| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 36
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
FUNKCIONALIZACIJA BOMBAŽNIH VLAKEN S KARBOKSIMETILCELULOZO
Mitja Mlakar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Bombaž je zaradi svojih lastnosti vsestransko uporaben. Neželene lastnosti, kot so krčenje, hidrofilnost/hidrofobnost in gorljivost, se lahko z različnimi plemenitilnimi postopki zmanjšajo. Na področju celuloznih materialov je znanih precej postopkov modifikacij z namenom spremembe funkcionalnosti celuloze. Mnogi postopki so okolju neprijazni, ali pa vodijo k neobstojnosti končnih materialov in k sočasnemu poslabšanju mehanskih lastnosti, kar zmanjšuje stopnjo uporabnosti končnega produkta. Obdelava celuloze z različnimi polisaharidi za dosego večje funkcionalnosti omogoča široko uporabnost končnega produkta. S kontroliranim spreminjanjem površinske funkcionalnosti vlaken je mogoče razviti učinkovitejše pogoje obdelave in s tem povečati izkoristek pomožnih sredstev in kemikalij ob povečani ali vsaj ohranjeni kakovosti končnega izdelka. V diplomski nalogi smo skušali dognati kako funkcionalizacija oz. modifikacija bombažnih vlaken s karboksimetilcelulozo vpliva predvsem na uporabne lastnosti bombaža, kot sta celokupni naboj vlaken ter hidrofilnost, hkrati pa podati ugotovitev, kako omenjena funkcionalizacija vpliva na uporabne lastnosti bombažnih vlaken. Rezultati so vzpodbudni, saj uporabljena topokemijska modifikacija bombažnih vlaken s karboksimetilcelulozo daje očitno zelo plodne rezultate. Je metoda, ki sočasno z zvišanjem celokupnega naboja ter hidrofilnega značaja vlaken, ohranja tudi nekatere mehanske lastnost vlaken. Glede na to, da so našteti parametri gonilna sila adsorptivnosti vlaken, je moč pričakovati izboljšano adsorpcijsko kapaciteto le-teh za številne specifične substrate, predvsem tiste kationskega značaja.
Keywords: bombažna vlakna, tenziometrija, stični kot, mehanske lastnosti, sorpcijske lastnosti, funkcionalizacija, konduktometrična titracija, naboj bombažnih vlaken, topokemijska modifikacija bombaža, adsorpcijska kapaciteta vlaken
Published: 02.07.2009; Views: 2336; Downloads: 226
.pdf Full text (814,46 KB)

10.
PROBLEMI PREVAJANJA FRAZEMOV V TISKANIH OGLASIH
Dejan Klančič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Frazemi, ki se pojavljajo v nemških reklamnih besedilih (in seveda v jeziku na splošno), nimajo v slovenščini zmeraj ustreznega frazeološkega para, kar od prevajalca zahteva, da pri svojem delu uporabi določene strategije tako, da sporočilo izhodiščnega besedila kar se da najbolje prenese v ciljni jezik. Dodatno težavo predstavlja povezava med pisnim in slikovnim delom besedila, ki je za tovrstna besedila posebnega pomena, prevajalcu pa predstavlja dodatno komponento, ki jo mora pri prevodu upoštevati. Namen naloge je analiza nemških frazemov v reklamnih besedilih časopisa Der Spiegel glede na vrsto modifikacije, odvisnosti od konteksta in povezanosti besedila s sliko. Tej analizi sledi iskanje ustreznega frazema — z enakim jedrom kot v nemščini ali ekvivalent — v slovenščini in analiza, v kolikšni meri semantično sploh ustreza celotnemu kontekstu ciljnega besedila. Analiza bo pokazala, če je obstoj ustreznega frazema v slovenščini dovoljšen kriterij za uporabo tega v prevodu. V kolikor ustrezen frazem v slovenskem jeziku ne obstaja, bodo s pomočjo sodobnih prevajalskih strategij podane najboljše možne rešitve prevajalskega problema.
Keywords: frazeologija, frazem, Spiegel, modifikacija, prevajanje
Published: 25.11.2009; Views: 2653; Downloads: 336
.pdf Full text (1,03 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica