| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Potencial izrabe vodne energije na potoku Šklendrovec : diplomsko delo
Tilen Zajc, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu je bil obravnavan potok Šklendrovec, na katerem so bili opravljeni vsi potrebni parametri za izračun pretoka, ter vodnega padca. Na podlagi teh izračunov, je bila ugotovljena smiselnost postavitve sistema male oz. mikro hidroelektrarne. Visok vodni padec, ter relativno velik pretok, dajeta vodotoku izjemen energetski potencial. Izbran je bil Pelton tip turbine, ter ustrezen generator. Izdelano je bilo tudi drevo okvar, s katerim je možno približno ugotoviti, kdaj se bo določen mehanski del na sistemu mikro hidroelektrarne okvaril. Z empiričnimi formulami so predstavljeni tudi stroški postavitve sistema na vodotoku, s katerimi je ugotovljeno, da bi se investicija povrnila že v dobrih petih letih.
Keywords: mikro hidroelektrarna, izkoristek, drevo okvar, potok Šklendrovec UDK: 621.311.21:
Published in DKUM: 14.02.2019; Views: 944; Downloads: 84
.pdf Full text (2,64 MB)

2.
NAČRTOVANJE MIKRO HIDROELEKTRARNE Z VGRAJENO PELTONOVO TURBINO
Nejc Smolar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se osredotoča na proizvodnjo električne energije s hidroelektrarnami. Poudarek je predvsem na področju enakotlačnih turbin z delnim nad tokom vode − v obravnavanem primeru je to Peltonova turbina. V začetnem delu je predstavljen numerični izračun dinamičnih spremenljivk pretoka voda in izgub, in sicer pri različnih odprtostih turbinske šobe, oziroma različnih premerih curka vode. V drugem delu pa so navedeni in ovrednoteni stroški izgradnje in vzdrževanja, ter finančna upravičenost investicije. Investicija je ovrednotena s statično metodo kumulativnega denarnega toka in dinamično metodo neto sedanje vrednosti.
Keywords: mikro hidroelektrarna, proizvodnja električne energije, Peltonova turbina, asinhronski generator, regulacija, ekonomska upravičenost
Published in DKUM: 18.12.2014; Views: 1500; Downloads: 319
.pdf Full text (2,61 MB)

3.
Izbira in dimenzioniranje mikro hidroelektrarne na potoku Sapočnica
Rastko Lorger, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena ideja izgradnje mikro hidroelektrarne na odcepu potoka Sapočnica, katere cilj je bil izvesti hidrološko in geološko meritev na terenu in na osnovi izmerjenih parametrov in statističnih podatkov izbrati energetsko najbolj učinkovito vrsto vodne turbine. V okviru diplomske naloge je bil na podlagi izmerjenega pretoka in višinske razlike med zajetjem in vtokom izbran Bankijev tip rotorja vodne turbine, za katero smo podali osnovne dimenzije in izračunali moč na gredi. Določili smo tudi tip generatorja in izračunali predvideno letno proizvodnja električne energije. Podana je tudi ocena ekonomičnosti celotnega idejnega projekta. Rezultati kažejo, da se za obravnavan primer investicija povrne v 13,7 letih. Kljub dolgi dobi vračanja je izvedba smiselna, saj prispeva k samooskrbi našega gospodinjstva in k izpolnjevanju evropskih smernic glede proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.
Keywords: mikro hidroelektrarna, Bankijeva turbina, potok Sapočnica, obnovljivi viri
Published in DKUM: 12.11.2014; Views: 1841; Downloads: 270
.pdf Full text (1,83 MB)

4.
IDEJNA ZASNOVA IZVEDBE MIKRO HIDROELEKTRARNE NA DOMAČIJI KOTNIK
Simon Kotnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Mimo kmetije Plazovnik-Kotnik teče potok, ki so ga v preteklosti izkoriščali za obratovanje mlina. Ker mlin ne obratuje več se je porodila ideja o energetskem izkoriščanju potoka. V diplomskem delu so predstavljene glavne komponente in postopki načrtovanja mikro hidroelektrarne ter okoljske določbe in predpisi potrebni za izdelavo projekta. Ob tem je izveden, ob ustrezni ocenitvi vhodnih parametrov, tako tehnični kakor finančni del izračuna obravnavane mikro hidroelektrarne.
Keywords: Mikro hidroelektrarna, varovanje okolja, proizvodnja električne energije, obnovljivi viri, energija vode, ekonomska upravičenost.
Published in DKUM: 19.06.2013; Views: 2469; Downloads: 333
.pdf Full text (4,61 MB)

5.
IZGRADNJA MIKRO HIDROELEKTRARNE NA SKRBINSKEM POTOKU
Simon Brezočnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je izgradnja mikro hidroelektrarne na Skrbinskem potoku. Predstavljene so splošne komponente potrebne za proizvajanje električne energije na manjšem vodotoku ˝Skrbinski˝ potok z možnostjo agregata do moči 36 kVA. Tema diplomske naloge je zanimiva, saj je nekoč visokogorska kmetija že imela manjšo postrojenje za samooskrbo domačije z električno energijo v mlinu na potoku Žavc in na potoku Radoljna, kjer je proizvajala električno energijo za potrebe žage torej za razrez hlodovine. V nalogi so podane glavne komponente mikro hidroelektrarne. Predstavljena je zakonodaja in predpisi potrebni za izdelavo projekta. Izveden je tudi ekonomski izračun investicije s pomočjo računalniškega programa retSCREEN.
Keywords: mikro hidroelektrarna, ekonomski izračun, vodna turbina, obnovljivi viri, vodna energija, ekologija
Published in DKUM: 09.03.2012; Views: 5425; Downloads: 783
.pdf Full text (11,17 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica