| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 119
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Izzivi in prednosti uporabe mobilnih aplikacij v dostopnem turizmu : razumevanje percepcije uporabnikov znakovnega jezika
Marica Ilić, 2024, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu smo raziskali prilagojenost turistične ponudbe ljudem s posebnimi potrebami. V raziskavo smo aktivno vključili uporabnike slovenskega znakovnega jezika (SZJ). V teoretičnem delu smo sprva opredelili, kaj je gluhota, kdo so uporabniki znakovnega jezika, kakšen je njihov položaj v družbi ter kakšne so njihove pravice. Razjasnili smo pojem dostopnega turizma na splošno in posebej za uporabnike SZJ. S pomočjo dvofaznega raziskovalnega načrta smo najprej izvedli fokusno skupino med uporabniki SZJ, ugotovitve pa so nam pomagale pri zasnovi anketnega vprašalnika, na katerega so pozneje odgovorili 104 uporabniki SZJ. Od tega so bili trije anketni vprašalniki neveljavni, tako da je naš vzorec obsegal 101 anketiranega. Prišli smo do ugotovitev, da turistične storitve niso dovolj prilagojene uporabnikom SZJ in da jim največjo oviro pri samostojnem potovanju predstavlja komunikacija. K temu prispeva še dejstvo, da turistični delavci ne poznajo SZJ, vendar sta jim pomembnejši kot SZJ empatija in potrpežljivost. Na potovanjih pogosto uporabljajo mobilne aplikacije in so jim vizualni elementi zelo pomembni. Iz tega je nastala naša ideja, da ustvarimo aplikacijo, ki bi jo uporabniki SZJ uporabljali kot podporo na potovanjih. Predlagamo, da nova aplikacija vsebuje vizualne informacije v znakovnem jeziku, prevajalnik v slovenščino, seznam društev gluhih in naglušnih v Sloveniji, na katere se lahko obrnejo med potovanjem, in druge pomožne elemente.
Keywords: dostopni turizem, znakovni jezik, mobilne aplikacije, dostopnost, uporabniki slovenskega znakovnega jezika
Published in DKUM: 31.01.2024; Views: 74; Downloads: 8
.pdf Full text (1,94 MB)

2.
Model digitalne planinske knjižice
Tim Prevodnik, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se osredotočili na razvoj modela digitalnega pohodniškega dnevnika, da bi digitalizirali tradicionalno ročne zapise o vrhovih. Pri preučevanju sedanjih postopkov zapisovanja smo ugotovili različne pomanjkljivosti. Pomanjkljivosti sedanjega postopka smo opredelili in preučili možnosti za implementacijo ustrezne digitalne rešitve. Digitalni pohodniški dnevnik bi pohodnikom omogočil enostavno in zanesljivo beleženje njihovih vrhov, hkrati pa bi zbirne podatke ponudil planinskim društvom, ki bi tako dobila boljši pregled nad trendi pohodništva. Aplikacija bi pohodnikom omogočila, da se povežejo med seboj in skupaj osvajajo vrhove ter delijo svoje dosežke na svojih družbenih omrežjih. Poleg tega bodo gorska združenja pridobila že digitalizirane podatke, s čimer se bodo izognila sedanjemu ročnemu prepisovanju za izvedbo statistične analize. Prav tako bi ti digitalizirani podatki omogočili bistveno hitrejši dostop v primeru nesreč, slabega vremena in reševalnih akcij. Čeprav podobne rešitve že obstajajo, ta pristop rešuje poseben problem za pohodnike in prinaša številne druge koristi tako skupnosti kot planinskim društvom. Omogoča tudi boljšo uporabo podatkov za različne statistične analize, prihrani čas, saj odpravlja ročno prepisovanje, in prispeva k trajnostnemu razvoju planinstva, ker podpira njegov prehod v digitalno dobo.
Keywords: Planinska knjižica, GPS, QR koda, Razvoj mobilne aplikacije
Published in DKUM: 23.11.2023; Views: 228; Downloads: 12
.pdf Full text (730,59 KB)

3.
Uporaba mobilne aplikacije Actionbound pri pouku izven učilnice pri predmetu družba v 5. razredu osnovne šole : magistrsko delo
Sara Jurovič, 2023, master's thesis

Abstract: Izkustveno učenje je pristop, ki temelji na praktičnem delu in dejanskih izkušnjah ter spodbuja dejavno sodelovanje učencev pri reševanju problemov. Ta pristop učencem omogoča pridobivanje praktičnih spretnosti za boljše razumevanje in uporabo znanja v vsakdanjih situacijah. Ena izmed oblik izkustvenega učenja je učenje izven učilnice, ki vključuje pridobivanje znanja in izkušenj, na primer skozi terensko delo. Actionbound je mobilna aplikacija za prostorsko orientacijo in kartografijo, ki učiteljem omogoča oblikovanje vsebin v digitalnem okolju in uporabo teh izven učilnice. Namen magistrskega dela je bil načrtovati učno pot pri predmetu družba z uporabo aplikacije Actionbound in jo izvesti z učenci 5. razreda. V praktičnem delu smo najprej pregledali cilje iz učnega načrta za 5. razred, ki jih lahko realiziramo s pomočjo aplikacije Actionbound, nato smo na podlagi teh ciljev razvili in načrtovali dejavnosti in naloge v aplikaciji, ki smo jih povezali v obliko orientacijske učne poti po Šentjurju. S tem smo pri učencih razvijali tako sposobnost uporabe digitalnih zemljevidov kot tudi njihove digitalne kompetence.
Keywords: družba, pouk izven učilnice, digitalne kompetence, prostorska orientacija, mobilne aplikacije
Published in DKUM: 01.09.2023; Views: 376; Downloads: 155
.pdf Full text (12,71 MB)

4.
Testiranje poslovnega modela start-up podjetja
Iaroslav Paramonov, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V današnji digitalni dobi postajajo mobilne aplikacije vse bolj priljubljene, vendar je za njihov uspeh potrebna več kot le odlična ideja, potreben je tudi uspešen poslovni model. Diplomsko delo razišče različne metode za testiranje poslovnega modela, vključno z vitkimi metodologijami, razvojem strank in testiranjem minimalno sposobnih izdelkov. S proučevanjem študij primerov uspešnih novoustanovljenih podjetij za mobilne aplikacije in analizo strategij, ki so jih uporabili za preizkušanje svojih poslovnih modelov, želi diplomsko delo zagotoviti praktične vpoglede podjetnikom, ki želijo ponuditi lastno mobilno aplikacijo. Diplomsko delo tudi identificira pogoste izzive, s katerimi se soočajo start-up podjetja za mobilne aplikacije. Namen diplomskega dela je pomagati podjetnikom pri potrjevanju njihovih idej za zagon mobilnih aplikacij in povečati njihove možnosti za uspeh na konkurenčnem trgu aplikacij.
Keywords: poslovni modeli, Business model canvas, start-up, mobilne aplikacije
Published in DKUM: 07.08.2023; Views: 323; Downloads: 34
.pdf Full text (2,21 MB)

5.
Primerjava mobilnih aplikacij za prvo posredovalce: pregled literature
Katarina Kocbek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Izven bolnišnični srčni zastoj je največji zdravstveni problem. Hitro ukrepanje je velikega pomena, saj ogrožajočemu posamezniku zviša možnost preživetja, zato je veliko držav po svetu uvedlo mobilne aplikacije za prvo posredovalce. V zaključnem delu smo ugotavljali, ali uporaba mobilnih aplikacij za prvo posredovalce pripomore k povratku spontane cirkulacije pri žrtvah nenadnega srčnega zastoja. Metode: Izvedli smo pregled raziskav na temo uporabe mobilnih aplikacij za prvo posredovalce. Uporabili smo opisno metodo dela. Analizo in sintezo zbranih podatkov smo izvedli glede na skupne značilnosti izbrane literature s pomočjo tabel in grafov. Rezultati: Izmed 32 raziskav smo jih v končno analizo vključili 8, s skupnim vzorcem 24 387 izven bolnišničnih srčnih zastojev kjer prevladujejo države Evropske unije. Najpogosteje uporabljene mobilne aplikacije za aktivacijo prvih posredovalcev so bile GoodSAM (2/8; 25%), myResponder (1/8; 12,5%), Ticino Cuore (1/8; 12,5%) in Stay Alive (1/8; 12,5%). Trije avtorji (3/8; 37,5%) pa mobilnih aplikacij niso definirali. Večina raziskav (4/8; 50%) je dokazalo, da aktivacija prvih posredovalcev prek mobilnih aplikacij pri izven bolnišničnem srčnem zastoju pripomore k izboljšanju končnega izida ogrožajočega posameznika. Razprava in zaključek: V Sloveniji poznamo tudi primer aktiviranja prvih posredovalcev preko mobilne aplikacije imenovane iHelp, vendar se slednje ni uveljavilo, kot se je to v drugih državah Evropske unije. Izven bolnišnični srčni zastoj je še vedno velik zdravstveni problem po vsem svetu, je pa bilo dokazano, da uporaba mobilnih aplikacij poveča procent preživetja pri žrtvah nenadnega srčnega zastoja.
Keywords: srčni zastoj, prvi posredovalci, mobilne aplikacije, povratek spontane cirkulacije
Published in DKUM: 28.06.2023; Views: 412; Downloads: 69
.pdf Full text (819,22 KB)

6.
Planiranje osebnih financ
Tina Komplet, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Planiranje osebnih financ je dandanes za posameznika nuja, saj živimo v obdobju, ko ljudje ne znajo razpolagati s svojimi prihodki in premoženjem. Zavedamo se pomembnosti področja osebnih financ in razpolaganja z njimi, zato se vedno več ljudi ukvarja z upravljanjem le-teh. Kljub temu, veliko posameznikov ne ve, kako se lotiti upravljanja osebnih financ. Analizirati moramo svoje sedanje finančno stanje, določiti cilje in jih začeti uresničevati, pri čemer nam lahko pomaga osebni finančni svetovalec, ki nam daje nasvete, s katerimi se bomo lažje odločali in nas vodi do željenega zastavljenega cilja. V primeru, da želimo sami uresničiti pot do urejenih osebnih financ pa smo v delu diplomskega projekta predstavili mobilne aplikacije za boljši pregled in samostojnost pri ureditvi osebnih financ. Mobilne aplikacije so ena izmed lažjih oblik, s katerimi spoznamo za kaj mesečno in letno porabljamo svoje prihodke ter tako enostavnejše poskrbimo za svojo dolgoročno finančno varnost.
Keywords: Osebne finance, upravljanje osebnih financ, planiranje osebnih financ, osebni finančni načrt, finančno svetovanje, urejene osebne finance, mobilne aplikacije za upravljanje osebnih financ.
Published in DKUM: 23.03.2023; Views: 771; Downloads: 85
.pdf Full text (771,10 KB)

7.
Brezkontaktno določanje hitrosti toka vodotokov s pomočjo mobilnih aplikacij : diplomsko delo
Timotej Trstenjak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V poletnih mesecih je pregreto ozračje eden glavnih vzrokov za nastanek številnih krajevnih neviht, neurij, debele toče in velike količine dežja v zelo kratkih časovnih obdobjih. Številni vodotoki – potoki in reke – takrat prestopijo svoje struge in poplavljajo ob svojih bregovih. Takrat tam velika količina vode povzroča poškodbe na infrastrukturi ali celo odnaša mostove, zaliva bližnje hiše, uničuje ceste, kmetijska polja itd. Da bi preprečili strahove in dolgotrajne sanacije, vodotoke opremljamo z različnimi merilniki in senzorji, ki nam odčitavajo pomembne podatke, kot so hitrost toka, pretok, nivo vodostaja in temperatura, kar pa je včasih premalo. V delu preverjamo, ali je na takšnih mestih lahko prisoten mobilni telefon, preko katerega bi lahko oseba s pomočjo aplikacije hitro odčitala hitrost toka ali pretok. S terenskim delom smo se skušali naučiti delovanja aplikacij za mobilne telefone in razbiranja njihovih podatkov ter preverili, v kakšni meri so dobljeni podatki zanesljivi in uporabni za nadaljnjo obdelavo. Opisujemo aplikacije, rezultate pa primerjamo s standardno merilno opremo. Rezultati so pokazali, da aplikacija Discharge že ponuja zadovoljive rezultate in sofisticiran prenos podatkov na druge naprave. Po izvedenih meritvah smo ugotovili, da je sicer cenovno ugodno rešitev še treba dodelati na nekaterih področjih. Merilno mesto in sama izvedba meritev na tak način sta lahko zamudna, za laika lahko hitro pride do manj natančnih informacij. Vseeno bi tak način merjenja že lahko uporabile zainteresirane skupine in organizacije, manj verjetno v namene ozaveščanja.
Keywords: mobilne aplikacije, vodotoki, določanje hitrosti toka vodotokov, poplave, pretok
Published in DKUM: 21.03.2023; Views: 545; Downloads: 50
.pdf Full text (8,16 MB)

8.
Avtentikacijski postopek z uporabo azure active directory B2C in knjižnice microsoft authentication library : diplomsko delo
Patricij Jurgelj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu pregledamo avtentikacijski postopek Single Sign On in začetke takšnih sistemov. Naredimo primerjavo med avtentikacijskima postopkoma Single Sign On in Azure Active Directory B2C. Slednjega implementiramo z uporabo knjižnice Microsoft Authentication Library. Na začetku izpostavimo delovanje in težave ki jih prinese avtentikacijski postopek Single Sign On, predstavimo razlike in izpostavimo nadgradnje, ki jih prinese novi avtentikacijski postopek. Nato prikažemo implementacijo na mobilnih klientih operacijskih sistemov iOS in Android ter pregledamo katere funkcionalnosti morajo odjemalci podpirati. Na koncu še opišemo in prikažemo uporabniško izkušnjo.
Keywords: Avtentikacijski postopki, Azure Active Directory B2C, Microsoft Authentication Library, mobilne aplikacije
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 608; Downloads: 42
.pdf Full text (2,78 MB)

9.
Razvoj mobilne aplikacije cene goriv : diplomsko delo
Jaša Filip, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se bomo sprehodili skozi zgodovino operacijskega sistema iOS ter si pogledali njegovo arhitekturo. Preučili bomo programski jezik Swift in razvojno okolje Xcode, v ta namen pa bomo implementirali aplikacijo Cene goriv. Aplikacija bo uporabnikom omogoča vpogled v cene goriv za posamezne bencinske črpalke v Sloveniji. Poleg programskega jezika Swift bomo uporabili tudi različne knjižnice, kot so MapKit, CoreLocation, WidgetKit in SwiftUICharts. Ker Xcode deluje samo na operacijskem sistemu macOS in bo aplikacija namenjena za vse naprave z operacijskim sistemom iOS, bomo omejeni večinoma omejeni na Applove tehnologije.
Keywords: razvoj mobilne aplikacije, iOS, MapsKit, CoreLocation, SwiftUICharts
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 516; Downloads: 48
.pdf Full text (3,79 MB)

10.
Avtomatizacija testiranja mobilnih aplikacij : diplomsko delo
Sara Pristovnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Avtomatizacija je pomemben del razvojnega cikla digitalnega produkta, saj prihranjen čas in efektivnost pomenita tudi prihranjen denar. Vedno več podjetij vlaga v avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij ravno zaradi njenih prednosti, ki pripomorejo k uspešnosti in kakovosti. Namen diplomske naloge je v teoretičnem delu, s pomočjo deskriptivne in empirične metode, predstaviti avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij, vrste avtomatskih testov, ki jih poznamo, izvajanje avtomatskih testov na napravah in predstaviti ter primerjati različna orodja, ki podpirajo avtomatizacijo. V empiričnem delu smo, z metodo načrtovanja, snovanja in testiranja delovanja kode, predstavili proces priprave okolja in izvedbo avtomatskih testov na operacijski platformi Android s pomočjo orodij CodeceptJS in Appium.
Keywords: Avtomatizacija testiranja, mobilne aplikacije, Android, CodeceptJS, Appium
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 427; Downloads: 59
.pdf Full text (1,62 MB)

Search done in 0.34 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica