| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ZNAČILNOSTI PSIHOLOŠKEGA PORTRETA
Matic Čadej, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Značilnosti psihološkega portreta se ukvarja s portretom kot skupkom portretirančevih lastnosti kot tudi z značajem portretista. Z njunimi združenimi pogledi, izkušnjami in značilnostmi vplivata na razvoj portretnega slikarstva v smeri vedno bolj poglobljene psihološke analize. Delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. Na začetku naloge so predstavljene okoliščine, ki so portretu omogočale, da se osvobodi svoje socialne funkcije, in razložena vloga portreta. V nadaljevanju se naloga osredotoči na pomen in razumevanje lastne podobe ter vlogo portreta pri poveličevanju ali zanikanju te vloge. Pri izražanju notranjega stanja si umetniki pomagajo z uporabo čustveno nabitih barv, dinamičnih kompozicij, simbolike ter z osredotočanjem na portretirance kot subjekte in ne s sledenjem problematičnega koncepta mimezisa. Proti koncu naloge so predstavljeni tudi pogledi na moderni portret in njegovo vlogo v današnji družbi, obremenjeni s koncepti. Predstavljeni so vsi prisotni v procesu nastajanja portreta: portretist, portretiranec ter gledalec, ki s »konzumiranjem« oz. doživljanjem umetnine to zaključi v celoto. Sledi predstavitev treh dobro znanih portretistov 20. stoletja in njihovih pogledov na analiziranje in prikazovanje notranjega stanja upodobljenih. V zaključku so predstavljena lastna slikarska dela in postopek ustvarjanja.
Keywords: psihološki portret, notranje stanje, barva, mimezis, odnos med portretistom in portretirancem
Published: 08.01.2014; Views: 843; Downloads: 178
.pdf Full text (5,07 MB)

2.
RISBA. MED FIGURALNIM IN ABSTRAKTNIM
Maruša Aberšek, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo temelji na raziskovanju risbe kot temelju vsakega likovnega ustvarjanja. V magistrskem delu smo obravnavali prvinsko funkcijo risbe, katera lahko privede do samostojnega likovnega dela ali pa služi le kot predpriprava za nadaljnje delo. Pojasnili smo pojem skica, v kateri se že lahko kažejo težnje po likovni artikulaciji v drugem mediju in nam je zgolj v pomoč ali pa tudi ne in ostane na nivoju skice. V nadaljevanju smo obravnavali linijo kot osnovni element risbe. V delu nas je zanimal predvsem spontani in prvinski pristop k likovnemu ustvarjalnemu delu in prav risba je tista, ki nam to omogoča. Zato smo v nalogi obravnavali grafično risbo, katera zaradi specifike grafičnega medija risbi daje posebno izrazno noto. V nalogi smo obravnavali risbo kot podobo, kjer figuralno povezujemo z estetskim pojmom posnemanja. Zaradi postopnega prehajanja podobe iz predmetnega v abstraktno, smo obravnavali abstraktno umetnost in z njo pomembne avtorje, kot so Kandinski, Picasso, Malevič in Mondrian. S Picassovim redukcionizmom smo predstavili sestop iz predmetnega v nepredmetno. Prav tako smo se oprli na Maleviča in Mondriana, ki sta se kot začetnika t. i. geometrijske abstrakcije začela zanimati za čiste oblike in barve. Preko obravnave postopnega redukcionizma smo v delo vključili tudi svoje lastno izražanje, kjer izpostavljamo prvinskost risbe in njeno izrazno moč.
Keywords: risba, risarska artikulacija, grafična risba, skica, mimezis, podoba, figuralno, abstraktno
Published: 09.11.2016; Views: 868; Downloads: 167
.pdf Full text (3,90 MB)

3.
Igre z mimezisom v poljski in slovenski prozi devetdesetih let
Bożena Tokarz, 2009, original scientific article

Abstract: Igre z mimezisom med množico različnih struj in individualnih poetik v poljski in slovenski prozi devetdesetih let določajo model recepcije in strukturo besedil. Naklonjene so prečkanju žanrskih, zvrstnih, kulturnih, predstavitvenih mej, tako da strukturo besedila spreminjajo v polje dialoga, ki bralcu nudi drugačna doživetja kot zaprta fabula.
Keywords: slovenska književnost, poljska književnost, mimezis, fikcija, fabula, igre, proza
Published: 31.01.2018; Views: 206; Downloads: 193
.pdf Full text (278,58 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica