| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Učinek preventivnega programa
Gregor Bratina, 2020, master's thesis/paper

Abstract: Raziskava v sklopu magistrskega dela je bila namenjena preučevanju učinka preventivnega programa »Še vedno vozim, vendar ne hodim«, ki ga izvaja VOZIM, Zavod za inovativno izobraževanje na področju prometne varnosti. Ciljna skupina so bili dijaki srednjih šol, ki so na začetku svoje vozniške poti. V sodelovanju z zavodom VOZIM smo osnovali anketni vprašalnik. Nato smo se odpravili na srednje šole, kjer smo izvedli anketiranje tik pred in takoj po koncu preventivnega programa. Tako smo preverjali stališča mladih o prometni varnosti pred izvedbo in jih primerjali s stališči po izvedbi preventivnega programa. Na ta način smo izmerili učinek samega programa. Med drugim smo želeli ugotoviti, katere spremembe bi lahko uvedli, da bi se učinkovitost programa še izboljšala in kateri načini podajanja informacij so imeli največji učinek na poslušalce. V času raziskave smo bili soočeni z nekaj omejitvami, ki so vplivale na rezultate. Predvsem je bil to čas izvajanja programa, čas, ki smo ga imeli na razpolago za preverjanje učinka, in nepripravljenost dijakov za reševanje anket. Glede na rezultate lahko le deloma potrdimo učinkovitost preventivnega programa. Rezultati so razkrili, da ima program potencial in pozitivne učinke na poslušalce, vendar pa zaradi že naštetih omejitev tega ne moremo z gotovostjo potrditi. V rezultatih je namreč prihajalo do precejšnjih odstopanj. Kljub temu pa je vzpodbudno, da je raziskava pokazala pozitivne smernice tovrstnega programa.
Keywords: prometna varnost, preventivni program, prometne nesreče, mladi vozniki, učinek
Published: 04.12.2020; Views: 217; Downloads: 30
.pdf Full text (1,94 MB)

2.
ANALIZA CESTNOPROMETNIH NESREČ MLADIH VOZNIKOV MED 16. IN 24. LETOM STAROSTI V REPUBLIKI SLOVENIJI
Tadej Lužar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava cestnoprometne nesreče mladih voznikov med 16. in 24. letom starosti med leti 2007 in 2012. Podana je definicija prometne nesreče, kateri so glavni vzroki nesreč ter ukrepi za njihovo zmanjšanje. Predstavljeni so dejavniki prometne varnosti ter kateri izmed njih najbolj vpliva na varnost v prometu. V prometu mladi predstavljajo eno izmed rizičnih skupin, zato so v diplomskem delu podrobno obravnavani. Na podlagi statističnih podatkov smo analizirali cestnoprometne nesreče mladih voznikov na območju Republike Slovenije in zbrane podatke primerjali s podatki iz ostalih evropskih držav. Ti podatki so nato prikazani v tabelah in grafikonih. Ob koncu diplomskega dela so podani tudi predlogi za izboljšave.
Keywords: mladi vozniki, varnost v cestnem prometu, prometne nesreče, statistična analiza
Published: 06.12.2013; Views: 1331; Downloads: 98
.pdf Full text (2,84 MB)

3.
Alkoholizirani mladi vozniki in njihov vpliv na varnost v cestnem prometu v mestni četrti Nova vas - Celje : magistrsko delo
Andrijana Moćić, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Zavedati se moramo dejstva, da je alkohol legalna droga. Razširjeno uţivanje alkoholnih pijač se odraţa tudi v varnosti cestnega prometa, saj je alkohol pomemben dejavnik nastanka prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. V zadnjih letih se prometne nesreče s smrtnim izidom, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleţenec v prometu, kar vrstijo. Mladi med 15. in 24. letom starosti so ena najbolj ogroţenih starostnih skupin v prometu, še posebej pa velja to za mlade voznike in potnike med 18. in 24. letom starosti. Mladi vedno bolj teţijo k temu, da čim prej pridejo do vozniškega izpita in vstopijo v svet voznikov. Mladi vozniki kot udeleţenci v cestnem prometu, ki se po zauţitju alkohola aktivno vključujejo v promet, predstavljajo večjo nevarnost kot starejši izkušeni vozniki pri enaki vsebnosti alkohola v krvi. V magistrskem delu smo natančneje raziskali področje prometnih nesreč, mladih voznikov in alkoholiziranosti tako pri nas kot tudi v tujini. Izvedli smo tudi terensko raziskovanje, oblika je bila anketni vprašalnik na oţjem področju mestne četrti Nova vas – Celje. Na podlagi analize rezultatov in obdelave podatkov smo prišli do skrb vzbujajočih ugotovitev. Nato smo podali nekatere splošne predloge in rešitve na podlagi izkušenj iz tujine, ki bi bistveno pripomogle k izboljšanju trenutnega stanja.
Keywords: alkohol, cestna varnost, prometna varnost, mladostniki, mladi vozniki, prometne nesreče
Published: 04.05.2011; Views: 3614; Downloads: 328
.pdf Full text (2,25 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica