| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 28
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Migracija vode v zmesi farmacevtske učinkovine in pomožnih snovi : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Maša Krakar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskovali migracijo vode v zmeseh farmacevtske učinkovine (XN) in pomožnih snovi (PS). Uporabili smo XN in pet pomožnih snovi (škrob koruzni sušen, mikrokristalinično celulozo, brezvodno laktozo, laktozo monohidrat in manitol), katere smo izbrali po principu higroskopnih lastnosti in različnih energij vezave vode. Da bi razumeli vpliv vsebnosti vode in vodne aktivnosti na strukturo snovi, smo na začetku posamezne pomožne snovi in zmesi analizirali s tehnikami DSC, TGA, vodna aktivnost (aw) in dinamična sorpcija vode (DVS). Razen XN, ki je kazala fizikalno nestabilnost pri visokih stopnjah relativne vlažnosti (RV) in je prešla v novo kristalno (hidratno) obliko, so bile ostale snovi fizikalno stabilne. Potem smo pripravili fizikalne zmesi 1:1, XN : pomožna snov, jih za dva tedna zaprli v neprodušno zaprto vialo, da je potekal prenos vode med snovmi do ravnotežnih vrednosti in nato zmesi analizirali z aw, DSC in TGA. Pri zmeseh, kjer smo detektirali strukturno spremembo, smo posneli še Raman in Rentgensko praškovno analizo. Tekom eksperimenta smo oblikovali komoro za izmenjavo vode preko parne faze med fizično ločenimi komponentami. Uporabili smo velike steklene tehtiče, v katere smo vstavili dve aluminijasti ladjici, v prvo smo zatehtali XN in v drugo pomožno snov (1:1 w/w). Steklene tehtiče smo nato zaprli s steklenim pokrovom, katerim smo obrus dodatno zatesnili s silikonsko mastjo. Tak zaprt sistem je pri sobnih pogojih omogočal prehajanje vode le med obema vzorcema v tehtiču preko parne faze, na nekontakten način. Po 2 tednih smo analizirali vsebnost vode in vodno aktivnost v obeh eksperimentih. Z meritvijo vodne aktivnosti smo pri 1:1 in 1:3 (W/W) kontaktnih in nekontaktnih zmeseh preučili smer in obseg migracije vode. Pri kontaktnih zmeseh smo dokazali eno od hipotez naloge, in sicer da voda migrira iz snovi z višjo vodno aktivnostjo v snov z nižjo vodno aktivnostjo. V primeru mešanic navlaženih PS (škrob, MCC in XN), ki so vsebovale povečano vsebnost nevezane in šibko vezane vode, smo ugotovili, da je bila količina izmenjane vode med PS in XN v smeri XN tako velika, da je prišlo do vgradnje vode v kristalno strukturo XN in nastanka nove pojavne oblike XN, hidratne oblike, natančneje hemihidrata, kar smo potrdili z naborom komplementarnih analiznih tehnik (DSC, TGA, XRPD, Raman). Skupaj s posnetimi sorpcijskimi izotermami smo lahko napovedali smer migracije in količino migrirane vode za vsako posamezno komponento. Na podlagi ugotovljenih rezultatov smo tako lahko razvili delni protokol za izbor PS, ki jih dodamo farmacevtski učinkovini, ki kaže tendenco prehajanja v hidratne oblike ob prisotnosti povečane vsebnosti nevezane ali šibko vezane vode. Protokola se bomo posluževali pri razvoju novih izdelkov, v katere bomo vgrajevali učinkovine, ki imajo podobne lastnosti kot XN.
Keywords: farmacevtska učinkovina, sorpcija, migracija vode, vsebnost vode, vodna aktivnost, fizikalna stabilnost, hidrati
Published in DKUM: 29.03.2023; Views: 588; Downloads: 32
.pdf Full text (1,57 MB)

2.
Analiza postopka migracije podatkovne baze Oracle v IBM DB2 : zaključno delo
Jan Dimnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Podatkovne baze so povsod prisotne v naših življenjih. Pogosto se pojavi potreba po uporabi več različnih podatkovnih baz. Obstajajo različni razlogi za uporabo drugačnega okolja, zato prihaja do potrebe po migraciji podatkovne baze iz enega okolja v drugo. Namen diplomskega dela je analiza postopka migracije podatkovne baze iz okolja Oracle v okolje DB2. V diplomskem delu smo opredelili različne tipe podatkovnih baz, opisali sisteme za upravljanje podatkovnih baz Oracle in DB2, pripravili testno podatkovno bazo v okolju Oracle in z obstoječimi orodji izvedli migracijo podatkovne baze v okolje DB2. V delu smo opredelili izzive, ki se pojavijo med migracijo in ponudili rešitve. Migracijo je možno uspešno izvesti, saj podatkovna baza DB2 podpira vse funkcionalnosti, ki jih omogoča okolje Oracle.
Keywords: podatkovne baze, Oracle, IBM DB2, migracija
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 891; Downloads: 68
.pdf Full text (2,67 MB)

3.
Migracija Oracle Forms v ogrodje Primefaces : diplomsko delo
Žiga Sever, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno, kako je podjetje HRC Informacijski inženiring, d. o. o., izvedlo migracijo svojega programskega produkta, centralnega bančnega sistema Hibis, v novo tehnologijo. Na začetku so opisani razlogi za migracijo in izbor nove tehnologije, vključno s prednosti, ki jih ta prinese. Predstavljene so tudi razlike med staro in novo implementacijo uporabniškega vmesnika. Na koncu, ki je hkrati glavni del naloge, je opisano, kako smo se lotili procesa migracije, kar zajema definicijo vlog za razvijalce in iskanje časovno najoptimalnejšega postopka za izvedbo migracije.
Keywords: migracija, Oracle Forms, PrimeFaces, JSF, JPA, migracijski proces
Published in DKUM: 17.12.2019; Views: 1799; Downloads: 111
.pdf Full text (1,15 MB)

4.
Primerjava in migracija aplikacij iz ogrodja Vaadin v platformo Vaadin Flow : diplomsko delo
Nejc Zagrušovcem, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Svet razvoja spletnih aplikacij se razvija in nadgrajuje iz dneva v dan, zato se proces učenja nikoli ne konča. Z nadgradnjami je potrebno novo znanje ter tudi osveževanje kode starih aplikacij. V diplomskem delu bomo razvili aplikacijo v ogrodju Vaadin ter aplikacijo migrirali v platformo Vaadin Flow, nato bomo naredili primerjavo obeh aplikacij ter izluščili prednosti, slabosti in razlike med razvojem aplikacij v ogrodju Vaadin in platformi Vaadin Flow.
Keywords: Vaadin, Vaadin Flow, spletne aplikacije, migracija spletne aplikacije, programski jezik Java.
Published in DKUM: 13.11.2019; Views: 938; Downloads: 83
.pdf Full text (693,80 KB)

5.
Migracije skozi oči beguncev : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Katja Kern, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Ljudje se dandanes v vse večjem številu, na vse več različnih destinacij selijo. Selijo se prostovoljno ali prisilno ter zapuščajo svoje domove in postajajo migranti ali begunci. Migracije so danes tema, o kateri se precej govori. O tej temi govorijo mediji, politika, večkrat se o tem temi pogovarjamo tudi ob kavi. Zdi se mi, da čeprav razprave na to temo zasledimo povsod in imamo dovolj dostopnih informacij kaj se dogaja, še vedno ni dokončno razložena oziroma je ne razume vsak. Prva stvar, ki jo posplošujemo so migrantje in begunci, ki imajo prav zaprav čisto drugo definicijo. Mediji nam predstavljajo eno stran migracij, različne politične stranke pa drugo, redkokdaj si sami ustvarimo predstavo o migracijah in beguncih. Razumevanje zakaj pride do migracij, kako so se te ljudje znašli na drugem koncu sveta, daleč od svojega doma pa je pravzaprav tema o kateri največ vedo povedati prav ljudje, ki so izkusili to pot oziroma izkušnjo. Če želimo razumeti vzroke, zaradi katerih se ljudje odločajo odditi drugam, se moramo postaviti v njihov položaj, morda bi šele takrat razumeli, zakaj nekdo beži iz svoje domovine in išče zatočišče v povsem novi državi in novi kulturi. Migracije so danes veliko in zelo pomembno vprašanje vseh držav, njihovih prebivalcev in njihovih voditeljev. Rešujemo težave, ki so povezane z migrantskimi tokovi, kako jih ustaviti in kako jih nadzorovati. So pomembno varnostno in ekonomsko vprašanje vseh držav, držav, ki migrante sprejemajo in držav iz katerih migrantje in begunci prihajajo.
Keywords: diplomske naloge, migracija, begunci, človekove pravice, migrantje
Published in DKUM: 15.10.2018; Views: 2589; Downloads: 386
.pdf Full text (550,69 KB)

6.
Migracija namizne rešitve TRONpos BackOffice v spletno rešitev
Alexander Cimerman, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi vedno večjega povpraševanja po mobilnosti poslovanja smo se odločili, da trenutno namizno aplikacijo TRONpos BackOffice, ki deluje v operacijskem sistemu Windows, migriramo v spletni brskalnik. Vsebina diplomskega dela opisuje delovanje, strukturo, analizo in način migracije obstoječe namizne aplikacije TRONpos BackOffice v spletni brskalnik. Zgrajena je z ogrodjem CSLA (Component-based Scalable Logical Architecture). Opisuje uporabljene tehnologije v že obstoječi namizni aplikaciji in del, kjer se mora aplikacija ločiti, da postane dostopna preko spletnega brskalnika. Aplikacija uporablja podatkovno bazo Microsoft SQL (Structured Query Language), ki s pomočjo ogrodja Entity Framework polni objekte ogrodja CSLA in preko Windows Presentation Fundation ter Telerik UI uporabniku v okolju Windows prikazuje podatke na namizni aplikaciji.
Keywords: migracija, namizna aplikacija, spletna aplikacija, internetni brskalnik, CSLA
Published in DKUM: 27.10.2017; Views: 951; Downloads: 150
.pdf Full text (1,11 MB)

7.
Migracija podatkovne baze v različna računalniška okolja
Hinko Rosulnik, 2017, master's thesis/paper

Abstract: V magistrski nalogi je na osnovi izdelane analize kriterijev tehnološke ustreznosti in tveganj informacijske varnosti, predstavljena tehnološka rešitev nadgradnje in prenosa Oracle baz podatkov iz HP-Unix na Linux operacijski sistem, ki vključuje postopke: • zamenjava računalniškega okolja (platform migration), • zamenjava operacijskega sistema, • zamenjava vrstnega reda zlogov (endianness migration) • nadgradnja verzije (version migration). Naloga temelji na izvedbi posredovane revizijske zahteve zamenjave informacijske tehnologije, na analizi in pripravi teoretičnih izhodišč postopkov testiranja. V izvedbenem postopku so predstavljeni tehnološki postopki namestitve sistemske programske opreme, nove verzije Oracle baze podatkov in izvajanje migracije baze podatkov z obsežnim seznamom testiranj pravilnega delovanja poslovnih aplikacij. Rezultat naloge je migracija in nadgradnja Oracle baze podatkov s spremenjenim zapisom zloga na novi informacijski infrastrukturi in uspešno izvajanje vseh poslovnih procesov v organizaciji po izvedeni migraciji.
Keywords: Baza podatkov Migracija Vrstni red zlogov Neoperativnost
Published in DKUM: 07.07.2017; Views: 1392; Downloads: 115
.pdf Full text (2,14 MB)

8.
ZAMENJAVA SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ODNOSOV S STRANKAMI V PODJETJU ATOL D.O.O.
Saša Ćetković, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Tema diplomskega dela je zamenjava sistema za upravljanje odnosov s strankami v podjetju Atol d.o.o. Prvi del je namenjen uvodu z opisom podjetja Atol d.o.o. in uporabe sistema za upravljanje odnosov s strankami v podjetju. Navedeni so razlogi, zakaj sistem Produs informacijsko orodje na obstoječi platformi za podjetje Atol d.o.o. ni več ustrezno. Ker se podjetje v svoji strategiji nagiba k odprtokodnim rešitvam, so v diplomskem delu na kratko predstavljeni koncepti odprte kode s poudarkom na opisu prednosti, ki jih prinaša odprtokodna skupnost. V nadaljevanju je podrobneje opisana situacija podjetja Atol d.o.o. v povezavi s sistemom za upravljanje odnosov s strankami ter povzete ključne lastnosti treh izbranih odprtokodnih rešitev, ki jih je podjetje Atol d.o.o. vključilo v evalvacijo in izbiro novega sistema. S pomočjo primerjave funkcionalnosti in ključnih kriterijev izbire je podjetje Atol d.o.o. izbralo SuiteCRM kot najustreznejšo alternativo obstoječemu sistemu. Druga polovica diplomskega dela se osredotoča na vrednotenje izbrane rešitve in zaključuje z opisom projekta migracije, ki ga je podjetje Atol d.o.o. v času izdelave diplomskega dela izvedlo do točke testne migracije. Po pripravljenem projektnem načrtu za migracijo Atola in strank sta se izvedli prvi dve fazi projekta. Projekt se je ustavil, saj je bilo identificiranih preveč hroščev oziroma pomanjkljivih funkcionalnosti, ki jih je potrebno odpraviti, preden bi bil sistem primeren za uporabo Atola in njegovih strank. Tako so se pokazali tudi kriteriji izbire, kjer je SuiteCRM dobil nizko oceno pri hitrosti prehoda in pripadajočih stroških.
Keywords: upravljanje odnosov s strankami, migracija, primerjalna analiza, kriteriji izbire, projektno vodenje
Published in DKUM: 29.11.2016; Views: 1494; Downloads: 90
.pdf Full text (1,82 MB)

9.
MIGRACIJA KRMILNIKA SIEMENS SIMATIC S5 NA S7-300 PRI PRENOVI BRUSILNEGA STROJA GÖCKEL G100 EL
Ron Škalič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje projekt za migracijo-nadgradnjo krmilnega sistema Siemens SIMATIC S5 na S7-300. Projekt je pripravljen po načelih projektnega managementa. Migracija krmilnega sistema poteka v okviru obnove stroja Göckel G100 EL v podjetju TRO d. o. o.. Predstavljena je strojna in elektro obnova ter delovanje omenjenega stroja. Podan je kratek opis industrijskih krmilnikov za boljše razumevanje njihovega delovanja. Prikazana je programska oprema SIMATIC STEP 7, ki bo uporabljena za programiranje novega krmilnika.
Keywords: PLK – programirljiv logični krmilnik, migracija krmilnika, obnova brusilnega stroja Göckel, projektni management
Published in DKUM: 27.10.2016; Views: 1579; Downloads: 159
.pdf Full text (1,48 MB)

10.
DELOVNE MIGRACIJE OD RIBNICE DO LJUBLJANE
Senta Malnar, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Vsebina diplomskega dela z naslovom Delovne migracije od Ribnice do Ljubljane je raziskava o tem, zakaj se občani Občine Ribnica dnevno vozijo na delo v drugo občino, v našem primeru v Ljubljano. Zanimalo nas je, ali je vzrok boljša socialna varnost ali dejansko ni delovnih mest, kjer imajo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Morda gre za pomanjkanje delovnih mest, kjer je potrebna višja izobrazba, ali pa samo nižji osebni dohodek, ki bi ga imeli sicer. Raziskujemo tudi, kako mladi starši gledajo na problematiko varstva otrok, in prometno povezanost. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, in sicer na teoretični in empirični del, kjer je uporabljen anketni vprašalnik, ki je odprtega in zaprtega tipa. V diplomskem delu smo prišli do ugotovitev, da se največji delež delavcev migrantov vozi v drugo občino, ker je delovnih mest z višjo izobrazbo v Občini Ribnica enostavno premalo. Ljudje stremimo k boljšemu zaslužku in posledično k boljšemu življenju, a kljub temu si anketiranci želijo zaposlitve v domačem kraju, saj jim družinsko življenje pomeni veliko. K izboljšanju oz. olajšavi bi pripomogle boljša prometna povezanost z gradnjo hitre ceste ali železniškega potniškega prometa in več zaposlitvenih možnosti v občini, kjer živijo.
Keywords: delovna migracija, Občina Ribnica, delovni migranti, dnevna vožnja
Published in DKUM: 06.10.2016; Views: 1049; Downloads: 72
.pdf Full text (937,74 KB)

Search done in 1.83 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica