| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Prenova internega poslovanja v računovodskem servisu
Manca Podgoršek, 2022, master's thesis

Abstract: V sodobnih podjetjih postajata vse bolj pomembni učinkovitost in inovativnost. Pa naj gre za nova, mlada podjetja ali za stara, že dolgo obstoječa na trgu dela. Prav tako ni pomembno, s katerim področjem se ukvarja podjetje, saj je treba na vseh področjih slediti spremembam trga in novim navadam kupcev. Večkrat pa se pozabi na samo notranjo organizacijo podjetja. Ta je sicer vse bolj pomembna, saj se zaradi selitve večine poslov v e-poslovanje in vse več dela od doma pri zaposlenih, hitro pokažejo napake notranje organiziranosti in povezovanja. Napake se pokažejo že v mikro podjetjih, v večjih podjetjih pa še prej oziroma bolj izrazito. Iz tega razloga smo se v magistrski nalogi osredotočili na e-poslovanje. Poudarek smo dali naši proučevani enoti, mikro računovodskemu podjetju. Naše proučevano mikro podjetje v določeni meri deluje še vedno preveč papirno, kar pomeni, da je premalo e-poslovanja. V nalogi smo predstavili trenutni način poslovanja. Glede na zaznano problematiko smo poiskali nekaj možnih rešitev, ki bi olajšale delo tako posamezniku kot celotni organizaciji. Predvsem smo obravnavali problem internega poslovanja med zaposlenimi. Raziskali in predstavili smo tri različne rešitve za podporo procesa upravljanja nalog in eno celovito programsko rešitev. Bistvenega pomena nam je bilo, da je rešitev praktična in enostavna za uporabo. Izbira ustrezne rešitve je vsekakor odločitev organizacije. Bi pa izbrana ustrezna rešitev pomenila boljšo organiziranost v prihodnosti, saj se proučevanemu mikro podjetju obeta vse več dela z različnih lokacij.
Keywords: e-poslovanje, brezpapirno poslovanje, elektronsko računovodstvo, digitalizacija, mikro podjetje
Published in DKUM: 25.01.2023; Views: 489; Downloads: 49
.pdf Full text (1,27 MB)

2.
Proces izbire CRM sistema na primeru mikro podjetja
Avalon Ivanuša, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem tekmovalnem poslovnem okolju se velika večina podjetij zaveda, da bolj kot bodo ohranjala in poglabljala odnose s svojimi obstoječimi strankami in skušala pri tem pridobiti tudi nove, bolj bodo postala uspešna. Vendar pa se s to razlago ne strinjajo vsi. Ogromno mikro podjetij se še kljub tako razviti tehnologiji in s prakso podkrepljenimi teoretičnimi trditvami upira nečemu novemu in nepoznanemu, saj se bojijo sprememb. Zaradi oklevanja, da bi prenovila svoje poslovne procese in jih informatizirala z novo programsko opremo, s katero bi lahko izboljšala odnose s svojimi strankami, kakor tudi povečala svoje poslovanje, pa raje izgubljajo igro proti velikim podjetjem, ki prevladujejo na trgu. V teoretičnem delu diplomskega projekta smo najprej definirali, kaj je bistven pomen prenove poslovnih procesov v podjetju in kakšno vlogo ima pri tem informacijska tehnologija, nato smo opredelili CRM sistem, njegove koristi za mikro podjetja ter postopke uvajanja CRM sistema v podjetje. V drugem, praktičnem delu pa smo se osredotočili na konkretno mikro podjetje, analizirali obstoječi poslovni proces ter predlagali izboljšave. Prav tako smo iz nabora ponudnikov CRM sistemov skušali ugotoviti, kateri bi bil na podlagi opredeljenih potreb in zahtev izbranega mikro podjetja najbolj primeren za uvedbo.
Keywords: mikro podjetje, poslovni procesi, prenova poslovnih procesov, CRM sistem, analiza in izbira ponudnikov CRM sistemov
Published in DKUM: 23.11.2017; Views: 1322; Downloads: 101
.pdf Full text (1,30 MB)

3.
Koncept vpeljave in pomembnost mikro podjetja znotraj industrije 4.0
Grega Sever, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen koncept vpeljave in pomembnost mikro podjetja znotraj Industrije 4.0. V ospredje je postavljena odvisnost srednje velikega in mikro podjetja. Predstavljen je način poteka poslov med podjetjema in pomembnost le-teh za delovanje obeh podjetij. Problem, ki se pojavi, je premajhno posvečanje pozornosti mikro podjetjem znotraj industrije, zato sem v magistrskem delu hotel pokazal, kako pomembno je lahko mikro podjetje. S prihodom Industrije 4.0 pa bi ta pomembnost postala še izrazitejša, zato je predstavljen koncept, kako bi se mikro podjetje povezalo z večjim podjetjem pod okriljem Industrije 4.0. Predstavljenih je nekaj novosti, ki bi jih bilo potrebno uvesti v mikro podjetje, njihove prednosti ter okvirna cena posodobitev. Predstavljene so konkurenčne prednosti podjetja in dejstva, zakaj je mikro podjetje pomemben člen v gospodarstvu in industriji.
Keywords: Industrija 4.0, digitalizacija, robotizacija, avtomatizacija, tovarne prihodnosti, proizvodni proces, mikro podjetje.
Published in DKUM: 03.10.2017; Views: 993; Downloads: 123
.pdf Full text (2,82 MB)

4.
Planiranje politike in nasledstva v mikro družinskih podjetjih
Urška Kranjec, 2017, master's thesis

Abstract: Družinska podjetja so gonilna sila svetovnega gospodarstva. Večina podjetij, tako v svetu kot doma, je v družinskih rokah. Samo v Sloveniji prispevajo družinska podjetja več kot 67 odstotkov vse dodane vrednosti slovenskih podjetij. Skoraj 95 odstotkov je mikro in malih podjetij z manj kot 50 zaposlenimi, ki delo nudijo skoraj 70 odstotkom delovno aktivnim prebivalcem. Njihov uspeh je pogojen z uspešnim upravljanjem podjetja, s fleksibilnostjo poslovanja, s pravočasnim in uspešnim planiranjem politike podjetja ter uspešnim prehodom na naslednjo generacijo. Ravno vprašanje nasledstva pa je tista kritična točka, na kateri večina podjetij preneha s poslovanjem. Magistrsko delo je razdeljeno na teoretični in aplikativni del raziskovanja. Znotraj teoretičnega dela smo najprej začeli z opredelitvijo pojma družinskega podjetja vključno z značilnostmi in posebnostmi, ki jih najdemo pri družinskih podjetjih. V nadaljevanju smo pozornost usmerili še na posebnosti in razvojne možnosti mikro podjetij kot pogoste pojavne oblike družinskega podjetja. S proučitvijo MER – ovega modela smo lahko opredelili politiko podjetja na splošno, kot tudi politiko družinskega podjetja s pripadajočimi posebnostmi. Na tej točki smo spoznali, da družina s skladnostjo vrednot in interesov udeležencev lahko odločilno vpliva na snovanje, oblikovanje in izbiro politike podjetja. Ker gre za družinska podjetja smo se pri raziskovanju ustavili še pri vprašanju nasledstva, ki bega marsikatero družino. Z aplikativnim delom naloge smo pridobljena znanja in spoznanja iz teoretičnega dela prenesli na primer izbranega družinskega podjetja Slikopleskarstvo Čopič s.p. Po celoviti predstavitvi podjetja in ugotovljenih spremembah v razvoju, smo se osredotočili predvsem na politiko podjetja s pripadajočim poslanstvom, smotri in temeljnimi cilji. Do sedaj je imelo podjetje zapisano le vizijo družinskega podjetja, ni pa imelo zastavljene, niti zapisane celovite politike podjetja. V nadaljevanju smo v sklopu raziskovalno prognostičnih procesov podrobneje proučili vrednote in interese udeležencev proučevanega podjetja, prednosti in slabosti podjetja ter iz okolja izhajajočih nevarnosti in priložnosti za podjetje. S problemom nasledstva smo se soočili z ugotavljanjem nasledstvenih možnosti izbranega podjetja in razdelanim profilom družinskih članov, v našem primeru očeta in hčerke ter sina, ki sta potencialna naslednika družinskega podjetja Slikopleskarstvo Čopič s.p. Na podlagi raziskovalno–prognostičnih izhodišč smo oblikovali predlog politike družinskega podjetja Slikopleskarstvo Čopič s.p., vključno z možno obliko formalnega zapisa politike podjetja. S pomočjo navedenih nasledstvenih možnosti in proučitvijo članov družine pa smo ob koncu podali še predlog planiranja nasledstva v družinskem podjetju Slikopleskarstvo Čopič s.p.
Keywords: družinsko podjetje, mikro podjetje, politika podjetja, nasledstvo, nasledstvene možnosti, planiranje nasledstva, družinsko podjetje Slikopleskarstvo Čopič s.p.
Published in DKUM: 14.07.2017; Views: 1259; Downloads: 129
.pdf Full text (1,49 MB)

5.
Analiza uporabnosti mobilnih CRM rešitev v mikro podjetju
Klemen Šiško, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Mobilne CRM aplikacije olajšujejo delo prodajalcev na terenu, kar je rezultat kombinacije najsodobnejše programske in strojne tehnologije ter izpopolnjenega poslovnega informacijskega sistema. Prikazujejo vse potrebne podatke o stranki, poiščejo lokacijo naslednje potencialne stranke ter avtomatično opravljajo ponavljajoče se naloge, da uporabniku poenostavijo in pohitrijo tiste aktivnosti, ki bi jih sam drugače opravljal dlje časa, vse z namenom, da bo ta imel v svojem delovnem dnevu več časa za svojo glavno aktivnost – prodajo. Mikro podjetja, ki želijo uspešno uvesti sistem CRM, morajo biti na to pripravljena, saj sama implementacija ne povzroča toliko težav, kot jih povzroča nepripravljenost kadra na spremembe. Rešitev CRM v podjetju velja kot dobrodošel informacijski pripomoček, brez katerega marsikatero podjetje več ne bi znalo uspešno delovati, medtem ko manjša podjetja (relativno glede na sektor delovanja in stil vodenja) dajejo prednost drugim področjem v podjetju. Mikro družba, katere core business je prodaja, ki ne presega obvladljivega števila strank, bo krepko razmislila o tem, če sistem CRM potrebuje ali bo svoje finančne in intelektualne moči raje namenila v optimizacijo drugih delov poslovanja.
Keywords: CRM, mobilni CRM, mikro podjetje, analiza ponudbe CRM sistemov
Published in DKUM: 11.11.2016; Views: 1177; Downloads: 116
.pdf Full text (1,38 MB)

6.
PRILAGODITEV PROCESA NAČRTOVANJA PROIZVODNJE V PODJETJU ENOOP D.O.O.
David Tratnik, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili družinsko mikro podjetje, ki z uspešnim poslovanjem prerašča v malo podjetje, kar se odraža v vseh njegovih procesih. Raziskali smo, kako rast podjetja vpliva na organizacijo proizvodnje, kakšna so najpogostejša tveganja in vrzeli pri reorganizaciji proizvodnega procesa in s kakšnimi orodji jih zmanjšamo. Pridobljeno znanje smo uporabili pri analizi konkretnega primera organizacije proizvodnje uspešnega podjetja ENOOP d.o.o. Predmet diplomskega dela je reorganizacija načrtovanja proizvodnje, ki zajema proces od načrtovanja do izdelave končnega izdelka s poudarkom na procesih, ki neposredno vplivajo na proizvodni proces. Z raziskavo, opravljeno v diplomski nalogi, želimo spoznati, kako prilagodimo proizvodnjo, da lahko sledimo spremembam na projektu, in sicer od samega začetka. Izkazalo se je, da bo imela proizvodnja del vpliva pri oblikovanju projekta že na začetku in tako pripomogla s tehničnimi rešitvami obdelav, ki bi nakazovale enostavno, hitrejšo in cenejšo proizvodnjo.
Keywords: mikro podjetje, proces proizvodnje, pretok informacij, stimulacija, organizacija
Published in DKUM: 06.10.2016; Views: 1071; Downloads: 77
.pdf Full text (1,47 MB)

7.
POSLOVNI SEKRETAR KOT ZUNANJI SODELAVEC ZA MAJHNA PODJETJA
Erika Burjek, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Poslovni sekretarji imajo v podjetju zelo pomembno funkcijo, so nepogrešljivi. Opravljajo naloge s področja organiziranja, vodenja, dela z dokumenti, kadrovanja, informiranja, komuniciranja, prodaje, nabave, računovodstva … Glede na obseg dela in potrebe v podjetju, mora podjetnik razmisliti, ali naj poslovnega sekretarja zaposli ali naj poišče zunanjega sodelavca. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega dela, v katerem je predstavljen poklic poslovnega sekretarja na splošno, v nadaljevanju pa sledi predstavitev poslovnega sekretarja v mikro in majhnem podjetju, in sicer kot zaposlenega v podjetju oziroma kot zunanjega sodelavca. Diplomsko delo se konča z analizo ankete, ki je bila opravljena med vodilnimi v podjetjih in je ključna pri ugotavljanju, katere naloge naj bi poslovni sekretar opravljal in katere zaupne informacije bi vodilni v podjetjih delili z njim.
Keywords: Poslovni sekretar, zunanji sodelavec, mikro podjetje, majhno podjetje.
Published in DKUM: 01.07.2016; Views: 1499; Downloads: 290
.pdf Full text (1,96 MB)

8.
PRENOVA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V MIKRO PODJETJU
Uroš Zabret, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Vloga informacijskega sistema v podjetjih je danes pomembnejša kot kadarkoli prej. Mnogo podjetij pa se vseeno ne zaveda vseh možnosti, ki jih imajo na voljo, ko se odločijo za prenovo svojega informacijskega sistema. V diplomskega delu je predstavljen informacijski sistem (IS) v proučevanem mikro podjetju, kje so težave ter kakšne so njihove možnosti pri prenovi IS. Kot del rešitve ugotavljamo, da je nujno upoštevati tudi računalništvo v oblaku, ki je v zadnjih letih močno napredovalo. Glede na želje ter potrebe vodilnih v proučevanem podjetju smo s pomočjo namenske aplikacije DEXI, ki omogoča več-parametrsko odločanje, določili katera varianta je najprimernejša. Rezultate smo predstavili v tabelah in grafih. S pomočjo izračuna stroškov pa smo dobili končno rešitev.
Keywords: informacijski sistem, mikro podjetje, več-parametrsko odločanje, računalništvo v oblaku
Published in DKUM: 30.06.2016; Views: 832; Downloads: 80
.pdf Full text (838,15 KB)

9.
Instrumenti proučevanja zunanjega okolja za potrebe razvojnega planiranja mikro podjetja
Katja Plahuta, 2015, master's thesis

Abstract: Živimo v času, ko je za podjetja bistvenega pomena poznavanje razvojnih možnosti in zmožnosti. Za dolgoročni obstoj podjetji morajo ta svoj trud usmeriti v proces planiranja rasti in razvoja, za kar pa je potrebno proučevanje zunanjega okolja. Vsako podjetje bi moralo zaradi trenutne situacije, ki jo je prinesla finančna kriza, izvesti analizo, kot smo jo izvedli na proučevanem podjetju in nato razviti predloge strategij. Magistrsko nalogo sestavljata dva dela – teoretični in empirični. V prvem delu magistrske naloge smo se osredotočili na mikro podjetja, njihove prednosti, slabosti in jih nato primerjali s srednje velikimi in velikimi podjetji. Razmejili smo vrste mikro podjetij ter opredelili njihove razvojne posebnosti. Prav tako v teoretičnem delu opisujemo procesne razsežnosti planiranja na ravni strateškega managementa in po različnih avtorjih proučujemo metode, ki smo jih izbrali, saj menimo, da nam bodo pomagale oblikovati nov program razvoja. V drugem delu magistrske naloge smo proučevano podjetje predstavili od njegove ustanovitve do danes ter njegov razvoj s ključnimi spremembami v rasti in razvoju. S pomočjo metod, ki smo jih predstavili v teoretičnem delu magistrske naloge in jih uporabili na primeru proučevanega podjetja, smo proučili zunanje okolje podjetja.
Keywords: zunanje okolje podjetja, mikro podjetje, analiza interesnih udeležencev, Porterjev pristop, matrika panoge, metoda scenarija, sinteza zunanjih dejavnikov.
Published in DKUM: 07.03.2016; Views: 1248; Downloads: 164
.pdf Full text (1,80 MB)

10.
IZDELAVA SPLETNE REŠITVE ZA PODJETJE
Matej Vohl, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izdelavo dinamične spletne strani za mikro podjetje IBS, d.o.o. Uvodni del opisuje obravnavano podjetje in storitve, ki jih to izvaja, ter teoretične osnove razvoja spletnih strani. Za razvoj strani so bili uporabljeni program Dreamweaver CS6 in programski jeziki HTML, PHP, SQL ter JavaScript. Baza podatkov je bila izdelana v orodju phpMyAdmin, ki služi za upravljanje relacijskih baz podatkov MySQL. V osrednjem delu diplome je prikazan postopek izdelave spletne strani s programom Dreamweaver CS6. Spletna stran vsebuje tudi sistem za upravljanje vsebin, kar je bila ena od zahtev naročnika projekta. Cilj izdelave je funkcionalen sistem, ki ga je možno nadgrajevati. Na koncu naloge sta opisana še prenos spletne strani na javni strežnik in optimizacija spletne strani. V zaključkih so predstavljeni rezultati SWOT-analize izgrajene spletne strani in možnosti nadaljnjega dela.
Keywords: mikro podjetje, spletna stran, CMS, PHP, MySql, odprtokodne rešitve
Published in DKUM: 26.09.2014; Views: 2609; Downloads: 483
.pdf Full text (9,30 MB)

Search done in 2.5 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica