| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 111
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Optimizacija povezovanja večpolnih ločilnih stikal z varovalko
Benjamin Juvan, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju ETI Elektroelement d. o. o., kjer sem opravljal praktično usposabljanje, smo naleteli na problem povezovanja večpolnih ločilnih stikal z varovalko. Doslej smo za povezovanje večpolnih ločilnih stikal z varovalko uporabljali postopek orbitalnega kovičenja. Ker je trenutno zaradi svetovnih razmer težava pridobiti kovinske materiale, je bilo treba najti novo rešitev za povezovanje. Do sedaj so se za povezovanje uporabljale CuZn15 kovice in Fe zatiči. V okviru diplomske naloge smo uvedli povezovanje s plastičnimi veznimi elementi, da bi prihranili na materialu, zmanjšali normativ dela in s tem zmanjšali proizvodne stroške. Za nov sistem povezovanja smo vezne elemente namestiti v posebej za to predvidene luknje, ki ohranjajo medsebojno razdaljo. Cilj naloge je bil, da se določi najbolj učinkovita postavitev lukenj za vstavitev veznih elementov. Pri tem smo upoštevali ohranitev vseh tehničnih lastnosti izdelka, poleg tega pa je izdelek še vedno skladen s standardom IEC. Vezni elementi tudi ne vplivajo na notranji mehanizem izdelka.
Keywords: ločilna stikala, večpolna stikala, montaža, orbitalno kovičenje, optimizacija, varovalka, vezni element
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 18; Downloads: 0

2.
Spremljanje procesa montaže z uporabo strojnega vida
Peter Lampret, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava uporabo strojnega vida v procesu montaže. V prvem delu naloge imamo obravnavane teoretične osnove strojnega vida s poudarkom na sledenju objektov. V nadaljevanju naloge je prikazano oblikovanje montažnega mesta, ki omogoča spremljanje procesa montaže s strojnim vidom. Nato pa je prikazan razvoj programa za sledenje komponent in preverjanje pravilnosti montaže na tlačilki za žoge. Program je izdelan v programskem okolju MATLAB, najprej je prikazano, kako iz videa dobimo temeljne podatke, ki jih uporabimo za učenje detektorjev, ti morajo prepoznati vse komponente tlačilke in pravilnost sestave. Na koncu sledi prikaz delovanja programa in rezultati. Izkaže se, da program dobro prepozna pravilnost sestave, nekoliko več težav pa ima s sledenjem komponent čez celoten posnetek.
Keywords: strojni vid, sledenje objektov, montaža, MATLAB
Published in DKUM: 23.09.2022; Views: 32; Downloads: 3
.pdf Full text (2,12 MB)

3.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo odlitka vzvoda
Mario Pajtler, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je bilo na osnovi podanega obdelovanca potrebno zasnovati modularno vpenjalno pripravo za strojno obdelavo. Vpetje obdelovanca naj bi se izvedlo hitro in obenem natančno ter ponovljivo. S pomočjo spletnih katalogov se zasnuje vpenjalno pripravo in izbere orodje za obdelavo. Določi se obdelovalni stroj, podajo navodila za montažo in uporabo, izvede stroškovna analiza ter se predstavijo možne nadgradnje. Rezultat dela je vpenjalna priprava, ki omogoča celotno obdelavo z enim vpetjem ter doseganje zahtevanih toleranc.
Keywords: vpenjalna priprava, snovanje, obdelava, montaža
Published in DKUM: 02.09.2022; Views: 72; Downloads: 9
.pdf Full text (5,99 MB)
This document has many files! More...

4.
Zasnova in izdelava mize za popravilo matrike solarnih modulov
Jure Čas, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen opis zasnove in izdelave mize za popravilo matrike solarnih celic ter predvidena montaža mize ob obstoječo linijo v podjetju Bisol. Najprej so podane teoretične osnove, ki so potrebne za razumevanje vsebine diplomske dela. Osnove zajemajo 3D-modeliranje, opis uporabljenih programskih orodij in opis izdelave solarnega modula. Nato je opredeljen zahtevnik mize, opisani so postopek konstruiranja 3D-modela mize, ki zajema predstavitev konstruiranja vseh elementov mize, na koncu pa še postopka izdelave in montaže mize za popravilo matrike solarnih celic. Delo sklene diskusija o doseženih rezultatih.
Keywords: solarni moduli, snovanje, 3D-modeliranje, popravilo, izdelava, montaža
Published in DKUM: 26.08.2022; Views: 64; Downloads: 10
.pdf Full text (2,94 MB)

5.
Razvoj in izdelava naprave za izdelavo naseda na dimnih ceveh
Kevin Reberšak, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen proces razvoja in izdelave naprave za izdelovanje nasedov na dimnih ceveh. Za izdelavo naprave so bili uporabljeni postopki kot so razrez materiala, struženje valjev, rezkanje utorov, varjenje ohišja, brušenje, pred barvanje, razmaščevanje in barvanje. Pred izdelavo sem pripravil delavniško risbo in potem začel z izdelavo, ker je bil to prototip so bile potrebne korekcije. Po odpravljenih napakah sem preizkusil delovanje naprave in izdelal načrt. V diplomski nalogi so predstavljene naprave za preoblikovanje pločevine. Nato je predstavljeno snovanje naprave, ki vključuje iskanje informacij, snovanje sestavnih delov, podsklopov ter sklopa konstrukcije ter izdelave tehnologije. Vsaka izmed tehnologij je tudi splošno predstavljena. Zaključek celotne naloge je da se da izdelati napravo zelo poceni ampak je potrebna dobra ideja.
Keywords: dimne cevi, konstruiranje naprave, izdelava naprave, montaža
Published in DKUM: 01.06.2022; Views: 175; Downloads: 56
.pdf Full text (1,04 MB)

6.
Optimizacija planiranja montažnih linij za izdelavo modularnih bivalnih enot v podjetju Arcont d.d. : diplomsko delo
Nuša Šüklar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan predlog posodobitve planiranja montažnih linij za izdelavo modularnih bivalnih enot v podjetju Arcont d.d. s profesionalnim orodjem zunanjega ponudnika. Primerjali smo sedanji način dela s predlaganim. Podatke za primerjavo smo pridobili na osnovi eksperimenta. Zaradi uporabe testne verzije programa ni bilo možno uporabiti vseh njegovih funkcij. Iz tega razloga so uporabljene funkcije predstavljene na praktičnem primeru, ostale pa opisane teoretično. Prednosti in slabosti novega načina dela so prikazane v omejeni meri, kar trenutno še ne omogoča, da bi z gotovostjo trdili, da bo nov način planiranja bistveno boljši od dosedanjega.
Keywords: modularne bivalne enote, montaža, montažna linija, optimizacija, planiranje
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 290; Downloads: 63
.pdf Full text (1,84 MB)

7.
Optimizacija procesa planiranja in vodenja montaže v podjetju Reflex Gornja Radgona d.o.o. : magistrsko delo
Kaja Seško, 2021, master's thesis

Abstract: Podjetja se danes srečujejo z dinamičnim okoljem, ki se mu morajo hitro prilagajati in se odzivati na spremembe, ki se v njem dogajajo. Od sposobnosti odzivanja na spremembe in njihovega obvladovanja je odvisna konkurenčnost podjetja. Za zagotavljanje konkurenčnosti pa ni dovolj samo hitro odzivanje na spremembe, ampak njihovo predvidevanje, še preden se zgodijo. Postopek obvladovanja projektov zajema štiri glavne sklope opravil, in sicer: načrtovanje, organiziranje, vodenje in kontrolo izvajanja projektov. V magistrski nalogi smo opravili posnetek trenutnega stanja managementa projektov v sklopu montaže v podjetju Reflex Gornja Radgona d. o. o. in na podlagi analize rezultatov podali predloge za izboljšanje in optimizacijo procesa managementa montaže.
Keywords: projekt, projektni management, funkcija planiranja, funkcija organiziranja, funkcija vodenja, funkcija kontroliranja, montaža
Published in DKUM: 17.01.2022; Views: 322; Downloads: 0
.pdf Full text (3,31 MB)

8.
Razvoj sistema za interaktivno upravljanje procesov montaže : magistrsko delo
Uroš Vincetič, 2021, master's thesis

Abstract: V okviru magistrskega dela smo razvili in izdelali sistem za interaktivno upravljanje procesov montaže. Namen sistema je, da montažerju pomaga pri sestavi kompleksnih izdelkov ter pospeši uvajanje na nove sestave. Z uporabo aplikacije na osebnem računalniku se izvaja vizualna predstavitev sestave izdelka, krmiljen prikaz na LCD zaslonih in algoritem strojnega vida pa zagotavljata, da montažer pravilno sestavlja izdelek. Z izdelanim sistemom se zmanjša število napak med procesom sestave, hkrati pa se skrajša čas sestave in s tem tudi ekonomičnost postopka.
Keywords: montaža, interaktivno, vizualno, krmilnik
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 279; Downloads: 28
.pdf Full text (2,39 MB)

9.
Načrtovanje proizvodnega procesa standardizirane montaže optike za puško blaser r8 v podjetju optics trade d.o.o. : diplomsko delo
Luka Črnčič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil načrtovanje proizvodnega procesa za izdelek, ki smo ga modelirali v sklopu projektne naloge, pri predmetih Razvoj izdelka, Upravljanje proizvodnje in Projektni praktikum v sodelovanju s podjetjem Optics trade d. o. o.. Ker podjetje Optics trade nima lastne proizvodnje, je bil proizvodni proces načrtovan na splošno, s pomočjo programske opreme Solidworks. Določili smo potrebne operacije za posamezne komponente izdelka in predlagali orodja ter stroj, s katerim bi proizvodni proces lahko izvedli. S pomočjo tega smo predvideli čas trajanja in stroške načrtovanega proizvodnega procesa ter ocenili predlagane rešitve iz različnih zornih kotov. Glede na predvidene stroške smo predvideli prodajno ceno izdelka ter podali nekaj predlogov za optimizacijo procesa.
Keywords: Proizvodni proces, delovne operacije, montaža, čas trajanja, določitev stroškov, Optics trade d. o. o.
Published in DKUM: 13.10.2021; Views: 292; Downloads: 52
.pdf Full text (3,08 MB)

10.
Konstruiranje pnevmatskega vpenjalnega sistema za obdelavo profilov : diplomsko delo
Tomaž Strelec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo zasnovali, zmontirali in pokazali uporabo pnevmatskega vpenjalnega sistema za 5-osni CNC stroj, na katerem se bodo obdelovali različni ekstruzijski profili iz aluminija. Pokazali smo način vpetja obdelovanca, ki se bo obdeloval na omenjenem stroju. Pri snovanju pnevmatske vpenjalne priprave smo pazili na to, da je priprava čimbolj prilagodljiva, toga in, da ima čim višje stopnjo avtomatizacije. Predstavili smo vse sklope, ki sestavljajo omenjeno pripravo in njihovo končno montažo. Na koncu smo končan sistem ovrednotili in poiskali možnosti za napredek.
Keywords: Vpenjalna priprava, pnevmatika, konstruiranje, montaža, odrezovanje
Published in DKUM: 13.10.2021; Views: 305; Downloads: 83
.pdf Full text (4,38 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica