| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
MIKROKLIMATSKE RAZMERE IN DOLOČITEV OPTIMALNEGA PRENOSA TOPLOTE V RASTLINJAKU
Damijana Meža, 2011, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je analiziran vpliv sončnega obsevanja, odvisno od geografske lege, na postavitev rastlinjakov podjetja PUP Velenje d.d.. Predstavljeni so glavni vplivi na mikroklimo v rastlinjaku ter celovit pregled izmenjave toplote v rastlinjaku, ki je potreben za regulacijo mikroklimatskih parametrov v rastlinjaku. Omejeni so spremenljivi parametri s katerimi opišemo izračun toplotnega ravnotežja rastlinjaka v ekstremnih pogojih v kateremkoli klimatskem področju za različne kritine. Določeni so prihranki energije v primeru kritin kot so: enojno kaljeno steklo 4mm, dvojno izolacijsko steklo in polikarbonatne plošče. Analiza stroškov je izvedena z ekonomsko metodo NSV.
Keywords: prenos toplote, rastlinjaki, sevanje, mikroklima, stroški
Published: 05.05.2011; Views: 3322; Downloads: 186
.pdf Full text (2,58 MB)

3.
Merjenje vlažnosti tal s pomočjo brezžičnega senzorskega omrežja
Matej Štefanič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil preučiti natančen način merjenja vlage v tleh s pomočjo brezžičnega senzorskega omrežja. V ta namen smo merili vlago na treh različnih nivojih (20, 50 in 80 cm) in ob tem izmerjene vrednosti primerjali z vrednostmi okoljskih razmer, kot so temperatura zraka, vlažnost zraka, temperatura tal in omočenost listov za obdobje enega meseca. Ugotovili smo, da bi se z natančnim merjenjem vlage v tleh in drugih okoljskih parametrov lahko natančno napovedala obdobja pomanjkanja vlage v tleh in določila mikroklima merjenega območja. Na podlagi teh podatkov bi se lahko ugotovilo, kdaj in koliko vode je treba dodati določenim kmetijskim kulturam.
Keywords: vlaga v tleh, brezžično senzorsko omrežje, okoljske razmere, mikroklima
Published: 22.10.2012; Views: 1833; Downloads: 218 
(1 vote)
.pdf Full text (2,78 MB)

4.
VPLIV MIKROKLIME NA ŠARŽNO MEŠANJE ZMESI ZA SMOLNO VEZANE BRUSE
Žiga Videčnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Pri izdelavi smolno vezanih brusov se uporabljajo fenol-formaldehidne smole. Na njihove lastnosti močno vpliva mikroklima skladiščenja. S poznavanjem vpliva mikroklimatskih pogojev lahko predvidimo obnašanje posameznih komponent v proizvodnji. To pripomore k učinkovitemu in hitremu reševanju problemov, ki se lahko pojavijo v proizvodnji. Pri ugotavljanju vpliva so pomembne metode testiranja in vzorčenja, ki so opisane v diplomskem delu. Večinoma ekstremni pogoji negativno vplivajo na kakovost zmesi. Diplomsko delo prikazuje študijo vpliva mikroklime na kakovost uporabljene zmesi za izdelavo smolno vezanih brusov. Osredotočili smo se na vpliv različnih parametrov tekoče fenol-formaldehidne smole. Ugotovili smo, da lahko s pomočjo vhodnih parametrov tekoče smole določimo količino tekoče komponente v zmesi glede na osnovni recept.
Keywords: fenol-formaldehid, smole, mikroklima, smolno vezani brusi
Published: 01.07.2015; Views: 1027; Downloads: 45
.pdf Full text (6,01 MB)

5.
ANALIZA IN OCENA PARAMETROV TOPLOTNEGA UGODJA V SPREJEMNI PISARNI URI SOČA
Ada Prezel, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Na delovnem mestu ljudje preživimo veliko svojega časa. Ker v polni delovni dobi na delovnem mestu preživimo zelo velik del svojega življenja, je zelo pomembno, da je delovno mesto urejeno in da se vsak zaposleni na njem dobro počuti. Delovno mesto je vsako mesto, kjer poteka delo. En zaposleni ima lahko več delovnih mest in prav vsa morajo biti urejena. Z urejenim delovnim mestom zmanjšamo možnosti za bolezni in napake, poveča se učinkovitost posameznika, ki deluje na dobro urejenem delovnem mestu. K ugodju na delovnem mestu spada tudi toplotno ugodje, ki mora biti urejeno in prilagojeno delu, ki se izvaja na delovnem mestu. V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani se pojavlja problem toplotnega neugodja v sprejemni pisarni, ki je povezovalna pisarna med pacienti in zdravniki. V diplomskem delu se tako obravnava reševanje toplotnega neugodja v tej pisarni. Namen diplomskega dela je bil analizirati in oceniti parametre toplotnega ugodja v sprejemni pisarni. Opravili smo meritve v sprejemni in pomožni pisarni, ki neposredno vpliva na ugodje v sprejemni pisarni, ter predstavili in analizirali nihanja vseh parametrov, ki so pomembna za toplotno ugodje. Meritve smo izvajali devet delovnih dni, na podlagi česar smo ugotovili, kje prihaja do toplotnega neugodja. V diplomskem delu so predstavljene različne tehnologije vlaženja, podrobneje parni vlažilnik, vgrajen v klimatsko napravo.
Keywords: Toplotno ugodje, mikroklima, relativna vlažnost, vlaženje
Published: 26.06.2015; Views: 664; Downloads: 123
.pdf Full text (1,29 MB)

6.
7.
8.
Avtomatizacija mikroklime v proizvodnji
Gregor Oset, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Delovne pogoje na delovnem mestu imenujemo z eno besedo mikroklima. Z njo povzamemo skupaj temperaturo, prezračevanje, osvetlitev in druge parametre delovnega okolja, katerih vrednosti se morajo nahajati v določenih mejah, predpisanih z zakoni, za kar je zadolžen delodajalec. V zaključnem delu se bomo posvetili avtomatizaciji regulacije mikroklime v proizvodnji podjetja Emo orodjarna. Osredotočili se bomo na avtomatizacijo sistema naravnega prezračevanja in regulacije temperature ter osvetlitve delovnih prostorov. V delu je predstavljen način s katerim reguliramo parametre mikroklime, star sistem nadzora in načrtovanje ter izvedba novega krmilja.
Keywords: avtomatizacija, mikroklima, PLK, prezračevanje, osvetlitev
Published: 11.11.2019; Views: 27; Downloads: 3
.pdf Full text (3,12 MB)

9.
Merjenje mikroklime v nizkih tunelih z različnimi prekrivkami
Aleš Bohak, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Za potrebe intenzivne pridelave hrane se vedno več rastlin goji v zavarovanih prostorih, kjer so rastline zaščitene pred neželenimi vremenskimi vplivi. Zavarovani prostori so lahko povsem enostavni objekti pokriti z različnimi folijami ali pa najsodobnejši steklenjaki z avtomatskim uravnavanjem klime. V letu 2017 smo na domači njivi na Pobrežju postavili štiri nizke tunele in jih prekrili z različnimi prekrivkami, in sicer z PE folijo debeline 60 µm in 150 µm, z PE folijo debeline 60 µm, ki je bila naluknjana in z 19 g PP folijo oziroma kopreno. V obdobju od 20. 4. 2017 do 18. 5. 2017 smo z dataloggerjem CR1000 podjetja Campbell Scientific konstantno merili zunanjo temperaturo in temperaturo v tunelih. Kot najprimernejša prekrivka se je izkazala koprena, saj je rastlinam nudila višje temperature ponoči, podnevi pa se v tunelih ni segrelo preveč. Kot neprimerni za prekrivanje nizkih tunelov sta se izkazali PE foliji debelin 150 in 60 µm, saj se je že ob zunanjih temperaturah nad 10 °C v njih ogrelo preko 40°C. Za poskusno rastlino smo v tunele posadili sadike nizkega fižola, vendar jih je že v prvi noči merjenja skoraj v celoti uničila zunanja temperatura -4,2°C.
Keywords: nizki tuneli, mikroklima, prekrivke
Published: 25.09.2019; Views: 36; Downloads: 10
.pdf Full text (976,75 KB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica