| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MOŽNOST PREUSMERITVE KMETIJ NA VODOVARSTVENEM OBMOČJU APAŠKEGA POLJA V EKOLOŠKO KMETOVANJE
Primož Pukšič, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Pri kmetovalcih, ki kmetujejo na vodovarstvenem območju Apaškega polja, smo proučevali, ali obstaja možnost preusmeritve v ekološko kmetijstvo. Ekološko kmetijstvo bi bilo primerno za Apaško polje, ker gre za notranje vodovarstveno območje in Apaška kotlina je znana po tem, da je kmetijsko zelo intenzivna. Anketo smo pripravili za dve skupini kmetovalcev in primerjali odgovore ter pogledali odstopanja. Prvo anketo so izpolnili kmetovalci, ki imajo zemljišča na najožjem vodovarstvenem območju, drugo pa tisti, ki imajo zemljišča na širšem vodovarstvenem območju. Ob pregledu obširne literature smo preučili, da je v tujini, predvsem v Nemčiji, dosti bolje poskrbljeno za zaščito podtalnice, kjer je ekološko kmetijstvo na najožjih vodovarstvenih območjih stalna praksa. Rezultati naše raziskave so pokazali, da kmetovalci na nobenem območju niso zainteresirani za preusmeritev svojih kmetij v ekološko kmetovanje. Glavni razlog predstavlja prepoved uporabe dušikovih mineralnih gnojil v ekološki pridelavi in pričakovanje manjših pridelkov.
Keywords: ekološko kmetovanje, vodovarstveno območje, mineralna dušikova gnojila, podtalnica
Published in DKUM: 18.12.2015; Views: 2687; Downloads: 178
.pdf Full text (2,46 MB)

2.
Uporaba organskih gnojil v integrirani pridelavi jabolk : diplomsko delo
Boris Ferk, 2012, undergraduate thesis

Keywords: sadjarstvo, jablane, Gala, organska gnojila, mineralna gnojila
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1872; Downloads: 37
URL Link to full text

3.
Določanje vsebnosti mikroelementov v kristalnih in tekočih mineralnih gnojilih z ICP - AES
Matej Hribar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil določanje vsebnosti mikroelementov v kristalnih in tekočih mineralnih gnojilih z ICP-AES analizno metodo. V kristalnih gnojilih smo določali bor, baker, železo, mangan, molibden in cink. Pri tekočih gnojilih pa so nas zanimale vsebnosti bora, bakra, železa in cinka. Glede na dobljene rezultate smo ovrednotili primernost gnojila za tržišče na podlagi veljavne zakonodaje s tega področja za Slovenijo in ostale države EU, Hrvaško ter Srbijo. Najpomembnejši zakonski omejitvi sta maksimalno negativno odstopanje za posamezni mikroelement in minimalna vsebnost mikroelementa v mineralnem gnojilu. Mikroelemente smo določali na podlagi umeritvene krivulje, ki smo jo dobili z meritvami standardnih raztopin različnih koncentracij (v mg/L). Po tako pripravljeni umeritveni krivulji smo izmerili emisijske signale mikroelementov v vzorcih različnih tekočih in kristalnih mineralnih gnojil. Emisijske signale posameznih mikroelementov smo preko izračunov pretvorili v masni delež mikroelementa v gnojilu. V večini primerov tako tekočih kot tudi kristalnih gnojil vsaj eden od mikroelementov pade pod zakonsko določeno mejno vrednost. Pri kristalnih gnojilih povsem zadosti zakonu le eno gnojilo, pri tekočih gnojilih pa sta takšna primera dva.
Keywords: ICP-AES, mineralna gnojila, mikroelementi, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn
Published in DKUM: 16.10.2012; Views: 2621; Downloads: 241
.pdf Full text (2,13 MB)

4.
Uporaba organskih gnojil v integrirani pridelavi jabolk
Boris Ferk, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V Sadjarskem centru Maribor in Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor smo v letu 2007 izvedli poskus gnojenja z gnojili Biosol in KAN pri sorti 'Gala'. Uporabljali smo različne količine gnojil, ki smo jih odmerjali v dveh obrokih: 1. obravnavanje: standardno gnojenje po IP 335 kg KAN/ha, 2. obravnavanje: jesensko gnojenje z ekološkim gnojilom 1.125 kg Biosola/ha, 3. obravnavanje: jesensko gnojenje s 167 kg KAN/ha in 625 kg Biosola/ha, 4. obravnavanje: spomladansko gnojenje z ekološkim gnojilom 1.125 kg Biosola/ha, 5. obravnavanje: spomladansko gnojenje s 167 kg KAN/ha in 625 kg Biosola/ha. V Univerzitetnem kmetijskem centru v Pohorski dvor pri Mariboru, kjer so tla bogato založena z organsko snovjo (5,1 %), je bil statistično dokazljivo najboljši rezultat tako glede količine kot kakovosti pridelka pri spomladanskem gnojenju, 4. obravnavanje. Sklepamo lahko, da je na tleh, ki so bogato založene z organsko snovjo, najboljše gnojiti spomladi s 1.125 kg Biosola/ha. V Sadjarskem centru Maribor, kjer so tla srednje založena z organsko snovjo (2,6 %), so bili statistično dokazljivo najboljši rezultati tako glede količine kot kakovosti pridelka jabolk v obravnavanju 2. Sklepamo lahko, da je pri tem tipu tal in pri tej sorti najboljše jesensko gnojenje z ekološkim gnojilom 1.125 kg Biosola/ha.
Keywords: sadjarstvo / jablana / Gala / organska gnojila / mineralna gnojila
Published in DKUM: 31.01.2012; Views: 3198; Downloads: 157
.pdf Full text (557,82 KB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica