| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 859
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Iskanje novih zaviralcev, ki preprečujejo vezavo SARS-CoV-2 na neuropilin 1
Zala Serianz, 2023, master's thesis

Abstract: Neuropilin 1 je eden najpomembnejših koreceptorjev vaskularnega endotelijskega rastnega faktorja A. Vključen je v številne fiziološke in patološke procese, med drugim sodeluje pri vezavi virusa SARS-CoV-2. Zaradi nujne potrebe po inovativnih strategijah boja proti virusu SARS-CoV-2 je magistrsko delo usmerjeno na računalniško pot odkrivanja potencialnih zaviralcev neuropilina 1 za preprečevanje vezave virusa SARS-CoV-2. Za uporabo tandemskega pristopa farmakofornega modeliranja in virtualnega rešetanja smo uporabili znano kristalno strukturo neuropilina 1 v kompleksu z zaviralcem EG01377 ter uveljavljene aktivne spojine iz znanstvene literature z določeno stopnjo zaviranja vezave različnih ligandov na neuropilin 1, s čimer smo pridobili dva različna farmakoforna modela. Z uporabo teh modelov pri virtualnem rešetanju smo uspešno identificirali 20 spojin zadetkov kot potencialnih zaviralcev neuropilina 1, ki bi jih bilo potrebno eksperimentalno preveriti za potrditev njihove vezavne afinitete in aktivnosti. Identificirane spojine smo primerjali z že znanimi aktivnimi spojinami za boljši vpogled v njihove strukturne podobnosti in z njimi povezane interakcije ligand-neuropilin 1.
Keywords: Neuropilin 1, SARS-CoV-2, zaviralci, farmakoforno modeliranje, virtualno rešetanje
Published in DKUM: 24.11.2023; Views: 89; Downloads: 7
.pdf Full text (5,32 MB)

2.
Avtomatizacija delovnega procesa v konstrukterstvu s pomočjo tabelarične metode modeliranja in makrov v programskem okolju solidworks
Klemen Plut, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo na kratko predstavili uporabo SolidWorks CAD programskega paketa, kjer smo opisali in uporabili osnovne operacije za izdelavo 3D modela manipulatorja. Podrobno smo opisali načine spreminjanja komponent in različne postopke konfiguriranja sestavnih elementov, ki se vsakodnevno uporabljajo v industriji. V našem primeru smo konfigurirali podajalno enoto, kjer je bilo potrebno prilagajati dolžino standardnih elementov in obdelovancev. Preučili in izdelali smo več vrst konfiguracij ter podali smernice za uporabo posameznih konfiguracij, ki so najprijaznejše za uporabnika. Med drugim smo podali razliko med konfiguracijami in možnostmi njihove uporabe v industrijskem okolju. Na koncu smo vse omenjene možnosti konkretizirali na realnem primeru.
Keywords: avtomatizacija, modeliranje, konfiguracije, SolidWorks
Published in DKUM: 17.10.2023; Views: 153; Downloads: 19
.pdf Full text (9,72 MB)

3.
Uporabnosti odprtokodnega animacijskega paketa blender za izdelavo zahtevnih fotorealističnih scen
Maja Kuhl, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu analiziramo in opišemo izdelavo fotorealističnega 3D modela Neytiri iz filma Avatar v odprtokodnem programskem paketu Blender. Ogledali si bomo plačljive programske pakete in primerjali njihove funkcionalnosti s funkcionalnostmi našega odprtokodnega programa. Delo obsega celovit opis izdelave modela, ki obsega vse od modeliranja grobe oblike modela do podrobne izdelave tekstur. Predmet študije je lik iz filma Avatar, ki je znan po realističnih modelih, ki so bili pred svojim časom. Po končanem delu smo ugotovili, da je Blender obširen program, ki omogoča izdelavo modelov po standardih filmske industrije.
Keywords: Blender, 3D modeliranje, fotorealizem, domišljiski lik Neytiri
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 150; Downloads: 25
.pdf Full text (7,49 MB)

4.
Parametrično modeliranje enostopenjskega zobniškega reduktorja z upoštevanjem koeficientov profilnih premikov : diplomsko delo
Jernej Kralj, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega opis parametričnega modeliranja enostopenjskega zobniškega reduktorja s poudarkom na modeliranju valjastih zobnikov s poševnim ozobjem, upoštevajoč vpliv vsote koeficientov profilnih premikov na geometrijo ozobja. Rezultat diplomske naloge je torej parametričen 3D model zobniškega gonila, katerega geometrija se ustrezno spreminja v odvisnosti od vrednosti parametrov. Poleg tega so dodane še nekatere nadgradnje, kot so izračun življenjske dobe raznih strojnih elementov ter izračun površinskih tlakov ipd.
Keywords: parametrično modeliranje, zobniki s poševnim ozobjem, koeficienti profilnih premikov, strojni elementi, 3D model
Published in DKUM: 11.10.2023; Views: 143; Downloads: 22
.pdf Full text (4,29 MB)

5.
Napovedovalna analiza ravnanja kaljenih kovinskih obdelovancev : doktorska disertacija
Tadej Peršak, 2023, doctoral dissertation

Abstract: V industriji se kovinski obdelovanci pogosto toplotno obdelujejo z namenom poboljšanja njihovih mehanskih lastnosti, pri čemer pa se pojavljajo neželene deformacije njihove geometrije. Zaradi dosežene visoke trdote (60 HRC ali več) klasični pristopi ravnanja z upogibanjem in valjanjem niso učinkoviti, saj se material poruši. V ta namen smo se v okviru doktorske raziskave ukvarjali z analizo vpliva plastičnih površinskih deformacij na spremembe geometrije kaljenih kovinskih obdelovancev. Izveden je bil laboratorijski eksperiment, v katerem smo na podlagi nadzorovanega vnosa površinskih plastičnih deformacij, visokoresolucijskega zajema geometrije obdelovancev, merjenja pospeškov ter zajema zvoka ravnalnih udarcev (udarci, ki plastično deformirajo površino obdelovanca) pripravili bazo podatkov s 3063 vzorci. Dodatno smo zajemali zvočne odzive nadzorovanih udarcev, ki ne deformirajo površine obdelovanca. Z uporabo U-Net nevronske mreže smo razvili model za napovedovanje spremembe geometrije kaljenega kovinskega obdelovanca glede na vnesene plastične površinske deformacije. V nadaljevanju smo predlagali novo arhitekturo globoke konvolucijske mreže za regresijo, ki omogoča dva vhoda različnih podatkovnih tipov in dimenzij (zvok ravnalnega udarca in reprezentacija geometrije obdelovanca z vključenimi podatki o ravnalnih udarcih) ter večdimenzionalni izhod (napovedana sprememba geometrije obdelovanca). Prav tako smo z uporabo globoke nevronske mreže razvili model, ki izključno na podlagi zvoka nadzorovano izvedenih udarcev, ki ne deformirajo površine obdelovanca, učinkovito napove geometrijo kovinskega obdelovanca. Uspešnost razvitih napovednih modelov smo ocenili z relativno absolutno napako (angl. relative absolute error (RAE)), povprečno kvadratno napako (angl. root mean squared error (RMSE)) in relativno kvadratno napako (angl. relative squared error (RSE)). Najuspešnejši model za napovedovanje oblike obdelovanca je imel na testnih podatkih odlično zmogljivost napovedovanja, saj so povprečne vrednosti RAE znašale 0,0499, RMSE 0,0129 in RSE 0,0040. Pri vključitvi zvoka v napovedovalni model so vrednosti RAE znašale 0,0739, RMSE 0,0185 in RSE 0,0075. Pri napovedi oblike obdelovanca samo iz zvoka pa so povprečne vrednosti RAE znašale 0,7439, RMSE 0,1744 in RSE 0,5638.
Keywords: proces ravnanja, kaljeni obdelovanec, proizvodnja, konvolucijska nevronska mreža, modeliranje, oblak točk, zvok
Published in DKUM: 06.10.2023; Views: 197; Downloads: 0

6.
Parametrično modeliranje blagajne starprim
Anže Marin, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Zahteve strank se od naročila do naročila spreminjajo, kar pomeni, da je potrebno vsak izdelek individualno obravnavati. Ker klasična izdelava takšnih modelov vzame ogromno časa, smo se odločili sestaviti določen model tako, da poenostavimopostopek dela. Uporabili bomo princip sestave modela z uporabo parametrov, ki vnaprej določijo spreminjanje komponent glede na zahtevane zunanje dimenzije izdelka. V teoretičnem sklopu diplomske naloge bom predstavil podjetje, v katerem sem opravljal praktično usposabljanje, in na kratko opisal 3D modeliranje ter predstavil, kako poteka parametrično modeliranje. V praktičnem delu pa bom določen model sestavil z uporabo parametričnega modeliranja in na koncu prikazal 4 konfiguracije z različnimi zahtevanimi zunanjimi dimenzijami izdelka.
Keywords: modeliranje, parametrično modeliranje, Creo Parametric, CAD
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 59; Downloads: 5
.pdf Full text (8,95 MB)

7.
Zasnova in izdelava merilne priprave za kontrolo nastavne mere bovden potega za podiranje avtomobilskih sedežev
Žan Smej, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje TBP d.d., v sodelovanju s katerim sem opravljal diplomsko nalogo. Predstavljene so različne izvedbe bovden potegov, ki se izdelujejo v podjetju, kateri se uporabljajo v avto industriji. Opisali smo bovden potege, za katere smo konstruirali merilno pripravo, katera omogoča kontrolo nastavne mere direktno ob proizvodni liniji. V nalogi smo modelirali sestavne dele merilne priprave ter izdelali delavniške risbe ter kosovnico, sestavili pripravo v strojegradnji in izvedli preskus meritev ter izdelali Gage R&R analizo.
Keywords: kontrola, nastavna mera, bovden, bovden poteg, ležišče, končnik, žica, meritev, nosilec, sklop, testiranje, modeliranje, merilna priprava, variacija, merjenje
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 52; Downloads: 6
.pdf Full text (7,30 MB)

8.
Izdelava dvižnega stojala za motorje
Rene Družovec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje Tokam d.o.o., v sodelovanju s katerim sem opravljal nalogo. Poleg tega je na kratko opisan sam izdelek in zamisel dvižnega stojala za motorje. Za slednjega sta predstavljeni trdnostna analiza in preračuni. Drugi del zajema razvoj in izdelavo izdelka, postopke in dokumentacijo, ki je bila potrebna ob izdelavi. Na koncu naloge sledi še izračun cene končnega izdelka ter sklep.
Keywords: razvoj, konstruiranje, dvižno stojalo, hidravlika, modeliranje, prepromax
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 72; Downloads: 7
.pdf Full text (4,19 MB)

9.
Konstruiranje univerzalne priprave za varjenje ogrodja stroja
Alen Lovenjak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela izhaja iz podjetja Farmtech d.o.o. za produkt okoljskega programa. Delo obravnava razvoj varilne priprave za varjenje ogrodja stroja. Razlog za izdelavo nove priprave je tehnična pomanjkljivost ter obsežnost dosedanje. Priprava mora tako omogočati prilagajanje različnim tipom ogrodja stroja. V delu je predstavljen dosedanji problem ter idejna rešitev problema. V nadaljevanju je analiziran postopek konstruiranja po zadanih zahtevah in izdelave tehniške dokumentacije. V zaključku je predstavljen analitični preračun elementa priprave in povzetek končne izvedbe.
Keywords: Konstruiranje, varilna priprava, modeliranje, varjenje.
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 85; Downloads: 14
.pdf Full text (4,34 MB)

10.
Načrtovanje in izdelava dvižnega modula za avtonomni mobilni robot MiR100
David Peršak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana zasnova in izdelava dvižnega modula za avtonomni mobilni robot MiR100. Osrednji del zajema proces načrtovanja ohišja, dvižnega modula in zaklepnega modula v programskem paketu SolidWorks ter postopek izdelave. Prikazan je preračun sestavnih komponent in pogona. V zaključnih poglavjih diplomskega dela so prikazane ugotovitve, stroškovna analiza in dobljeni rezultati. V diplomskem delu smo uspešno realizirali vse zadane cilje, saj smo izdelali delujoč dvižni modul, ki je v skladu z varnostnimi predpisi in je primeren za logistično uporabo v proizvodnji.
Keywords: Dvižni modul, SolidWorks, AMR, MiR100, modeliranje
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 86; Downloads: 9
.pdf Full text (3,90 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica