| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ANALIZIRANJE NAČINOV POROČANJA O SUMU NEDOVOLJENIH DEJANJ (PREVAR) V FINANČNIH INSTITUCIJAH
Petra Finžgar, 2016, master's thesis

Abstract: Vse organizacije so nenehno izpostavljene tveganjem nastanka prevar. Po ACFE naj bi povprečna organizacija iz naslova prevare izgubila približno 5 % letnega prihodka. Z učinkovito vzpostavljenim procesom upravljanja s tveganji prevar se pričakuje, da je vzpostavljen tudi učinkovit sistem poročanja sumov prevar. Organizacije imajo lahko vzpostavljen tako anonimen kakor tudi neanonimen način poročanja. V magistrskem delu smo raziskovali, ali imajo finančne institucije v Sloveniji vzpostavljene načine poročanja o sumih prevar ter kateri načini so najboljši za učinkovito nadaljnjo preiskovanje poročanih sumov prevar. S spletnim anketnim vprašalnikom smo izvedli raziskavo, ki nam je služila za preverjanje vnaprej zastavljenih hipotez. Z empirično raziskavo smo ugotovili, da imajo finančne organizacije v Sloveniji vzpostavljene načine poročanja sumov prevar, in sicer večina oba načina, tako anonimnega kot neanonimnega. Ob nadaljnjem analiziranju smo ugotovili, da preiskovalci z višjo kredibilnostjo ocenjujejo neanonimno poročanje ter mu namenijo tudi nekoliko več resursov za nadaljnjo preiskovanje.
Keywords: prevara, metode odkrivanja prevar, načini poročanja prevar, anonimno poročanje, ne-anonimno poročanje, ocena kredibilnosti, ocena razporeditve resursov
Published: 15.09.2016; Views: 575; Downloads: 94
.pdf Full text (1,09 MB)

2.
VLOGA ZUNANJEGA REVIZORJA PRI ODKRIVANJU PREVAR V RAČUNOVODSTVU IN METODOLOGIJA ODKRIVANJA LE-TEH
Blaž Frešer, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu smo preučili vlogo zunanjega revizorja pri odkrivanju prevar v računovodstvu in metodologijo odkrivanja teh prevar. Preučili smo definicijo in vrste prevar, razloge za nastajanje prevar, odgovornosti različnih strokovnjakov pri odkrivanju in preprečevanju prevar, postopek zunanjega revizorja in njegovo delo povezano s prevarami. Prav tako smo preučili različne metode, ki jih zunanji revizorji in drugi strokovnjaki lahko uporabijo v pomoč pri odkrivanju prevar. Ugotovili smo da finančna kriza povzroča povečanje tveganja nastanka prevar, zaradi pritiskov, ki se izvršujejo na posameznike oziroma poslovodstvo. Zaradi tega postaja poznavanje prevar in metod za njihovo odkrivanje vse pomembnejše, saj se tudi podjetja trdijo izvajati razne ukrepe (na primer notranje kontrole), ki bi prevare zmanjšale. Ugotovitve, ki izvirajo iz teoretičnih osnov, se tako lahko uporabijo tudi v praksi.
Keywords: Računovodstvo, prevara, zunanji revizor, metode odkrivanja prevar, odgovornost odkritja prevar.
Published: 04.11.2014; Views: 1454; Downloads: 150
.pdf Full text (884,92 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica