| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
IZVEDBA MEHKEGA REGULATORJA HITROSTI MOBILNEGA ROBOTA S POLJEM PROGRAMIRLJIVIH LOGIČNIH VRAT
Jernej Otič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Delo obravnava problem izvedbe mehke regulacije hitrosti enosmernega motorja s poljem programljivih logičnih vrat. Za atraktivnejšo in realnejšo predstavitev smo regulacijo vgradili in preizkusili na mobilnem robotu z enosmernimi motorji na pogonskem sklopu. Delo sestavljajo trije sklopi. V prvem sklopu so podane osnove teorije mehke logike. Drug sklop podaja opis simulacij, s katerimi smo na matematičnem modelu mobilnega robota razvili in preskusili mehki regulator hitrosti. Tretji sklop opisuje izvedbo mehkega regulatorja na polju programirljivih logičnih vrat (FPGA). Za programiranje vezij FPGA smo uporabili programski paket Xilinx ISE WebPACK. Simulacijo smo izvedli s pomočjo programskega paketa MATLAB/Simulink.
Keywords: programirljiva logična vezja, mehka logika, mobilni robot, regulacija
Published: 09.03.2011; Views: 1227; Downloads: 61
.pdf Full text (2,04 MB)

3.
ZASNOVA SENZORIKE IN KOMUNIKACIJSKEGA PROTOKOLA ZA AVTOMATIZIRAN POLJEDELSKI STROJ
Tomaž Paripović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena mobilna robotska platforma, ki se lahko uporablja kot osnova za razna opravila v kmetijstvu. Prikazana je zasnova in izvedba senzorike, ki omogoča avtonomno vožnjo mobilnega robota po koruznem polju. Opisan je proces načrtovanja in izdelave elektronskega vezja za zajemanje podatkov in krmiljenje platforme. Predstavljene so izdelane aplikacije in komunikacijski protokol za brezžični prenos podatkov na oddaljeni računalnik, s katerim se izvajata obdelava podatkov ter nadzor nad mobilno platformo.
Keywords: mobilni robot, ultrazvočno senzoriranje ovir, komunikacija čovek - stroj
Published: 06.05.2011; Views: 1578; Downloads: 97
.pdf Full text (3,97 MB)

4.
MOBILNI ROBOT OD3W
Dušan Špilak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena gradnja mobilnega robota in delovanje le-tega. Predstavljen je mobilni robot, ki uporablja za pogon tri vsesmerna kolesa, ki so med sabo razmaknjena za 120°. Pri tem je predstavljena tudi izdelava krmilnikov za motorje, s pomočjo katerih lahko spreminjamo smer in hitrost vrtenja motorjev. Predstavljena je tudi CMOS kamera, ki se uporablja za umetni vid mobilnega robota; s pomočjo kamere se mobilni robot giblje avtonomno. Predstavljen je tudi princip zaznave barvnega objekta in sledenje le-tega s pomočjo umetnega vida.
Keywords: mobilni robot, mikrokrmilnik, umetni vid
Published: 04.07.2011; Views: 1523; Downloads: 99
.pdf Full text (5,26 MB)

5.
VODENJE MOBILNEGA ROBOTA S STROJNIM VIDOM
Jure Ledinek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja daljinsko vodenje mobilnega robota s pomočjo ukazov, ki jih dobimo iz analize slike. Uporabili smo kamero, ki zajema sliko v realnem času. Opazovani predmet je bel list na katerem so narisani štirje kvadratki enake velikosti. Iz velikosti kvadratkov lahko ocenimo položaj lista. Izbrali smo kamero Pixy, iz katere lahko enostavno pridobimo podatke o velikosti kvadratkov. Mikrokrmilnik iz teh podatkov oblikuje ukaze za gibanje, ki se preko Bluetooth omrežja prenesejo na mobilni robot. Slednji se s pomočjo elektronike za vodenje motorjev premika glede na ukaz, ki ga prejme.
Keywords: strojni vid, mobilni robot, vodenje, arduino, ocenitev položaja
Published: 20.10.2015; Views: 1013; Downloads: 106
.pdf Full text (3,05 MB)

6.
MINI MOBILNI ROBOT ZA VOŽNJO PO LABIRINTU
Tomaž Pintar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena gradnja in delovanje mini mobilnega robota. Predstavljen je mobilni robot, ki s pomočjo dveh IR senzorjev prevozi labirint sestavljen iz belih plošč. Prav tako so podrobneje opisani vsi pomembni elementi, ki so potrebni za delovanje. Med najpomembnejšimi je mikrokrmilnik ATmega8, v katerem je zapisan algoritem, ki se uporablja pri vožnji skozi labirint. Na koncu je predstavljena še izpopolnjena verzija robota, ki ima prednost predvsem v hitrosti mobilnega robota.
Keywords: mobilni robot, mikrokrmilnik, IR senzor, servomotor, program, C-jezik
Published: 07.09.2012; Views: 1600; Downloads: 239
.pdf Full text (4,25 MB)

7.
TELEOPERIRANJE MOBILNEGA ROBOTA S KRMILNIKOM NI SB-RIO 9632
Benjamin Jovanovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja s problemom brezžičnega teleoperiranja mobilnega robota. Mobilni robot je opremljen s krmilno karto NI sb-RIO9632, ki je zasnovana s programirljivim digitalnim vezjem FPGA in Freescale-ovim mikroprocesorjem z VxWorks operacijskim sistemom. V nalogi je opisana študija izvedbe nadgradnje krmilne karte z WiFi (IEEE 802.11) modulom. Ukvarjali smo se z modulom SPB800, ki je produkt podjetja H&D, oz. z modulom MRF24WB0MB, ki pa je proizvod podjetja MICROCHIP. Izkazalo se je, da je v krmilni sistem lažje integrirati modul SPB800. Uporabniški vmesnik za teleoperiranje pa je bil izdelan v LabView aplikaciji.
Keywords: mobilni robot, teleoperiranje, WiFi, LabView, NI-sbRIO9632
Published: 18.12.2012; Views: 1009; Downloads: 60
.pdf Full text (9,47 MB)

8.
IZDELAVA POKONČNEGA DVOKOLESNEGA MOBILNEGA ROBOTA Z ARM MIKROKRMILNIKOM
Marko Marguč, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V delu je predstavljena izdelava pokončnega dvokolesnega mobilnega robota. V diplomskem delu so definirane zahteve za posamezne komponente, opisane so tudi glavne lastnosti izbranih komponent. Dinamični model tega robota je podoben modelu invertiranega nihala, ki ga okarakterizira nestabilna pokončna lega, nelinearnost in sklopljenost koordinat, zato je regulacija takšnega sistema zahtevna. Uporabili smo robustno regulacijsko shemo, ki je bila zasnovana po metodi vodenja v drsnem režimu. Poleg tega je v delu opisano merjenje kota naklona z žiroskopom in pospeškometrom. Predstavljena je metoda za fuzijo senzorjev s komplementarnim filtrom, ki uporablja modificirano obliko diskretnega alfa beta sledilnika. Opisana je tudi programska oprema ter implementacija na mikrokrmilniku ARM. Na koncu so predstavljeni še rezultati meritev in komentar celotnega dela s predlogi izboljšav.
Keywords: pokončni dvokolesni mobilni robot, alfa beta filter, ARM mikrokrmilnik, žiroskopski senzor, inercialni pospeškomer, fuzija senzorjev, komplementarni filter, STM32 F3
Published: 20.09.2013; Views: 926; Downloads: 164
.pdf Full text (4,21 MB)

9.
Avtonomno raziskovanje mobilnega robota z meta-operacijskim sistemom ROS (Robotski operacijski sistem)
Tadej Motaln, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj mobilnega robota, ki je namenjen tekmovanju RoboCup Rescue in raziskovanju ter reševanju ponesrečencev ujetih v ruševinah v realnem scenariju nezgode. Predstavljena je zgradba robota in njegovih sistemov ter programsko okolje v katerem se razvijajo njegovi programi. Opisani so programi in funkcije, ki so povezane avtonomnim raziskovanjem robota. Podrobno pa je predstavljen razvoj algoritma za določanje globalnih ciljev robota. Rezultati celotnega dela so se izkazali za uspešne, ampak ugotavljamo, da je na tem področju še veliko prostora za izboljšave, predvsem v prihodnosti, ko bodo procesorji zmogljivejši.
Keywords: mobilni robot, avtonomna vožnja, raziskovanje prostora, procesiranje slik, določanje ciljev
Published: 04.11.2013; Views: 978; Downloads: 79
.pdf Full text (2,06 MB)

10.
Model robota za reševanje v Gazebo simulatorju
Janja Mikolič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje spoznavanje in uporabo temeljnih enačb za preračun kinematike mobilnega robota za gibanje po ravnem terenu, ter pri premagovanju ovir. Ob razumevanju gibanja mobilnega robota sledi spoznavanje simulacijskega okolja Gazebo, ki je del robotskega operacijskega sistema. Tu bo sistematično izdelan program, za vnos robota v simulacijsko okolje, ter opis kako razumeti in se lotiti samega modeliranja robota s preprostimi liki, kako te like spajamo skupaj ter jih naredimo gibke.
Keywords: kinematika, kinematični model, mobilni robot, ROS, Gazebo, URDF, simulacija
Published: 20.10.2014; Views: 809; Downloads: 43
.pdf Full text (2,41 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica