DKUM: 09.09.2021; Views: 292; Downloads: 58
.pdf Full text (7,10 MB)

2.
PRIMERJAVA OCENE OKOLJSKIH VPLIVOV MONTAŽNE LESENE IN ZIDANE OPEČNE HIŠE : magistrsko delo
Manca Fale, 2021, master's thesis

Abstract: V uvodnem delu magistrske naloge smo predstavili leseno in opečnato gradnjo. V prehodu na glavni del smo podrobneje opisali še LCA analizo. Glavni del magistrske naloge predstavlja ocena življenjega cikla lesene in opečnate hiše, povzete po hiši 114 podjetja Rihter. Z uporabo različnih stenskih in stropnih sistemov bomo dokazali, da je lesena montažnja gradnja okolju bolj prijazna.
Keywords: LCA, montažna lesena gradnja, zidana opečna gradnja, ocena življenjskega cikla
Published in DKUM: 19.07.2021; Views: 345; Downloads: 79
.pdf Full text (5,70 MB)

3.
HIŠKA MED KROŠNJAMI DREVES V OBČINI LUČE OB SAVINJI
Manca Fale, 2017, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi bo obravnavana umestitev v prostor in projektiranje manjšega objekta med krošnje dreves na lokaciji v kraju Luče ob Savinji. Zasnova objekta obravnava tri programsko in oblikovno različne module namenjene za uporabo v turistične namene. Moduli bodo zgrajeni iz lesa, montažna gradnja na armirano betonskem podstavku. Moduli so nastali na podlagi analize zgodovine hiš na drevesu, referenčnih primerov v Sloveniji in svetu ter upoštevanje slovenske zakonodaje in minimalnih zahtev na področju gradnje enostanovanjih objektov.
Keywords: gradbeništvo, hiška na drevesu, les, lesena konstrukcija, montažna gradnja, Luče ob Savinji
Published in DKUM: 04.09.2017; Views: 1038; Downloads: 184
.pdf Full text (10,39 MB)

4.
Modeliranje večetažnih montažnih okvirnih lesenih konstrukcij
Katja Vogrinec, 2017, doctoral dissertation

Abstract: V disertaciji je obravnavan problem modeliranja večetažnih montažnih lesenih okvirno panelnih konstrukcij, ki so zaradi specifične sestave stenskih elementov izredno zahtevne za natančno modeliranje. Pri modeliranju predstavljajo veliko težavo vezna sredstva med obložno ploščo in lesenim okvirjem, ki ne zagotavljajo popolnoma togega stika. V disertaciji je tako razvit enostaven računski model s fiktivno diagonalo za horizontalno analizo večetažnih lesenih montažnih okvirnih konstrukcij, ki ga uporabimo za modeliranje stenskih elementov. Računski model lahko uporabimo v cenejšem in enostavnejšem računalniškem programu za analizo konstrukcij; pri tem ni treba uporabiti kompleksnejših elementov, ki jih uporabljamo pri modeliranju po metodi končnih elementov. Model za izračun zahteva uporabo analitične formule, s pomočjo katere določimo podajnost stene ter podajnost tlačnih in nateznih podpor. Na podlagi analitične formule je nato določen ustrezen premer fiktivne diagonale. Pomemben vpliv na podajnost sten imajo tudi natezna sidra. Za določitev podajnosti nateznih sider med etažama so bile izvedene eksperimentalne preiskave dveh različnih načinov povezave med etažami. Na podlagi eksperimentalnih rezultatov so bile izpeljane ustrezne analitične formule. Računski model in izsledke raziskav smo nato uporabili v izračunu na primeru trietažne konstrukcije, pri kateri smo z uporabo različnih računskih pristopov raziskali vpliv odprtin, leseno-steklenih elementov, vertikalne obtežbe in lokacije nateznih sider na obnašanje celotne konstrukcije.
Keywords: večetažna montažna okvirno-panelna lesena gradnja, montažni okvirno-panelni stenski elementi, modeliranje, računski model s fiktivno diagonalo, natezna in tlačna podpora, odprtine, računski pristop
Published in DKUM: 14.07.2017; Views: 1739; Downloads: 275
.pdf Full text (7,01 MB)

5.
PROJEKTIRANJE SKELETNE KONSTRUKCIJE IZ DOLŽINSKO SPOJENEGA LESA
Amadej Roškarič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo na splošno opisali zgodovino lesenih konstrukcij v Sloveniji ter jih opredelili po sistemu grajenja. Obrazložili smo kaj dolžinsko spojen les je ter njegov nastanek in lastnosti. V nadaljevanju smo naredili statično ter dinamično analizo najbolj obremenjenih delov obstoječega objekta ter na kratko slikovno prikazali montažo takšnega objekta.
Keywords: lesena gradnja, skeletni sistem, dolžinsko spojen les, montažna gradnja, tehnologija grajenja, statična analiza.
Published in DKUM: 05.10.2016; Views: 891; Downloads: 148
.pdf Full text (8,32 MB)

6.
Statična analiza lesene montažne hiše tipa "Lumar" s primerjavo po nacionalnih dodatkih
David Nežič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vsaka država, ki ima v veljavi evropske standarde Evrokod, ima možnost podati svoja priporočila k osnovnim standardom v nacionalnih dodatkih. V diplomskem delu so preučeni nacionalni dodatki in narejena analiza obtežb za pet evropskih držav glede na leseno montažno hišo. Osnova je povzeta po montažni hiši tipa "Lumar", na novo pa so izrisani načrti. Analiza obtežb in horizontalna statična analiza je narejena za Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo, Italijo in Švico. Predstavljena je tudi primerjava med postopki določitve obtežb na konstrukcijo glede na nacionalne dodatke omenjenih držav. Kot rezultat je prikazana primerjava izkoriščenosti različnih sistemov stenskih panelov za vse države.
Keywords: lesena montažna gradnja, lesene montažne hiše, statična analiza, obtežbe, analiza obtežb, evropski standardi, nacionalni dodatki
Published in DKUM: 07.06.2016; Views: 1197; Downloads: 224
.pdf Full text (7,48 MB)

7.
ZASNOVA NIZKOENERGIJSKE LESENE MONTAŽNE HIŠE
Rok Lešnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Podnebne spremembe so v zadnjih nekaj desetletjih očitno sporočilo in opozorilo o človekovem neodgovornem odnosu do narave. Z uporabo fosilnih goriv smo močno obremenili našo okolico. Gradbeništvo je poleg prometa in industrije največji porabnik energije in zato zelo pomemben sektor, kjer so ekološko neoporečne rešitve nujno potrebne za soobstoj narave in človeške vrste. Ekološka osveščenost se v gradbeništvu in arhitekturi močno povečuje. Trajnostna arhitektura je postala osnoven princip sonaravnega razvoja in vodilo v sektorju arhitekture. Princip temelji na čim manjših posegih v prostor, na uporabi obnovljivih virov energije in na uporabi naravnih ter ekološko neoporečnih materialih. Les je nesporno eden izmed omenjenih materialov, ki se ga v gradbeništvu vedno bolj uporablja. V Sloveniji je lesena gradnja v razmahu, vendar opažamo, da njen potencial še zdaleč ni dosežen. Diplomsko delo obravnava zasnovo lesene nizkoenergijske hiše. V teoretičnem delu so predstavljeni različni sistemi in principi gradnje varčnih hiš. V nadaljevanju sledi opis celovitega projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. V tem delu je zajeto tudi tehnično poročilo in projektantski del individualne lesene nizkoenergijske hiše. Pogoji, ki jih podaja Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES 2010) so izpolnjeni in dokazani s programom PHPP 2007.
Keywords: Energijska učinkovitost, lesena gradnja, nizkoenergijska hiša, montažna gradnja, načrtovanje
Published in DKUM: 13.08.2014; Views: 1715; Downloads: 246
.pdf Full text (5,01 MB)

8.
SKELETNA LESENA GRADNJA
Maruša Retuznik, 2014, master's thesis

Abstract: Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi, zato ima velik potencial uporabe lesa v gradbeništvu. V zadnjem obdobju se v Sloveniji zaradi energijsko učinkovite gradnje in obvladovanja novih tehnologij pojavljajo sodobne arhitekturne zasnove lesenih montažnih objektov v obliki tipskih in individualnih projektov. Zaradi vse večje ekološke osveščenosti in vseh okoljskih vplivov svetovnega gospodarstva, energetskih standardov in želje po bivalnem ugodju je občutiti tudi preobrat v miselnosti investitorjev, ki so vse bolj naklonjeni leseni gradnji [55]. Namen magistrskega dela je prikazati različne sisteme lesene gradnje in navesti prednosti posameznih sistemov. Z natančnim opisom detajlov in spremljanjem njihove izvedbe na gradbišču želimo prikazati izgradnjo lesene nizkoenergijske enodružinske hiše. V magistrskem delu so prikazani tudi načini izračunavanja stabilnosti različnih konstrukcijskih sistemov. Večina sodobnih lesenih enodružinskih hiš je zgrajena po sistemu okvirno - panelne ali skeletne gradnje. V magistrskem delu so prikazane glavne razlike med okvirno - panelnim in skeletnim sistemom lesene gradnje. Z računskimi metodami je opravljena analiza elementov za prenos horizontalne obtežbe vetra in potresne obtežbe. Po SIST EN 1995-1-1: 2005 je preverjena nosilnost lesenih diagonal in OSB obložnih plošč ter na podlagi rezultatov nosilnosti na horizontalno obtežbo je določen sistem konstrukcije.
Keywords: lesena gradnja, skeletni sistem, okvirni sistem, montažna gradnja, nizkoenergijska gradnja, tehnologija grajenja, statična anliza
Published in DKUM: 11.07.2014; Views: 2879; Downloads: 1096
.pdf Full text (9,78 MB)

9.
SPREMLJANJE NAČRTOVANJA IN PROIZVODNJE ELEMENTOV MONTAŽNEGA OBJEKTA
Blaž Kramar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje postopek načrtovanja in izdelave lesenega montažnega objekta v proizvodnem obratu enega od slovenskih proizvajalcev. Na začetku diplomskega dela bodo predstavljene montažne ter nizko-energijske in pasivne hiše, s katerimi večinoma povezujemo montažno gradnjo zaradi njihove dobre toplotne izolativnosti, ter lahke prilagoditve na izvedbo le-teh. V nadaljevanju bodo predstavljeni materiali, kateri se večinoma uporabljajo pri izdelavi konstrukcijskih elementov v proizvodnji. Materiale bomo predstavili predvsem glede na njihove lastnosti in glede na njihovo uporabo v montažni gradnji. V osrednjem delu diplomskega dela bomo predstavili in opisali načrtovanje in izdelavo montažnega objekta. Sestavljen je iz opisov tehnoloških procesov ter opisov izdelave objekta v proizvodnji. Ves proces načrtovanja in izdelave bo tudi pospremljen z načrti ter slikami dejanske izvedbe elementov.
Keywords: montažni objekt, montažna gradnja, lesena gradnja, nizkoenergijska gradnja, panelni konstrukcijski elementi, proizvodnja elementov
Published in DKUM: 17.12.2013; Views: 1725; Downloads: 189
.pdf Full text (35,69 MB)

10.
IZVEDBA PASIVNE LESENE MONTAŽNE HIŠE
Branko Vasiljević, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izvedbo pasivne lesene montažne hiše v podjetju Rihter montažne gradnje. V prvem delu bodo predstavljeni vsi uporabljeni materiali pri tem tipu hiše, v nadaljevanju pa sama izvedba do tretje faze gradnje. Slednja bo predstavljena vse od izdelave konstrukcijskih elementov v delavnici podjetja Rihter montažne gradnje pa vse do montaže na gradbišču. Le-ta bo zajemala vsa dela od temeljne plošče do postavitve objekta in zaključene tretje faze gradnje.
Keywords: lesena gradnja, montažna gradnja, nizkoenergijska gradnja, pasivna hiša
Published in DKUM: 29.10.2013; Views: 1586; Downloads: 257
.pdf Full text (24,57 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica