| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 39
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
VKLJUČEVANJE GASILSKIH DRUŠTEV GASILSKE ZVEZE DRAVSKE DOLINE V KONTEKST POUČEVANJA NA RAZREDNI STOPNJI
Anita Rihter, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Vključevanje mladih v gasilsko organizacijo je eden izmed glavnih ciljev v gasilstvu. Pri tem lahko zelo pomaga tudi osnovna šola. Namen diplomske naloge je bil ugotoviti, ali obstaja sodelovanje in povezovanje med prostovoljnimi gasilskimi društvi (PGD) v Gasilski zvezi Dravske doline in osnovnimi šolami na tem območju. V teoretičnem delu smo predstavili zgodovino gasilske mladine, organiziranost gasilstva na Slovenskem, načine sodelovanja med prostovoljnimi gasilskimi društvi in osnovnimi šolami, pregledali smo tudi učne načrte za razredno stopnjo in preverili, kje bi lahko bilo sodelovanje s PGD možno. V empiričnem delu smo analizirali tri sklope anket, in sicer odgovore 510 učencev od 2. do 5. razreda, 42 učiteljev razrednega pouka in s 33 mentorjev gasilske mladine. Želeli smo izvedeti, kakšno je njihovo sodelovanje, ob kakšnih priložnostih poteka, kako bi lahko še izboljšali medsebojno sodelovanje, kako učitelji razrednega pouka in mentorji gasilske mladine otroke motivirajo za gasilstvo in ali sploh imajo PGD in osnovne šole interes za sodelovanje. Pri učencih pa nas je zanimalo, ali so včlanjeni v PGD, če so v šoli vključeni v kakšno gasilsko dejavnost in ali si želijo več sodelovanja med osnovno šolo in PGD. Ugotovili smo, da osnovne šole in PGD včasih sodelujejo med sabo, največkrat gre za evakuacijo šole in predstavitve gasilcev. Medsebojno sodelovanje bi lahko izboljšali z gasilskim krožkom. V osnovni šoli največkrat učence motivirajo s pobarvankami na temo gasilstva, mentorji gasilske mladine pa jih najpogosteje motivirajo z gasilskimi tekmovanji. Učitelji si več medsebojnega sodelovanja v večini primerov ne željo, obratno pa je pri mentorjih gasilske mladine, kjer si vsi anketirani mentorji želijo več sodelovanja osnovne šole z PGD. Večina otrok ni včlanjenih v PGD, prav tako v šoli niso vključeni v kakšno gasilsko dejavnost in si niti ne želijo večjega sodelovanja med osnovno šolo in PGD. Na koncu smo podali še nekaj predlogov za boljše sodelovanje med PGD in osnovno šolo.
Keywords: gasilstvo, prostovoljno gasilsko društvo, gasilska mladina, osnovna šola, razredna stopnja, povezovanje
Published: 28.01.2015; Views: 1032; Downloads: 101
.pdf Full text (2,24 MB)

6.
Vloga mladih v družbi : diplomsko delo
Robert Gorenčič, 2009, undergraduate thesis

Keywords: družba, mladi, mladina, vrednote, raziskave, Slovenija, diplomske naloge
Published: 18.11.2009; Views: 2341; Downloads: 295
.pdf Full text (212,68 KB)

7.
MLADOSTNIŠKI SLENG V NEMČIJI IN AVSTRIJI. PRIMERJAVA NA OSNOVI TEORETIČNIH IZHODIŠČ IN INTERVJUJA Z AVSTRIJSKIMI MLADOSTNIKI
Sanja Ščavničar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Cilj pričujočega dela je bil na osnovi teorije o mladostniškem slengu v Nemčiji in na osnovi intervjuja z avstrijskimi mladostniki ugotoviti, v kolikšni meri se mladostniški sleng v Avstriji razlikuje od mladostniškega slenga v Nemčiji, katere so skupne značilnosti obeh mladostniških slengov, in ali avstrijski mladostniki uporabljajo samo svoje mladostniške izraze oz. besede ali pa tudi nemške. V prvem teoretičnem delu diplomske naloge so bila predelana teoretična izhodišča mladostniškega slenga v Nemčiji. V okviru le-teh bi izpostavila izhodišča, ki so bila ključnega pomena za moj intervju: mladostniški sleng kot fenomen skupnosti, jezikovne značilnosti nemškega mladostniškega slenga, lastno mnenje nemških mladostnikov o njihovem mladostniškem slengu, vpliv medijev na nemški mladostniški sleng in regionalne razlike med različnimi nemškimi mladostniškimi slengi. Vsa ta izhodišča so bila pomembna podlaga za moj intervju, ki je predstavljen v drugem empiričnem delu diplomske naloge. Le-tega sem začela z opisom raziskovalne skupine intervjuvancev in s predstavitvijo vprašanj, katera sem zastavila šestim avstrijskim mladostnikom iz avstrijske Radgone. Nato še sledita dve ključni poglavji, ki predstavljata osrednji del moje diplomske naloge, in sicer so to rezultati intervjuja in primerjava med avstrijskim in nemškim mladostniškim slengom. Tako sem s pomočjo rezultatov intervjuja in nekaterih izbranih področij iz teoretičnega dela oba mladostniška slenga med seboj primerjala in prišla do zaključka, da avstrijski mladostniki kljub izrazitemu vplivu medijev uporabljajo svoje lastne mladostniške izraze. Pomembno spoznanje je bilo tudi to, da se mladostniški izrazi avstrijskih mladostnikov razlikujejo ne le od izrazov nemških mladostnikov, ampak tudi od izrazov avstrijskih mladostnikov iz drugih avstrijskih regij. Vzrok za to je v tem, da se skoraj v vsaki avstrijski regiji (in tudi v nemški regiji) govori drugačno narečje in tako se posledično razlikujejo tudi mladostniški izrazi avstrijskih mladostnikov od regije do regije, kar pa je značilno tudi za Nemčijo.
Keywords: Mladina in mladostniški sleng, Značilnosti nemškega mladostniškega slenga, Značilnosti avstrijskega mladostniškega slenga, Intervju z avstrijskimi mladostniki, Primerjava avstrijskega mladostniškega slenga z nemškim mladostniškim slengom
Published: 05.03.2010; Views: 3545; Downloads: 236
.pdf Full text (571,17 KB)

8.
9.
POLITIČNA PARTICIPACIJA MLADIH V SLOVENIJI
Tamara Štukelj, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Mladina v Sloveniji predstavlja pomembno družbeno skupino, ki formalno in neformalno tudi sama vstopa v politično dogajanje na različne načine. Kljub dejstvu, ki nam ga kažejo analize javnega mnenja, da je politična participacija v Sloveniji nizka, mladi niso pasivni, temveč se poslužujejo novih oblik politične participacije, kot so na primer podpisovanje peticij, sodelovanje v demonstracijah, oblikovanje gibanj in podobno. Prav tako se mladina v zadnjem desetletju vidno distancira od formalnih oblik politične participacije, kljub temu da želi sodelovati v družbenih spremembah. Pri tem lahko izpostavimo predvsem nezaupanje v politiko in politične elite, nezaupanje v delo in legitimnost študentskih organizacij in manjše vključevanje mladih v mladinska združenja. Spol in starost mladostnika nimata večjega vpliva na njegovo aktivnost v politični sferi, zato bi bilo v prihodnje treba ugotoviti, kateri so razlogi, ki vplivajo na upadanje participacije mladine v Sloveniji, poleg sprememb v vrednotnem sistemu in splošne politične pasivnosti slovenske družbe.
Keywords: mladina, participacija, politična pasivnost, zanimanje za politiko
Published: 27.02.2012; Views: 2894; Downloads: 534
.pdf Full text (764,01 KB)

10.
VKLJUČENOST ŠPORTNIH AKTIVNOSTI V ŽIVLJENJSKI SLOG MLADIH
Tina Cupar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so bili podrobneje raziskani nekateri vidiki športne aktivnosti mladih v povezavi z njihovim življenjskim slogom. Pri tem je bil poseben poudarek namenjen prostemu času, vrednotam in zdravju mladih, nekaterim socio-demografskim dejavnikom, ki vplivajo na njihovo športno udejstvovanje, ter vzrokom za njihovo (ne)aktivnost. Na podlagi opredelitev in ugotovitev dosedanjih raziskav so bile v teoretičnem delu predstavljene značilnosti življenjskega sloga mladih in športne aktivnosti, v empiričnem delu pa so bile podrobneje raziskane nekatere povezave med obema področjema. V ta namen je bila izvedena anketna raziskava med študenti Univerze v Mariboru, ki je dala odgovore na zastavljena raziskovalna vprašanja. Ugotovili smo, da, čeprav športna aktivnost ni najpogostejša prostočasna aktivnost mladih, kljub temu predstavlja pomemben del njihovega življenjskega sloga, saj je večina mladih športno aktivnih. Aktivni posamezniki se bolj zavedajo pomembnosti redne telesne dejavnosti, kar se odraža v njihovih vrednotah in skrbi za zdravje. Tudi prevladujoči motivi za športno udejstvovanje so v precejšnji meri povezani z zdravjem. Ob tem športno aktivnost posameznikov pomembno določajo tudi spol in nekateri dejavniki družinskega okolja.
Keywords: mladina, življenjski slog, prosti čas, zdravje, vrednote, šport, športna aktivnost
Published: 16.07.2012; Views: 1986; Downloads: 440
.pdf Full text (491,55 KB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica