| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRIMERJAVA REZULTATOV NATEZNEGA PREIZKUSA ZA PREIZKUŠANCE IZ ZLITINSKIH MATERIALOV
Katja Ribič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil izvesti natezne preizkuse različnih zlitin ter pridobljene rezultate primerjati. Natezne preizkuse smo izvajali na univerzalni napravi za preizkušanje mehanskih lastnosti HMT.20 EH. Preizkušali smo aluminijaste in bakrene zlitine. Pred pričetkom testiranja smo trem preizkušancem iz istega materiala izmerili začetno dolžino in premer, po končanem nateznem preizkusu še končni premer in dolžino. Podatek o maksimalni sili, s katero smo obremenjevali posamezen preizkušanec, se je izpisal v računalniškem programu Stiro Lab, kjer se je v realnem času izrisovala tudi krivulja odvisnost raztezka od sile. Podatke, ki so se izrisovali v računalniškem programu, smo prenesli v program Excel, kreirali krivuljo in na osnovi začetnega naklona premice določili modul elastičnosti materiala. Izračunali smo še raztezek, natezno trdnost, mejo elastičnosti in mejo plastičnosti. Dobljene vrednosti smo primerjali z literaturnimi in na podlagi teh sklepali na mehanske lastnosti preizkušane zlitine oziroma kovine.
Keywords: natezni preizkus, maksimalna sila, modul elastičnosti, natezna trdnost
Published: 19.09.2016; Views: 1550; Downloads: 154
.pdf Full text (2,44 MB)

2.
KONTROLA ELASTIČNIH LASTNOSTI BETONA Z DODATKOM GUMENIH SEKANCEV
Maja Ivanovski, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretični del diplomske naloge prikazuje analizo komponent betona, proizvedenega z uporabo recikliranih materialov. V praktičnem delu smo prikazali izdelavo vzorcev betona, ki smo jim z dodanim elektrofiltrskim pepelom (EFP) želeli zmanjšati količino cementa. V betonsko mešanico smo vmešali dve vrsti EFP. Prva serija vzorcev je bila izdelana z EFP, ki je bil proizveden iz rjavega premoga, drugi del vzorcev pa z EFP iz lignita. Z kemijsko analizo smo ugotovili, da je v EFP iz rjavega premoga več reaktivne komponente SiO2, v EFP iz lignita pa je več reaktivne komponente CaO. Prav tako smo del mineralnega agregata nadomestili z gumenimi sekanci. Preiskave vzorcev otrdelega betona po končanem vezanju so potrdile hipotezo, da je beton z dodanimi sekanci iz gume elastičen material. Meritve so pokazale, da ima beton z dodatkom gumenih sekancev in EFP iz rjavega premoga višji modul elastičnosti kot beton, ki smo mu dodali EFP iz lignita.
Keywords: elektrofiltrski pepel, gumeni sekanci, beton, lastnosti, modul elastičnosti
Published: 16.09.2016; Views: 848; Downloads: 92
.pdf Full text (2,17 MB)

3.
DOLOČANJE MODULOV ELASTIČNOSTI IN MEJ PLASTIČNOSTI RAZLIČNIH JEKLENIH MATERIALOV
Črt Sužnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Določali smo dejanske fizikalne lastnosti različnih jekel. V ta namen smo uporabljali univerzalni hidravlični aparat, programsko opramo LabVIEW in Microsoft Excel. Testirali smo jekla z oznakami Č.0211, Č.3999, Č.1531, Č.4320 in vzmetno jeklo. Za vsako jeklo smo zaradi možnega odstopanja in eksperimentalnih napak izvedli tri ponovitve meritev. Opisali smo teste, ki smo jih izvedli in prikazali potek računanja. Iz meritev smo izračunali vrednosti meje elastičnosti, meje plastičnosti, modula elastičnosti, razteznosti in natezne trdnosti. Iz literaturnih podatkov o vsebnosti kemijskih elementov teh petih vzorcev jekel, smo lahko sklepali o lastnostih jekel. Dobljene rezultate smo primerjali s podatki v strokovni literaturi.
Keywords: jeklo, modul elastičnosti, meja plastičnosti, razteznost, natezna trdnost
Published: 29.10.2015; Views: 1933; Downloads: 255
.pdf Full text (1,71 MB)

4.
Vpliv mehanskih lastnosti kamnine na odboj kamnitega kosa
Borut Macuh, Bojan Žlender, 2007, original scientific article

Abstract: Namen pričujočega prispevka je ugotoviti pogoje pri katerih pride do loma kamnitega kosa in s tem do zmanjšanja njegove mase in spremembe odbojnih karakteristik. Lom kamnitega kosa je odvisen od strukture in kvalitete kamnine, ki sta izraženi z modulom elastičnosti in enoosno tlačno trdnostjo kamnine.
Keywords: podor, trk, enoosna tlačna trdnost, modul elastičnosti
Published: 10.07.2015; Views: 1112; Downloads: 90
.pdf Full text (1,08 MB)

5.
6.
7.
8.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica