| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Proučevanje metod in postopkov čiščenja keramične membrane po mikrofiltraciji surove sirotke : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Žan Brinovšek, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Sirotka je eden od proizvodov pri proizvodnji sira v mlekarski industriji. Sestavine sirotke se obravnavajo kot sestavine z dodano vrednostjo v formulah za dojenčke, hrani in pijači za športno prehrano ter drugih živilskih izdelkih. Sirotka je vir raznovrstnih biološko aktivnih spojin z edinstvenimi funkcionalnimi lastnostmi in omogoča živilski industriji, da razvije funkcionalna živila s potencialnimi zdravstvenimi koristmi. Sirotka je sestavljena iz različnih komponent, kot so proteini, mineralne soli, laktoza, mlečna maščoba, mikroorganizmi in ostale snovi (Barukcic et al., 2014). Za svežo sirotko je značilno, da je zelo dovzetna za kvarjenje zaradi prisotnosti mikroorganizmov, zato je potrebno, da jo hranimo pri ustreznih pogojih. V mlekarski industriji se pogosto uporabljajo postopki mikrofiltracije (MF) in ultrafiltracije (UF), kjer se MF uporablja za odstranitev mikroorganizmov, bakterij in nečistoč, medtem ko se UF uporablja predvsem za koncentriranje sirotke. V zadnjih 10 letih je mlekarska industrija spoznala, da se lahko s postopkom mikrofiltracije iz kisle sirotke ločijo različni mikroorganizme, proteini, kazein, bakterije, maščobe in različne lipide. Z metodo mikrofiltracije prav tako predelamo kislo sirotko, da lahko postane varna za izpust v okolje. Nepredelana kisla sirotka namreč vsebuje veliko nitratov in fosfatov, ki povzročajo evtrofikacijo naravne vode, kar pa pomeni odmiranje naravnih organizmov in poseganje v naravno kroženje snovi. Pri postopku mikrofiltracije, se na keramičnih membranah ustvari biološki film mikroorganizmov. Glavni problem postane močno mašenje keramične membrane zaradi tega filma, ki onemogoča nadaljnjo filtracijo. Pojavi se potreba po vzpostavitvi najbolj učinkovitega načina oz. postopka čiščenja membrane s primernimi čistili.
Keywords: Sirotka, kisla sirotka, mikrofiltracija, keramična membrana, ultrafiltracija, postopek čiščenja membrane, ultrasil, filtracija, koncentrirana sirotka, diafiltracija
Published in DKUM: 13.10.2020; Views: 462; Downloads: 60
.pdf Full text (1,63 MB)

2.
Proučevanje mikrofiltracijske keramične membrane na prepustnost sirotkinih proteinov : magistrsko delo
Maja Preskar, 2019, master's thesis

Abstract: Fizikalno-kemijska obdelava, kot je postopek mikrofiltracije (MF) in ultrafiltracije (UF) sirotke, povzroča reverzibilno in ireverzibilno mašenje por keramičnih membran kot tudi spremembe v strukturi in interakciji proteinov s številnimi komponentami sirotke ter površino membran. Slednje vodi do denaturacije in agregacije proteinov in ravno tako prispeva k mašenju membrane. Vrste in obseg proteinskih interakcij so odvisni od pogojev obdelave, sestave in ionske moči sirotke ter vrednosti pH. Obdelave, ki destabilizirajo strukturo sirotkinih proteinov in spodbujajo razvijanje proteinov, pospešijo interakcije med sirotkinimi proteini v raztopini in vodijo do različnih intramolekularnih ali intermolekularnih reakcij. Sirotka vsebuje različne komponente, kot so mikroorganizmi, encimi in proteini, zaradi katerih se njihove lastnosti s časom in z različnimi pogoji shranjevanja spreminjajo in vplivajo na medsebojne interakcije. Pomembno je bilo opredeliti fizikalno-kemijsko in mikrobiološko stabilnost sirotke, ki se je spremljala po preteku enega tedna, da se določi vpliv temperature in način shranjevanja sirotke pred pričetkom postopkov MF in UF. Namen testiranj MF in UF membran je bila je optimizacija procesov, s ciljem doseganja visoke prepustnosti za sirotkine proteine (predvsem laktoferina - LF) in zadrževanje mikroorganizmov ter drugih komponent sirotke, ki bi omejevale uporabo sirotke v nadaljnjih postopkih predelave. V eksperimentih smo opredelili najbolj učinkovit režim delovanja MF keramične membrane ter režim čiščenja le-teh, ki omogoča čim daljše delovanje filtracije brez zamašitve membran ter povrnitev polnega pretoka po zamašitvi. Ugotovili smo, da aktivnost encima laktoperoksidaze (LPO) hitro pada ne glede na shranjevanje sirotke. Protein LF je stabilen 8 dni v hladilniku, medtem ko na sobni temperaturi postopoma razpade. Z MF keramično membrano s premerom por 0,5 μm smo dosegli 51 % prepustnost LF v permeat pri tlaku 1 bar. Opazili smo, da je membrana učinkovito očiščena v treh korakih, in sicer s 0,4 % raztopino natrijevega hidroksida (NaOH), 0,3 % raztopino dušikove kisline (HNO3) in 0,5 % raztopino natrijeviega hipoklorida (NaOCl) pri temperaturi 60 °C in pri večji hitrosti črpalke kot je delovna ter pri tlaku povratnega toka 0,5 bar. UF keramična membrana s premerom por 0,05 μm je 100 % zadržala protein LF v retentatu.
Keywords: kisla sirotka, stabilnostna študija, keramične membrane, mikrofiltracija, čiščenje keramičnih membran
Published in DKUM: 17.09.2019; Views: 838; Downloads: 146
.pdf Full text (4,41 MB)

3.
MIKROFILTRACIJA FERMENTACIJSKE BROZGE
Oliver Tutić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Naša naloga je bila preveriti vpliv uporabe filtrirnih modulov z velikostjo por membran 0,5 μm in 0,8 μm na proces mikrofiltracije fermentacijske brozge. Preverjali smo vpliv na izkoristek in čas trajanja procesa. Eksperimente smo izvajali na pilotni obtočni mikrofiltraciji, ki je delovala s konstantnim transmembranskim tlakom ali pa s konstantnim pretokom permeata. Spremljali smo fluks permeata, transmembranski tlak in zadrževalni faktor. Z rezultati, ki smo jih pridobili z izvajanjem eksperimentov, smo določili, da bi z uporabo filtrirnega modula z velikostjo por membran 0,8 μm skrajšali proces mikrofiltracije fermentacijske brozge iz sedanjih 36 do 40 ur, na 23 do 26 ur. Z uporabo modula z velikostjo por membran 0,8 μm bi izboljšali tudi izkoristek procesa, saj je bil zadrževalni faktor na pilotni obtočni mikrofiltraciji nižji, kot na industrijski obtočni mikrofiltraciji, ki uporablja filtrirne module z velikostjo membran 0,1 μm. Nižji zadrževalni faktor pomeni višji izkoristek procesa.
Keywords: mikrofiltracija, permeat, fluks permeata, zadrževalni faktor, transmembranski tlak
Published in DKUM: 29.09.2016; Views: 808; Downloads: 67
.pdf Full text (1,35 MB)

4.
MIKROFILTRACIJA MODELNIH OLJNO VODNIH EMULZIJ
Liljana Novak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil raziskati učinkovitost membrane s steklenimi vlakni in polisulfonske membrane pri procesu odstranjevanja olj z mikrofiltracijo iz oljno vodnih emulzij kovinsko-predelovalne industrije. Z različno kombinacijo obratovalnih pogojev, predvsem pH vrednosti (pH = 5, 7 in 9), koncentracije olj (0,5, 1,5 in 3 %) in dodatka soli (0,1 in 5 g) CaCl2 smo želeli doseči čim večjo gostoto volumskega toka. Kot predčiščenje smo uporabili elektrokoagulacijo. Rezultati kažejo, da je pri filtriranju skozi membrano s steklenimi vlakni veliko višja gostota volumskega toka, če jo primerjamo s polisulfonsko membrano. Najvišjo gostoto volumskega toka smo dosegli pri najnižji koncentraciji olja (φ = 0,5 %), pH = 9 in sobni temperaturi (t = ~20±3 ˚C). Prevladujoči mehanizem mašenja membrane s steklenimi vlakni je bil nastanek filtrnega kolača na površini membrane, posledično pa se zniža gostota volumskega toka permeata. Opravili smo fizikalno-kemijske analize modelne oljno vodne emulzije in permeata. Ugotovili smo, da se motnost in vrednost kemijske potrebe po kisiku znižata po mikrofiltraciji. Elektrokoagulacija ne zniža mašenja membran.
Keywords: mikrofiltracija, olja, emulzija, mašitev, stekleni filter
Published in DKUM: 19.06.2013; Views: 1347; Downloads: 178
.pdf Full text (2,32 MB)

5.
MEMBRANSKE TEHNOLOGIJE ZA PRIPRAVO ULTRA-ČISTE VODE
Tomaž Pavlič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Pri proizvodnji elektrike, v industriji elektronike ter farmaciji se pogosto uporablja ultra čista voda. To je filtrirana voda, ki vsebuje zelo malo kemijskih primesi ostalih elementov – je skoraj kemično čista voda. Za pripravo ultra čiste vode se uporabljajo membranske tehnologije, kot so mikrofiltracija, ultrafiltracija, reverzna osmoza ter v zadnjem času elektrodeionizacija, ki zamenjuje trenutno uveljavljeno tehnologijo odstranjevanja ionov z ionsko izmenjevalnimi smolami. V eksperimentalnem delu sem opravil meritve na EDI modulu. Glede na podatke sem izračunal masni koeficient prenosa ter Sherwoovodo število ter ga primerjal s teoretičnim.
Keywords: deionizacija, elektrodeionizacija, elektrodializa, ionsko izmenjevalne smole, masni koeficient prenosa, membranske tehnologije, mikrofiltracija, reverzna osmoza, Sherwoodovo število, ultrafiltracija, ultra-čista voda
Published in DKUM: 24.06.2009; Views: 3772; Downloads: 654
.pdf Full text (3,83 MB)

6.
7.
8.
Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica