| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 133
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
3.
MLADOSTNIK V PROMETU
Nela Golc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Na začetku diplomskega dela je opredeljen mladostnik, njegove razvojne naloge ter tvegano vedenje mladih. Na njegov razvoj vpliva tako telesni kot čustveni razvoj, razvoj psiholoških potreb, psihosocialni razvoj in razvoj identitete. Sicer si posameznik identiteto oblikuje celo življenje, vendar je proces v mladostništvu najbolj intenziven in morda tudi najusodnejši. Ker si dandanes več ne znamo predstavljati življenja brez prometa, sem v diplomskem delu opredelila značilnosti otroka oziroma mladostnika v prometu, kajti za uspešno vključevanje v promet, je potreben tako motorični kot spoznavni in moralni razvoj. Otroci oziroma mladostniki pa so lahko v prometu udeleženi v različnih položajih, lahko so potniki, pešci, kolesarji in tudi vozniki. Kot vsi drugi udeleženci v prometu so tudi oni dolžni upoštevati vse prometne predpise in se po njih tudi ravnati. Vendar prihaja do kršitve teh predpisov in posledično temu do prometnih nesreč. Glede na medije imamo vtis, da so velikokrat v prometnih nesrečah udeleženi ravno mladostniki. Statistike nam kažejo, da relativno velikokrat izgubijo življenje prav mladi. V nalogi je posebej opisan mladi voznik, kajti mladostniki kot mladi vozniki so bolj izpostavljeni nesrečam, ravno zaradi neizkušenosti, velikokrat je prisoten tudi alkohol in neprilagojena hitrost vožnje. Tudi številke to potrjujejo, saj mladi vozniki povzročijo 23% vseh prometnih nesreč. Moramo pa se zavedati tudi tega, da so mladi vozniki motornih vozil najštevilčnejša skupina udeležencev v prometu in da sedaj zakon tudi že dopušča mladim vožnjo motornega vozila pred dopolnjeno starostjo 18 let in s tem nabiranje izkušenj v prometu, vse to pa le pod nadzorom spremljevalca.
Keywords: mladostnik, mladi voznik, prometne nesreče, alkohol, hitrost
Published: 01.06.2009; Views: 3251; Downloads: 456
.pdf Full text (528,99 KB)

4.
POLOŽAJ MLADIH NA TRGU DELOVNE SILE V OBČINI NOVO MESTO
Nataša Kupljenk, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo proučevali trenutno stanje oziroma status mladih na trgu dela v občini Novo mesto, ravnanje z mladimi na trgu delovne sile in izboljšave, za katere predvidevamo, da bi lahko mladim olajšale vstop v zaposlitev. V teoretičnem delu smo predstavili temeljne pojme trga delovne sile, mladine, zaposljivosti, zaposlovanja in zaposlenosti ter brezposelnosti. Opisali smo še teoretični vidik položaja mladih na trgu dela; njihove značilnosti, prehod iz šolanja v zaposlitev, dejavnike, ki vplivajo na zaposlovanje mladih, stanje zaposlenosti in aktivnosti mladih, mladinsko brezposelnost, njihov položaj na trgih delovne sile v državah EU, študentsko delo ter osipnike. Nadalje smo osvetlili urejanje položaja mladih na trgu delovne sile, kjer smo posebej izpostavili zloglasno aktivno politiko zaposlovanja ter tri glavne načine načrtovanega prehoda iz izobraževanja v zaposlitev: štipendiranje, pripravništvo in vajeništvo. V empiričnem delu smo analizirali podatke anketnih vprašalnikov in pridobili vpogled v sedanje stanje zaposlenosti, brezposelnosti, delovnih izkušenj, izobrazbe, motiviranosti in sposobnosti mladih, starih 18–26 let, v Novem mestu. Tu smo testirali hipoteze, ki smo jih na podlagi dobljenih rezultatov raziskave sprejeli oziroma zavrnili. Na koncu diplomske naloge smo opisali sklepe, do katerih smo prišli tekom raziskave ter predloge, ki bi poleg aktivne politike zaposlovanja izboljšali položaj mlade delovne sile tako v občini Novo mesto kot drugod po Sloveniji.
Keywords: ● Trg delovne sile ● Mladi ● Zaposlenost in aktivnost mladih ● Mladinska brezposelnost ● Aktivna politika zaposlovanja
Published: 04.06.2009; Views: 2960; Downloads: 484
.pdf Full text (595,87 KB)

5.
BREZPOSELNOST IN ZAPOSLOVANJE MLADIH
Sandra Aljančič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Brezposelnost med mladimi je danes velik problem družbe. V Sloveniji trenutno brezposelnost narašča. To bi lahko pripisali trenutni recesiji ter propadu nekaterih podjetij. Mladi dandanes precej časa namenijo izobraževanju oz. pridobivanju primerne izobrazbe. Posledica tega je, da precej pozno v stopajo na trg dela. Mladim primanjkuje samozavesti, ker nimajo delovnih izkušenj. Delo, ki ga opravljajo kot študentje pa jim v večini prinaša samo zaslužek, ne pa izkušenj, ki bi jim koristile pri iskanju redne zaposlitve. Cilj diplomske naloge je raziskati kakšne možnosti imajo mladi pri iskanju prve redne zaposlitve ali delodajalci upoštevajo študentsko delo kot primerne delovne izkušnje, kakšne možnosti imajo pri zaposlovanju ženske v primerjavi z moškimi. Skozi raziskavo bomo ugotavljali, ali bi se brezposelnost zmanjšala, če bi se mladi usmerili v bolj perspektivne oz. iskane poklice. Raziskali bomo, kako so ljudje, ki so bili prijavljeni na zavodu za zaposlovanje zadovoljni z zaposlenimi in njihovim delom. V sklepnem delu so predstavljeni predlogi za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi. Pričujoče delo daje odgovore na vrsto zastavljenih vprašanj in nakazuje potrebo po nadaljnjih usmeritvah na področju zaposlovanja mladih.
Keywords: - Brezposelnost - Mladi - Zaposlovanje - Zavod za zaposlovanje
Published: 16.07.2009; Views: 5475; Downloads: 1301
.pdf Full text (481,34 KB)

6.
Nekateri sociološki in zdravstveni vidiki odloženega starševstva
Mojca Kokove, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni nekateri sociološki in zdravstveni vidiki odloženega starševstva. Namen diplomskega dela je bil predstaviti, ugotoviti in analizirati pomembnejše sociološke in zdravstvene vidike vzrokov odloženega starševstva v slovenski post-moderni družbi, s posebnim ozirom na dolenjsko regijo. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu so opisane značilnosti sodobnega družinskega in partnerskega življenja v post-moderni družbi, vpliv posledic globalnih družbenih sprememb za odloženo starševstvo, s poudarkom na izobraževanju in trgu dela. Predstavljeno je tudi zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre z mladimi v procesu odločanja za starševstvo. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena v letu 2009, med naključno izbranimi mladimi v čakalnicah splošnih ambulant izbranih osebnih zdravnikov v Zdravstvenem domu Sevnica. Ugotavljali smo, ali se mladi na Dolenjskem tudi vedno kasneje odločajo za starševstvo, iskali vzroke in razloge za to. Zanimal nas je tudi življenjski standard mladih ter njihov odnos do načrtovanja družine. Ugotovili smo, da se mladi v tem delu Slovenije ne razlikujejo od drugih, saj se tudi tu vedno kasneje odločajo za starševstvo. Preden se odločijo za starševstvo, želijo biti finančno neodvisni ter živeti v lastnem gospodinjstvu. Ugotovili smo tudi, da zdravstvene težave v večini niso vzrok odloženega starševstva mladih. Ena izmed zanimivejših ugotovitev pa je bila, da bi večina mladih želela imeti otroka, če bi imeli za to vse potrebne pogoje.
Keywords: družina, starševstvo, načrtovanje družine, mladi, spremenjena vloga, postmodernost, LAT-faza, zdravstvena vzgoja.
Published: 20.07.2009; Views: 2578; Downloads: 391
.pdf Full text (617,69 KB)

7.
Vloga mladih v družbi : diplomsko delo
Robert Gorenčič, 2009, undergraduate thesis

Keywords: družba, mladi, mladina, vrednote, raziskave, Slovenija, diplomske naloge
Published: 18.11.2009; Views: 2545; Downloads: 314
.pdf Full text (212,68 KB)

8.
UKREPI AKTIVNE POLITIKE ZAPOSLOVANJA V RECESIJI
Aleš Kramaršek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi recesije v kateri se je znašlo celotno evropsko gospodarstvo in seveda tudi druge države sveta, se je nezaposlenost močno povečala. Po vseh statističnih podatkih bo v Sloveniji do konca leta že 100.000 brezposelnih oseb. Da bi uspeli brezposelnost zajeziti in znižati pa vsaka država vodi svojo aktivno politiko zaposlovanja. Aktivna politika zaposlovanja je sklop ciljno usmerjenih ukrepov in programov, ki se odvijajo na trgu dela ter ustvarjajo dodatne delovne možnosti, povečujejo poklicno, sektorsko in prostorsko mobilnost delovne sile, omogočajo prilagajanje znanj in usposobljenost delavcev za spremenjene pogoje produkcije v tržni konkurenci. V diplomski nalogi sem raziskoval učinkovitost ukrepov aktivne politike zaposlovanja ter posledično tudi pomanjkljivosti, ki pa jih je kar nekaj. Posebej sem se posvetil problematiki brezposelnih mladih, katerih število vsak dan strmo narašča. Predstavil sem tudi problem zaposljivosti diplomiranih pravnikov.
Keywords: recesija, brezposelnost, aktivna politika zaposlovanja, brezposelni mladi, brezposelni pravniki
Published: 22.12.2009; Views: 2998; Downloads: 598
.pdf Full text (701,60 KB)

9.
Različne oblike zasvojenosti mladih : diplomsko delo
Anita Lorber, 2009, undergraduate thesis

Keywords: zasvojenost, odvisnost, droge, alkohol, tobak, mediji, igre na srečo, šport, hrana, mladi, preprečevanje, zdravljenje, diplomske naloge
Published: 02.03.2010; Views: 7382; Downloads: 1954
.pdf Full text (524,24 KB)

10.
KOŠARKARSKA ŠOLA
Aleš Fabjan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Predstavitev uspešne zasebne košarkarske šole.
Keywords: Košarka, košarkarska šola, mladi košarkarji, trener
Published: 14.04.2010; Views: 2311; Downloads: 222
.pdf Full text (1,57 MB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica