| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
RAZVOJ SPLETNEGA PORTALA ZA UPRAVLJANJE ZNANJA ZA GRADBENI PROJEKT V OBČINI SELNICA OB DRAVI
Karl Lampreht, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Posameznikovo znanje predstavlja pomemben del vsakega podjetja. Temeljna naloga le-tega bi morala biti ohranjanje znanja, kar je ključno za njegovo uspešnost. Podjetja morajo potem-takem poznati upravljanje znanja in njegove lastnosti ter ga tudi izvajati. Obstaja več načinov ohranjanja oz. upravljanja znanja. Diplomsko delo opisuje uporabo informacijske tehnologije, natančneje semantičnega portala. Programska oprema MediaWiki, ob semantičnih razširitvah Semantic MediaWiki, nam ravno omogoča upravljanje znanja. To upravljanje je prikazano na primeru izgradnje kanalizacije in čistilne naprave v Občini Selnica ob Dravi. Rezultat je semantični portal, ki omogoča podjetju – tokrat že omenjeni občini – obdržati znanje.
Keywords: gradbeništvo, gradbeni projekt, inženirstvo znanja, upravljanje znanja, modeliranje znanja, spirala znanja, eksplicitno in tacitno znanje, portal, semantični splet, MediaWiki, Semantic MediaWiki.
Published in DKUM: 03.11.2014; Views: 2176; Downloads: 176
.pdf Full text (3,50 MB)

2.
Modeliranje odločitvenega znanja za pomoč pri promociji zdravil na recept
Maja Krejan, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu obravnavamo proces promocije zdravil na recept s posebnim poudarkom na modeliranju ustreznega znanja v ta namen. Analizirali smo dejavnike pristopa k promociji zdravil pri zdravnikih. Med njimi smo izvedli anketo in jo analizirali v računalniškem programu DEXi. Anketna vprašanja smo pripravili na osnovi dosedanjega dela strokovnih sodelavcev. Vprašanja so oblikovana tako, da imajo odgovori nadaljnjo uporabno vrednost. Analiza rezultatov je pokazala, da zdravniki pogosteje predpišejo generično zdravilo slovenskega porekla kot pa originalno zdravilo. Zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na predpisovalne navade zdravnikov, je tudi omogočanje različnih oblik izobraževanja za zdravnike. Ravno tako sta za prepričljiv pristop strokovnega sodelavca pomembna dobro razvit občutek za delo z ljudmi in intuicija. Zdravniki se tudi pogosteje odločajo za predpisovanje novega zdravila pri novih bolnikih in veliko manj pri že obstoječih. Za pomembne dejavnike, ki vplivajo na predpisovalne navade zdravnikov, so se izkazali tudi boljše zdravnikovo poznavanje specifičnega področja medicine, povezovanje strokovnega sodelavca s podjetjem, iz katerega prihaja, kontinuiteta strokovnega sodelavca, varnost zdravil in lastne izkušnje zdravnikov s posameznim zdravilom. Dobljeni rezultati imajo poleg osnovne vrednosti še dodano vrednost, saj so v nalogi izpostavljeni še drugi dejavniki, ki so lahko dobra osnova za delo na področju marketinga ter izvajanja izobraževalnih procesov za strokovne sodelavce.
Keywords: odločanje, modeliranje znanja, promocija zdravil, recept
Published in DKUM: 10.04.2014; Views: 1792; Downloads: 108
URL Link to full text

3.
RAČUNALNIŠKO MODELIRANJE ZNANJA ZA OCENJEVANJE SMUKAŠKIH TEKMOVALNIH SMUČI
Andrej Šporn, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Računalniško modeliranje znanja za ocenjevanje smukaških tekmovalnih smuči je zasnovano kot izgradnja in praktični preizkus odločitvenega modela izbire najboljšega modela smukaških smuči za tekmovalno smučanje na podlagi izbranih kriterijev s pomočjo računalniškega programa DEXi. Namen izgradnje odločitvenega modela je bil olajšati tekmovalcu proces odločanja pri izbiri najboljšega modela smukaških smuči, saj omogoča vrednotenje kriterijev glede na preference tekmovalca ter jasno predstavljivost rezultatov in tako primerjavo med posameznimi vidiki odločitve. S spremembami opreme v tekmovalnem alpskem smučanju, ki bodo nastopile v sezoni 2012/13, bo lahko zasnovani odločitveni model bistveno olajšal odločitve glede izbire prave opreme. Predstavljeni model lahko koristi vsem tekmovalcem, ki se odločajo med različnimi modeli tekmovalnih smukaških smuči različnih proizvajalcev. Model bo lahko le z manjšimi prilagoditvami uporaben tudi za tekmovalce ostalih disciplin alpskega smučanja kot tudi za rekreativne smučarje.
Keywords: Računalniško modeliranje znanja, odločitveni model, večparametrsko odločanje, tekmovalno smučanje
Published in DKUM: 08.08.2012; Views: 1388; Downloads: 183
.pdf Full text (10,58 MB)

Search done in 2.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica