| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VODENJE ZALOG ODVISNEGA POVPRAŠEVANJA NA PRIMERU PROIZVODNEGA PODJETJA
Melita Vrečko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V prvem poglavju so napisane uvodne besede o diplomski nalogi. V drugem poglavju sem opredelila osnovni pojem zalog, opisala sem vrste zalog z različnih vidikov. Razložila sem tudi stroške, ki jih povzročajo zaloge. V tretjem poglavju sem podrobneje predstavila sistem obvladovanja zalog odvisnega povpraševanja. Podrobneje sem opisala model MRP (Manufacturing Resource Planning), opisala kateri podatki so potrebni za ta model, na kakšen način pridobimo te podatke, kako poteka postopek obdelave podatkov in na koncu tudi rezultat modela MRP ter njegove prednosti in pomanjkljivosti. V četrtem poglavju so prikazane metode vrednotenja zalog. S teoretičnega vidika so opisane različne metode vrednotenja zalog, na podlagi izbranih podatkov je prikazan model, po katerem se vrednotijo zaloge v izbranem podjetju. Peto poglavje zajema predstavitev izbranega podjetja, napisano je nekaj splošnega o zalogah surovin in materiala v izbranem podjetju. Predstavila sem način obvladovanja zalog v podjetju, opisala potek proizvodnje, opisala problematiko obvladovanja zalog v podjetju in na izbranih podatkih je prikazan potek modela MRP. Predstavila sem tudi model vrednotenja zalog surovin in materiala v podjetju. Šesto poglavje zajema sklep diplomske naloge, kjer so opisane temeljne ugotovitve in odprti problemi za nadaljnjo obravnavo.
Keywords: zaloge, proizvodno podjetje, stroški, obvladovanje zalog odvisnega povpraševanja, MRP, metode vrednotenja zalog, obvladovanje zalog, proizvodni proces.
Published: 03.11.2011; Views: 2076; Downloads: 188
.pdf Full text (329,32 KB)

2.
UPRAVLJANJE Z ZALOGAMI V PODJETJU DOORS D.O.O.
Urša Jerala, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Zaloge predstavljajo pomemben člen v dobavni verigi podjetja, saj zagotavljajo nemoteno oskrbo podjetja s potrebnimi materiali in tako omogočajo tekoč delovni proces. Obstaja več vrst zalog. To so proizvodne zaloge, zaloge pomožnega materiala, zaloge polizdelkov in zaloge končnih izdelkov. Poleg tega pa so tu še varnostne, signalne, maksimalne, minimalne zaloge in druge. Zaloge v podjetju kompenzirajo napake zaradi neprimernih metod planiranja, nenatančnih podatkov o stanjih, zamud dobavnih rokov in odklone dobavljenih količin. Problem zalog je, da nase vežejo finančna sredstva, obenem pa povzročajo stroške. Večje kot so zaloge, večje stroške ima podjetje. Zato je potrebno posvetiti veliko pozornosti določanju optimalne višine zalog, to pa izhaja iz znanja o proizvodih in procesih, poznavanju dejavnosti in proizvodnih zmogljivosti podjetja, pa tudi iz zmožnosti dovolj natančnega napovedovanja prodaje. Teoretično obravnavo zalog sem nadaljevala s ponazoritvijo upravljanja z zalogami v podjetju Doors, d.o.o., kjer sem predstavila njihov način spremljanja zalog in nekatere podatke, ki omogočajo boljši pogled na zaloge.
Keywords: zaloge, ABC analiza, JIT, stroški zalog, skladiščenje, optimalna naročilna količina, metode vrednotenja zalog, kazalniki obračanja
Published: 06.12.2012; Views: 1699; Downloads: 212
.pdf Full text (1,03 MB)

3.
POSEBNOSTI RAČUNOVODSKEGA SPREMLJANJA ZALOG PREMOGOVNIKA
Nastja Robnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomski seminar opisuje posebnosti spremljanja zalog premogovnika na primeru podjetja Premogovnik Velenje d. d.. Pravilno knjigovodsko spremljanje zalog lahko podjetju poveča ali pa tudi zmanjša poslovni izid, saj do zaloge ena izmed postav v bilanci stanja, ki nam pokaže kakšne dobiček ali izgubo je podjetje pridelalo. Glede zalog je v teoriji zapisanega zelo veliko. Različni avtorji opisujejo vrste zalog in njihovo spremljanje, vendar metode spremljanja so iste, saj jih določa Slovenski računovodski standard oziroma Mednarodni računovodski standard. V diplomskem seminarju sem v teoretičnem delu opisovala vrste zalog in metode spremljanja zalog, v praktičnem delu pa sem proučevala podjetje Premogovnik Velenje d. d.. V praktičnemu delu sem naredila primerjavo knjigovodskega spremljanja zalog premoga po metodi FIFO, drsečih povprečnih cen in tehtanih povprečnih cen.
Keywords: zaloge, zaloge premoga, spremljanje zalog, metode vrednotenja zalog metoda FIFO, metoda tehtanih povprečnih cen, metoda drsečih povprečnih cen, Premogovnik Velenje d.d..
Published: 29.11.2013; Views: 1130; Downloads: 97
.pdf Full text (1,08 MB)

4.
Vrednotenje zalog v proizvodnji
Alexandra Peserl, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Vsako oz. večina podjetij se pri svojem poslovanju sreča s problematiko zalog. Optimalni način vrednotenja in upravljanja zalog je tesno v povezavi s finančno in proizvodno politiko podjetja. Optimalnega načina pa ni mogoče določiti na univerzalni ravni temveč je le-ta specifičen za vsako posamezno podjetje. Določiti optimizacijo na področju zalog je kompleksno delo, ki zahteva povezanost in organiziranost med vsemi ostalimi poslovnimi funkcijami v podjetju. V diplomskem projektu se ukvarjamo z obravnavo vodenja zalog v proizvodnji, pri čemer tematiko obravnavamo tako iz teoretičnega kot iz praktičnega vidika. V teoretičnem delu je predstavljena teorija zalog ter metode vrednotenja in upravljanja zalog. V praktičnem delu pa so teoretična izhodišča prikazana še na primeru izbranega podjetja. Na koncu podajamo lastne sklepe in morebitne predloge k izboljšanju vodenja zalog ter optimizaciji
Keywords: problematika zalog, optimizacija, metode vrednotenja, metode upravljanja
Published: 27.06.2019; Views: 174; Downloads: 31
.pdf Full text (1,79 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica