| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Idejna zasnova mobilnih modularnih bivalnih enot in kampa ob Velenjskem jezeru za podjetje KAMP JEZERO, d. o. o.
Lucija Klosternik, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sta predstavljena oblikovanje mobilnih modularnih bivalnih enot, sestavljenih v namestitvene objekte za potrebe glampinga ob Velenjskem jezeru z višjo dodano vrednostjo in edinstveno izkušnjo, ki jo bo svojim uporabnikom nudilo podjetje KAMP JEZERO, d. o. o., ter njihova umestitev v prostor skupaj z ostalimi potrebnimi objekti v kampu. Prvi del magistrske naloge obsega raziskovalno-analitično fazo, ki raziskuje trende v turizmu in kampiranju ter uporabnikove potrebe v kampih in glampingih. Ta faza vsebuje pregled primerov novodobnih mobilnih bivalnih enot in kampov ter glampingov tako po svetu kot v Sloveniji. Podrobneje sta obravnavani izdelava mobilnih in modularnih bivalnih enot ter uporaba materialov in tehnologij. V drugem delu magistrske naloge so predstavljeni načrtovanje ter naša rešitev mobilnih modularnih bivalnih enot, sestavljenih v namestitvene objekte, uporaba in umestitev v predel kampa, namenjenega glampingu, skupaj z ostalimi potrebnimi objekti v kampu ob Velenjskem jezeru.
Keywords: mobilne modularne bivalne enote, modularnost, kontejnerska jeklena skeletna gradnja, turizem, Velenjsko jezero, kampiranje, glamping
Published: 02.07.2021; Views: 211; Downloads: 46
.pdf Full text (14,53 MB)

2.
Razvoj univerzalne senzorske platforme za zajem in prenos biometričnih podatkov
Matjaž Bogša, 2021, master's thesis

Abstract: V okviru magistrske naloge smo razvili senzorsko platformo, katere primarni nalogi sta zajem in prenos biometričnih in ostalih podatkov obravnavane osebe do zdravstvene ustanove, bodisi zaradi splošne oskrbe ali nesreče. Na ta način zmanjšamo potrebo po obisku zdravnika ali pa zdravstveno osebje bolje pripravimo na stanje pacienta. Osnovna protokola, okoli katerih je platforma zgrajena, sta Bluetooth in mqtt. Oba sta značilna za aplikacije v okviru interneta stvari. Prvega uporabljamo za komunikacijo med moduli platforme, z drugim pa zbrane podatke v realnem času pošiljamo do uporabnika.
Keywords: Internet stvari v zdravstvu, MQTT, biometrični podatki, modularnost
Published: 07.04.2021; Views: 159; Downloads: 25
.pdf Full text (2,20 MB)

3.
Oblikovanje prenosljivega modularnega čebeljega panja
Jana Kučej, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je osredotočeno na oblikovanje prenosljivega modularnega panja. Panja, ki bo ugoden za življenje čebel, ga bo možno prestaviti z ene lokacije na drugo in bo lahko stal sam ali v kombinaciji z več enotami. Metodologija razvoja izdelka najprej zajema teorijo o osnovah čebel, pregledu panjev in proučevanju zahtev. Sledi koncipiranje izdelka z iskanjem rešitev, nato snovanje izdelka s pomočjo 3D-modeliranja. Rešitev je na koncu predstavljena in vizualizirana s pomočjo renderjev. Priložena so tudi navodila za sestavo elementov panja.
Keywords: čebele, panj, prenosljivost, modularnost, produktno oblikovanje
Published: 08.01.2021; Views: 225; Downloads: 75
.pdf Full text (117,19 MB)

4.
Koncipiranje modularne platforme za gradnjo tehnoloških šablon v procesih sestave gospodinjskih aparatov
Tomaž Urbanc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Gorenje d.o.o. na oddelku kuhalnih aparatov se pojavljajo težave pri gradnji tehnoloških šablon za sestavo aparatov. Šablone, ki se uporabljajo v proizvodnji so namenjene samo eni delovni operaciji in drage za izdelavo. V tej nalogi je opisan pojem modularnost in prednosti vpeljave tega koncepta v gradnjo šablon. Koncipirana je bila modularna platforma za gradnjo tehnoloških šablon za proces lepljenja nosilcev plinskih gorilnikov na steklene kuhalne plošče. Uporabnost platforme se je preverila s pomočjo 3D modelov narisanih v SolidWorksu. Koncipirana platforma je uporabna za sestavo sedmih različnih šablon.
Keywords: modularnost, modularna platforma, šablone, gradnja šablon
Published: 26.09.2019; Views: 325; Downloads: 23
.pdf Full text (3,94 MB)

5.
Razvoj modula »Davčna blagajna« za odprtokodni ERP sistem
Severin Kadrijevič, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen postopek izdelave modula za odprtokodni informacijski sistem, ki omogoča potrjevanje računov na Finančni upravi Republike Slovenije (FURS). Kratko so predstavljena razvojna orodja in uporabljene tehnologije: programski jezik PHP, spletni strežnik Apache, baza podatkov MYSQL, protokola TLS in SOAP, XML, HTML in CSS. Opisani so bistveni gradniki informacijskega sistema Dolibarr. Razvoj modula Davčna blagajna je obsegal predvsem: prilagoditev baze podatkov, razvoj vmesnika za upravljanje modula, prilagoditev obstoječega modula Prodajno mesto, razvoj razreda za izmenjavo podatkov s Finančno upravo v programskem jeziku PHP in testiranje delovanja. Razviti modul je bil testiran s pomočjo posebnega portala na FURS-u. Testi so pokazali pravilno delovanje. Raziskava je potrdila, da modularna zgradba informacijskega sistema Dolibarr omogoča preprosto dodajanje novih funkcij.
Keywords: modularnost programske opreme, odprtokodni ERP sistem, davčno potrjevanje računov, davčna blagajna, XML izmenjava podatkov
Published: 07.05.2018; Views: 958; Downloads: 170
.pdf Full text (1,98 MB)

6.
Razvoj modularne dvižne mize z integriranim računalnikom
Luka Pavlović, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje razvoj rešitve problema prekomernega sedenja in slabe integracije računalnika v naše okolje. Diplomsko delo je namenjeno razvoju celotnega izdelka od opisa problema, do končne rešitve. Sledi vsem fazam razvoja: problem, ideja, koncept, raziskava tržišča, analize trženja, konstruiranje, izbira materiala, izbira komponent, izračun stroškov in končni izdelek (računalniški model). Pri tem je večji del namenjen sami zasnovi in iskanju tehničnih rešitev za probleme, do katerih prihaja v razvoju. Pri razvoju izdelka se bom držal uveljavljenih pravil, standardov in načinov dela, ki mi bodo pomagali pri ustvarjanju najboljšega možnega izdelka, s kar čim manj zapleti in čim nižjimi stroški.
Keywords: Modularnost, dvižna miza, razvoj izdelka, računalniška miza
Published: 02.10.2017; Views: 688; Downloads: 121
.pdf Full text (1,69 MB)

7.
Ontogenetski vidik modularne organizacije lobanje navadnega polha, Glis glis (Linnaeus, 1766)
Saša Zavratnik, 2017, master's thesis

Abstract: Glodavci spadajo med najuspešnejše sodobne sesalce. Lobanja sesalcev je kompleksna struktura, primerna za proučevanje postnatalne ontogenije pri malih sesalcih. Deluje kot celota, deli pa so med seboj neenakomerno povezani in razdeljeni v module. Material, uporabljen v študiji, so bile ventralne strani lobanj navadnega polha, Glis glis (Linnaeus, 1766) iz lokalitete Krim, Slovenija, shranjene v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Lobanje smo na podlagi erupcije meljakov razdelili v šest starostnih skupin. Raziskovali smo postnatalno variabilnost v obliki in velikosti ventralne strani lobanje, predvsem z vidika modularne organizacije, morfološke integracije ter alometrije. Do sedaj podobna raziskava še ni bila izvedena. Z metodami geometrijske morfometrije smo primerjali stopnjo modularnosti med juvenilnimi in adultnimi osebki. Hipotetično modularnost smo na osnovi Escoufierjevega RV koeficienta testirali na 224 lobanjah. Hipotezo o modularnosti pri mladih živalih smo zavrnili, pri odraslih osebkih pa so rezultati delno podprli delitev lobanje na obrazni in možganski del. Stopnja integracije med moduloma je večja pri mladih osebkih in se s starostjo zmanjšuje. Lobanja navadnega polha raste alometrično. Čeprav je lahko alometrija močan integracijski faktor, je imela na hipotetično modularnost lobanje navadnega polha majhen vpliv. Sklepamo, da je sprememba v stopnji integracije med obraznim in možganskim delom lobanje v času ontogenije posledica specializacije obeh funkcionalnih modulov ter prehoda s sesanja mleka na mehansko obdelavo trše hrane.
Keywords: geometrijska morfometrija, modularnost, alometrija, RV koeficient, ontogenija, lobanja, Glis glis
Published: 19.07.2017; Views: 759; Downloads: 118
.pdf Full text (1,50 MB)

8.
Napredne tehnologije CSS z vidika razvoja za odjemalca
Damir Podbojec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja napredne tehnologije CSS in metodologije, ki se uporabljajo pri razvoju za odjemalca. Preučili smo, zakaj je prišlo do potrebe po ločitvi med vsebino in stilom ter zakaj je prišlo do potrebe po naprednem CSS. Skozi diplomsko delo je predvsem poudarek na razširljivi in modularni kodi CSS, ki je preprosta za vzdrževanje in temelji na objektno orientiranem pristopu programiranja. Najprej je podana teoretična podlaga tehnologij, potem pa se na podlagi ustvarjenega primera omenjene tehnologije prikazujejo v praksi.
Keywords: CSS, razvoj za odjemalca, modularnost, razširljivost
Published: 13.10.2015; Views: 752; Downloads: 72
.pdf Full text (1,69 MB)

9.
Določitev izhodišč za razvoj večnamenske delovne mize za potrebe sodobne logistike
Anita Halilović, 2015, master's thesis/paper

Abstract: V magistrski nalogi predvidevamo, da logistična podjetja, ki ponujajo storitve skladiščenja, poskušajo strankam ponuditi vedno več storitev z dodano vrednostjo, med katere sodijo tudi storitve odložene proizvodnje in priprave blaga na odpremo po želji stranke (kompletiranje, etiketiranje, deklariranje, pakiranje, sestavljanje ipd.). Ravno zato je v skladiščih velika potreba po ergonomično oblikovanih in fleksibilnih delovnih mestih. Rešitev ni v več različnih delovnih mestih, ampak v enem ali nekaj enostavno prilagodljivih. Prilagodljivost je mogoče doseči z modularno zasnovo delov mize in ohišjem v funkciji platforme. Smiselno je težiti k cenovni dostopnosti in razstavljivosti. Iz pregleda literature, spletnih virov in katalogov različnih ponudnikov ugotavljamo, da na trgu obstaja veliko rešitev. Nasprotno v znanstveni literaturi ne zasledimo sistematičnega pristopa k oblikovanju delovnih miz, zato trdimo, da je za dobro zasnovano delovno mizo potrebno upoštevati izhodišča iz različnih področij, in sicer s področja ergonomije, fleksibilnosti in modularnosti. Z magistrsko nalogo prispevamo k razumevanju vpliva dela na delavcu neprilagojenih delovnih mizah na zdravje, dobro počutje in produktivnost ter podamo izhodišča za razvoj večnamenske delovne mize za potrebe sodobne logistike. Izdelali smo idejno zasnovo na ergonomskih priporočilih zasnovane modularne večnamenske delovne mize za potrebe fleksibilnosti dela v skladiščih in njim podobnih delovnih okoljih. Takšnim delovnim mizam je mogoče posamezne sestavne dele dodati, odstraniti, ali spremeniti za namen spremembe delovnih operacij.
Keywords: delovna miza, odložena proizvodnja, montaža, logistika, ergonomija, fleksibilnost, modularnost.
Published: 06.10.2015; Views: 888; Downloads: 105
.pdf Full text (2,04 MB)

10.
Novi pristopi v arhitekturi - Naredi sam (DIY)
Janeta Čretnik, 2015, diploma project paper

Abstract: Zaradi ekonomske krize in želje po individualnosti ali po trajnostnem in ekološkem načrtovanju so na veliki popularnosti pridobili projekti naredi sam oziroma »DIY – Do It Yourself«. V tem oziru v teoretičnem delu predstavimo pojme »DIY« (Do It Yourself – naredi sam), »Upcycling« (nadgradnja), »Recycling« (reciklaža) ter »Open source« (odprta koda). Prav tako raziščemo zgodovino tega pristopa kot tudi razloge, ki so glavni vzrok nujnosti oziroma popularnosti takšnih projektov. Projektna naloga temelji na predstavitvi oblikovalskega pristopa "naredi sam". Vsebuje zasnovo in izvedbo modularnega kosa pohištva s podanimi navodili za izdelavo. Koncept pohištva temelji na modularnosti in možnih modifikacijah, ki omogočajo opremljanje prostora za različne rabe.
Keywords: DIY, naredi sam, pohištvo, modularnost, Open source
Published: 18.08.2015; Views: 867; Downloads: 185
.pdf Full text (11,35 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica