| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 40
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Vzvratno inženirstvo krila rotacijske črpalke mlekovoda : diplomsko delo
Nejc Grubič, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena izdelava krila rotacijske črpalke z metodo vzvratnega inženirstva. Najprej je predstavljen postopek vzvratnega inženirstva in njegova uporaba v različnih industrijah. Predstavljen je tudi postopek 3D tiskanja. V diplomskem delu je zajet celoten postopek izdelave krila. Predstavljeni so vsi postopki, ki jih uporabimo pri metodi vzvratnega inženirstva. Za izdelavo krila rotacijske črpalke so bili uporabljeni 3D skeniranje, modeliranje s pomočjo CAD programa ter 3D tiskanje v pravem merilu, saj je bil izdelek manjši in ni bilo potrebno izdelovati makete v pomanjšani obliki.
Keywords: rotacijska črpalka mlekovoda, krilo, vzvratno inženirstvo, 3D skeniranje, 3D tiskanje, 3D modeliranje, mleko
Published in DKUM: 12.04.2024; Views: 328; Downloads: 105
.pdf Full text (2,61 MB)

2.
Načrt trženja in možnosti vstopa nizko-alergenega a2-mleka na trg : magistrsko delo
Marina Lakatuš, 2023, master's thesis

Abstract: Nizko-alergeno A2-mleko predstavlja inovativno in zdravju prijazno alternativo za potrošnike z intoleranco na laktozo ali prebavnimi težavami. V magistrski nalogi smo se osredotočili najprej na načrt trženja in analizo možnosti vstopa nizko-alergenega A2-mleka kmetije Sinkovič na trg. Temeljito smo proučili analizo trga, identifikacijo ciljnih segmentov potrošnikov in prepoznavanje njihovih potreb, želja ter preferenc. Raziskovali smo tržne priložnosti in izzive, da identificiramo potencialne ciljne segmente, ki bi lahko imeli največjo naklonjenost in povpraševanje po nizko-alergenem A2-mleku. Na podlagi pridobljenih podatkov smo ugotovili, da bodo stroški marketinga znašali 2.174 € letno. Z analizo SWOT smo analizirali prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti vstopa A2-mleka na trg. Poslovni model canvas je bil uporabljen kot orodje za lažje razumevanje različnih segmentov podjetja. Nadalje se je z oceno ekonomike ocenila ekonomičnost pridelave A2-mleka. Rezultati kažejo, da je pridelava A2-mleka ekonomsko upravičena, saj koeficient ekonomičnosti (KE) glede na izračune znaša 2,60.
Keywords: načrt trženja, A2-mleko, SWOT analiza, canvas.
Published in DKUM: 10.10.2023; Views: 502; Downloads: 56
.pdf Full text (822,54 KB)

3.
Prehrana doječih mater v severovzhodni Sloveniji
Mateja Ahej, 2022, master's thesis

Abstract: dan. Prav tako ne pokrijejo potreb po makrohranilih, saj se povprečne vrednosti gibljejo nekoliko pod priporočili (beljakovine 98,2 %, maščobe 91,5 %, ogljikovi hidrati 85,4 %) priporočenega dnevnega vnosa). Nekoliko nižje povprečne vrednosti od priporočenih smo zabeležili pri nekaterih mikrohranilih.Razprava in sklep_ Prehrana je zelo individualna in se spreminja iz dneva v dan. Glede na ugotovljen nižji vnos makrohranil in mikrohranil od priporočenih vrednosti bi bilo potrebno matere ozavestiti o ustreznemu vnosu ter pomenu hranil v času dojenja_
Keywords: dojenje, prehrana, materino mleko, prehranska priporočila, doječe matere.
Published in DKUM: 29.08.2022; Views: 700; Downloads: 142
.pdf Full text (1,03 MB)

4.
Spremljanje kondicije krav v poporodnem obdobju na izbrani kmetiji usmerjeni v prirejo mleka : diplomsko delo
Anja Škrlec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil spremljanje in ocenjevanje telesne kondicije krav molznic v poporodnem obdobju. V ocenjevanje, ki je potekalo od meseca februarja do julija 2021, je bilo vključenih 15 krav molznic. Glede na seznam predvidenih telitev smo živali razdelili v tri skupine po 5 živali in jih ocenili v različnih časovnih obdobjih po porodu. Prvič smo živali ocenili v povprečju 19. dan po telitvi, kjer je bila povprečna ocena 3,66. Drugo ocenjevanje je bilo v povprečju 89. dan po telitvi, ocena se je zmanjšala na 3,4. Zadnje, tretje ocenjevanje smo opravili 145. dan po telitvi, kjer je bila povprečna ocena 3,43. V drugi skupini je prišlo do izločitve dveh živali, ki sta po porodu poginili. Prišli smo do ugotovitve, da živali v prvih dveh in treh mesecih izgubljajo na telesni kondiciji, saj so v negativni energijski bilanci. Poleg ocenjevanja telesne kondicije smo iz AT4 kontrole pridobili podatke o količini mleka in vsebnosti mlečnih maščob in beljakovin. Vsebnosti mlečnih maščob so bile v skladu z normativi, pri vsebnosti beljakovin pa je prišlo do odstopanj, saj bi beljakovine v času po porodu morale padati, pri nas pa se je vsebnost beljakovin povečevala, kar smo predpisali letnemu času. Kljub povečanju vrednosti beljakovin niso presegale 3,80 %.
Keywords: Molznice, telesna kondicija, mleko
Published in DKUM: 14.02.2022; Views: 926; Downloads: 56
.pdf Full text (1,43 MB)

5.
Izolacija kefirana iz kefirja : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Zala Mesec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opisujemo potek fermentacije kefirnih zrn v mleku in nadaljnji postopek izolacije eksopolisaharida kefirana ter določitev vsebnosti sladkorjev. Najprej smo poskušali kefiran izolirati iz kefirnih zrn, vendar je bila zmes preveč gosta in zato izolacija ni bila možna. Izolacijo smo nato izvedli iz mlečnega kefirja. V sklopu eksperimentalnega dela smo spreminjali temperaturo fermentacije in vrsto mleka. Ugotavljali smo vpliv spremembe temperature na količino glukoze in galaktoze v kefiranu. Za določitev sladkorjev smo uporabljali sistem za tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti sklopljen z detektorjem za merjenje lomnega količnika (HPLC-RI). Fermentacija mlečnega kefirja je potekala v 1 L stekleni posodi, ki smo jo za en dan postavili v termostat. Po enem dnevu smo po določenem postopku izolirali kefiran in s pomočjo HPLC določili vsebnost sladkorjev. Ugotovili smo, da po izolaciji v vseh vzorcih dobimo višjo masno koncentracijo glukoze kot galaktoze, kar potrjuje prisotnost kefirana. Z dobljenimi rezultati smo potrdili, da je pri višji temperaturi višja masna koncentracija tako glukoze kot tudi galaktoze. Za primerjavo s polnomastnim mlekom smo izvedli fermentacijo tudi z mlekom, ki vsebuje manj mlečnih maščob (1,5 %).
Keywords: kefir, mleko, fermentacija, odvisnost od temperature, HPLC
Published in DKUM: 22.09.2021; Views: 979; Downloads: 108
.pdf Full text (3,59 MB)

6.
Ekonomika prireje senenega mleka na kmetiji podlesnik
Denis Podlesnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen raziskave je priprava preliminarne analize ekonomike prireje senenega mleka na preučevani kmetiji ter s to prirejo povezano investicijo v sušilno napravo za mrvo. Analizirana kmetija leži na Pohorju na nadmorski višini 850 m in spada v območje z omejenimi dejavniki za kmetovanje. Kmetija obsega 27 ha obdelovalnih površin, v hlevu pa je okoli 30 krav molznic. Razvili bomo ekonomski simulacijski model prireje mleka, v katerem bomo upoštevali tri predpostavljene odkupne cene senenega mleka (0,38 €/kg, 0,42 €/kg in 0,48 €/kg). S pomočjo tehnološkega simulacijskega modela bomo ocenili smotrnost investicije v sušilno napravo s tremi boksi v skupni velikosti 1200 m3, umeščeno na obstoječ senik. V tehnološkem simulacijskem modelu bomo zajeli stroške adaptacije objekta, nabavo sušilne naprave, grabeža in peči. Smotrnost finančne investicije bomo preučili na podlagi idejnega projekta prireje senenega mleka.
Keywords: ekonomika in finančna analiza, seneno mleko, ocena investicije
Published in DKUM: 18.12.2020; Views: 1254; Downloads: 127
.pdf Full text (563,27 KB)

7.
Aktivnosti v vrtcu za spoznavanje mleka kot vira prehrane
Sanja Zelko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Otrok se z mlekom srečuje vse od svojega rojstva, zato je le-to ključna sestavina njegovega življenja. Postane lahko dober sprejemalec okusov, če bo svoje znanje nadgrajeval s tem, da bo spoznaval različna živila, njihovo sestavo, teksturo in okus. Tako smo v okviru diplomske naloge s pomočjo literature raziskali sestavo mleka, priporočila glede hrane v vrtcu in vlogo vzgojitelja pri prehranjevanju v vrtcu. Zasnovali smo aktivnosti, ki temeljijo na spoznavanju in izdelovanju mlečnih izdelkov skupaj z otroki. Tako smo izdelali domače kislo mleko, jogurt in maslo. Poleg tega smo še zasnovali anketni vprašalnik za vzgojitelje in vzgojiteljice o mleku in mlečnih izdelkih v vrtcu. Ugotovili smo, da je na jedilniku vsaj 2 – 3 krat tedensko prisotno mleko ali mlečni izdelek in da se vzgojitelji in vzgojiteljice z otroki zelo malo pogovarjajo o mleku in mlečnih izdelkih.
Keywords: predšolski otrok, mleko in mlečni izdelki, vzgojitelj
Published in DKUM: 20.11.2020; Views: 1117; Downloads: 244
.pdf Full text (3,25 MB)

8.
Skladiščno poslovanje v podjetju Pomurske mlekarne d. d.
Sandra Horvat, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu smo predstavili podjetje Pomurske mlekarne d. d., ki se ukvarja s proizvodnjo in predelavo mleka in mlečnih izdelkov. V teoretičnem delu smo opisali skladiščno poslovanje, njegove naloge, cilje ter namen skladiščenja, kakšne vrste skladišč poznamo glede na delitve, notranjo ureditev prostora, skladiščno opremo in embalažo, potrebno skladiščno dokumentacijo in skladiščne procese. V praktičnem delu smo predstavili podjetje Pomurske mlekarne d. d., njihovo dejavnost, s katero se ukvarja že 70 let ter organizacijo poteka dela. Bolj podrobno smo se osredotočili na njihovo skladišče, notranji transport, prevzem in proizvodnjo mleka, sledenje izdelkov od proizvodnje do skladiščenja le-teh. Opisali smo tudi izdajo materiala v proizvodnjo, skladiščenja gotovih izdelkov v hladilnicah in odpremo izdelkov, ki jih odvažajo posredniki do končnih kupcev in v druga podjetja. Glaven namen skladiščenja je oskrbovanje izdelkov in ohranitev kakovosti izdelkov vse do prodaje.
Keywords: skladišče, Pomurske mlekarne d. d., mleko, skladiščenje izdelkov, skladiščni procesi
Published in DKUM: 01.10.2020; Views: 1285; Downloads: 130
.pdf Full text (1,06 MB)

9.
Razvoj genetskega testa za določanje genotipov beta kazeina A1A1, A2A2 in A1A2
Martin Kozmos, 2020, master's thesis

Abstract: Kravje mleko predstavlja pomemben vir potrebnih hranil za človeka, vendar pa mnogim ljudem povzroča zdravstvene težave. Alergija na mlečne proteine in preobčutljivost sta med najbolj razširjenimi prehranskimi težavami, za katere je med drugim odgovoren tudi mlečni protein beta kazein oziroma njegova alelna različica A1. Ena od rešitev je selekcija goveda (Bos taurus) na različico beta kazeina A2, pri katerem naj ne bi bilo tovrstnih težav oziroma naj bi se pojavljale v močno zmanjšanem obsegu. V okviru magistrskega dela je bil razvit zanesljiv ter cenovno in časovno ugoden genetski test za ločevanje alelnih različic beta kazeina pri govedu. Pri razvoju testa so bili načrtovani začetni oligonukleotidi, ki so sposobni zanesljivo ločevati ob alelni različici. Skozi optimizacijo je bil razvit protokol za izolacijo dezoksiribonukleinske kisline iz dlake goveda. Z optimizacijo števila ciklov, temperaturnih območij in trajanja posameznih korakov je bil ustvarjen protokol polimerazne verižne reakcije, ki uspešno in zanesljivo pomnoži le tisto obliko beta kazeina, ki je prisotna v izoliranem vzorcu dezoksiribonukleinske kisline. Pregled dobljenih rezultatov in končno določanje oblike beta kazeina (A1A1, A1A2 ali A2A2) v vzorcu dezoksiribonukleinske kisline sta bila izvedena s pomočjo talilnih krivulj. Zanesljivost testa je bila odvisna predvsem od uspešnosti načrtovanja in sprememb začetnih oligonukleotidov, njihove temperature prileganja in števila ciklov polimerazne verižne reakcije. Ta test manjšim kmetom ponuja cenovno ugodno genetsko testiranje govedi na prisotnost A2-beta kazeina in nadaljnjo selekcijo, zbiranje ter trženje mleka in mlečnih izdelkov višje kakovosti.
Keywords: beta kazein, qPCR, A2-mleko, genetski test
Published in DKUM: 25.09.2020; Views: 1179; Downloads: 47
.pdf Full text (1,58 MB)

10.
Vpliv krmnega dodatka vibrosorba na mlečnost, sestavo mleka in zdravstveno stanje krav molznic
David Slatinek, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Na kmetiji Gašperja Zabreta smo izvedli poskus, pri katerem smo dodajali zeolit VibroSORB® v obrok kravam molznicam. Zanimalo nas je, kako krmni dodatek VibroSORB® vpliva na prirejo mleka, njegovo sestavo, obenem pa tudi zdravstveno stanje krav na kmetiji. Tematika diplomskega dela se nam je zdela izredno zanimiva, saj na tem področju še ni veliko raziskanega. Zaželeni cilji poskusa so bili predvsem povečana mlečnost, izboljšana kakovost mleka in s tem povezana odkupna cena, hkrati pa tudi boljše zdravstveno stanje živali. Poskusno skupino so predstavljale krave v laktaciji, ki so v času med 19. 12. 2018 in 8. 3. 2019 dobivale v obrok dodatek zeolita v odmerku 150 g/kravo/dan. Za kontrolno skupino smo vzeli podatke istega obdobja leto poprej, saj se obrok drugače ni spremenil. Molža je potekala s pomočjo robota, ki je sproti beležil vse parametre v mleku, za vsako kravo in vsako njeno molžo. Rezultati statistične analize nakazujejo, da zeolit povečuje prirejo mleka in vsebnost maščob v mleku. Pri količini beljakovin v mleku nismo ugotovili pomembnih razlik. Zdravstveno stanje živali in plodnost krav na kmetiji se nista pomembno spremenila v primerjavi s kontrolnim obdobjem. Glede na rezultate dobljene v tem diplomskem delu, bi bilo smiselno nadaljevati raziskavo, in sicer za daljše obdobje, z večjim številom krav, z različnim načinom dajanja ter različnimi odmerki dodatka.
Keywords: zeolit, VibroSORB®, mleko, sestava mleka, zdravje
Published in DKUM: 17.09.2020; Views: 1122; Downloads: 90
.pdf Full text (814,99 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica