| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1314
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Določevanje težkih kovin v pijačah z ICP-OES
Ela Likovnik, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo prikazuje delno validacijo tehnike induktivno sklopljene plazme z optično emisijsko spektroskopijo (ICP-OES) za določevanje ionov As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Mo, Ni, Pb, Se, Sr in Zn v vzorcih pijač. Delno validacijo smo za vsak analit izvedli pri več valovnih dolžinah in med njimi izbrali eno valovno dolžino za vsak analit glede na zastavljen kriterij. Določili smo mejo zaznavnosti (LOD), mejo določljivosti (LOQ), linearno koncentracijsko območje, točnost in natančnost. Linearno koncentracijsko območje metode smo ovrednotili z izračunom kvadrata korelacijskega koeficienta (R2) in koeficienta kvalitete (QC), zastavljena kriterija sta bila R2 ≥ 0,9990 in QC ≤ 5,00 %. Natančnost smo ovrednotili z izračunom relativnega standardnega odmika, ki je bil za vse analite manjši od zastavljenega kriterija 20,0 %. Točnost metode smo potrjevali z izračunom izkoristkov meritev raztopin standarda znane koncentracije. Izkoristki so bili znotraj zastavljenega kriterija med 80,0 % in 120,0 %. Točnost določevanja koncentracije ionov kovin v vzorcih pijač smo preverili z izračuni izkoristkov, pri čemer smo vzorcem pijač dodali znano količino raztopine standarda. Slednjo točnost smo potrdili za vse ione kovin v vzorcih pijač znotraj zastavljenega kriterija. Vzorce pijač smo pred analizo z ICP-OES pripravili s pomočjo mikrovalovnega kislinskega razklopa v raztopini HNO3 in H2O2. Instrument smo pred merjenjem vzorcev pijač umerili in ga na vsakih 23 injiciranj ponovno umerili. Na ta način smo opazovali, kako se signal spreminja s številom injiciranj ter določili, na koliko injiciranj je potrebno narediti ponovno umerjanje instrumenta za določen analit. Ioni Se so bili edini ioni, ki jih nismo zaznali v nobenem od 25 testiranih vzorcev pijač (ali ionov Se ni bilo v vzorcih ali pa je bila koncentracija pod LOD). Ione Co smo zaznali v enem, Pb v štirih, As v desetih in Mo v enajstih vzorcih pijač, vendar jih ni bilo mogoče kvantificirati, saj so bile izmerjene koncentracije pod LOQ. Izmerjene vsebnosti ionov kovin v vzorcih pijač smo primerjali z mejnimi vrednostmi za vsebnost ionov kovin v pitni vodi, določenimi s strani Svetovne zdravstvene organizacije, Evropske agencije za varnost hrane in v Pravilniku o pitni vodi (Uradni list RS št. 19/2004). Previsoko vsebnost smo določili le pri merjenju vsebnosti ionov Mn v vzorcu ananasovega soka. Ioni kovin, ki smo jih določiti v ostalih vzorcih pijač, so bili pod mejnimi vrednostmi in posledično lahko trdimo, da uživanje analiziranih pijač ne predstavlja tveganja za zdravje.
Keywords: ICP-OES, mikrovalovni kislinski razklop, delna validacija metode, težke kovine, kovine v pijačah
Published in DKUM: 31.03.2023; Views: 0; Downloads: 0
.pdf Full text (1,87 MB)

2.
Metode za obravnavanje večjih okvar strojne opreme v podjetju arcont d.d.
Blaž Kocbek, 2023, master's thesis

Abstract: V podjetju Arcont d. d. prevladuje kurativno vzdrževanje, ki ga želijo bistveno pospešiti in razširiti z nekaterimi preventivnimi dejavnostmi. Z analizo nekaterih tipičnih okvar smo kot pilotski primer izločili upogibni stroj LVD 320/40. Za obravnavo odpovedi in okvar tega stroja smo izbrali metodi ACF (analiza vzrokov za odpoved) in MBR (poročilo o dolgem zastoju). Med delovanjem stroja nastane razpoka na oljnem filtru Rexroth, ki povzroči ustavitev proizvodnje v podjetju. Z analizo vzrokov in posledic okvare ter študijem obstoječih postopkov v podjetju smo metodi prilagodili stanju v podjetju in ju uporabili na pilotskem primeru. Ugotovili smo, da je osnovni vzrok okvare obravnavanega stroja konstrukcijska napaka, ki jo je mogoče rešiti z namestitvijo večjega oziroma zmogljivejšega filtra. Stroškovno ovrednotenje okvar in finančna analiza je pokazala velike prihranke, ki jih omogoča uporaba predstavljenih metod. Metodi je mogoče posplošiti za uporabo na katerem koli delovnem sredstvu v podjetju Arcont d. d.
Keywords: analiza vzrokov za odpoved, metode, celovito produktivno vzdrževanje, strojna oprema
Published in DKUM: 01.02.2023; Views: 103; Downloads: 21
.pdf Full text (3,67 MB)

3.
4.
Učinkovitost kenguru metode za pridobivanje telesne teže pri nedonošenčku
Neja Doberšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Kenguru metoda je metoda pri obravnavi nedonošenčkov z nizko porodno težo. Pridobivanje telesne teže je zanje bistvenega pomena za pravilno rast in razvoj. Namen diplomskega dela je s pregledom literature raziskati učinkovitost kenguru metode za pridobivanje telesne teže pri nedonošenčku z nizko porodno težo. Metode: Izvedli smo sistematični pregled, analizo in sintezo znanstvene in strokovne literature, pridobljene iz mednarodnih podatkovnih bazah (Pubmed, CINAHL with Full Text, Sage in Medline). Upoštevani so bili vključitveni in izključitveni dejavniki. Potek iskanja literature smo predstavili s PRISMA-diagramom. Za kritično oceno dokazov smo uporabili Joanna Briggs Institute kontrolne sezname, članke smo nato razvrstili po hierarhiji dokazov. Za sintezo podatkov pa smo uporabili metodo tematske analize. Rezultati: V analizo je bilo vključenih 20 raziskav. Ugotovili smo, da je kenguru metoda učinkovita metoda na pridobivanje telesne teže nedonošenčka. Dokazano je bilo hitrejše pridobivanje teže takoj po rojstvu, boljše splošno in večje povprečno dnevno pridobivanje telesne teže. Daljše kot je izvajanje kenguru metode, večja je učinkovitost na dvig telesne teže. Razprava in sklep: Na osnovi raziskave ugotavljamo, da v zadnjih letih številne enote za intenzivno nego novorojenčkov v razvitih državah spodbujajo starše k izvajanju kenguru metode. Predvsem je treba dati večji poudarek na izobraževanju zdravstvenih delavcev. Le s tem bomo lahko kenguru metodo približali širšemu občinstvu, razbili strahove in omogočili nedonošenčkom dodatno možnost za boljšo rast in razvoj.
Keywords: nedonošenček, uporaba kenguru metode v kliničnem okolju, dvig telesne teže
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 124; Downloads: 15
.pdf Full text (859,32 KB)

5.
Primerjava metod skaliranja agilnih pristopov : diplomsko delo
Matej Meklav, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo primerjali metode skaliranja agilnih pristopov. Opisali smo tri agilne pristope, ki so pomembni za razumevanje ogrodji za skaliranje. Izvedli smo anketni vprašalnik za ciljno skupino ljudi, ki živijo na območju Republike Slovenije, in se ukvarjajo z razvojem programskih sistemov. Vprašalnik je služil za pridobivanje informacij o seznanjenosti z agilnimi in klasičnimi metodami ter skaliranju agilnih pristopov.
Keywords: agilne metode, SAFe, Scrum@Scale, LeSS, primerjava
Published in DKUM: 17.11.2022; Views: 377; Downloads: 38
.pdf Full text (1,35 MB)

6.
Sodobni načini izobraževanja v osnovni šoli Banović Strahinja
Nikša Novosel, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Znanstvena in tehnološka revolucija je naredila korenite spremembe v vseh družbenih in znanstvenih sistemih, še posebej v pedagoški znanosti, tehnične in digitalne naprave ter sodobna informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT) so postale sestavni del pedagoškega procesa in predstavljajo imperativ sodobnega izobraževanja. Kot posledica omenjene informatizacije izobraževalnega procesa se poraja ideja o inovativni obliki učenja: elektronskem učenju (eng. e-learning), ki je način pridobivanja znanja in veščin ob pomoči izobraževalnih in informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Osrednja in ključna vloga študenta pri izobraževanju je, da ob pomoči sodobne tehnologije na kreativen in interaktiven način pridobiva znanje in potrebne kompetence za življenje in delo v sodobni družbi. V diplomskem delu raziskujemo sodobne učne metode v Osnovni šoli Banović Strahinja. V teoretičnem delu smo predstavili osnovne pojme tradicionalnega in sodobnega učenja v osnovni šoli. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo o sodobnih metodah poučevanja med učenci Osnovne šole Banović Strahinja z lastnim vprašalnikom. Ugotovili smo, da jih izmed vseh omenjenih dejavnikov najbolj zanimata elektronsko učenje in uporaba digitalnih platform za učenje
Keywords: izobraževanje, e-izobraževanje, sodobne metode, IKT, internet, osnovna šola
Published in DKUM: 15.11.2022; Views: 144; Downloads: 21
.pdf Full text (1,38 MB)

7.
Načini pospeševanja prodaje s pomočjo družbenih omrežij
Ajda Grabnar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Družbena omrežja danes predstavljajo del vsakdana, uporabljajo pa jih vse generacije. Posledično na njih zasledimo tudi nešteto oglasov, ustvarjenih z namenom, da odjemalce pritegnejo in prepričajo k nakupu. Naloga podjetij je namreč, da gradijo na blagovni znamki ter privabljajo kupce, hkrati pa razvijajo metode pospeševanja prodaje skupaj z nenehno razvijajočimi se družbenimi mediji. Preučili smo obstoječe metode pospeševanja prodaje, izluščili najbolj priljubljene metode pospeševanja na družbenih omrežjih ter predstavili njihove osnovne značilnosti. V diplomskem delu smo predstavili tudi najpopularnejša družbena omrežja ter vrste oglasov, ki so na voljo proizvajalcem za pospeševanje prodaje ali poznavanja blagovne znamke. Teoretičen del smo podkrepili tudi z analizo anketnega vprašalnika, s pomočjo katerega smo ugotovili, katera družbena omrežja so najpogostejša tarča oglasov proizvajalcev ter kako uspešni so z vidika odjemalcev. Dotaknili smo se tudi vplivnežev, ki dandanes predstavljajo eno izmed pomembnejših vrst oglaševalcev na družbenih omrežjih, saj z grajenjem na zaupanju pri sledilcih, uspešno pospešujejo prodajo izdelkov blagovnih znamk, saj odjemalcem predstavljajo kredibilen, zaupanja vreden vir informacij in izkušenj.
Keywords: pospeševanje prodaje, metode pospeševanja prodaje, družbena omrežja, spletni marketing, oglasi, sponzoriranje objave.
Published in DKUM: 11.11.2022; Views: 151; Downloads: 65
.pdf Full text (2,80 MB)

8.
Zbrano učno gradivo predavanj pri predmetu Komunikološke raziskovalne metode
Ines Kožuh, 2022, other educational material

Keywords: komunikologija, raziskovalne metode
Published in DKUM: 19.10.2022; Views: 157; Downloads: 37
.pdf Full text (1012,24 KB)

9.
Zbrano učno gradivo seminarskih vaj pri predmetu Komunikološke raziskovalne metode
Ines Kožuh, 2022, other educational material

Keywords: komunikologija, raziskovalne metode
Published in DKUM: 19.10.2022; Views: 96; Downloads: 7
.pdf Full text (755,89 KB)

10.
Metode ocenjevanja osebnosti mačk : diplomsko delo
Alice Šmigoc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Osebnost je stabilna oblika vedenjskega odziva posameznika pod različnimi vplivi (sestavljena je iz vrste oblik obnašanja, ki so definirane v nekem kontekstu in času). Značaj pa definiramo kot individualne razlike v obnašanju, ki so biološko oz. genetsko determinirane. Ta dva pojma v raziskovalnem svetu pri živalih predstavljata kar nekaj ovir in zmede. Do tega prihaja, saj ju mnogo znanstvenikov pogosto kategorizira kot izraza z enakim pomenom. Ravno poznavanje osebnosti pri mačkah je ključnega pomena predvsem z vidika vnosa živali v neko novo družino. To ima pomembno vlogo predvsem v zavetiščih, kjer se trenutno mačke oddajajo v veliki meri zgolj na podlagi videza in spola. Z boljšim poznavanjem osebnosti lahko izboljšamo tudi odnos do svojih hišnih ljubljenk in jim zagotovimo boljše pogoje za življenje. Glavna sprememba, ki so jo živali pridobile med procesom udomačevanja, je poslušnost in krotkost (to je hkrati privedlo do nekaterih anatomskih sprememb, ki jih je mogoče opaziti pri udomačenih živalih). Glavna značilnost, ki so jo dosedanje študije odkrile, je, da prihaja do največ odstopanj v osebnostih lastnostih med pasmami. To kaže na to, da genetika predstavlja pomemben dejavnik pri izoblikovanju osebnosti. V študijah so nadalje potrdili, da so pasemske mačke veliko bolj samozavestne, aktivne, igrive, prijazne, radovedne, kot ne-pasemske mačke. Do zdaj najpogosteje uporabljeni metodi preverjanja osebnosti pri mačkah sta metoda uporabe anketnih vprašalnikov (uporabljajo se za ocenjevanje osebnostnih lastnosti s strani veterinarjev ali vse pogosteje tudi s strani lastnikov živali) ter metoda uporabe testov obnašanj (vključuje ocenjevanje osebnostnih lastnosti na podlagi pregleda obnašanja živali pod določenimi vplivi, npr. približevanje neznane osebe).
Keywords: osebnost, značaj, metode, pasme, domestikacija
Published in DKUM: 27.09.2022; Views: 60; Downloads: 13
.pdf Full text (817,55 KB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica